Review   |   Smartphones

ASUS Zenfone 9 review: een compacte smartphone met hoge prestaties en een lange accuduur: het kan wél

ASUS Zenfone 9 review: een compacte smartphone met hoge prestaties en een lange accuduur: het kan wél
De ASUS Zenfone 9 is een compacte smartphone met hoge prestaties én een goede accuduur

Het werd tijd om de Asus Zenfone 9 flink aan de tand te voelen. De telefoon is nu een half jaar op de markt en ik was wel benieuwd hoe deze compacte smartphone in de praktijk zou zijn. Kan Asus zich meten met de top of is het beter om te wachten op de opvolger? 

Asus brengt al jarenlang smartphones uit, maar is groot geworden met computeronderdelen. Eind jaren ’90 vlogen de cd-rom-spelers en moederborden over de toonbank van een computerwinkel. Hierdoor is Asus vooral bekend onder hardwareliefhebbers. Het bedrijf maakt inmiddels echter veel meer producten, waaronder ook complete computers, laptops en dus smartphones.

ASUS Zenfone 9

Vanwege een verloren patentzaak tegen Philips waren Asus smartphones enkele jaren van de Nederlandse bodem verdwenen. Inmiddels lijkt het erop dat dit niet meer speelt en kan Asus de Zenfone-serie weer in Nederland verkopen. De Zenfone 9 volgt de Zenfone 8 op. Ook dat toestel viel op met een handzaam formaat en relatief luxe specificaties.

ASUS Zenfone 9: compact toestel

De Zenfone 9 onderscheidt zich van de vele concurrenten met een relatief bescheiden formaat. Het 5,9 inch (15 cm) beeldscherm is nog wat kleiner dan bijvoorbeeld het 6,1 inch scherm van de eveneens compacte Galaxy S22 en S23. Het toestel is iets meer dan 14,5 cm hoog en met 6,8 cm breed een stukje smaller dan de genoemde concurrenten van Samsung. Hoewel iets dikker dan de zeer dunne Samsungs, zorgt het ervoor dat je de Zenfone 9 nog prima met één hand kunt vasthouden en bedienen. Dat kan je over veel moderne high-end smartphones niet zeggen. 

De ASUS Zenfone 9 ligt door zijn compacte vorm prettig in de hand

Het scherm van het toestel is vlak, de randen lopen niet weg aan de zijkant. Dat heeft wat ons betreft de voorkeur. De overgang van scherm naar frame is nagenoeg niet te voelen, maar blijkt toch in de loop der tijd wat stof en vuil te verzamelen. Omdat het toestel waterdicht is, kan je dat probleemloos met een vochtig doekje wegvegen. 

De ASUS Zenfone 9 is een van de weinige high-end smartphones met een 3,5 mm aansluiting

Gezien die waterdichtheid is de aanwezigheid van een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting opvallend. Die zie je niet vaak meer op smartphones in deze klasse. Ondanks deze extra opening is het toestel IP68-gecertificeerd. Het kan zelfs een onderdompeling overleven - mits in schoon kraanwater. Het effect van zeewater of frisdrank is voor eigen rekening.

Bijzondere design, maar wiebelig zonder hoesje

De overgang van het metalen frame naar de kunststof/rubberachtige achterkant is stijlvol uitgevoerd. De ruwe afwerking van de achterkant voelt robuust aan en geeft de smartphone letterlijk wat meer body. Het materiaal vertoont wel snel kleine krasjes, maar ik heb mij hier niet aan gestoord. Het is een smartphone die er anders uitziet dan andere en dat is wel een verademing.

De achterkant van de ASUS Zenfone 9 is bekleed met een wat ruw en stroef aanvoelend materiaal, dat lekker in de hand ligt.

Naast de bijzondere textuur, biedt de achterkant nog iets speciaals. Je kunt deze inzetten als extra “knop” om taken mee uit te voeren. Door twee keer op de achterkant te tikken, kan je namelijk een screenshot maken. Dat werkt wel beter zonder dan met hoesje. Als je een stevige beschermhoes gebruikt, moet je meer pogingen doen om de gewenste actie uit te voeren.

