Value
Review   |   Opladers en powerbanks

Anker Zolo review: een doordachte, compacte en betaalbare powerbank

De Anker Zolo is een snelladende, bescheiden geprijsde powerbank met vaste USB-C-kabel, maar ook de mogelijkheid een aparte kabel te gebruiken. 
De Anker Zolo is een snelladende, bescheiden geprijsde powerbank met vaste USB-C-kabel, maar ook de mogelijkheid een aparte kabel te gebruiken. 

Anker is tegenwoordig groot in van alles en nog wat, van beveilingscamera's tot robotstofzuigers, maar het merk kreeg bekendheid met opladers en powerbanks. Aanvankelijk vooral voor iPhones, maar tegenwoordig voor alles met een usb-c stekker. Dus ook iPhones. Het bedrijf heeft een ontzagwekkend assortiment aan powerbanks, en ik pakte daar lukraak de Anker Zolo uit toen ik een nieuwe zocht. Dat bleek een prima keuze.

Anker Zolo: in twee capaciteiten

In dat enorme assortiment is de Zolo dan weer niet terug te vinden - ik vond 'm via Amazon, en wel de Duitse versie van de site. Omdat ik nog altijd een Duits Prime-abonnement hebt. Hij is er in twee capaciteiten, met 10.000 mAh en 20.000 mAh. De eerste weegt iets meer dan 200 gram, de tweede ruim 350 gram. Om die reden koos ik voor de lichtere. Als het gewicht je niet uitmaakt, loont het de moeite de prijzen in de gaten te houden. Die liggen vrij dicht bij elkaar en fluctueren fors. Zo kocht ik 'm voor net geen 22 euro, maar een paar dagen later stond de prijs weer op 27 euro - terwijl de 20.000 mAh versie voor nog geen 3 euro extra van eigenaar wisselde.

Anker Zolo verpakking

Naast capaciteiten kan je kiezen uit kleuren: de Zolo is er in zwart, wit, roze en - bij het grotere model - babyblauw. Die gekleurde versies zijn wel duurder. Met de zwarte wordt duidelijk meer gestunt, reden voor mij om die te bestellen. Al hou ik best van een kleurtje, maar 5 à 10 euro extra op dit bedrag is toch wat gortig. Zo blijft ook deze markt lekker saai, sorry. Overigens is er ook een variant met twee vaste kabels: usb-c en Lightning voor oudere Apple-apparaten.

Anker Zolo

Waarom de Zolo? De keuze viel op Anker omdat het een gerenommeerd merk is. Ik heb wel eens geëxperimenteerd met powerbanks van AliExpress - een hoop fraaie specificaties, maar toch vielen ze vaak tegen. Bijvoorbeeld omdat je veel minder vaak een apparaat ermee kon laden, dan de capaciteit impliceerde. De Zolo kwam er als relatief gunstig geprijsd model uit. Anker is niet per se een heel goedkoop merk, wat gezien de marktpositie en lange associatie met Apple niet zo gek is. Ik wilde vooral een 'geen gezeur' powerbank.

Anker Zolo

Het is nog best lastig een goede en betaalbare te vinden van 10.000 mAh, die dus niet te zwaar is. Modellen met twee keer zoveel capaciteit zijn amper duurder, maar wel duidelijk zwaarder om mee te zeulen. De Zolo voldoet aan dat criterium, maar hij heeft meer in de mars.

Dit heeft de Anker Zolo te bieden

Zo heeft het apparat een ingebouwde kabel. Je hoeft dus nooit op zoek naar een aparte usb-c-kabel, of je zorgen te maken dat je degene bij je powerbank kwijtraakt. De Zolo kan je apparaat - smartphone of tablet bijvoorbeeld - laden via die kabel, maar er ook mee opladen. Zoals het hoort met usb-c, gewoon tweerichtingsverkeer. Maar als je wilt, kan je wel een losse kabel aansluiten. Bijvoorbeeld omdat die langer is: het kabeltje aan de Zolo is exclusief stekker maar 11 cm lang. Gebruik je de vaste kabel niet, dan kan je de stekker vastklikken in de lader. De kabel vormt dan een lusje dat behoorlijk stevig is, al zou ik het niet gebruiken om de lader aan te laten hangen.

De Anker Zolo heeft een extra USB-C aansluiting naast de vaste kabel.

Een losse kabel aansluiten kan op twee punten. Aan de korte bovenkant heeft de Anker Zolo nog een usb-c-poort. Ook die is geschikt voor snel laden in twee richtingen. Dat is de andere reden om voor de Zolo te kiezen: veel powerbanks laden relatief langzaam op. Anker claimt dat 30 watt de max is, maar bij de toch niet onaanzienlijke hoeveelheid apparaten die ik heb geprobeerd kwam de teller nooit verder dan pakweg 25 watt. Ook niet als ze aanzienlijk hogere laadsterktes aankonden, bijvoorbeeld een Pixel 9 Pro of een Motorola Razr 50 Ultra, die beide tot 45 watt kunnen laden. Opladen gaat met maximaal 20 watt, dus nog iets langzamer - maar nog altijd relatief vlot.

