Achtergrond   |   Televisies

De Philips TV's van 2023: nieuwe modellen én een nieuw besturingssysteem

De Philips TV's van 2023: nieuwe modellen én een nieuw besturingssysteem
De nieuwe Philips TV's van 2023 zijn uiteraard voorzien van Ambilight - Philips heeft het zelfs structureel over Ambilight TV's.

Een nieuw jaar, een nieuwe line-up, zo gaat dat bij televisies. TP Vision zet nog steeds voluit in op w-oled, en laat qd-oled links liggen. De miniled-tv’s kregen een nieuwe rol in de line-up. En er komt een eigen smart tv-os, waarmee TP Vision zichzelf een alternatief wil geven voor Google TV. Dit en meer lees je hieronder over de 2023 Philips TV line-up.

2023 Philips TV design

Het design van de 2023 Philips TV toestellen is ontworpen tijdens de eerste covid-lockdown. Dat had volgens Rod White, hoofd van de designafdeling, behoorlijk wat impact op hoe zijn team moest werken, net zoals dat bij velen van ons het geval was. Wel bleef de designstrategie hetzelfde. Onderzoek naar de trends in consumentenelektronica en lifestyle vormt de basis voor wat het team in grote lijnen uitzet.

Rod White toont nieuw design en materialen van de 2023 Philips TV OLED908

Daarbij wordt zowel naar het verleden, heden als toekomst gekeken. Voor televisies draait het ontwerp al enkele jaren om drie zaken: de voet, het geluidssysteem en de afstandsbediening. Wat viel er op dit jaar? Er werd een nieuw textiel gekozen in samenwerking met Kvadrat voor de luidsprekerbalken. De voeten gebruiken geen chroom meer, ze krijgen nu een gesatineerde afwerking. Ook kreeg de voet op sommige modellen, zoals de OLED908, een opvallend nieuw ontwerp.

Het meest in het oog springt de nieuwe afstandsbediening. Die is een pak eenvoudiger dan het vorige model. Het ontwerp kon ons onmiddellijk bekoren, zowel wat layout als gevoel betreft. Wat we zagen was weliswaar nog geen finaal model, maar de toetsaanslag was erg zuiver en we vinden alle belangrijke toetsen terug.

De afstandsbediening is verlicht, en gebruikt daarvoor een bewegingssensor: hij licht op als je hem vastneemt. Daarnaast bevat hij een lichtsensor, zodat de verlichting alleen aanspringt wanneer het voldoende donker is. Een slimme feature is de verborgen numerieke pad. Wanneer je de nummertoets indrukt, lichten cijfertoetsen op onder de d-pad. Toch handig als je nog steeds de gewoonte hebt om kanaalnummers in te toetsen. De remote heeft een oplaadbare accu, die via usb-c kan opladen. Aan een ingebouwd fotovoltaïsch paneel is wel gedacht, maar zit er dit jaar nog niet in.

Beeldkwaliteit van de 2023 Philips TV's

De belangrijkste nieuwigheid is natuurlijk dat TP Vision in de OLED908 een META-paneel van LG Display gebruikt. Dat levert aanzienlijke winst op het vlak van piekhelderheid en reflecties. Naast de nieuwigheden die door dat paneel geleverd worden, is er natuurlijk de 7e generatie P5 beeldprocessor. Die levert een nieuwe superresolutietechniek. Ook kan hij een rgb-lichtsensor benutten, die helderheid en kleurtemperatuur van het beeld kan aanpassen op basis van het omgevingslicht. Meer hierover kan je lezen in ons artikel over de OLED908. In de OLED708 en OLED808 zit wat minder verandering. Die gebruiken nog steeds dezelfde OLED EX-panelen als vorig jaar, en krijgen dus vooral de verbeteringen in processing mee.

De concurrerende oled-techniek van Samsung, qd-oled, laat TP Vision voorlopig links liggen. De technologie wordt aandachtig gevolgd, zo vernamen we. Met de introductie van het META-paneel denkt TP Vision dat het voorlopig niet de moeite loont om nog een extra technologie in de line-up op te nemen.

Betaalbare miniled: The Xtra

Voor zijn miniled-tv’s heeft TP Vision een belangrijke beslissing genomen. Die worden nu resoluut onder de oled-modellen gepositioneerd, maar uiteraard nog wel boven de toestellen in de The One serie (8508 en 8808).

De modellen met miniled worden de 9008 en 9308 en krijgen de naam The Xtra. Daarmee refereert TP Vision ernaar dat ze iets extra bieden bovenop wat je bij The One krijgt. Dat is dus in elk geval local dimming en, in het geval van de 9308, een luidsprekerbalk van B&W, net zoals de OLED908 heeft. Het aantal local dimming zones zal wel lager liggen dan bij de voorgangers. Hoeveel het er exact zijn, wilde TP Vision niet kwijt.

Philips The Xtra

The Xtra toestellen krijgen een piekhelderheid van 1000 nits, een breed kleurbereik van 98% P3 en zijn uitgerust met de 7e generatie P5 beeldprocessor. Ze zullen geen Google TV gebruiken, maar krijgen een nieuwe versie van TP Vision’s eigen smart tv-systeem Saphi. Daarover verder meer. 

Nieuw platform voor (de meeste) 2023 Philips TV modellen

Interessant om te vermelden is dat TP VIsion in de nieuwe modellen de Mediatek Pentonic chipset gebruikt. Die maakt het bijvoorbeeld mogelijk om Dolby Vision te combineren met 4K120 gaming. Een opvallende uitzondering is de hierboven beschreven The Xtra. Deze toestellen krijgen de nieuwe chipset niet en zijn voor gaming beperkt tot Dolby Vision 4K60.