De power-knop van de ASUS Zenfone 9 kan ook als scroll touch-strip dienen

Als de telefoon in je rechterhand ligt, zit de vingerafdrukscanner annex aan-/uitknop op een aangename plek. Bij aanraking of het indrukken van die knop, ontgrendelt de telefoon snel. Met de ZenTouch feature van Asus, kun je de aan-/uitknop op diverse manier instellen. Zo kan je door met je duim over de aan-/uitknop te bewegen, door een menu of webpagina scrollen. Dat was leuk om even mee uit te proberen, maar na enkele dagen heb ik dit toch weer uitgeschakeld. Het gaf namelijk niet altijd het gewenste effect. Zo kan je hiermee het pull-down menu naar beneden trekken tijdens het gamen, wat niet handig is.     

ASUS Zenfone 9 camera's

Aan de achterzijde zijn twee camera's aanwezig. Die zijn opvallend vormgegeven met een flink grotere opening dan de daadwerkelijke lens. Het lijkt wat op het design van de nieuwe Samsung Galaxy S23 en S23 Plus. Als het toestel op tafel ligt, beweegt die door deze uit de behuizing stekende camera's eigenlijk altijd op en neer wanneer je het scherm aanraakt. Met een hoesje om de Zenfone 9 gebeurt dat niet meer.

Dankzij de uit de behuizing stekende camera's wiebelt de ASUS Zenfone 9 behoorlijk als je hem op tafel gebruikt.

Prima beeldscherm

De voorkant van de Zenfone 9 is voorzien van een 5,9 inch (15 cm) oled-scherm met 2400x1080 pixels. Dankzij de 120Hz beeldsnelheid van het scherm voelt het scrollen door menu’s of een browser erg soepel.  Het verschil merk je vooral wanneer je terugschakelt van 120 naar 60 Hz. Dan kan het lijken alsof de telefoon wat minder soepel aanvoelt. De telefoon zal op de automatische stand zelf bepalen welke ververssnelheid de beste optie is. Hierdoor zal de telefoon niet traag aanvoelen.

ASUS Zenfone 9

Vanwege de gebruikte oled-techniek zijn de kijkhoeken van het scherm erg goed. Het bij Samsung ingekochte paneel ziet er uitstekend uit. Ook als je er niet recht opkijkt, zijn kleuren, helderheid en contrast van hoog niveau. Zwart is echt zwart, en omdat er geen apart backlight is, zie je geen licht lekken aan de randen.

ASUS Zenfone 9

De helderheid van het scherm kan zich automatisch aanpassen aan het omgevingslicht. Als het donker is, dimt de helderheid van het scherm langzaam. In direct zonlicht gaat de helderheid geleidelijk omhoog en is de inhoud weer goed af te lezen. Dit schakelen van licht naar donker werkt prima.

ZenUI is nu een kale Android met interessante opties

Asus gebruikte op zijn ZenPad tablets altijd een aangepaste Android omgeving met de naam ZenUI. Deze “launchers”  zaten boordevol opties, maar die maakten de tablet ook traag. Tot aan de Zenfone 8 gaf Asus ook bij de smartphones aan dat deze waren voorzien van ZenUI (8). Met de komst van de Zenfone 9 is die melding verdwenen. Toch bevat de Asus Zenfone 9 de nodige ZenUI opties, maar dan in een kale, frissere Android 12-schil.

Vanaf de start krijg je de mogelijk om Android langzaam om te zetten naar een ZenUI beleving, maar wel een zonder snelheidsverlies. Deze opties zijn niet verplicht, maar een aantal is wel zeer welkom. ZenTouch noemde ik al (voor scrollen via de aan-/uitknop), maar er is meer. Zo heb je op deze Zenfone ook de mogelijkheid om (zo goed als) alle icoontjes bovenin beeld uit te schakelen. Maar je kan ook extra toevoegen, bijvoorbeeld om je netwerksnelheid te zien.  

Softwareondersteuning voor de Asus Zenfone 9

Asus voorziet de software van de Zenfone 9 regelmatig van nieuwe beveiligingsupdates. Inmiddels is de smartphone voorzien van Android 13. Later dit jaar zal de nieuwste en voor de Zenfone 9 laatste Android versie beschikbaar komen. Dat is wel een minpunt: Asus garandeert voor de Zenfone 9 maar 2 jaar aan beveiligingsupdates en software vernieuwingen. Dat is in deze prijscategorie inmiddels een beetje onder de maat. Koop je nu, begin 2023, een Zenfone 9, dan ontvang je nog maar 1,5 jaar aan updates bij je telefoon.

