Nieuws   |   Smartphones

De Samsung Galaxy S23 Ultra, S23 en S23+: sneller en duurder

De Samsung Galaxy S23 Ultra, S23 en S23+: sneller en duurder
De nieuwe Samsung Galaxy S23 toestellen (hier de Ultra) zijn er alle in dezelfde vier kleuren, waaronder zachtroze (door Samsung lavendel genaamd)

Traditiegetrouw kondigt Samsung zijn nieuwe serie Galaxy S smartphones aan vlak voor het Mobile World Congress in Barcelona. Op een groot Unpacked event introduceerde het bedrijf de Galaxy S23 Ultra, de Galaxy S23+ en de Galaxy S23. Op het eerste gezicht lijken ze sterk op de modellen van vorig jaar. Met een verfijnder design zitten de belangrijkste verbeteringen onder de motorkap.

Samsung Galaxy S23: focus op premium

Op basis van eigen marktonderzoek stelt Samsung dat smartphonekopers meer dan ooit tevoren gaan voor luxere, duurdere toestellen. Het bedrijf ziet grote groei in het 1000+ euro segment, sterker dan in het middensegment van 600 tot 1000 euro. Misschien mede daardoor ziet het bedrijf er geen been in de Galaxy S modellen van 2023 flink duurder te maken, al spelen daar natuurlijk meer zaken een rol bij. Inflatie, energie-, grondstof- en transportprijzen, alsmede een bottleneck bij de chipproductie dragen alle bij aan hoge prijzen. 

Samsung Galaxy S23 familie

Je zal dus meer moeten betalen voor de nieuwe Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23+ en Galaxy S23 dan hun tegenhangers uit de S22-serie van vorig jaar. Daarin is Samsung niet alleen, ook Apple maakte zijn iPhone 14-toestellen weer duurder. En we zien het natuurlijk in alles in de markt. Toch zal het ons benieuwen of kopers de prijsstijging inderdaad voor lief nemen. Wie dat doet, krijgt in elk geval een (nog) beter toestel dan vorig jaar - dat durven we zelfs zonder testen wel te stellen. 

Fraaier design

De verbeteringen zitten vooral in het binnenwerk, waarover later meer. Maar ook uiterlijk zijn er verbeteringen, althans naar onze mening. Bij een korte preview voorafgaand aan de introductie konden we de nieuwe S23 toestellen al even bekijken. Het design zouden we omschrijven als een verfijning van de S22 modellen. 

Samsung Galaxy S23 Phantom Black

Vooral bij de Galaxy S23 en S23+ valt dat op: net als de S22 Ultra en S23 Ultra hebben die geen 'camera-eiland' meer - een apart blokje waarin de verschillende cameralenzen zijn gevat. In plaats daarvan steken de lenzen recht uit de behuizing, met een fraaie metalen omlijsting. Hierdoor steken de camera's minder ver uit en ogen de toestellen subtieler. Met een hoesje erom zullen ze bovendien netjes plat op tafel liggen, in plaats van wiebelen.

De Galaxy S23 Ultra blijft zich onderscheiden met een ingebouwde, uitneembare stylus. Ook heeft dit model nog altijd een wat ander ontwerp, met aflopende zijkanten. Die ronding is wel minder sterk dan bij voorloper S22 Ultra. Daardoor zal je minder snel het scherm per ongeluk aanraken. Ook zal je minder snel visuele vervorming zien van beeld dat tot de schermranden doorloppt. Het verschil is erg subtiel, alleen als je de twee naast elkaar legt, zie je het direct.

Een onzichtbaar verschil is dat de S23 UItra volgens Samsung beter bestand moet zijn tegen vallen ('16% meer' om precies te zijn), dankzij een nieuwe generatie Gorilla Glass Victus 2 en 'armor aluminium'.

Alle modellen zijn beschikbaar in vier kleuren: zwart (Phantom Black), wit (Cream), groen (Green) en lavendel (Lavender). De afwerking is in alle gevallen mat - de nieuwe toestellen zijn vrijwel geheel vrij van glimmende onderdelen, op wat accenten na. 

Meer rekenkracht...

Een hele belangrijke verandering voor kopers in Europa en dus ook in Nederland, is dat Samsung nu wereldwijd de Galaxy S toestellen met dezelfde processor levert. Voorheen was dat in Europa een Exynos van eigen makelij, en in Amerika een van Qualcomm. De afgelopen jaren liepen de prestaties daarvan steeds verder uiteen, zeker bij de S22-serie vielen de prestaties van de Exynos nogal tegen. Niet iets dat de doorsnee gebruiker in de praktijk merkte, maar voor bijvoorbeeld veeleisende games maakte het flink uit. Ook de efficiëntie van Samsungs eigen processor bleef achter, waardoor de accuduur niet zo lang was als bij de modellen met een Qualcomm chip.

