Life
Nieuws   |   Accessoires

AdornPay biedt gebruikers van ABN AMRO wearables overstapdienst om contactloos te kunnen blijven betalen

AdornPay biedt gebruikers van ABN AMRO wearables overstapdienst om contactloos te kunnen blijven betalen
AdornPay naast de eigen wearables nu ook de mogelijkheid aan om wearables van anderen te herprogrammeren voor gebruik met betaalprovider MuchBetter.

ABN AMRO heeft, de reacties op dit bericht lezend, een wat zwalkende strategie als het gaat om contactloos betalen. De voorlopige eind uitkomst is dat de bank geheel stopt met deze mogelijkheid, althans, via zogenaamde passieve wearables. Via Google Pay of Apple Pay kan nog wel. De Nederlandse start-up AdornPay biedt met de betaalprovider MuchBetter een optie aan voor de ABN AMRO klanten die toch gehecht zijn aan afrekenen met (bijvoorbeeld) een sleutelhanger om contactloos te betalen.

Update 22-09-2023: AdornPay laat ons weten dat de overstapservice tijdelijk niet beschikbaar is, er moeten nog technische problemen worden opgelost.

AdornPay contactloos betalen overstapservice

Eerder dit jaar spraken we met Virigilia de Graaf, een van de twee oprichters van AdornPay. Het bedrijf specialiseert in duurzame sieraden, waaronder een lijn accessoires voor contactloos betalen. In het gesprek vernamen we dat komend jaar het een en ander gaat veranderen op dit vlak. Door de invoering van nieuwe pinpassen op basis van MasterCard (in plaats van Maestro, al is dat ook onderdeel van MasterCard) moeten er vanaf dat moment weer nieuwe mogelijkheden komen om te betalen met passieve wearables. Ook concurrent Laks impliceert dat in een bericht in reactie op het nieuws van ABN AMRO.

AdornPay sleutelhangerDe vraag is nog wel wanneer die overstap precies gaat plaatsvinden. Vermoedelijk ergens in de loop van komend jaar, maar per 1 april trekt ABN AMRO alvast de stekker uit ondersteuning van passieve wearables. Bezitters van zo'n accessoire kunnen er dan niet meer mee betalen bij betaalautomaten in winkels. 

Hiervoor biedt AdornPay dus een oplossing aan, in de vorm van het herprogrammeren van de nfc-chip in de wearable. Wie hiervan gebruik maakt, kan de wearable opsturen naar AdornPay om deze geschikt te maken voor betaalprovider MuchBetter. Daarmee werkt AdornPay ook samen voor de eigen wearables. Dit systeem werkt nog met een apart account, waarop je geld moet storten voordat je ermee kunt betalen. Handig om controle te houden over je uitgaven, minder handig omdat het een extra handeling vergt.

In de loop van 2023 moet dat dus gaan veranderen, maar tot die tijd kan je je wearable in elk geval blijven gebruiken. Meer details lees je hier bij AdornPay, en hier vind je de overstapservice.

Update 17 maart 2023: helaas blijkt de overstapservice niet te werken met LAKSpay wearables, zo vernamen we van een lezer. AdornPay heeft dit inmiddels aan ons bevestigd.

Wat is het verschil tussen passieve en actieve wearables?

Wie betaalt met een smartwatch of smartphone vraagt zich wellicht af waar de heisa rondom ABN AMRO wearables vandaan komt. Het verschil zit in de techniek. Een zogenaamde passieve wearable, zoals een sleutelhanger of sticker met nfc-chip, vereist geen accu. Opladen is niet nodig. Ze werken doorgaans met een betaalsysteem van een externe aanbieder - zoals tot 1 april 2023 ABN AMRO, of MuchBetter in het geval van AdornPay.

Voor de beveiliging heeft dat geen consequenties - bij betalen van hogere bedragen is nog altijd een pincode vereist. Actieve wearables zoals smartphones en smartwatches hebben vaak een eigen betaalsysteem (Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay, etc.) aan boord, maar moeten worden opgeladen. Ook zit je bij zo'n wearable vast aan het ontwerp van de makers - doorgaans een techbedrijf waarbij elegantie niet per se het eerste designcriterium is. Een passieve nfc-chip biedt op dat vlak meer mogelijkheden, reden waarom er een flink aantal bedrijven is dat zich heeft toegelegd op betaalmiddelen met een aansprekender ontwerp.

Aan de AdornPay armband is niet te zien dat er een NFC-chip in zit om contactloos mee te betalen.