Life
Nieuws   |   Thuisnetwerk

ACM bevestigt vrije modemkeuze, treedt in werking vanaf begin 2022

ACM bevestigt vrije modemkeuze, treedt in werking vanaf begin 2022

In mei deed immers de Geschillencommissie Telecommunicatiediensten uitspraak hierover: de wet schrijft voor dat je mag kiezen wat voor modem je gebruikt, dus ook grote providers hebben zich daaraan te houden. Een jaar eerder ging KPN overstag, maar VodafoneZiggo was (en is) een andere mening toegedaan. Dat bedrijf ging een paar weken later dan ook in beroep, met als argument dat de Geschillencommissie niet de autoriteit had om deze beslissing te nemen.

Dat was natuurlijk een beetje een gotspe, want deze keuzevrijheid is al sinds 2008 bepaald op Europees niveau - en linksom of rechtsom geldt Europese wetgeving ook in Nederland, ook wanneer geen sprake is van directe werking. Hoe dan ook, VodafoneZiggo meldde dat het de definitieve beleidsregel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zou afwachten.

Consumenten en bedrijven mogen eigen modem kiezen

Die definitieve beleidsregel is er nu, en komt overeen met de concept beleidsregel: "Consumenten en bedrijven mogen eigen modem kiezen", zo luidt de kop erboven. VodafoneZiggo stelt dat controle over het modem essentieel is om werking en veiligheid van het eigen netwerk te garanderen, al wijst een onderzoek uit 2018 anders uit. Dat concludeerde: "Over het geheel kan gezegd worden dat de vrije keuze van eindapparaten weinig effecten heeft op het functioneren en de veiligheid van het netwerk." Dat sloot overigens aan bij de ervaringen in andere landen - in Duitsland bijvoorbeeld is vrije modemkeuze gewoon mogelijk.

Feitelijk was het toen aan de wetgever geweest om de Europese verordening in Nederlands recht te implementeren, maar verantwoordelijke staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat schoof de kwestie op het bord van de ACM.

Wat is het aansluitpunt? Dát is het aansluitpunt!

De reden dat ze dat deed, was de voortdurende discussie over wat nu precies het 'aansluitpunt' in de woning was. De gedachte achter de EU verordening is, dat dit de kabel is die van de straat binnenkomt. Volgens de providers is het kastje van het modem juist onderdeel van dat aansluitpunt. Daarmee werd het een technische discussie, waar de politiek kennelijk geen knoop over kon doorhakken.

Met de nodige vertraging heeft de ACM dat nu alsnog gedaan. De beleidsregel definieert het als volgt: "Het netwerkaansluitpunt is het fysieke punt aan het einde van de kabel dat de aanbieder van een openbaar elektronisch communicatienetwerk op locatie van de eindgebruiker binnen heeft gebracht."

Nog zes maanden wachten tot vrije modemkeuze

Als geste naar de providers heeft de ACM een periode van zes maanden ingebouwd, voordat de beleidsregel in werking treedt. Dat moet de providers de tijd geven om "(...) de benodigde processen in te richten en informatievoorziening op orde te brengen zodat eindgebruikers dan uiteindelijk hun eigen modems en routers kunnen kiezen en aansluiten."

Bron: VTKE

Via: ACM