Acer Aspire Vero review: deze laptop is duurzamer, maar is het ook een goede laptop?
Het gaat langzaam, maar gestaag: techfabrikanten besteden steeds meer aandacht aan duurzaamheid. Dat is een goede zaak, want onze planeet heeft geen onuitputtelijke bronnen. Ook bij consumenten ontstaat steeds meer besef, dat al die mooie gadgets een flinke aanslag vormen op het milieu en daarmee onze leefomgeving. Met de Acer Aspire Vero probeert deze fabrikant een 'groene pc' te leveren. In de praktijk gaat het dan vooral om het gebruikte plastic, dat voor een groot deel gerecycled is.
Aardig aan de Vero is dat deze laptop niet exorbitant duur is geworden. Vaak betaal je een fikse meerprijs voor duurzaamheid, maar dat valt hier mee. Natuurlijk heeft zo'n product alleen kans van slagen, als het niet onderdoet voor de concurrentie. Reden voor ons om de Aspire Vero eens aan de tand te voelen.
Acer Aspire Vero: groen, dus grijs
De Vero is een bijzondere verschijning, beslist geen dertien-in-een-dozijn laptop. Daar zorgt de kleur alleen al voor: hij is grijs, doorspikkeld met gele en donkergrijze stippen. Zo ziet hergebruikt plastic eruit, lijkt de boodschap. Acer laat expres een verflaag achterwege, waarmee het design meer in de pas met de concurrentie zou lopen. Hiermee is de Aspire Vero een statement voor de gebruiker, je laat zien dat je bewust voor een milieuvriendelijker product kiest. Daar is wat voor te zeggen.
Ook in andere opzichten valt de Vero op. Laptops worden elk jaar dunner, met een spits, tapstoe lopend design. Zo niet de Vero. Dik is hij met 17,9 millimeter niet. Wel is hij met 1,8 kilo wat zwaarder dan gangbaar voor 15,6-inch (39,6 cm) laptops. Niet loodzwaar, maar ook geen veertje. De positieve keerzijde is dat het ontwerp zich eenvoudig laat openschroeven. De gedachte is dat je als eindgebruiker de levensduur kunt verlengen met wat extra opslag of werkgeheugen. Voor het openmaken heb je ook geen bijzonder gereedschap nodig, een standaard kleine kruiskop volstaat. De schroeven zijn ook gewoon toegankelijk, en niet door bijvoorbeeld een garantiesticker afgeplakt.
Stickers ontbreken ook op de bovenzijde (de Intel-stickers zitten aan de onderkant). In plaats daarvan is er in een hoek 'Intel Core' gestanst, in de andere staat 'Post Consumer Recycled'. Daaronder, in de zijkant, is 'Apire Vero' zichtbaar. Wederom, met deze laptop laat je zien waarom je ervoor hebt gekozen. Een aardig detail zijn de omgedraaide en in geel uitgevoerde R en E-toetsen op het toetsenbord. Hiermee benadrukt Acer het motto REduce, REuse, REcycle. Ook onderop zien we gele accenten terug in de rubberen voetjes waarop de laptop rust. Mocht er nog twijfel zijn over waarom Acer deze laptop heeft gemaakt, dan neemt de boodschap 'For Planet Earth' die wel weg.
Hoe groen is de Acer Aspire Vero?
Acer promoot de Vero als een groene pc, maar hoe groen is hij? Daarvoor kunnen we alleen afgaan op wat Acer zelf meldt, en wat het niet vermeldt. Het bedrijf benadrukt dat de Aspire Vero voor 30% uit 'post consumer recycled' materialen bestaat - althans, de boven- en onderkant, het gebied rond het toetsenbord en de omlijsting van het beeldscherm. Daarnaast zijn de toetsen van het keyboard zelf voor 50% uit hergebruikt plastic vervaardigd.
De verpakking van deze laptop is 100% herbruikbaar, met een voor 85% van hergebruikt papier gemaakte doos. Ook de spaarzame plastic materialen in de verpakking, de hoes van de laptop en de beschermlaag op het toetsenbord, zijn voor 100% hergebruikt. De oplader zit niet in een plastic zakje, maar er zit een kartonnen hoesje omheen. Heel eerlijk, dat zou Acer natuurlijk ook prima kunnen weglaten.
Waar Acer niets over zegt, is de binnenkant van de laptop. De accu, de printplaat, het koelelement, de geheugenchips en bedrading lijken daarmee nog niet van hergebruikt materiaal te zijn. Ook de lader zelf is een standaardexemplaar. Acer had die beter door een usb-c voeding kunnen vervangen, die je dan voor meer apparaten zou kunnen benutten. Helaas heeft deze een dunne, ronde pin, die je in een wat fragiel voelende aparte aansluiting op de laptop steekt.
