Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Denon AH-C830NCW review: de eerste true wireless noise-cancelling oortjes van een HiFi-pionier

Denon AH-C830NCW review: de eerste true wireless noise-cancelling oortjes van een HiFi-pionier
De Denon AH-C830NCW onderscheiden zich niet met een app of vele functies, maar met eenvoudige bediening, effectieve ruisonderdrukking en gewoon goed geluid.

Denon bracht recent twee draadloze oortjes uit: de AH-C630W van 99 euro en de 159-euro kostende AH-C830NW. Het verschil? Het duurdere tws-model beschikt over actieve ruisonderdrukking, naast een aantal kleinere zaken die anders zijn. Hoewel het bijkans tws-oortjes regent, wekte de Denon AH-C830NW onze belangstelling. Van een 110 jaar oud audiomerk met een hele geschiedenis op gebied van hoofdtelefoons mag je verwachten dat het iets bijzonders te bieden heeft op het vlak van in-ears. De vraag voor deze review is dan ook: zijn deze Denon AH-C830NCW oortjes wel beter of anders dan de vele concurrenten waaruit je tegenwoordig kunt kiezen?

Denon AH-C830NCW: behoudend met een beetje bling

We kennen Denon als een merk met een goede reputatie op vlak van hifi- en surroundapparatuur. Traditioneel, maar ook met een bereidheid om nieuwe technologieën te omhelzen. Gekke dingen op het vlak van design verwachten we niet van de Japanners. Ook nu worden we niet echt verrast door wat we uit de doos plukken. Zowel de case met klep bovenaan als de AH-C830NW-oortjes zelf zien eruit als vele andere draadloze in-ears. Dat is op zich geen kritiek; je kunt qua design maar zoveel kanten uit met oortjes. Al weet een fabrikant soms toch iets origineels te verzinnen.

Tws-dopjes moeten vooral licht zijn en stabiel blijven zitten. Dat is hier ook het geval. Denon zit in het kamp van ‘oortjes met een stengel of buisje’, net zoals Apple en Huawei. Dat maakt de toestellen iets minder discreet. Bij onze zwarte glanzende testexemplaren is dat nog wat meer het geval, door wat bling: ze hebben glimmende, zilverkleurige uiteindes. Dat is trouwens ook zo bij de witte editie. 

De AH-C830NW’s mogen dan iets meer opvallen, het voordeel van dit design is dat de bediening eenvoudiger is. Bij compacte, cirkelvormige oortjes is de touchoppervlakte heel klein. De Denons laten zich al vlot bedienen als je een vinger min of meer op de juiste plaats plaatst. Omdat ze rusten op de onderkant van je oorschelp, blijven ze goed zitten terwijl je wandelt. Dat mag ook in de regen, want ze IPX4-waterbestendig. Dat is natuurlijk niet hetzelfde als waterdicht, dus onder de douche doe je ze best uit.

Denon AH-C830NCW Denon AH-C830NCW Denon AH-C830NCW

Geen app voor Denon AH-C830NCW, well Fast Pair

Die eenvoudige bediening is extra van belang, omdat Denon niet voorziet in een app waarmee je de AH-C830NW kunt instellen of tunen. Sommige mensen zullen dat juist fijn vinden: geen gedoe, lekker simpel. Zelf houden we wél van een app, omdat je daarmee bijvoorbeeld de sound kunt tunen met een equalizer. Andere merken leveren via deze weg ook regelmatig firmware-updates voor hun draadloze oortjes. Die krijg je bij Denon dus niet. 

Echt moeilijk is het tegenwoordig zelden meer om draadloze oortjes met je mobiele toestel te koppelen. Ondersteuning voor Google Fast Pair doet het (bij een recente Android-telefoon) bij de Denon AH-C830NCW nog wat vlotter verlopen. We zetten de case in pairing-modus door een klein knopje lang in te drukken. Binnen enkele seconden verschijnt er een pop-up op het scherm van onze Samsung Galaxy S21 Ultra. Een paar tikken later en de verbinding is gelegd. Het kan niet handiger, lijkt ons. Bovendien deelt Fast Pair ook de gegevens met andere Android-apparaten die we bezitten. Zo hoef je de oortjes niet opnieuw te pairen als je de Denons bijvoorbeeld met je Android-tablet wil gebruiken. Handig, maar door het vlotte koppelen voegt het ook weer niet zoveel toe.

​Denon AH-C830CW verbinden... ...en klaar!

Middelmatig qua codecs en accuduur, maar: een groot bereik

Misschien zijn we nu extra streng omdat het hier over Denon gaat, maar we hadden meer verwacht op het gebied van Bluetooth-codecs. De Denon AH-C830NW ondersteunt enkel sbc en aac. Dat betekent niet per se dat het slecht klinkt: sbc kan goed klinken, maar dan moet de telefoon een hogere kwaliteitsmodus ondersteunen. Dat is zelden het geval. Een codec als aptX of ldac moet je zien als een kwaliteitsgarantie, die sbc niet biedt. Voor Apple-gebruikers is dit minder relevant, met aac zijn zij wel goed bediend. 