Het belang van die updates wordt ook door de Zenfone 9 geïllustreerd: wereldwijd ondervinden gebruikers op moment van schrijven problemen met een bug in het toestel. Deze uit zich doordat de telefoon enkele keren per week spontaan herstart. Meestal nadat de telefoon vastloopt, soms ook spontaan. Asus erkent het probleem van deze reboot-bug en werkt aan een oplossing.

Asus Zenfone 9: werkt met Android Auto (in car compatible mode)

Android Auto is een product waarbij alle schakels belangrijk zijn voor een goede werking. De software van het infotainment systeem (in ouderwetse termen: de autoradio) is een van die schakels. Bij de Samsung Galaxy S22 constateerden we dat dit niet goed werkte, wat nog altijd het geval is. Opvolger Samsung Galaxy S23 heeft te maken met hetzelfde euvel.

ASUS Zenfone Android Auto

De oorzaak lijkt te liggen in de snelheid van de usb-aansluiting. Android Auto kan alleen overweg met USB 2.0 snelheden. Die usb-verbinding is nodig als je autoradio geen wifi heeft: de kabel is dan de terugvaloptie. Nieuwe high-end smartphones werken vaak op usb 3.0 snelheid, terwijl oudere en mid-range toestellen nog op USB 2.0 werken. Dat is ongeacht het type aansluiting: USB 2.0 werkt ook via usb-c. In theorie is usb 3.0 downwards compatible met usb 2.0 (het kan ook op lagere snelheid werken). In de praktijk van Android Auto lijkt het erop dat moderne toestellen ofwel niet terugschakelen, ofwel dat de 'handshake' waarbij de datansnelheid wordt gecommuniceerd, problemen oplevert. 

Wellicht om die reden heeft Asus een optie toegevoegd aan Android Auto. Hiermee is het mogelijk om een “car compatible mode” te activeren. Denkelijk schakelt de Zenfone 9 usb-aansluiting dan terug naar usb 2.0-snelheid. Met deze optie ingeschakeld, werkt Android Auto zonder problemen in bijvoorbeeld een Skoda Scala van 2021. Helaas moet je deze instelling na elke herstart van je telefoon opnieuw activeren. Zeker vanwege de besproken reboot-bug is dat vaak nodig.

Android Auto tip voor USB 3.0 smartphones 

Voor wie een andere high-end smartphone heeft met snelle usb-aansluiting, zoals de Galaxy S22 en S23, een tip: sinds kort gebruik ik de AAWireless usb dongle. Hiermee kan je draadloos gebruik maken van Android Auto. Door de Developer modus in te schakelen in Android Auto, kun je nieuwe high-end smartphones zonder problemen verbinden met je infotainment systeem.

Asus Zenfone 9 camera's: goed, maar geen optische zoom

De Asus Zenfone 9 is aan de voorkant voorzien van één camera voor selfies; op de achterkant zitten twee camera’s.

Met de 12 megapixel selfiecam kun je onder de meeste omstandigheden goede foto’s maken. Bij het scherpstellen bekijkt de camera of de standaardweergave voldoende is. Wanneer meer mensen voor de camera staan, schakelt de camera automatisch naar een groothoekweergave. Zo kan je ook groepen goed op de foto zetten. De kwaliteit hiervan is zeker bij foto's binnenshuis wat minder dan van de gewone stand.

De hoofdcamera achterop heeft een 6-assige gimbalstabilisator. Hierdoor blijft het beeld van deze 50MP camera zeer stabiel tijdens het filmen of wanneer je inzoomt. Deze techniek neemt wel veel ruimte in, waardoor de camera best wel de behuizing uit komt. 

Onder de hoofdcamera zit een 12 megapixel ultragroothoekcamera. Het toestel schakelt naar deze wanneer je de zoomstand op 0,6x zet. Bij het maken van standaardfoto's helpt de tweede camera om een mooi wazige achtergrond voor close-ups en portretten te realiseren. Dat werkt in mijn ervaring meesstal goed.