Toetsenbord, touchpad en beeldscherm
Het zwarte toetsenbord steekt lekker af bij het omliggende grijs. Het is een full-size toetsenbord, inclusief numeriek deel dus. Handig voor wie veel cijfers invoert. Wel zorgt het ervoor dat sommige toetsen erg smal zijn uitgevoerd. Het tikt heel behoorlijk, er is enige travel. Wie een zware aanslag heeft, zal er minder door gecharmeerd zijn. Het omliggende plastic buigt namelijk snel mee. Dat zorgt voor een wat zompige respons. Prettig is de toetsenbordverlichting, in het donker kan je er daardoor ook prima op werken.
Het touchpad is groot, glad en reageert prima. In de linkerbovenhoek zit een vingerafdruklezer. Niet ideaal wat ons betreft, het is handiger als die ergens een eigen plek krijgt. Bijvoorbeeld geïntegreerd in de power-knop. Maar goed, het touchpad is voldoende groot dat je er omheen kunt glijden.
Zonder meer het zwakste deel van de Acer Aspire Vero is het beeldscherm. Het is een full hd-exemplaar en biedt dus voldoende werkruimte, en de ips-techniek zorgt ervoor dat je er niet kaarsrecht voor hoeft te zitten. Daarmee is het goede nieuws ook wel behandeld, want verder stelt het teleur. Onze testresultaten bevestigen wat met het blote oog ook zichtbaar is: zowel helderheid als kleurweergave zijn ver onder de maat. Buiten werken moet je niet willen op deze laptop. Met een beetje zonlicht zie je niets meer. Ook als je van opzij naar het scherm kijkt, neemt de helderheid snel af.
Ook voor beeldbewerking kan je maar beter niet vertrouwen op de kleuren die het scherm voorschotelt. Zowel qua verzadiging als qua nauwkeurigheid is het er droef mee gesteld. Tekstverwerken, browsen, je social media bijhouden en een video kijken: dat kan allemaal best. Vergeleken met een goed laptopscherm steekt dat van de Vero er flets bij af, en dat is jammer.
Aansluitingen: veel, maar niet vooruitstrevend
Acer voorziet de Aspire Vero van aardig wat aansluitmogelijkheden. Dat waarderen we. Er zijn in totaal vier usb-poorten, een hdmi-aansluiting en een bedrade netwerkaansluiting. Die laatste is tegenwoordig zeldzaam, maar kan nog eens van pas komen in sommige hotels.
De usb-poorten zijn niet heel vooruitstrevend. Er zijn twee klassieke platte 5 gigabit-aansluitingen en een usb-c met dezelfde snelheid. Dan is er nog een usb 2.0-poort, toch een beetje apart op een laptop in 2022. De usb-c poort is niet geschikt om de laptop op te laden. Ook levert deze geen beeldsignaal (displayport alt mode). Met een enkele kabel een docking monitor aansluiten is er dus niet bij.
Verder is het opmerkelijk dat er helemaal geen geheugenkaartlezer in de laptop zit. In het chassis was daar best ruimte voor geweest. Een 3,5 mm headset-aansluiting zit er nog wel op. Kortom, best veel aansluitingen, maar ze hadden best wat meer in de mars mogen hebben.
De webcam ten slotte is redelijk, maar niet geweldig van kwaliteit. Hij kan behoorlijk goed overweg met lastige lichtomstandigheden, zoals fel licht achter de gebruiker. Komt dat plotseling op, dan verander je even in een silhouet, maar al snel ben je weer goed zichtbaar. Bij weinig licht is het beeld erg gruizig, ruis is dan storend zichtbaar. Wat steeds zichtbaar blijft, is dat de camera gewoon niet heel scherp is. Daardoor kijk je naar een vrij grofkorrelig, digitaal beeld. Er is mee te werken, maar er zijn veel betere webcams.
Onder de motorkap: niet de nieuwste technologie
Acer levert momenteel twee versies van de Aspire Vero. Beide hebben een 11e generatie Intel Core processor, het model van vorig jaar dus. Het is zeker geen trage chip, ook niet omdat Acer alleen de smaken Core i5 en i7 biedt. Bovendien zijn het versies met vlotte ingebouwde videokaart, Intel Iris Xe genaamd. Toch is het ergens jammer, want de 12e generatie Core is een stuk sneller en veelzijdiger. Ons testmodel had een Core i5-1155G7, de luxere variant heeft een i7-1195G7.
