Value
Review   |   E-readers

Amazon Kindle (2022) review: de beste goedkope e-reader van dit moment

Amazon Kindle (2022) review: de beste goedkope e-reader van dit moment
De 11e generatie Amazon Kindle (2022) is kleiner, lichter en heeft een veel beter scherm dan zijn voorganger.

Amazon maakt nu al 15 jaar Kindle e-readers. Ikzelf ben al iets eerder met e-readers aan de slag gegaan, zo rond 2005, maar mijn eerste Kindle was de 2e generatie Kindle uit 2010. Inmiddels zijn we dus beland bij de 11e generatie van de oer-Kindle. Deze Amazon Kindle (2022) is het nieuwe instapmodel, dat Amazon voert naast een aantal luxere varianten die er in de loop der jaren bij zijn gekomen. Ook voor een basis e-reader heeft het heel wat in de mars, zo blijkt.

Amazon Kindle door de jaren heen

Die eerste Kindle uit 2010 werkt nog steeds prima. Hij is ook nog gewoon te synchroniseren met mijn huidige account. Wat dat betreft is er dan ook niet veel veranderd de afgelopen 15 jaar. Het lijkt wel of de software nog steeds hetzelfde is en er eerder functies vervallen, dan dat er veel nieuwe bijkomen.

Niet dat dit altijd een gemis is. Zo is het gebruik van gratis 3G over de gehele wereld komen te vervallen. Ik weet nog goed dat ik ergens in de bergen van Italië een keer totaal geen ontvangst had op mijn telefoon, er was geen wifi, maar mijn Kindle kon wel berichten versturen via het gratis netwerk. Tegenwoordig is dat probleem een stuk minder, maar toch was het coole feature.

Amazon Kindle (2022) uitpakken

Ik zal deze nieuwe Amazon Kindle (2022) niet verder vergelijken met die 2e generatie kindle of de daarop volgende modellen, maar wel met het vorige model van 3 jaar geleden. De stap vooruit van generatie 10 naar 11 is namelijk beste een grote.

Best milieubewust

Waar Kobo met veel bombarie laat weten dat de buitenkant van de nieuwe Clara 2E voor 85% is gemaakt van gerecycled plastic, wordt het bij Amazon meer in de kleine lettertjes vermeld. Er zijn twee versies van de Amazon Kindle (11e gen.), een zwarte en een donkerblauwe.

De zwarte is voor 70% gemaakt van gerecycled plastic, de blauwe (door Amazon benoemd als denim) van 30%. Daarnaast wordt in het apparaat voor 90% aan gerecycled magnesium gebruikt. De verpakking is zelfs van 100% gerecycled papier en er is verder geen spikkeltje plastic bij de inhoud te bekennen. De bescherming voor het scherm is van een soort waxpapier en een kartonnetje houdt de meegeleverde usb-kabel bij elkaar. Goed bezig Amazon!

Amazon Kindle (2022): goedkoop en licht

Van de vijf huidige Kindle modellen is dit instapmodel met 109,99 euro inderdaad de goedkoopste. Met die prijs is het net zo duur als het instapmodel van Kobo, de Nia. De Amazon Kindle (2022) oogt en voelt inderdaad wat goedkoop aan. Gerecycled plastic voelt misschien wat glad en laat al gauw wat vingervlekken en krasjes van je nagel zien, maar dat is bij de Kobo Clara 2E ook het geval. Dat is misschien de prijs die je voor milieubewust fabriceren betaalt.

Amazon Kindle (2022) met hoesje

Wel een voordeel: het plastic is erg licht in gewicht, want dit is de lichtste Kindle ooit. Woog de Kindle 10 nog 170 gram (en de Kobo Nia 172 gram), de Kindle 11 weegt 158 gram. Dat lijkt een klein verschil, maar als je het apparaat een tijdje in één hand houdt, merk je het wel degelijk. Dat het tevens de dunste en kleinste Kindle ooit is, helpt ook. Hij meet 158 bij 109 mm en mocht je dat net niet in één hand kunnen vastpakken, met 8 mm dikte hou je hem gewoon tussen duim en wijsvinger.

Amazon Kindle (2022) close-up

Één ding om rekening mee te houden: deze instap-Kindle is niet waterdicht. Wil je een e-reader die veilig mee kan naar strand en zwembad, dan kan je misschien beter een luxer en wat duurder model kiezen.

Veel meer pixels op het beeldscherm

Eén van de grootste verschillen met de Kindle 10 is de resolutie van het e-Ink scherm van de 11e generatie Kindle. Het formaat daarvan is gelijk gebleven (6 inch, 15 cm). De resolutie oftewel het aantal beeldpunten is echter flink verhoogd, van 600 x 800 pixels naar 1072 x 1448. Daardoor is de pixeldichtheid van 167 ppi naar 300 ppi gegaan. (Hiermee hebben nu alle modellen van de Kindle dezelfde scherpte). Dat is een heel groot verschil.

