Life
Interview   |   Accessoires

AdornPay wil contactloos betalen letterlijk mooier maken

AdornPay wil contactloos betalen letterlijk mooier maken
Contactloos betalen met een AdornPay horlogebandje.

Virgilia de Graaff en Anouk Rademaker van AdornPayAdornPay ontstond als idee voor een studieopdracht. De Graaff en Anouk Rademaker bedachten het concept voor contactloos betalen met sieraden en accessoires in 2019, tijdens hun studie bedrijfseconomie aan de Hogeschool van Amsterdam. Het basisidee is om de voordelen van contactloos betalen toegankelijk te maken voor mensen die niet per se een smartwatch of andere ‘techie gadget’ willen dragen. Veel mensen vinden smartwatches wel handig, maar niet per se mooi. Met bijvoorbeeld een horlogebandje met ingebouwde nfc-chip wil AdornPay contactloos betalen letterlijk mooier maken en zo toegankelijk voor een grotere doelgroep.

Vlucht naar voren door corona

De coronapandemie zorgde ervoor dat wat begon als ‘goed idee om ooit iets mee te doen’ opeens heel actueel werd. Dankzij de alomtegenwoordige mondmaskers werkte FaceID niet meer, en betalen zonder fysiek contact werd opeens de norm in de meeste winkels.

Rademaker en De Graaff gingen online op zoek naar partners om hun concept te verwezenlijken. Noodgedwongen, want de evenementen waar ze die doorgaans zouden kunnen vinden, vonden niet meer plaats. Desondanks slaagden ze erin om een leverancier van de noodzakelijke nfc-chips voor contactloos betalen te vinden, een producent die deze in accessoires kon verwerken én een ontwikkelaar van de noodzakelijke software en app om de koppeling te maken tussen wearable en betaalaccount. Daarmee beschikten ze over de noodzakelijke ingrediënten om producten naar de markt te brengen.

Aan de AdornPay armband is niet te zien dat er een NFC-chip in zit om contactloos mee te betalen.

Uitdagingen voor contactloos betalen met sieraden

Daarmee was het duo er nog niet, want ook met deze ingrediënten waren er de nodige uitdagingen. Zo bleek het oorspronkelijke idee, ringen van goud of zilver waarin de chip verwerkt waren, een brug te ver voor MasterCard. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor het certificeren van de door AdornPay gebruikte betaalchips.

AdornPay sleutelhanger voor contactloos betalenDe werking van antennes in een metalen zetting is uitdagend (we herinneren ons nog het ‘you’re holding it wrong’ debacle van de iPhone 4). Reden voor MasterCard om huiverig te zijn en voor AdornPay om dit concept eerst verder te ontwikkelen. Andere partijen in de markt voor contactloos betalen met wearables kozen dan ook voor materialen als siliconen of keramiek. AdornPay gaat een eigen weg, en verwerkt de chips in lederen accessoires, gecombineerd met zilver en 18-karaat gold vermeil: sleutelhangers, armbanden en horlogebandjes. De producent hiervan is B Corp gecertificeerd. Dat houdt in dat de producten ethisch verantwoord zijn, qua duurzaamheid, arbeid en materialen. Overigens levert AdornPay ook sieraden zonder chip, voor wie gewoon op zoek is naar stijlvolle accessoires.

Contactloos betalen: prepaid saldo of rechtstreeks vanaf bankrekening

Een andere uitdaging is de koppeling met een betaalprovider, het bedrijf dat de daadwerkelijke transacties afhandelt. AdornPay wil zowel een prepaid-mogelijkheid bieden als een rechtstreekse koppeling aan een bankrekening. Dat laatste blijkt alleen nog niet mogelijk, omdat de banken bezig zijn met de overstap van Maestro naar Debit Mastercard.