Daarnaast is de Vero wel riant voorzien van werkgeheugen en opslag. Ons testmodel had 16 gigabyte ddr4-geheugen en 512 gigabyte ssd opslag. Opmerkelijk, want via de site van Acer zelf is de i5 alleen leverbaar met 8GB/512GB. De i7 komt dan weer met 16GB/1TB. De opslag is overigens niet bijzonder snel. In de praktijk zal je het niet echt merken, maar er zijn aanmerkelijk snellere ssd's. Onder Windows vertaalt de capaciteit zich als 475 GB, waarvan na de eerste keer opstarten nog 428 GB beschikbaar is.
Acer voorziet de Aspire Vero van een snelle WiFi 6-adapter, die ook voor Bluetooth zorgt. Geen WiFi 6E en ondersteuning voor de 6 GHz-frequentie dus. Dat zien we door de vingers. De bedrade netwerkaansluiting is werkt op gigabit-snelheid, zoals je mag verwachten.
Al bij al volstaat deze configuratie voor de meeste doeleinden. Voor games is de Aspire Vero niet de juiste keuze, al zal een eenvoudig of ouder spelletje heus wel draaien.
Acer Aspire Vero in gebruik
We hebben de Acer Aspire Vero een tijdje in de praktijk gebruikt om te zien of we tegen gekke dingen aanliepen. Dat was niet het geval. De grootste hobbel bij het ingebruiknemen is de tenenkrommende procedure om Windows 11 gebruiksklaar te maken. Helaas gaat dat voor elke courante Windows laptop op.
Afgezien daarvan beviel de Aspire Vero overwegend goed als dagelijkse huis-, tuin- en keukenlaptop. Hij voelt voldoende stevig aan dat je hem zonder erover nadenken oppakt en weglegt. De schermscharnieren zijn wat stug, maar dat draagt ook bij aan een gevoel van stevigheid. Het scherm is flexibel genoeg om een stootje op te vangen, maar zwabbert niet.
In gebruik is het scherm wel de zwakke plek. De beperkte helderheid zorgt ervoor dat je toch rekening moet houden met invallend licht. Ook zijn de kijkhoeken niet geweldig, ondanks het gebruik van ips-techniek. Samen een video op de bank kijken vergt soms wat schuiven met de laptop. Zit je niet in het volle licht en hoef je het beeld niet te delen, dan is eraan te wennen. Tot je weer een beter scherm ziet, dat wel.
Toetsenbord en touchpad gedragen zich prima in het gebruik. We waren even het touchpad kwijt, maar dat bleek te komen doordat een van de huiskatten op de 'schakel touchpad uit' knop was gaan zitten. Prettig is dat de meeste aansluitingen links zitten. Als je een aparte muis rechts gebruikt, zitten eventueel aangesloten kabels niet in de weg. Muis je linkshandig, dan heb je pech. Daar zijn wij linkshandigen aan gewend.
Ook belangrijk: de Acer Vero is overwegend stil. Alleen als de processor écht hard aan het werk moet, zijn de ventilatoren storend luid hoorbaar. Dan wordt de laptop wel warm, maar niet onaangenaam. De koeling doet zijn werk dus goed.
VeroSense
Vermeldenswaard is een toepassing die Acer meelevert met de naam VeroSense. Hiermee kan je de balans tussen prestaties en energiegebruik eenvoudig bijstellen, al kan dat natuurlijk ook via Windows zelf. Dit is wel gebruiksvriendelijker. Bovendien kan je met deze toepassing instellen dat de accu nooit verder dan 80% oplaadt. Dat moet de levensduur ten goede komen.
We hebben wat tests gedaan met verschillende instellingen, Eco, Gebalanceerd en Prestatiemodus. Aangesloten op de stroomadapter zagen we bij een test met op basis van verschillende niet bijzonder veeleisende toepassingen hoegenaamd geen verschil in de prestaties. In de Prestatiemodus ging de ventilator wel een stuk harder draaien, maar zagen we geen invloed op de testscore. Bij een processorintensieve test zagen we wel verschil. De reden lijkt te zijn, dat de Eco-modus vooral invloed heeft op het gebruik van meerdere rekenkernen tegelijk. Als er maar eentje wordt benut, werkt die ook in de zuinige stand op volle kracht. Dat vinden we een goed idee. Simpele taken blijven zo altijd vlot reageren.
Je kunt de Vero dan ook prima op 'Eco' laten staan, tenzij je even echt veel rekenkracht nodig hebt, bijvoorbeeld om een lange vakantievideo te exporteren. Dan is het zinvol om hem, bij voorkeur aan de adapter, op de prestatiemodus te zetten.