Amazon Kindle (2022) - prima geschikt om zwart-wit manga's te lezen

We hebben het hier over een verschil van eerst wazige letters die nu opeens kneiterscherp zijn. Ook al is het aantal grijswaardes nog steeds 16, bij het bekijken van foto’s, illustraties of bijvoorbeeld manga strips, is het alsof je opeens een bril op zet.

Amazon Kindle (2022) - instellen helderheid van de schermverlichting

Het scherm van de Amazon Kindle (2022) beschikt over verlichting, zodat je ook in het donker kunt lezen. Zoals bij e-readers gebruikelijk schijnt het licht niet uit het scherm, maar op het scherm. Het is daardoor rustiger voor je ogen dan lezen op smartphone of tablet.

Sneller is beter

De ingebouwde processor is nog altijd een eenvoudig model met een enkele rekenkern (zelfs de goedkoopste smartphone heeft er al vier), maar de snelheid is wel verhoogd naar 1 GHz. Ik had verwacht dat met de hoge resolutie de beeldopbouw en het laden van boeken trager zou zijn geworden, maar het tegendeel is waar. Je merkt haast niet meer dat je met e-Ink te maken hebt. Je kunt nu ook met gemak instellen dat het scherm per pagina volledig ververst.

Amazon Kindle (2022) - pinch zoom

Aangezien het zo direct reageert, kun je nu ook beter een functie als ‘pinch to zoom’ gebruiken. Gebruik je twee vingers en breng je die naar elkaar toe of van elkaar af, zie je gelijk een zoomschaal van 1 tot 14 voor de lettergrootte en verandert het beeld direct. De opslagruimte is ook verhoogd, van 8 naar 16 gigabyte. Dat is maar goed ook, want je kan het niet met een sd-kaartje uitbreiden. Bovendien gebruikt het Linux besturingssysteem hier al 3 GB van. Toch zal je de overige 13 GB niet zo snel met boeken vullen. Zo groot zijn die bestanden immers niet.

Nieuw: ondersteuning voor EPUB

Niet uniek voor deze Kindle, maar wel voor de Kindles in het algemeen is nu de ondersteuning van het Epub-bestandsformaat. Tot dusver konden Kindles alleen overweg met het Awz-formaat van Amazon en het bekendere Mobi. Doordat de Kindle nu ook Epub begrijpt, heeft Kindle hiermee de meest uitgebreide ondersteuning van e-bookformaten. Ik heb zelfs boeken gekocht bij Kobo of Bol.com hierin kunnen openen, zonder enig probleem of enige conversies te moeten doen in een programma als Calibre.

Amazon Kindle (2022) epub overzetten

Daarnaast kan de Kindle overweg met nog veel meer formaten, zoals txt, pdf, doc, docx, jpg en png. Het weergeven van de Epub doet deze e-reader eigenlijk nog beter dan Kobo (illustraties vallen soms weg en de opmaak is vreemd). Toch blijken bepaalde ePubs nog het beste te werken op een iPad. Op de foto zie je de weergave van een technisch boek met veel formules. Tekens worden vaak niet herkend op de e-Readers, bij de iPad is dat wel het geval.

Een fijne mogelijkheid is de tekstrichting aan te passen, waardoor je zowel in portret- als in landschapsmodus kunt lezen.

Amazon Kindle (2022) - keuze tussen portret- en landschapsmodus

Overzetten van boeken naar de Amazon Kindle (2022)

Er zijn 3 manieren om een e-book op de Kindle te plaatsen. Allereerst is daar gewoon good old plug-n-play usb. Met als verschil dat deze Kindle ook over is op usb-c. De Kindle verschijnt als schijf op je scherm en je sleept alle hierboven vermelde bestandstypen naar de Kindle.

Optie nummer twee is e-mail. Je Kindle heeft namelijk een uniek e-mailadres. Je mailt het bestand hier naartoe en enige tellen later verschijnt het in je bibliotheek in de Kindle. De derde optie is in combinatie met de Kindle app. Door een bestand te delen met de Kindle app, kun je aangeven of het bestand in al jouw Kindles of alleen een specifieke Kindle moet verschijnen in jouw bibliotheek. Nadat je Kindle is gesynchroniseerd, verschijnt het bestand vanzelf in je bibliotheek.

Amazon Kindle (2022) overzetten in bibliotheek

Kindle store: kies de juiste voor jou

Eigenlijk is er nog een vierde optie, voor alle boeken gekocht in de Kindle Store. Al bij het opstarten van je nieuwe Kindle krijg je de vraag of je een Amazon/Kindle account hebt waarmee je wilt inloggen. Aangezien je het apparaat alleen kan kopen bij Amazon, ga ik ervanuit dat iedereen die een Kindle koopt, ook een Amazon account heeft.

Let wel goed op van welk land je de Kindle Store opent. Zo biedt de Amerikaanse Kindle store een soort Netflix voor boeken  aan, Kindle Unlimited. Hier vind je alleen geen Nederlandse boeken. De Nederlandse Kindle store heeft dan weer geen Kindle Unlimited. Hoe dan ook, met alles goed ingesteld kun je rechtstreeks vanaf de Kindle boeken kopen, downloaden en synchroniseren vanuit de Kindle zelf.