Tegelijk of als alternatief kan je ook nog een usb-a stekker in de Anker Zolo prikken. Aan de zijkant zit de hiervoor bestemde aansluiting. Die kan in theorie tot 22,5 watt leveren, maar dat zal met protocollen zijn die de apparaten in mijn collectie niet aankunnen. Ik zag de teller niet boven de 7 watt uitkomen. Als je twee apparaten tegelijk oplaadt via usb-c, geldt dat overigens ook voor het tweede aangesloten apparaat. De resterende capaciteit van de powerbank kan je in procenten zien door een druk op een knopje op de rechterkant. Dan licht het percentage even op in een schermpje aan de voorkant.

Dat knopje heeft nog een mogelijkheid: druk het twee keer in om druppelsgewijs te laden, met dus een lage stroomsterkte. Dit is bijvoorbeeld handig voor oortjes of andere apparaten die geen snelladen nodig hebben (of aankunnen).

In de praktijk

Na een paar weken gebruik bevalt de Anker Zolo overwegend goed. Het formaat is niet ideaal, het is een relatief dikke en zware powerbank, zeker gezien het vermogen. Aan de andere kant is hij vrij kort en smal, smaller dan de meeste smartphones. Ook al is hij niet heel comfortabel in een broekzak, in een jaszak of handtas kan je 'm prima kwijt.

De Google Pixel 9 Pro kan opladen met maximaal 45 watt, de Anker Zolo levert hem zo'n 25 watt. Dat is nog altijd best vlot, zeker voor een powerbank.

De capaciteit is ok, maar valt in de praktijk toch lager uit dan gewenst. Wie denkt '10.000 mAh is twee keer 5.000 mAh (de capaciteit van de gemiddelde smartphone accu)' komt bedrogen uit. Na opladen van een Pixel 9 Pro met 0% accu was er nog 30% over van de Anker Zolo. Anderhalf keer opladen, met wat goede wil, veel meer dan dat moet je niet verwachten.

De vaste kabel is handig, als is de combinatie van Zolo en smartphone wat te dik om in je broekzak te steken. In de praktijk grijp je dan toch sneller naar een andere, langere kabel. Dat je de mogelijkheid hebt om twee apparaten tegelijk te laden, is erg handig. Zeker als een van de twee relatief weinig nodig heeft, zoals een smartwatch.

Dat je met hogere snelheid kan laden, is absoluut een pre, ook al haalde ik de 30 watt in de praktijk niet. 25 watt is nog altijd een stuk sneller dan de pakweg 10 of 18 watt waar veel powerbanks op blijven steken. 

Conclusie

De Anker Zolo is een prima powerbank met een paar duidelijke voors en tegens. De relatieve dikte en het gewicht maken hem minder geschikt om met je smartphone in een broekzak te steken. Daar zijn slankere modellen toch handiger voor. De capaciteit is genoeg om een lege smartphone helemaal op te laden, maar twee keer dat doen, dat red je niet. Het is meer een powerbank om halverwege de dag even relatief snel bij te tanken.

Dat snelle laden is direct een pluspunt, evenals de diverse aansluitmogelijkheden. Twee apparaten tegelijk laden kan ook, al lever je dan wel wat in qua snelladen. Qua constructie en gebruiksgemak valt er weinig te klagen, de vaste kabel is handig, al is het ook erg fijn dat je de optie hebt van een losse, langere usb-c-kabel. 

Achteraf bezien had ik wellicht toch beter de 20.000 mAh-versie kunnen kopen. Die is fors zwaarder, maar slechts iets dikker. Voor een drukke beursdag waar ik vaak meerdere keren moet opladen - of meerdere toestellen moet opladen - zou de extra capaciteit welkom zijn. Afgezien daarvan is de Zolo een prima keuze. Met de prijs is sowieso weinig mis, zeker als je een beetje de aanbiedingen in de gaten houdt.

Goede Deal Oktober 2024

Anker Zolo (A1688)

Anker Zolo (A1688) in een oogopslag
Kleur Zwart, wit, blauw
Afmetingen 11 x 6,5 x 2,5 cm
gewicht 218 g
Capaciteit 10.000 mAh
Aansluitingen 2x USB-C (waarvan 1 vast)
1x USB-A
Laadsnelheid Opgave:
tot 30 watt snelladen (USB-C)
tot 22,5 watt snelladen (USB-A)
tot 20 watt opladen

Praktijk: 
tot ca. 25 watt snelladen (USB-C)
tot 18 watt snelladen (USB-A)
tot 16 watt opladen
Bijzonderheden Ingebouwd display met resterende capaciteit
Vaste USB-C kabel
Adviesprijs € 26,99
Koop bij Amazon