Samsung Galaxy S23 in de hand

Met de Galaxy S23-serie komt aan dat onderscheid voorlopig een einde. Qualcomm maakte al bekend dat de twee bedrijven een langdurige samenwerking hebben afgesloten. Die houdt in dat alle Galaxy S-toestellen voorlopig voorzien zijn van een processor uit de Snapdragon reeks van dit bedrijf. In de Galaxy S23 Ultra, S23+ en S23 zit een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 'for Samsung'. Dat laatste houdt in dat de processor in samenwerking met Samsung nog wat verder is opgevoerd. Hij heeft, zo vernamen we, een hoger kloksnelheid voor nog hogere prestaties. Een '2,7 zo grote koeling' moet er ondertussen voor zorgen dat het toestel niet te warm wordt.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Concreet zou de Snapdrageon 8 Gen 2 zoals die in de S23-smartphones zit een 33 procent snellere processor en 45 procent snellere videokaart moeten hebben, in vergelijking met de processor van de S22-modellen. Ook de 'neural processor unit', de rekeneenheid die verantwoordelijk is voor AI-berekeningen (o.a. voor computational photography oftewel mooiere foto's in moeilijke omstandigheden) is 48 procent sneller.

...en meer opslag

Naast de krachtiger processor gaat Samsung de S23-toestellen ook voorzien van meer opslagruimte. Standaard krijgen ze allemaal in de basisversie twee keer zoveel. Dat houdt in dat 256 gigabyte nu het minimum is bij de S23 Ultra en S23+. De S23 begint net als vorig jaar bij 128 GB. Het bedrijf zal bij introductie bovendien de 'step-up', dus het model met nog eens twee keer zoveel opslag, voor de prijs van het basismodel aanbieden. 

Samsung Galaxy S23 Ultra in de hand

Samsung doet dit naar eigen zeggen omdat mensen steeds meer opslag nodig hebben (een 200 megapixel foto kan 60 megabyte in beslag nemen en 8K-video kost 600 megabyte per minuut). Het heeft er natuurlijk ook wat mee  te maken, dat geheugenchips steeds grotere dichtheden krijgen. Samsung is een van de grootste producenten van dergelijke chips, dus dit is een voor de hand liggende upgrade, die het eenvoudig kan bieden. Het maakt de prijsstijging wat minder zuur - en compenseert enigszins voor de afwezigheid van een microsd-uitbreidingsmogelijkheid.

Langere accuduur van de Samsung Galaxy S23

De overstap naar de Qualcomm chip moet niet alleen hogere prestaties brengen, maar ook een efficiëntere werking. 15 procent efficiënter, om precies te zijn. Daarnaast beschikt deze chip over ingebouwde voorzieningen om bepaalde video- en geluidstypen veel efficiënter te verwerken. Met andere woorden, deze chip moet zuiniger zijn, met gunstig effect op de accuduur. 

Samsung Galaxy S23 in de hand

Ook het gebruikte beeldscherm in de toestellen is volgens Samsung zuiniger dan bij de S22-serie. Dit ondanks een zeer hoge piekhelderheid van het beeldscherm van 1750 nits. Daarnaast zit in de S23+ en in de S23 een iets grotere accu.

De verbeteringen moeten onder de streep zorgen voor een toename van de werktijd op een acculading 'tot 22 procent'. Bij video streamen moet dat zelfs 'tot 24 procent' langer mogelijk zijn. 

Cameraverbeteringen in de Galaxy S23 toestellen

Een nieuwe serie smartphones kan niet zonder nieuwe cameraverbeteringen. Het is immers voor de meeste gebruikers een van de belangrijkste gebruiksdoelen. De vernieuwing die het meest in het oog springt, zit natuurlijk op de Galaxy S23 Ultra. Die krijgt nu een 200 megapixel camera, waar de S22 Ultra nog 'maar' een 108 megapixel model had. Met die camera kan het toestel zowel heel detailrijke (en heel grote) foto's maken, als zeer lichtgevoelige opnames van 12 megapixels, waarbij per beeldpunt informatie van 16 sensorpixels wordt gecombineerd. Ook is er een soort tussenmodus die 50 megapixel foto's oplevert.