2023 Philips TV - Dolby Vision 4K120

Wie hoopt op meer dan twee HDMI 2.1-ingangen die 4K120 aankunnen, moeten we teleurstellen. Ook alle nieuwe modellen moeten het met twee dergelijke ingangen stellen.

Gamen in 120Hz op een 60Hz-tv?

Natuurlijk zijn er ook nieuwe versies van The One, het toestel dat TP Vision in de markt zet als het model dat alle belangrijke zaken heeft, maar toch scherp geprijsd is. De 8808 heeft een 120 Hz-paneel, de 8508 heeft een 60Hz-paneel. Voor gamers of sportliefhebbers met een bescheiden budget is er goed nieuws. De 60Hz The One kan toch 120Hz-beelden weergeven!

Ultra Motion Clarity

Dat kan omdat die mogelijkheid ingebouwd zit in het paneel. De keerzijde: je offert er wel verticale resolutie voor op. Concreet halveert de driver de verticale resolutie en toont hij elke lijn twee keer, maar dan met 120 beelden per seconde. Die techniek wordt gebruikt op de 43, 50 en 55 inch-versie. De 65 inch-versie heeft een iets geavanceerdere truc. Hierbij halveert de driver nog steeds de verticale resolutie, maar gebruikt interpolatie tussen de overblijvende lijnen om die weer aan te vullen. TP Vision noemt deze techniek Ultra Motion Clarity. Je kan het via de menu’s in- en uitschakelen.

We konden een demo aan het werk zien, waarbij een 60Hz-tv, een Ultra Motion Clarity-tv en een echte 120 Hz-tv naast elkaar stonden. Het resultaat was duidelijk, Ultra Motion Clarity maakt het beeld vloeiender, maar je verliest een beetje scherpte. Voor gamers met een beperkt budget lijkt dat de trade-off waard.

Smart TV: een nieuwe versie van Saphi

TP Vision gebruikt al jaren Android TV. Enkel een aantal lager gepositioneerde modellen gebruikt Saphi. Dat is een in eigen huis ontwikkeld smart tv-os, gebaseerd op Linux. Dit eigen besturingssysteem krijgt dit jaar een nieuwe versie. Die is zelfs zo nieuw, dat er nog geen naam voor is. Wel konden we het al in actie zien.

2023 Philips TV - nieuw Saphi besturingssysteem

Qua layout sluit het best goed aan bij wat je kent van Android TV en Google TV. TP Vision heeft heel bewust gekozen voor een systeem waarbij content centraal staat. Je ziet dus heel wat aanbevelingen, en er zou ook gratis content beschikbaar zijn. Verdere details waren schaars. Het systeem navigeert in elk geval erg vlot, en bij de lancering zullen de belangrijkste internationale apps beschikbaar zijn. Lokale apps zijn niet vergeten, die zouden snel volgen. Ontbreekt je favoriete app toch, dan kan je casten naar het scherm. TP Vision bevestigde dat het systeem gelijkaardig is aan Chromecast, maar dus niet helemaal hetzelfde. Het is afwachten hoe goed dat zal werken.

Opmerkelijk is dat dit nieuwe smart tv-os niet enkel voor de lagere modellen bestemd is. Ook The Xtra zal er mee uitgerust zijn. The One en de oled-modellen krijgen daarentegen Google TV. Dat brengt ons naadloos bij de reden achter deze zet.

Hoe zit het met Google TV?

De 2023 Philips TV toestellen die op Android TV draaien worden voorzien van de Google TV-interface. Blijkbaar heeft dat TP Vision aan het denken gezet. Google legt, volgens TP Vision, toch flink wat beperkingen op. Denk maar aan de grote Disney+ reclame die centraal in beeld verschijnt op het Google TV Home-scherm. Van de opbrengsten die daar voor Google ongetwijfeld aan verbonden zijn, geniet TP Vision niet mee. Of de nieuwe menustructuur ook een verplichting is, was niet duidelijk. Het betekent gelukkig wel een update van de ondertussen behoorlijk verouderde menu’s die TP Vision tot vorig jaar gebruikte.

2023 Philips TV - nieuw menu

Het lijkt er sterk op dat TP Vision meer controle wil over het smart tv-systeem, en daarmee misschien ook extra inkomsten. De deur werd duidelijk opengehouden om dit nieuw besturingssysteem in de toekomst op meer modellen te gebruiken. TP Vision wilde wel niet zo ver gaan om te zeggen dat het Google TV uitfaseert. Mogelijk ziet het de lancering van The Xtra als een goede testcase.

Beschikbaarheid 2023 Philips TV modellen

Prijzen zijn op dit moment nog niet bekend. HIeronder zie je de verwachte beschikbaarheid en de formaten per serie.

  • OLED908: Najaar 2023 (derde kwartaal): 55, 65 en 77 inch.
  • OLED808: Mei 2023. 42, 48, 55, 65 en 77 inch.
  • OLED708: Mei 2023. 48, 55 en 65 inch.
  • The Xtra 9308: Najaar 2023 (derde kwartaal): 55, 65 inch.
  • The Xtra 9008: Najaar 2023 (derde kwartaal): 55, 65, 75 inch.
  • The One 8808: Mei 2023. 43, 50, 55, 65, 75, 85 inch.
  • The One 8508: Mei 2023. 43, 50, 55, 65 inch.