Op het vlak van accuduur presteren de Denons redelijk. Zes uur zonder noise-cancelling en net geen vijf uur mét zijn prestaties die je eerder gemiddeld mag noemen. Zoals gebruikelijk bij draadloze oortjes laad je de oortjes op via de case. Dat kun je drie keer extra doen, voor een totaal van 24 uur gebruik voordat je het doosje zelf aan de lader moet hangen. Vermeldenswaar: een sensor zorgt ervoor dat de muziek pauzeert als je een oortje uitneemt. Dat is handig om de batterij te sparen.

Denon AH-C830NCWWe hebben het niet vaak over het bereik, omdat je oortjes meestal in de buurt van je smartphone gebruikt. Gebruik je ze met een laptop, of laat je gewoon je telefoon ergens liggen terwijl je door het huis loopt? Dan zijn de Denons interessant, want ze hebben een zeer goed bereik. We konden probleemloos een verdieping lager en twee kamers verder koffie gaan zetten, zonder dat de muziek stopte met streamen.

Denon AH-C830NCW in gebruik

Als het gaat om geluidskwaliteit lossen de Denon-oortjes onze verwachtingen wel ruimschoots in. Zoals je zou verwachten van een merk dat een Sound Master in dienst heeft, is er gekozen voor een weergave die consistent past bij de hifi-wortels van Denon. Dat wil onder andere zeggen: een strakkere bas, die eerst wat dunner klinkt, maar na wat langer luisteren beter past bij vocalen en hogere instrumenten.

Dat merk je bij iets ubercommercieels als ‘When I’m Gone’ van Alesso en Kate Perry, waar de aangedikte beats bij sommige andere oortjes alles overschilderen. Heel diep duiken de lage tonen niet, waardoor ‘Softly’ van Arlo Parks z’n basfundament wat mist. De stem klinkt hier wel prima. Bovendien zorgen de meer afgelijnde bassen van de Denon voor een gevoel van snelheid, waardoor er vaart blijft zitten in liedjes. De fun-factor is daardoor wat ons betreft wel present.

De AH-C830W’s presenteren muziek betrekkelijk ruimtelijk, waardoor instrumenten wat losser van elkaar staan. Dat laat het live-karakter van ‘Ants From Up There’ van postpunkers Black Country, New Road goed doorklinken. Hoe hectisch het wordt bij ‘Chaos Space Marine’, de fiddle en het getik met de drumsticks kunt je nog horen. Dat maakt wat ons betreft de Denon HA-C830NW net iets meer voer voor fans van rock, jazz en zelfs klassiek.

Denon AH-C830NCW

Verrassende ruisonderdrukking van de Denon AH-C830NCW

De noise-cancelling van de Denons verraste wel. In een omgeving met weinig lawaai leek deze niet zoveel te doen. Speelden we onze luidruchtige test-video af (van een treinrit door een sneeuwstorm), dan bleken de Denons toch vrij effectief. Het is geen totale stilte, wat sowieso moeilijk is bij oortjes, maar het lawaai wordt wel heel goed weggedrukt. Op dit vlak presteren de Denons bovengemiddeld goed.

Duim omhoog ook voor de Transparency-modus. Die laat die stemmen betrekkelijk natuurlijk en verstaanbaar door, zonder dat deze andere geluiden storend versterkt. Je kunt het in een open kantoor aan laten staan, zonder gek te worden van allerlei irritante gezoem of geluidjes.

Verstaanbaar onderweg

De twee microfoons per oor die nodig zijn voor de noise-cancelling, gebruik je eveneens als je telefoneert met de Denons. De handleiding stelt dat je door twee keer snel te tikken een oproep kunt aannemen. In de praktijk lukte dat niet altijd even vlot. Dat geldt ook voor het tikken om een spraakassistent te activeren. Gesprekspartners gaven wel aan, dat de verstaanbaarheid goed was, ook als we buiten telefoneerden op een winderige dag.

Conclusie

De Denon AH-C830NW heeft zeker zijn pluspunten. Toch steken deze oortjes qua features niet echt boven het maaiveld uit. Klankmatig levert het wel een sound die meer ‘hifi’ te noemen is, met iets meer ruimtelijkheid en detail dan de gemiddelde tws in-ears. De werkduur op een acculading is niet uitzonderlijk zijn. Ook hadden we graag iets meer codecs gezien.

Maar toch, ze klinken goed en de noise-cancelling is efficiënt. Gekoppeld aan een eenvoudige bediening en goed draagcomfort levert dat toch een headset op die het beluisteren en aanschaffen waard is. Des te meer, omdat Denon de prijs bescheiden heeft gehouden. De Denon AH-C830NCW doet alles goed wat écht belangrijk is, en daarom vergeven we de verbeterpuntjes.

De Denon AH-C830NW is alleen direct bij Denon online te koop.

Denon AH-C830NCW in een oogopslag
Driver 1 cm, ovaal
Formaat

Oordopje:
2,3 x 2,3 x 3,5 cm

Oplaadcase:
5,8 x 3 x 4,6 cm

Gewicht

Oordopje (per stuk):
5,4 gram

Oplaadcase:
43,1 gram

Waterdicht IPx4 spatwaterdicht
Ruisonderdrukking Hybrid Active Noise Cancelling (ANC)
Transparancy Mode
(Denon Ambient Monitor)
Bluetooth

5.0
Google Fast Pair

Codecs:
SBC
AAC

Accu

Zonder ANC:
tot 6 uur afspelen, tot 24 uur incl. oplaadcase

Met ANC:
tot 4,8 uur afspelen, tot 19 uur incl. oplaadcase

Adviesprijs € 159