Nieuw opstartscherm

Zoals op het onderstaande beeld te zien is, opent de Kindle niet meer met je bibliotheek, maar met het Home-scherm. Mijn Kindle staat op Nederlandstalig, maar ik ben ingelogd bij de Amerikaanse Kindle Store. Je ziet dan ook gelijk de Kindle Unlimited voordelen van gratis eboeken, audioboeken en tijdschriften.

Amazon Kindle (2022) - het nieuwe home screen

Die laatste categorie is geen pretje op een 6-inch scherm, maar de audioboeken wel. De 11e generatie Amazon Kindle heeft namelijk Bluetooth, zodat je op een hoofdtelefoon of een Bluetoothluidspreker ook audioboeken kan beluisteren. Daarbij moet je wel rekening houden, dat de 13 GB opslagruimte met een paar audioboeken zo vol zit... De luxere Kindles hebben daarvoor dan ook een streepje voor.

Artikelen lezen op de Amazon Kindle (2022): geen Pocket

Als er één reden moet zijn om toch voor een Kobo-ereader te gaan, dan is het de integratie met de leesdienst Pocket. Hiermee sla je een link naar een artikel op je webbrowser op, waarna dit artikel na synchronisatie ook te lezen is (in een prettig leesbare opmaak) in de Pocket leeslijst op je Kobo e-reader. Zo’n dienst is er niet voor de Kindle. Eerlijk gezegd lees ik heel weinig boeken op mijn e-reader, maar met 500 plus artikelen in Pocket, lees ik wel veel artikelen.

Bij Kindle kun je wel een link mailen naar je Kindle-mailadres of openen in je Kindle-app, waarna het artikel tussen al je andere boeken verschijnt na synchronisatie. Het werkt, maar is gewoon net wat omslachtiger. De software is ook wat minder. Zoals je ziet zijn afbeeldingen vaak te klein in de tekst.

Amazon Kindle (2022) - de foto in het artikel wordt op de Kindle kleiner getoond dan op de Kobo

Kindle biedt dan wel synchronisatie met de dienst Goodreads, een boekenreview website, die sinds 2013 eigendom is van Amazon. Vandaar die integratie dus. Goodreads is vooral voor boekenlezers een waardevolle aanvulling, met veel reviews die vaak beter zijn dan die op Amazon zelf, aanbevelingen en bijvoorbeeld de mogelijkheid om favoriete schrijvers te volgen. Die zijn vaak ook zelf actief op de site.

Webbrowsen: nog altijd geen succes

Websites en e-readers gaan eigenlijk niet samen. Of laat ik het anders zeggen, ik heb nog geen e-reader meegemaakt waar het browsen een prettige ervaring is. Bij deze Kindle is dat ook het geval. Vooral websites met javascript lijkt hij niet goed te kunnen verwerken. Er is een optie om Javascript en zelfs het weergeven van foto’s uit te zetten. Maar inloggen op je gmail, dropbox of (toch even geprobeerd) Kobobooks, ho maar.

De website van TechFi wordt wel weergeven, maar navigeren gaat amper. Eenmaal een artikel geopend moet je inzoomen, foto’s uitzetten en schuiven voor de tekst redelijk leesbaar in beeld is. De artikelmodus zou alles in de juiste verhouding moeten neerzetten, wat ook wel gebeurt, maar het lettertype is dan niet groter te maken. Onbruikbaar dus.

Conclusie

Met de Kindle 11 heeft Amazon een hele sterke troef in handen. Het is een goedkope e-reader die eigenlijk alles bied wat je nodig hebt. Hij ondersteunt elk formaat e-book (ook uit andere winkels), heeft een heel scherp beeldscherm en is daardoor goed leesbaar, speelt audioboeken af via Bluetooth, is licht, klein, dun, snel en milieuvriendelijk gefabriceerd. Met de verlichting aan en nachtmodus (wit op zwart), is het ideaal om in bed nog wat te lezen. Een kleine feature die het verschil maakt is het bepalen van de leesrichting, portret of landschap, en zo zijn er nog meer details die het gebruik tot een genot maken.

De webbrowser heeft weinig nut, maar als iedereen nou naast een mobiele versie ook een e-readerversie van zijn website maakt, is dat ook opgelost. Nu nog wachten op een goede ondersteuning voor een dienst als Pocket of Instapaper.

Uitstekend Februari 2023 Value

Amazon Kindle (2022)

Amazon Kindle (2022) in een oogopslag
Kleuren Zwart, Denim (blauw)
Afmetingen 15,8 x 10,9 x 0,8 cm
Gewicht 158 g
Beeldscherm 6 inch (15 cm) E-Ink
16 grijswaardes
1072 x 1448 pixels (300 PPI)
Verlicht
Opslagruimte 16 GB (waarvan 13 GB beschikbaar)
Verbinding USB-C
WiFi 4
Bluetooth
Accuduur Tot 6 weken bij gemiddeld gebruik
Formaten Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, onbeveiligde MOBI, EPUB, PRC, HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG
Adviesprijs € 109,99