Nieuws   |   Thuisnetwerk

FRITZ!Box komt met opties voor wie het providermodem wil upgraden naar moderne standaarden

FRITZ!Box komt met opties voor wie het providermodem wil upgraden naar moderne standaarden
Op de MWC beurs in Barcelona toonde AVM diverse opties om het modemrouter van je provider te vervangen door modernere techniek.

Twee ontwikkelingen gaan de komende jaren voor een grote toename in snelheid van netwerkverbindingen zorgen. Binnenshuis zal WiFi 7 hogere snelheden en stabielere verbindingen mogelijk maken. Naar buiten toe zullen we gaan overstappen naar glasvezel, wat zeker een verbetering is voor wie nog op dsl is aangewezen. Dankzij de vrije modemkeuze is het nu een stuk eenvoudiger dan voorheen om het modem van je provider in te wisselen voor iets dat beter aansluit op moderne standaarden. AVM speelt daar met zijn FRITZ!Box producten op in. Op MWC dit jaar toonde het apparaten die een WiFi 7 upgrade bieden en de stap naar glasvezel vereenvoudigen. 

WiFi 7 en glasvezel: meer snelheid in huis én naar buiten

Wie nu een modemrouter van een provider krijgt, zal op zijn best WiFi 6 tot de beschikking hebben. Op korte termijn afdoende, want veel WiFi 7 apparaten zijn er nog niet. Daar gaat dit jaar wel verandering in komen, en WiFi 7 brengt een paar flinke voordelen. Zeker wanneer de prijzen wat gaan zakken, worden die al snel overtuigend om de overstap te maken. 

De AVM Frtiz!Box 6670 Kabel is een WiFi 7 upgrade voor kabelinternet.We hebben daar al eerder over geschreven. WiFi 7 brengt niet alleen een enorme stap vooruit in snelheid, maar bovenal meer stabiliteit en kortere wachttijden. Het eerste is mogelijk doordat WiFi 7 apparaten beter omgaan met storing, waardoor ze bredere kanalen met meer bandbreedte kunnen bieden dan WiFi 6. Dat schakelt al snel terug naar een halvering van de kanaalbreedte als dat niet volledig beschikbaar is. Hierdoor moet je minder snel haperingen ondervinden, wat je zeker bij streamen van video kan merken. Daarnaast verstuurt WiFi 7 veel meer data op dezelfde frequentie, waardoor die in kortere tijd kan arriveren. Dat maakt hogere reactiesnelheid mogelijk, wat van belang is bij zaken als videovergaderen en gamen.

Tot zover de snelheidsverbetering binnenshuis. Buitenshuis gebeurt er ook het een en ander, zoals iedereen die recent door een Nederlandse straat heeft gelopen wel gezien zal hebben. Overal steken bundeltjes kabels uit het trottoir. Diverse internetproviders zijn druk doende glasvezelverbindingen tot in huis aan te leggen. Glasvezel brengt een paar verbeteringen, niet in de laatste plaats een hogere snelheid. Er zijn nu al glasvezelabonnementen voor 8 gigabit, en (veel) sneller zit eraan te komen. Voor wie nog dsl heeft, wordt het sowieso een openbaring, want die techniek bleef flink achter bij de kabel. Maar ook in vergelijking met kabelinternet is glas superieur: de uploadsnelheid is namelijk gelijk aan de downloadsnelheid.

Bij kabelinternet blijft die upload bedroevend langzaam. Voor veel doeleinden geen probleem, maar wie vaak video's uploadt - YouTubers, hallo - gaat er flink op vooruit met fiber. Ook wie uit privacyoverwegingen een eigen cloud in de vorm van een nas-apparaat wil opzetten, heeft baat bij zo'n hoge upload snelheid. Als je immers via je smartphone foto's toestuurt naar zo'n eigen opslag, is het de upload die telt, niet de download. Ook van je internetverbinding thuis.

AVM FRITZ!Box 6670 Kabel: WiFi 7 upgrade voor kabelinternet

Heb je kabelinternet en vind je dat qua snelheid nog prima, dan heeft AVM binnenkort de Fritz!Box 6670 kabel modemrouter. Deze brengt een paar belangrijke voordelen ten opzichte van het model van je provider. In de eerste plaats de WiFi 7 upgrade. In het geval van dit model is dat wel dual-band, dus 2,4 en 5 gigahertz. De 6 GHz frequentie vereist een hoop extra techniek, die het apparaat een stuk duurder zou maken. Uiteraard heb je op de twee wel aanwezige frequenties wel alle andere voordelen van WiFi 7, zoals QAM 4096 (meer informatie in een keer versturen), preamble puncturing (beter omgaan met storingen) en multi-link operation (het combineren van frequenties om sneller data over te zetten).

Eén van de bijzonderheden van de Fritz!Box 6670: een 2,5 Gbit/s ethernetaansluiting.

