Nieuws   |   PC Componenten

De sobere kasten en kloeke koelblokken van be quiet! op Gamescom 2023

De be quiet! Shadow Base 800 is de eerste nieuwe lijn behuizingen van het merk in jaren.
De be quiet! Shadow Base 800 is de eerste nieuwe lijn behuizingen van het merk in jaren.

Jammer voor de vele verhitte gamers: de vele veelbelovende producten staan niet onze lucht actief te koelen, enkel die in afgesloten computerkasten. Op de broeierige Keulse beursvloer komt de belofte van ijskoude componenten daardoor wel des te begeerlijk over. Noem het psychologische oorlogsvoering of geniepige marketing, we kwamen alsnog even de nieuwe waar ervaren, te beginnen met de be quiet! Shadow Base 800 behuizing.

be quiet! Shadow Base 800: voldoende ruimte, verbeterde airflow

Voor het eerst in jaren breidt be quiet! uit met een compleet nieuw model behuizing. Uiteraard wordt de kast op Gamescom vol in luxe RGB verlicht, maar de basis blijft overduidelijk be quiet!-eske: een rechttoe-rechtaan chassis, tot aan het zakelijke aan toe. In grote lijnen lijkt de nieuwe midi-tower op een ietwat verscherpte Dark Base, zij het met aanzienlijk verhoogde mogelijkheden tot airflow.

Boven- en voorop de be quiet! Shadow Base 800 prijken namelijk ferme mesh-panelen, met daarachter ruim voldoende ruimte voor ventilatoren en radiatorblokken. Op beide plekken passen nu drie stuks 140mm-ventilatoren of waterkoellichamen (inclusief toe- en afvoer) tot en met 420 millimeter. Voor be quiet! is dat zo om en nabij een primeur; voorheen beperkte veel van de airflow-gerichte kasten zich tot hoogstens één plek om dergelijke radiators op te hangen. De Shadow Base 800 heeft zowel dat ‘open mesh’ systeem als voldoende speelruimte voor luxere koeling en componenten.

De opvallend ruime diepte van de kast komt daarnaast andere hardware tegemoet. Zo moeten naast formidabele E-ATX-moederborden en processorkoelers tot 180 mm ook de allergrootste videokaarten gemakkelijk in het systeem passen. Zonder aarzelen stelt be quiet! dat elke denkbare RTX 4090- of RX 7900 XTX-videokaart in het chassis kan nestelen. Nu is dat niet geen unicum, maar voor niet bepaald de grootste midi-tower is het een mooi meegenomen garantie.

De Shadow Base 800 laat zich in aardig wat verschillende smaakjes afnemen. Het non-RGB basismodel komt met drie stuks van Pure Wings 3 (140mm) ventilatoren meegeleverd, enkel in zakelijk zwart. De DX-uitvoering voegt daar subtiel ARGB-lijnwerk op de voorgevel aan toe, verkrijgbaar in zwart én wit. De FX-versies voeren de boventoon, met nog eens wat additioneel ARGB in vier meegeleverde Light Wings (140mm) ventilatoren. Alle Shadow Base-modellen komen met dezelfde I/O, met bovenop onder meer een USB-C-poort (Gen 2).

be quiet! Shadow Base 800 in één oogopslag
Materiaal Staal, plastic
Type Kast Midi tower
Geschikt voor E-ATX
ATX
M-ATX
Mini-ITX
Afmetingen 55 x 24,7 x 52,2 cm (HxBxD)
Gewicht 11,7 kg
Externe
aansluitingen
1x USB-C (10 Gbit/s)
2x USB-A (5 Gbit/s)
1x 3,5 mm audio-in
1x 3,5 mm audio-out
PCI-Sloten 7
Opslag-caddy's Tot 8x 2,5”(4 inbegrepen)
Tot 4x 3,5” (2 inbegrepen)
Geïnstalleerde
koeling
3x Pure Wings 3 PWM
(140 mm, 1200 RPM)
Ruimte voor
ventilatoren
Boven: 3x 140 / 120 mm
Voor: 3x 140 / 120 mm
Onder: 1x 140 / 120 mm
Achter 1x 140 /120 mm
Ruimte voor
waterkoeling
Boven: 120 / 140 / 240 / 280 / 360 / 420 mm
Voor: 120 / 140 / 240 / 280 / 360 / 420 mm
Achter: 120 mm
Ruimte voor
Componenten
Processorkoeler: tot 18 cm
Voeding: tot 25 cm
Videokaart: tot 43 cm
Prijs Black: € 149,90 
DX Black / White:  169,90
FX Black: € 199,90 
FX White:  209,90 

 

be quiet! Dark Rock Pro 5 en Dark Rock Elite: kloeke koelblokken

Daarnaast laat be quiet! weten de populaire Dark Rock-reeks aan luchtkoelers door te zetten. Medio oktober moeten de nieuwe Dark Rock Pro 5 en Dark Rock Elite zich bij het productbestand voegen, al wil be quiet! nog weinig kwijt over de technische specificaties van beide koelers. Vooral het vernieuwde design staat op Gamescom in de schijnwerpers.

Dat ontwerp houdt vast aan de essentie van de Dark Rock 4-reeks uit 2016, maar vormt het tot een stugger geheel. Vrijwel het gehele koelblok wordt op de nieuwe koelers omarmd door een pantser van mesh en aluminium, waardoor de CPU-koeler een robuust en kubistisch stijltje aanmeet. Ook be quiet! lijkt mee te gaan in de trend van ‘dichtgebouwde’ koelblokken. Die zijn net dat beetje minder vatbaar voor stofophoping, al zullen de looks voor velen de grotere aantrekkingskracht vormen. Zo’n behoorlijk lomp koelblok moet immers wel goed koelen, zou je zeggen.

De ventilator binnen het flinke blok wordt met de nieuwe Dark Rocks vooraf geïnstalleerd, terwijl die voorop nu met een schuifsysteem aan de koelvinnen klampt — geen gestoei met ijzerdraad of priegelige klemmetjes dus. Dat lijkt ons wel zo prettig, zeker voor de bijtijdse schoonmaak. Over de voorste ventilator is eventueel een strakke shroud te klikken, voor net dat beetje extra windtunnel-esthetiek.

De Dark Rock Pro 5 houdt het stevige nieuwe koelblok nog enigszins minimalistisch, als vanouds in dat zakelijk matzwart. De Dark Rock Elite levert voor een “kleine meerprijs” grofweg hetzelfde pakket, maar met een minimalistische ARGB-omlijning op de behuizing. Traditiegetrouw is die niet te kitsch; be quiet voorziet wederom in vrij sobere RGB-accenten.

Prijzen en beschikbaarheid be quiet! Shadow Base 800

De verwachte adviesprijzen van de nieuwe Dark Rock-koelers zijn, net als de technische beloftes, nog onbekend. be quiet! spreekt enkel over de introductie van een geïntegreerde snelheidsschakelaar en verdere optimalisering van de inbegrepen Silent Wing-ventilatoren. In hoeverre dat moet leiden tot betere luchtverplaatsing, lagere volumes of koelere processoren, daar komt de Duitse fabrikant “binnenkort” op terug.

De be quiet! Shadow Base 800-lijn moet vanaf begin september officieel te verkrijgen zijn. Het sobere basismodel bedraagt 149,90 euro, met telkens voor een kleine prijsbijlage meer keuze in kleuren en ARGB-verlichting. Opvallend genoeg komt de kast wel standaard met een zijpaneel van gehard glas — van een nog iets soberdere, ‘dichte’ versie is vooralsnog geen sprake.