Samsung Galaxy S23 in de hand

Toch is dat megapixelgeweld niet wat je het meest zal merken als gebruiker. Door de nieuwe processor kan Samsung weer meer uit de kast halen op het vlak van 'computational photography', waarbij slim rekenwerk mooiere plaatjes uit de nog altijd relatief kleine sensor en lens weet te persen. Concreet moet dat zorgen voor fraaiere opnames bij weinig licht, zeker bij de S23 Ultra, die een geavanceerdere beelstabilisatie heeft gekregen. Dat moet ook zorgen voor betere video-opnames in het (half)donker, ook van bewegende onderwerpen.

De S23 Ultra krijgt nieuwe mogelijkheden voor 'Astro hyperlapse' fotografie, waarbij je de beweging van hemellichamen 's nachts moet kunnen vastleggen. Alle camera's krijgen ondersteuning voor een nieuwe Expert Raw app. Deze aparte foto-app moet veeleisende fotografen aanspreken door afbeeldingen als digitaal negatief (DNG) op te slaan als 50 megapixel foto's. Hiermee moet je ook bijvoorbeeld meerdere opnames met verschillende belichtingstijden kunnen vastleggen, om die achteraf tot het mooiste resultaat samen te voegen. 

Samsung Galaxy S23 Ultra

Mooiere selfies

Bij alle S23 toestellen is de selfiecamera misschien wel de grootste verbetering. Op alle modellen zit nu een nieuwe, 12 megapixel sensor. Die kan dankzij veel betere autofocus beter scherpstellen en biedt nu ook een 'nachtportretmodus'. Daarbij kan je jezelf mooi scherp vastleggen, met een vervaagde achtergrond - ook bij weinig licht.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Een AI-algoritme kan daarbij tien verschillende onderwerpdetails herkennen, om zo onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld achtergronden, de lucht, huid, haar en lippen. Een groot deel van de nieuwe selfiemogelijkheden moet ook beschikbaar komen in de camera's van de apps voor Instagram, Snapchat en Tiktok. 

Helderder, slimmer beeldscherm

Op het vlak van het beeldscherm zijn er kleine, maar toch vermeldenswaardige veranderingen. Naast de al genoemde hogere zuinigheid kunnen de schermen nu de weergave beter automatisch aanpassen aan de lichtomstandigheden. Deze 'Vision Booster'  kent drie basismodi, alle met eigen helderheid, contrast, gamma- en kleurweergave. Voor jou als gebruiker betekent het - of dat is de bedoeling - dat het scherm ongeacht de lichtomstandigheden een constante, fraaie weergave biedt. Of je nu 's avonds in het warme licht van een café naar je telefoon kijkt of overdag in de stralende zon op het strand.

Voor dat laatste scenario is de hogere piekhelderheid welkom. Een nieuwe 'Enhanced comfort' voorziening past desgewenst kleur en contrast aan om de ogen minder te vermoeien als je 's avonds laat bij weinig licht door je telefoon scrollt.

De Galaxy S23 Ultra heeft net als zijn voorganger een 6,8 inch (17,3 cm) scherm met qhd-resolutie en een variabele verversingssnelheid van 1-120 beelden per seconde. De S23 en S23+ hebben wederom respectievelijk een 6,1 en 6,6 inch scherm (15,5 en 16,8 cm).

OneUI 5.1 op de Galaxy S23: veel nadruk op persoonlijke aanpassingen

Samsung signaleert de maatschappelijke trend naar meer individualisme en speelt erop in met een groter aantal mogelijkheden het uiterlijk van de Galaxy S23 toestellen naar de eigen hand te zetten. De eigen Android-schil One UI is bij versie 5.1 beland. De nieuwste versie biedt meer mogelijkheden dan ooit om het uiterlijk naar eigen smaak in te richten. Dat kan met kleuren en thema's, maar ook bijvoorbeeld door een video af te spelen op je lock screen. Naar verluidt zou dat 'amper' impact op de accuduur moeten hebben.

Verder zijn lettertypes en pictogrammen 'verfrist' en heeft Samsung verbeteringen doorgevoerd op het vlak van de gebruikerservaring. Zo is er nu één widget om de accuniveaus van alle aangesloten apparaten (mits van Samsung) te tonen, en kan je widgets 'stapelen'. 

Ook is er nu een 'Modes & Routines' voorziening. Hiermee kan een S23 zich aanpassen aan wat je aan het doen bent: sporten, werken, auto rijden of ontspannen. Je kan ook gebruiksmodi naar wens toevoegen. 