De camera reageert snel, waardoor je weinig hoeft te missen. Ook bewegende objecten kan je goed op de foto zetten.

Geen optische zoom

Bij het inzoomen gaat helaas een hoop informatie verloren, want dit gaat puur digitaal. Hierdoor worden foto’s snel onscherp. Asus bouwt geen aparte tele- of zoomcamera in. Dat is een gemis in vergelijking met bijvoorbeeld de Galaxy S22 en S23, die wel een 3x optische zoom hebben.

Hieronder is een voorbeeld te zien waarbij 0,6x – 8x wordt ingezoomd. Qua kleurweergave benadert deze de hoofdcamera behoorlijk, waardoor de overgang van de ene naar de andere camera niet opvalt.

Goede avondfoto's

De telefoon maakt goede foto’s in een omgeving met weinig licht. De meeste foto’s zien er goed en vaak ook scherp uit. De kleuren zijn realistisch en dankzij de nachtmodus kun je nog meer detail in een avondfoto krijgen.

Asus heeft de kloof met de gevestigde orde (lees: Samsung en Apple) flink verkleind. De kwaliteit van de foto’s is over het algemeen prima in orde. Alleen voor opnames waarbij je moet inzoomen loopt het nog achter op de concurrentie.

High-end hardware, past dat wel?

Het toestel dat wij testten was voorzien van een zeer riante 16 GB DDR5 werkgeheugen en 256 GB UFS3.1 opslagruimte. Je kunt daarvan 226 GB gebruiken voor je eigen apps, video’s, foto’s en gedownloade content. De rest van de opslag is gereserveerd voor het besturingssysteem en voor-geïnstalleerde aps.
Net als veel high-end smartphones tegenwoordig het geval is, is er geen mogelijkheid een microsd-kaartje te plaatsen. 

ASUS Zenfone hardware

Dankzij het ruim uitgevoerde en snelle werkgeheugen kun je veel applicaties in het geheugen laten staan, zonder dat ze snel worden afgesloten. In de praktijk zal tussen de 4 en 8GB in het geheugen blijven. Android zorgt er zelf voor dat oude applicaties worden uitgeschakeld om een nieuwe applicatie of spel op te starten. 

De Zenfone 9 draait op de snelste Qualcomm processor die beschikbaar was op moment van verschijnen van het toestel. Deze Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 processor kan met 8 rekenkernen en een maximale snelheid van 3,2GHz nog altijd prima meekomen, ook al is er inmiddels een Gen 2 versie. 

Testresultaten accuduur: 1,5 dag is haalbaar

Gezien de bescheiden afmetingen van de telefoon en deze high-end onderdelen, is het knap dat Asus een 4300 mAh accu in het toestel heeft weten te stoppen. Ter vergelijking, de Galaxy S23 heeft een 3900 mAh accu. De accu volstaat om de gehele dag door te komen, waarbij het relatief kleine en zuinige beeldscherm een handje helpt.

ASUS Zenfone accu benchmarks

We hebben de Asus Zenfone 9 getest met de accu benchmarks van PCMark en Geekbench Pro. Deze benchmarks laten de accu geleidelijk leeglopen. Daarbij worden continu taken uitgevoerd en staat het scherm voortdurend aan. In de praktijk zal dit niet snel gebeuren, maar het geeft wel goed aan wat je kunt verwachten als je de gehele dag op het internet zou rond struinen.

Bij PCMark Work 3.0 battery life, kwam de score uit op een kleine 11 uur. Dit is erg goed resultaat voor een smartphone met dit formaat. De Zenfone 9 schiet hiermee de Samsung Galaxy S22 voorbij, want die hield het 8 uur en 25 minuten vol. Het resultaat van PCMark komt overeen met de score van Geekbench Pro. Na een mooie test van 11 uur en 6 minuten viel de Zenfone 9 uit.

In de praktijk kan je twee volle dagen overbruggen, als het scherm ongeveer 2,5 uur per dag aan staat. In dat geval is de telefoon 1 dag en 14 uur gebruikt op 1 acculading. Als je daarentegen een intensieve gebruiker bent, haal je met ruim 7 uur schermtijd het einde van de dag met nog 4% capaciteit in de accu.