Om die reden biedt het bedrijf via betaalprovider MuchBetter op dit moment alleen een prepaid-betaalmogelijkheid. Daarbij stort je saldo op een aparte rekening, vanaf waar je contactloos kan betalen. Volgens onderzoek van AdornPay is dat voor oudere gebruikers geen bezwaar: die ervaren een apart saldo dat niet gekoppeld is aan de hoofdrekening juist als veilig. Jongere gebruikers daarentegen hebben liever geen extra handeling, waarbij ze saldo moeten opwaarderen. Die doelgroep hoopt AdornPay binnenkort te gaan bedienen, maar daarvoor is het dus nog even wachten op de banken. De Graaff: “Ook nu al zijn er natuurlijk voordelen voor jongeren; zo kan je een bepaald budget erop storten en zeker zijn dat je niet te veel uit geeft tijdens een avondje stappen of bij een festival.”

AdornPay sleutelhanger voor contactloos betalen

Contactloos betalen met sieraden en accessoires van AdornPay

Dat betalen werkt verder identiek zoals we gewend zijn van contactloos betalen met pinpassen, smartphones en smartwatches. Hou de accessoire bij de betaalterminal, en klaar. In de bijbehorende app kan je als klant aangeven tot welk bedrag geen pincode nodig is. Daarbij gelden de limieten die in Nederland van toepassing zijn: hoge bedragen vereisen altijd een pincode. Bij kleinere bedragen wordt er om een code gevraagd, wanneer het opgegeven totaal is bereikt. Via de app kan je overboeken naar en terugboeken van de rekening voor contactloos betalen.

AdornPay sleutelhangers voor contactloos betalenHandig aan deze app is dat je er ook onderling mee kunt betalen. Je kan betaalverzoeken sturen, vergelijkbaar met een Tikkie, of rechtstreeks betalen naar iemand die ook een AdornPay wearable heeft. Eveneens handig is dat je meerdere wearables kunt koppelen aan de app. Het saldo staat op het account, niet op de wearable. Hierdoor hoef je niet altijd dezelfde armband, sleutelhanger of horlogeband bij je te hebben, maar je kan deze aanpassen aan je outfit of activiteit. Bij verlies van een wearable kan je die direct blokkeren in de app.

Een uitdaging op dit moment is dat AdornPay alleen werkt bij betaalterminals die MasterCard accepteren. Dat geldt nog niet voor alle betaalautomaten. Naarmate meer terminals plaatsmaken voor exemplaren die ook werken met zogeheten Debit Mastercards (zeg maar MasterCard pinpassen), zal je ook op meer plekken kunnen betalen met AdornPay producten. De verwachting van De Graaff is dat dit eind 2022 overal het geval is.

Toekomstplannen van AdornPay

Vooruitkijkend naar de toekomst verwacht De Graaff binnen afzienbare termijn wearables te gaan leveren met een nieuwe generatie nfc-chip. Die moet kleiner en flexibeler zijn. Daardoor kan je als koper zelf de koppeling maken met een betaalprovider. Heb je bijvoorbeeld al een account bij Revolut, dan kan je de wearable daarmee koppelen, in plaats van aan MuchBetter. De hiervoor vereiste chips moeten op korte termijn beschikbaar komen, het is vooral wachten op de chipfabriek, aldus De Graaff. De supply chain crisis is ook voor AdornPay een factor waar men omheen moet werken.

AdornPay armband rood voor contactloos betalenKomend jaar komt er ook een mogelijkheid om onder de hoofdrekening van MuchBetter aparte subaccounts aan te maken. Zo kan je bijvoorbeeld meerdere accounts voor verschillende familieleden maken, en ervoor zorgen dat kinderen wel op school een lunch kunnen betalen, maar niet de hele rekening kunnen leegtrekken.

Daarnaast moet rechtstreeks betalen dus mogelijk worden. Hiervoor is AdornPay afhankelijk van de banken, die zoals gezegd eerst de overstap naar Mastercards moeten maken. Vanaf 1 juli 2023 geven banken geen Maestro kaarten meer uit. Vanaf dat moment moeten zogeheten Debit Mastercards overal werken, waarmee de weg vrij moet liggen voor een bredere werking van AdornPay accessoires en sieraden voor contactloos betalen.