Samsung blijft aan de weg timmeren met Bixby, met de toeveging van 'Bixby Text Call' waarmee je binnenkomende berichten met een tekstbericht kunt beantwoorden. Hoe dat precies verschilt van de beschikbare mogelijkheid dat te doen, is nog niet duidelijk.

Samsung Notes biedt nu de mogelijkheid om samen aan een document te werken via Google Meet, inclusief gebruik van de S Pen.

(Wat meer) aandacht voor het milieu bij de Galaxy S23

Samsung heeft vastgesteld dat steeds meer kopers hechten aan duurzaamheid. In de nieuwe Galaxy S23 heeft het dan ook geprobeerd daar aandacht aan te besteden. De toestellen bevatten meer hergebruikt materiaal dan hun voorgangers. Waar de S22 Ultra zes onderdelen met hergebruikt materiaal bevatte, zijn dat 12 onderdelen in de S23 Ultra. Concreet zijn dat niet de grootste zaken: de houder voor de sim-kaart, de knop aan de zijkant en de volumeknoppen gemaakt van hergebruikt aluminium.

Wel zijn ook de voor en achterzijde gemaakt van hergebruikt glas. Hergebruikt plastic van watertonnen is verwerkt in de bovenste speakerbehuizing, de knop aan de zijkant en de volumeknoppen. Plastic uit visnetten vond zijn weg naar de behuizing voor de S Pen, de onderste speakerbehuizing en (alleen in de toestellen in de VS en Japan) de 5G antenne afdichting. Samsung hoopt zo 15 ton aan visnetten te gebruiken, die anders in de oceaan zouden belanden, alsdus het bedrijf. Hergebruikte PET-flessen vonden een nieuwe bestemming in een afwerkingslaag voor het glas aan de achterzijde en de voorkant van de behuizing. Gemiddeld bevatten de toestellen alles bij elkaar 22 procent hergebruikt materiaal, aldus de fabrikant.

Samsung Galaxy S23 sustainability

De verpakking van het toestel is volledig gemaakt van hergebruikt papier. Hoewel de toestellen zelf ontegenzeggelijk weer wat verder gaan in duurzaamheid dan hun voorgangers, bekruipt ons wel het gevoel dat Samsung  nog een flinke weg te gaan heeft op dit vlak. Over repareerbaarheid en recycling kon men ons desgevraagd nog weinig melden.

Updatebeleid: onveranderd goed

Samsung bood al vier jaar Android upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates aan voor de Galaxy S toestellen. Dat zal ook voor de nieuwe Galaxy S23 Ultra, Galaxy S23+ en Galaxy S23 gelden. Na vijf jaar komen er overigens ook nog beveiligingsupdates uit, alleen doet Samsung geen uitspraken over de frequentie en hoe lang het daarmee doorgaat. 

Zeker omdat nu alle toestellen van dezelfde processor zijn voorzien, was het mooi geweest als het bedrijf hier nog wat meer kon toezeggen. Het was de gelegenheid om concurrent Apple te evenaren op dit vlak, maar vooralsnog heeft het bedrijf ervoor gekozen dat niet te doen. Dan nog is het updatebeleid een van de beste in de Android-markt - beter dan Google voor de eigen Pixel-smartphones toezegt.

Prijzen Galaxy S23: fors hoger

Dat brengt ons op een heikel maar noodzakelijk onderwerp: de prijzen van de nieuwe Galaxy S23 Ultra, S23+ en S23. Die liggen door de bank genomen 100 euro boven de voorloper met dezelfde hoeveelheid opslag van vorig jaar. In het geval van de S23 Ultra zijn de prijzen van de modellen met meer opslag fors hoger geworden.

  Galaxy S22 Galaxy S23  
 128 GB € 849 € 949 + € 100
256 GB € 899 € 1099 + € 200
128 GB S+ € 1049 n.v.t.  
256 GB S+ € 1099 € 1199 + € 100
512 GB S+ n.v.t € 1319  
128 GB S Ultra € 1249 n.v.t.  
256 GB S Ultra € 1349 € 1399 + € 50
512 GB S Ultra € 1449 € 1579 + € 130
1 TB S Ultra € 1649 € 1819 + € 170

Samsung zal zoals geschreven in de eerste periode na introductie de 'step up' variant voor de prijs van het basismodel aanbieden. Dat lijkt zeker voor de S23 Ultra en de S23+ een no-brainer, als je toch al van plan was een nieuwe Galaxy S te gaan halen.