Het opladen met de meegeleverde adapter en kabel gaat met maximaal 30 watt. Dat is niet extreem snel, al is het prettig dat Asus de oplader en kabel meelevert. Van 0% naar 100% laden gaat in een rechte lijn en dit duurt ongeveer 1,5 uur. Dit resultaat is niet denderend, maar gelukkig kun je wel een gehele dag (of twee dagen) overbruggen op 1 acculading.

Gamen op de ASUS Zenfone 9

Gamen met deze smartphone is een prettige ervaring. De snelle processor zorgt voor soepele beelden, die het fraaie oled-scherm mooi weergeeft. Dankzij het vernieuwde koelelement in de telefoon in combinatie met de kunststof achterkant, blijft de Zenfone 9 redelijk koel.

Games zien er uitstekend uit op de ASUS Zenfone 9 en draaien als een zonnetje

Conclusie

De Asus Zenfone 9 is een genot om te gebruiken. Het is een zeer complete compacte smartphone, maar met luxe specificaties. Daar hangt dan ook wel een stevige prijs aan, al is die zeker niet hoger dan de concurrentie. Het prijsverschil tussen de 8GB / 128GB en de 16GB/256GB versie is ongeveer 100 euro. Ons advies: neem de duurdere variant van zo’n 899 euro, zeker omdat je de opslag niet kunt uitbreiden.

Dan koop je een smartphone die net zo klein is als de Samsung Galaxy S22/S23, met een accu die gemiddeld 1,5 dag meegaat, met uitstekende prestaties en een dito beeldscherm. Ook de camera's zijn prima, en de mogelijkheid om met een 3,5mm hoofdtelefoon muziek te beluisteren is een fijne extra.

De software voelt goed aan, waarbij de extra ZenUI opties nuttige toevoegingen zijn om de telefoon naar wens in te stellen. Dankzij een vondst van Asus werkt het ook bekabeld met Android Auto. Wel moet Asus werk maken om de vervelende herstart-bug op te lossen. Ook zou het wenselijk zijn als de software langer doorloopt dan de geleverde 2 jaar. Met 4-5 jaar ondersteuning zou de Zenfone 9 een nog een ster meer hebben gekregen.

Zelfs met de kortere ondersteuning is de Zenfone 9 een sterk alternatief voor de Samsung Galaxy S22. Aan de Galaxy s23 heeft Asus echter een flinke dobber, want voor 50 euro meer biedt die vergelijkbare of betere specificaties en prestaties, een 3x optische zoomcamera en 5 jaar updates.

Aanrader Maart 2023

ASUS Zenfone 9

ASUS Zenfone 9 in een oogopslag
Kleuren Midnight Black, Moonlight White, 
Sunset Red, Starry Blue
Afmetingen 14,7 x 6,8 x 0,91 cm
Gewicht 169 g
Beeldscherm 5,9 inch (14,9 cm) Samsung OLED
1080x2400 pixels, 445 PPI
Kleuren: 112% DCI-P3, 151% sRGB, DeltaE < 1
HDR10+
120 Hz
Camera's Hoofdcamera:
50 MP Sony IMX766 met Gimbal OIS, 2x2 OCL, PDAF

Ultragroothoek:
12 MP Sony IMX363, Dual PDAF

Selfie:
12 MP Sony IMX663, Dual PDAF

Video-opname:
8K @24 fps
4K @ 60 fps
1080p @60 fps
Audio Stereo speakers
3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting
Accu 4300 mAh
30W snelladen
Draadloos WiFi 6E (2,4, 5 en 6 GHz)
Bluetooth 5.2 (incl. aptX Adaptive)
NFC
Processor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 met Adreno 730 GPU
Tot 3,2 GHz
Geheugen 6 / 8 / 16 GB LPDDR5 RAM
128 / 256 GB UFS 3.1 flashopslag
Sensoren Acceleratie, kompas, nabijheid, omgevingslicht, vingerafdruk, gyroscoop, Hall
GNSS GPS met Glonass, Galileo, BeiDou, QZSS en NavIC
SIM Dual sim incl. 2x 5G optie
Adviesprijs v.a. € 799
Koop Bol.com