Nieuws   |   Processors

AMD Ryzen 8000G processors brengen krachtige ingebouwde graphics naar Ryzen 7000

Een deel van de aangekondigde Ryzen processors heeft een NPU voor AI-taken aan boord.
Een deel van de aangekondigde Ryzen processors heeft een NPU voor AI-taken aan boord.

AMD's processoraanbod wordt er niet overzichtelijker op. De op CES 2024 aangekondigde nieuwe AMD Ryzen 8000G serie bouwt voor op de bestaande Ryzen 7000's, maar is voorzien van een relatief krachtige ingebouwde videokaart. Ook komen er modellen met AI-rekeneenheden - maar niet in alle 8000G-chips. Naast deze nieuwe processors voor het AM5-platform introduceert AMD ook nieuwe processors voor AM4, waaronder betaalbare modellen met ingebouwde videokaart en een goedkoper model met 3D v-cache: de Ryzen 5700X3D.

De nieuwe AMD Ryzen 8000G: Ryzen 7000 met iGPU en (soms) AI-versnelling

De nieuwe serie is dan ook niet echt een nieuwe generatie te noemen, al impliceert de '8' in de type-aanduiding dat wel. De verbetering zit niet in de standaardrekenkernen, maar in de ingebouwde grafische kaarten. Die maken gebruik van de RDNA 3 architectuur en beloven relatief goede prestaties. In elk geval vergeleken met de igpu's van concurrent Intel. Ook krijgen de nieuwe Ryzen 8000 chips voor het eerst een npu ofwel  'neural processing unit', met de 'XDNA'-architectuur. Deze moet de lokale AI-prestaties verbeteren. AMD bracht deze eerder al naar de 8000-serie voor laptops, mar er komen nu ook desktopchips met een npu. 

AMD Ryzen chip shotVooralsnog gaat het om slechts vier nieuwe modellen desktop processor. Het topmodel is de 8700G, met acht kernen en een Radeon 780M videokaart. De 8600G heeft zes kernen en een 760M. Daaronder komen de 8500G en 8300G, die in meer opzichten verschillen.

Dit zijn namelijk processors met zowel 'gewone' als 'compacte' rekenkernen, zogenaamde Zen 4c cores. Hoewel die benadering lijkt op die van Intel, dat sinds de 12e generatie Core werkt met P(erformance) en E(fficiency) cores, pakt AMD het toch anders aan. De Zen 4c cores zijn qua architectuur namelijk identiek aan reguliere Zen cores. Bij Intel zijn de P en E kernen wezenlijk anders. De 8500G heeft twee gewone Zen 4 kernen aan in combinatie met vier Zen 4c exemplaren. De 8300G moet het doen met een enkele Zen 4 kern en drie Zen 4c kernen. Beide hebben een Radeon 740M als videokaart, maar missen een npu.

Nieuw leven in een oud platform

Het AM5 platform is al twee jaar beschikbaar, maar toch kondigt AMD nog nieuwe chips aan voor het oudere AM4-platform. Veel mensen hebben nog moederborden met deze socket. Met deze relatief goedkope nieuwe processors kan AMD wellicht een groep aanspreken met beperkt budget, die toch graag nog een upgrade maakt op het AM4-platform.

Ook hier kondigt het bedrijf vier nieuwe processors aan. Het topmodel is de Ryzen 5700X3D. Die is zeer vergelijkbaar met de ontzettend populaire 5800X3D, maar goedkoper en met lagere kloksnelheden. Deze processor is waarschijnlijk zeer efficient. Onderscheidend aan de X3D-modellen is de ingebouwde '3D v-cache' die met name in games voor flink hogere prestaties zorgt.

Verder komt er ook een gewone Ryzen 7 5700. Deze is lager geprijsd dan de 5700X, maar is gebaseerd op de 5700G, wat een hogere basisfrequentie betekent, maar ook een veel kleinere L3-cache. Ook heeft deze geen grafische chip aan boord en is de maximaal beschikbare pci-e standaard 3.0. De 5600GT en 5500GT zijn zeer vergelijkbaar aan elkaar met beide zes kernen en een grafische chip aan boord. AMD heeft nog niet bekend gemaakt welke dat precies zal zijn. Het is te verwachten dat de gebruikte grafische chip het verschil bepaalt tussen deze twee apu's.

AMD Client Processor Update - CES 2024