Wie nog twijfelde tussen een S22 of een S23 kan allicht een goede deal vinden voor de generatie van vorig jaar. Zeker modellen met meer opslag steken relatief gunstig af, zelfs met hun adviesprijs van een jaar geleden. De huidige winkelprijs zal ongetwijfeld nog een stuk beter uitvallen.

 

Samsung Galaxy S23 Ultra in een oogopslag
Kleuren Phantom Black, Phantom White, Green, Lavender
Afmetingen 16,3 x 7,8 x 0,89 cm
Gewicht 234 g
Beeldscherm 6,8 inch (17,3 cm) AMOLED 2X
1440x3088 pixels, 500 ppi
1750 nits piekhelderheid
1-120 Hz verversingssnelheid
240 Hz touch sampling in game mode
Vision booster
Eye comfort shield
Corning Gorilla Glass Victus 2
Camera's 200 MP hoofdcamera
f/1.7, 23 mm equiv., 1/1,3" sensor, PDAF, Laser AF, OIS

12 MP ultra groothoek
f/2.2, 13 mm equiv. (120˚), 1/2,55" sensor, dual-pixel PDAF, Super Steady Video

10 MP 10x zoom
f/4.9, 230 mm equiv. (11˚), 1/3,52" sensor, dual-pixel PDAF, OIS

10 MP 3x zoom
f/2.4, 70 mm equiv. (36˚), 1/3,52" sensor, dual-pixel PDAF, OIS

12 MP selfiecamera
f/2.2, 25 mm (80˚), dual-pixel PDAF

Video:
8K 30 fps
4K 30-60 fps
1080p 30-240 fps
720p 960 fps
HDR10+
Stereo geluidsopname
Draadloos 5G, 4G, WiFi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, Ultra wide-band
Sensors Accelerometer, barometer, vingerafdruksensor, gyroscoop, kompas, Hall sensor, lichtsensor, nabijheidssensor
Waterbestendig IP68 waterdicht
30 minuten in 1,5 meter
Accu 5000 mAh
45 W snelladen (lader optioneel)
10 W draadloos laden
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
4 nm acht-core
Geheugen 8 GB | 256 GB
12 GB | 256 GB / 512 GB / 1 TB
Besturingssysteem Android 13 (4 updates)
One UI 5.1
Adviesprijs v.a. € 1349 
Kopen

Bol.com

Coolblue

 

Samsung Galaxy S23 en S23+ in een oogopslag
Kleuren Phantom Black, Phantom White, Green, Lavender
Afmetingen
&
Gewicht
S23:
7,1 x 14,6 x 0,76 cm (BxHxD)
168 g

S23+:
7,6 x 15,8 x 0,76 cm (BxHxD)
196 g
Beeldscherm S23: 6,1 inch (15,5 cm)

S23+: 6,6 inch (16,8 cm)

Beide:
Dynamic AMOLED 2X
FHD+ (1080x2340 pixels)
48-120 Hz verversingssnelheid
240 Hz touch sampling rate in Game Mode
Vision booster
Eye comfort shield
Geluid Stereo speakers
AKG tuning
Camera 50 MP groothoek (12,5 MP eff.)
f/1.8, 23mm (85˚), 1/1,56", dual-pixel PDAF, OIS

10 MP 3x zoom
f/2.4, 70 mm, 1/3,94", PDAF, OIS

12 MP ultra groothoek
f/2.2, 13 mm (120˚), 1/2,55", Super Steady Video

Video:
8K 30 fps
4K 30-60 fps
1080p 30-240 fps
720p 960 fps
HDR10+
Stereo geluid opname
 
Selfie camera 12 MP groothoek
Dual-pixel PDAF, f/2.2, 25 mm
Accu S23:
3900 mAh, 25 W snelladen

S23+: 
4700 mAh, 45 W snelladen
Draadloos 5G, 4G, WiFi 6E, Bluetooth 5.2, NFC
Sensors Accelerometer, barometer, ultrasone vingerafdruklezer, gyroscoop, kompas, Hall sensor, lichtsensor, nabijheidssensor
Waterbestendig IP68 waterdicht
tot 30 minuten op 1,5 m diepte
Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Geheugen Werkgeheugen: 8 GB 
Opslag: 128 GB (alleen S23), 256 GB, 512 GB
Aansluitingen USB-C 3.2
Adviesprijs v.a € 949 (S23)
v.a. € 1199 (S23+)
Kopen

Bol.com (S23)

Coolblue