Nieuwe ASUS moederborden laten liefhebbers het uiterste uit hun AMD Ryzen 7000 processor persen
De nieuwe AMD Ryzen 7000 processors beloven een flinke toename in prestaties en ondersteuning van nieuwe standaarden. Daarmee moeten ze concurrerend zijn met de 12e generatie Intel processors. Bij de nieuwe processors komen nieuwe chipsets en daarmee uiteraard nieuwe moederborden. Marktleider Asus toonde een groot aantal zogenaamde X670E borden op de Gamescom beurs in Keulen. Het bedrijf past deze meest luxe chipset toe op een fraaie line-up Republic of Gamers (RoG) borden. Deze bevatten door Asus ontwikkelde technologie om de prestaties te maximaliseren. We stellen de nieuwe Asus X670E modellen hier kort voor.
ASUS X670E: alle ROG-modellen krijgen Dynamic OC Switcher
Asus introduceerde de functie Dynamic OC Switcher al op enkele luxe moederborden met de laatste high-end chipset voor AM4, het vorige platform van AMD. Deze functie zorgt automatisch voor de beste balans tussen hoge prestaties op een enkele rekenkern, en op meerdere rekenkernen. De uitdaging daarbij is altijd dat er een maximum zit aan de temperatuur en het stroomverbruik van de processor. Met handmatig overklokken kan je óf de hoogste prestaties met één rekenkern behalen, óf optimaliseren voor maximale prestaties met meerdere of alle kernen. Alleen varieert per toepassing wat nuttiger is. Zo profiteren veel games van hoge zogenaamde 'single-core' prestaties, terwijl veel creatieve software (videobewerking, 3D-rendering) juist baat heeft bij 'multi-core' prestaties.
Met Dynamic OC Switcher kan de processor automatisch schakelen tussen twee geoptimaliseerde sets instellingen. Dat schakelen gebeurt op basis van door de gebruiker ingestelde grenswaarden voor temperatuur en verbruik. Daarmee is het een toevoeging die het zogenaamde 'overklokken' ook voor dagelijks gebruik met een mix van verschilende toepassingen nuttiger maakt.
Ryzen Core Flex
Voor gevorderde overklokkers die nog meer uit hun processor willen halen, voegt Asus een nieuwe functie toe. Dit zogenaamde 'Ryzen Core Flex' biedt de gebruiker de mogelijkheid drie 'algoritmes' voor te definiëren op basis van een groot aantal variabelen. Hiermee moeten nog betere resultaten te behalen zijn dan met Dynamic OC Switcher.
De nieuwe ASUS X670E moederborden
Zoals gezegd toonde Asus een groot aantal nieuwe modellen met de nieuwe chipset. Een aantal in de RoG-reeks, maar ook een ProArt moederbord en diverse Prime-modellen. Bijzonder is de ROG Crosshair X670E Gene. Dit is een relatief compact micro-atx bordje. Ondanks het kleinere formaat heeft het ruimte voor drie m.2 ssd's. Ook vermeldenswaard is de 2,5 gigabit netwerk-interface en een front-aansluiting voor 20 gigabit usb.
De ROG Strix X670E-I Gaming WiFi is nog een maatje kleiner. Dit mini-ITX bordje is bestemd voor zeer compacte, krachtige gaming pc's. Asus heeft ruimte gevonden voor twee m.2 ssd's, waarvan één geschikt voor pci-express 5.0 en één voor 4.0. Bijzonder aan dit bord is de geluidskaart. Deze ROG Strix Hive bevat een hoogwaardige ALC4050 codec en een ESS Sabre 9260Q digitaal-analoog converter. Deze aparte module bevat audio-aansluitingen en een volumeknop. In het kastje is ook de aansturing voor het overklokken van de processor verwerkt. Deze kan je activeren zonder de bios van het moederbord te openen.
Voor bouwers van systemen voor creatieve toepassingen komt Asus met de ProArt X670E-Creator WiFi. Het is een fraai ontworpen bord dat veel bandbreedte via de interne aansluitingen biedt, voor hoge prestaties voor professionele workloads. Het heeft maar liefst vier m.2 ssd-aansluitingen (waarvan twee pci-e 5.0), twee usb4-poorten en een front-aansluiting voor 20 gigabit usb. Ook is 10 gigabit ethernet ingebouwd, naast een 2,5 gigabit aansluiting, evenals WiFi 6E.
Ten slotte toonde Asus drie nieuwe Prime moederborden. Deze reeks is wat betaalbaarder dan de RoG-serie en daardoor sinds jaar en dag populair. De Prime X670E-Pro is het topmodel, met een pci-e 5.0 slot, een m.2 ssd-aansluiting met pci-e 5.0, WiFi 6E en een 2,5 gigabit netwerkaansluiting. Ook een Thunderbolt 4-header is aanwezig. Daarnaast zijn er de Prime X670E-P WiFi en de Prime X670-P. Deze hebben drie m.2 slots en een Thunderbolt 4-header, maar missen de snelste interfaces van het luxere model.
Prijzen en beschikbaarheid
Asus meldt nog niets over prijzen en beschikbaarheid van de verschillende nieuwe Asus X670E moederborden. Wanneer we daar mee informatie over hebben, zullen we dit bericht updaten.