Daarnaast bevat de Fritz!Box 6670 een Zigbee gateway voor het aansturen van smart home apparatuur. Onder meer Philips Hue lampen werken via dit protocol. Uiteraard heeft het apparaat ook smart home op basis van dect, zoals alle Fritz!box (modem)routers. Ook dit is een functie die je provider niet zal leveren. Ten slotte beschikt deze modemrouter over een 2,5 Gbit/s aansluiting voor bedrade netwerkverbindingen. Dat zal onder meer bezitters van game pc's en krachtige workstations aanspreken. Via deze weg hebben zij een snelle en stabiele verbinding met het internet. 

AVM FRITZ!Box 5690 Pro: upgrade voor DSL én glasvezel

De Fritz!Box 5690 Pro leerden we al even kennen op IFA vorig jaar, maar hij moet nu echt snel beschikbaar komen. Dit is een flink krachtiger kastje dan de 6670, met drie radio's voor alle drie de WiFi 7 frequenties aan boord. Die werken bovendien allemaal met 4x4 mimo. Het combineren van alle frequenties moet een theoretische doorvoer van maar liefst 18 gigabit per seconde opleveren. 

Ook de Fritz!Box 5690 Pro is voorzien van Zigbee en een snelle 2,5 Gbit/s ethernetpoort. Hiermee kan hij ook samenwerken met een los glasvezelmodem (in jargon: ONT, wat staat voor optical network terminal). Bovenal is de 5690 Pro een veelzijdige WiFi 7 upgrade optie, omdat hij zowel geschikt is voor dsl- als voor glasvezelverbindingen. Heb je nu dus dsl liggen en wil je alvast WiFi 7, maar weet je dat je in de toekomst naar glasvezel gaat overstappen, dan kan je met hetzelfde apparaat verder. Het nieuwe modem van je provider kan je in de doos laten.

Omdat dit kastje een stuk meer techniek bevat die meer warmte produceert, heeft hij een ander ontwerp dan de 6670. Dat komt voort uit het principe dat warme lucht omhoog wil, en het zit dan ook vol met verticale ventilatiekanalen.

De Fritz!Box 5690 Pro komt er ook in een XGS-PON variant, zonder dsl-aansluiting en bestemd voor glasvezelsnelheden hoger dan 1 gigabit. Overigens liet AVM ook een WiFi 7 upgrade voor dsl-abonnees zien, de Fritz!Box 7682. Die ondersteunt ook G.Fast, een standaard die in Duitsland veel gebruikt wordt, maar in Nederland niet. Om welke reden we die vermoedelijk niet gaan zien in ons land. 

De AVM Frtiz!Box WiFi 7 7682 met G.Fast ondersteuning en twee 2,5 Gbit/s poorten komt vermoedelijk niet naar Nederland.

Prijzen en beschikbaarheid

De AVM Fritz!Box 6670 Kabel en Fritz!Box 5690 Pro moeten in de eerste helft van dit jaar op de markt komen. Het exacte moment is nog niet bekend, maar de verwachting is april of mei 2024. Ook exacte prijzen zijn nog niet bekend, maar naar verluidt wordt de 6670 'iets duurder' dan de voorganger Fritz!Box 6660 Kabel. Op termijn moet de prijs op hetzelfde niveau uitkomen. De 5690 Pro zit hoger in de boom, met een verwachte prijs boven de 300 (maar onder de 400) euro. 

AVM FRITZ!Box 6670 Kabel in een oogopslag
INternet DOCSIS 3.1 (kabel)
WiFi WiFi 7 met Mesh WiFi
2,4 GHz: 2x2 MIMO, tot 720 Mbit/s
5 GHz: 2x2 MIMO, tot 2880 Mbit/s
aansluitingen Coax
1x 2,5 Gbit/s RJ45 WAN/LAN
4x 1 Gbit/s RJ45 LAN
1x analoge telefoon
1x USB 2.0 voor 4G/5G dongles, printers en opslag
TV Geïntegreerde tuner
Smarthome DECT
Zigbee
Matter (in voorbereiding)
FRITZ!OS Met o.a. mediaserver, ouderlijk toezicht, FRITZ!NAS, gastnetwerk
Adviesprijs n.n.b.
Beschikbaar H1-2024

 

AVM FRITZ!Box 5690 Pro / XGS-PON in een oogopslag
INternet DSL & AON glasvezel tot 1 Gbit/s, GPON tot 2,5 Gbit/s (Pro)
10 Gbit/s glasvezel (XGS-PON)
WiFi WiFi 7 met Mesh WiFi
2,4 GHz: 4x4 MIMO, tot 1200 Mbit/s
5 GHz: 4x4 MIMO, tot 5760 Mbit/s
6 GHz: 4x4 MIMO, tot 11530 Mbit/s
aansluitingen 1x 2,5 Gbit/s RJ45 WAN/LAN (Pro)
1x 10 Gbit/s RJ45 WAN/LAN (XGS-PON)
4x 1 Gbit/s RJ45 LAN
1x analoge telefoon
USB 3.1 voor 4G/5G dongles, printers en opslag (Pro)
USB 2.0 voor 4G/5G dongles, printers en opslag (XGS-PON)
Smarthome DECT
Zigbee
Matter (in voorbereiding)
FRITZ!OS Met o.a. mediaserver, ouderlijk toezicht, FRITZ!NAS, gastnetwerk
Adviesprijs n.n.b.
Beschikbaar H1-2024