Life
Nieuws   |   Accessoires

Contactloos én apparaatloos betalen: het kan met een implantaat van Walletmor. Al 1000 mensen gingen je voor.

Contactloos én apparaatloos betalen: het kan met een implantaat van Walletmor. Al 1000 mensen gingen je voor.

Het idee van een Walletmor-chip is dat je nooit een smartphone of pinpas bij je hoeft te hebben. De chip wordt in je hand of arm geïmplanteerd en je vervolgens kan je contactloos betalen. Betalen met implantaat: hoe werkt het en wie doet het? Het bedrijf Walletmor levert dit soort chips en bediende onlangs zijn 1000e klant.

Walletmor: betalen met implantaat

Walletmor schrijft: “De nieuwe EU-richtlijn PSD2 verbetert de veiligheid met betrekking tot betalingstransacties. Het vergroot ook de mogelijkheden om gemakkelijk en snel te betalen voor gewone consumenten. De populariteit van contactloos betalen groeit in alle landen van de Europese Unie. Momenteel worden nieuwe oplossingen geïntroduceerd, zoals systemische open-bankingsystemen en technologische innovaties zoals implantaten.”

De Walletmor chip is zo groot als een veiligheidsspeld. Plaatsing onder de huid vergt een kwartiertje, waarna je contactloos én apparaatloos kunt betalen. Het doet wat denken aan de man die een ov-chipkaart in zijn hand liet zetten. Wel was dat nogal een bonkig ding, de chip van Walletmor is aanzienlijk subtieler. Hij weegt nog geen gram en meet 0,5 mm x 7 mm x 28 mm. Bovendien belooft Walletmor dat deze chip niet kan worden gehackt, gekopieerd of getrackt. De chip identificeert zich als een Mastercard of Visakaart, maar dus zonder dat je een fysiek pasje tevoorschijn hoeft te halen.

Chip-implantaat

Overigens werkt betaling niet rechtstreeks vanaf het account. Opvallend is dat je de chip moet blijven spekken. Je maakt daarvoor een account op het Europese iCard-platform. Daaraaan moet je vervolgens tegoed toevoegen vanuit je eigen bankrekening. Daarmee is het een soort pre-paidkaart, die doet denken aan de chipknip van weleer. Technisch gezien werkt het halve millimeter dikke apparaatje door een geïntegreerde schakeling en een metalen omhulsel dat werkt als antenne. Het geheel is omsloten door laag van biopolymeer, gemaakt door wetenschappers van de laboratoria van VivoKey Technologies Inc. uit Seattle. Biopolymeer wirdt ook wel aangeduid als ‘medisch plastic’: het moet als zodanig niet door het lichaam worden afgestoten.

Voor contact met de betaalterminal gebruikt het Walletmor-betaalimplantaat de contactloze en draadloze Near Field Communication (NFC)-technologie. Dat is logisch, want dit is de techniek waarop contactloos betalen gebaseerd is. Of dat nu met een smartphone, pinpas of ander apparaat is. Doordat het implantaat een passief apparaat is zonder geen eigen stroombron (batterij), is het niet mogelijk om het implantaat te traceren. Het genereert zelf geen radiogolven en wordt alleen geactiveerd bij een contactloze betaalterminal, en alleen op zeer korte afstand. 

Betalen met je implantaat

Er zijn nu dus 1000 mensen die dagelijks betalingen (kunnen) doen via hun geïmplanteerde Wallmor. De 1000e is een inwoner van Finland. Twintig procent van de verkochte chips zijn afgenomen in Scandinavië, zo meldt Walletmor. De kosten van zo’n geïmplanteerde chip? 199 euro, maar het scheelt je wel weer een portemonnee kopen. Wel moet je na vijf jaar weer opnieuw een implantaat kopen en laten installeren, want tegen die tijd is je huidige Walletmor verlopen.