Prestaties en accuduur van de Acer Aspire Vero
Kijken we verder naar de prestaties, dan zijn die in lijn met wat je mag verwachten van een stevige Core i5 uit de vorige generatie. Meer dan snel genoeg voor de taken die je met een laptop als deze gaat uitvoeren dus. Wel valt op dat de prestaties op accustroom een heel stuk lager liggen dan wanneer de adapter is aangesloten. Hou rekening met bijna een halvering.
Dat is een afweging die elke fabrikant moet maken. De keerzijde zou een lange werktijd op de accu moeten zijn. In het geval van de Aspire Vero houdt die niet echt over. Hoewel er een redelijk bemeten (53 wattuur) accu in de Vero zit, houdt hij het na ruim 6,5 uur continu 'licht' gebruik voor gezien. Dan moet je denken aan eenvoudige taken als tekstverwerking en browsen. Video's kijken kan je nog wel langer doen, maar wij kunnen geen scenario bedenken waarbij je zo lang naar het scherm van deze laptop wilt kijken. Voor gebruik tijdens een intercontinentale vlucht is de Vero toch echt wat te groot. Zet je de laptop harder aan het werk, dan houdt hij het na 2 uur voor gezien.
Conclusie
De Acer Aspire Vero is allereerst een lovenswaardig initiatief. Natuurlijk valt er genoeg aan te wijzen waar Acer méér zou kunnen doen op het gebied van duurzaamheid. Maar het bedrijf moet ergens beginnen. De Vero is in elk geval 'milieuvriendelijk(er)' dan de meeste laptops. Dat doet het met een onderscheidend design en bovendien een prijs die nog best meevalt. Die is vergelijkbaar met andere laptops met een soortgelijke uitrusting.
Dat wil niet zeggen dat de Aspire Vero ook de beste koop voor zijn geld is. Waar Acer veel aandacht aan de buitenkant heeft besteed, komt het binnenwerk er wat bekaaid vanaf. Met name het beeldscherm van de Vero is teleurstellend, in deze prijsklasse verwachten we iets beters. Ook houden de aansluitingen niet over: het zijn er best veel, maar heel modern zijn ze niet. Waarom er geen geheugenkaartlezertje af kon, is ons een raadsel. Daarnaast kan je er niet omheen, dat je met deze Vero de processortechniek van vorig jaar koopt. Nog meer dan toereikend, maar met wat minder toekomstperspectief dan '12e generatie Core'. Juist vanuit duurzaamheidsoogpunt was daar wat voor te zeggen geweest.
Dan zijn er zaken waaraan we voor de Vero minder zwaar tillen, zoals het wat meebuigende plastic rond het toetsenbord en de hoekige verschijning. Dat zien we hier toch een beetje als onderdeel van het concept. Hergebruikt plastic en een eenvoudig te openen interieur voor een upgrade hebben nu eenmaal consequenties. Onder de streep is er best wat te zeggen voor deze markante 'eco laptop'. Of je er de planeet mee gaat redden, valt te betwijfelen, maar: alle beetjes helpen. Alleen al daarom willen we de Aspire Vero aanbevelen, als je op zoek bent naar een laptop. Misschien niet de beste, maar wel een duurzamere keuze.
Acer Aspire Vero (AV15-51-574G) in een oogopslag | |
Afmetingen | 36,3 x 23,9 x 1,8 cm |
Gewicht | 1,84 kg |
Kleur | Grijs |
Beeldscherm | 15,6 inch (39,6 cm) IPS Full HD (1920x1080) |
Aansluitingen & Voorzieningen |
2x USB-A (USB 3.2 Gen 1, 5 Gbit) 1x USB-C (USB 3.2 Gen 1, 5 Gbit) 1x USB-A (USB 2.0, 480 Mbit) Ethernet (gigabit) HDMI 2.0 (4K UHD, 60 Hz) 3,5 mm headset voeding Stereo speakers Microfoon HD webcam Vingerafdruklezer |
Draadloos | WiFi 6 (802.11ax) Bluetooth 5.0 |
Besturingssysteem | Windows 11 Home |
Werkgeheugen | 16 GB DDR4 |
Opslag | 512 GB SSD (Kingston OM8PDP3512B-AI1) |
Processor | Intel Core i5-1155G7 (2,5 - 4,5 GHz; 4 cores, 8 threads) |
Videokaart | Intel Iris Xe Graphics |
Testresultaten beeldscherm |
Helderheid max: 261 nits Kleurtemperatuur: 7453 K sRGB-dekking: 58,2% |
Testresultaten Accu |
PCMark 10, balanced - Modern Office: 6 uur 37 min - Games: 2 uur 3 min |
Testresultaten Prestaties |
Cinebench 23: PCMark 10: |
Prijs | € 849 |
Koop |