Denon AH-C840NCW review: koop deze oortjes voor de geluidskwaliteit, niet voor de noise-cancelling

Dit voorjaar lanceerde Denon de AH-C500W en de AH-C840NCW, twee scherp geprijsde draadloze oordoppen. Het is eigenlijk verrassend, maar zo vaak doet het Japanse audiobedrijf dat niet. Vergeleken met sommige andere merken, is een nieuw stel draadloze oordoppen bij Denon een zeldzaamheid. Misschien dat het merk gewoon het te druk heeft met de vele andere audioproducten die het uitbrengt. Zoals recent de of weer een update voor z’n gewaardeerde AV-receivers. De Denon AH-C840NW is zo de opvolger van de AH-C830NCW, die alweer bijna vier jaar geleden opdoken.
Denon AH-C840NCW: de verhouding met de PerL Pro
In deze review wordt af en toe naar de PerL Pro oortjes verwezen. Waarom is duidelijk als je kijkt naar de winkelprijs. Deze duurdere Denon-oortjes hebben een adviesprijs van 229 euro, maar in de winkel kun je ze ook vinden voor 160-170 euro. Dat is een betrekkelijk klein verschil met de AH-C840NCW’s. Die kosten officieel 159 euro, maar zijn in de praktijk voor 119 euro te scoren. Tja, TWS-prijzen, ze zijn bij sommige merken echt ‘dynamisch’.
Die reële winkelprijzen indachtig, is het wel interessant om de PerL Pro’s te onderzoeken als je per se oortjes van Denon wil. Het cirkelvormig design is wel heel opvallend en de merkambassadeur is Katy Perry – maak daarvan wat je wil. Ze bevatten vooral de krachtige AAT-technologie van Nura, die de weergave aanpast aan jouw oorkarakteristieken. De noise-cancelling is bovendien behoorlijk goed én ze ondersteunen aptX Lossless. Wie vooral geïnteresseerd is in die AAT-technologie, kan evens terecht bij de goedkopere PerL – minus het Pro-etiket dus. De PerL-oortjes zien we hier en daar van 110 tot 140 euro te koop staan.
Toch wat premiumfuncties op de Denon AH-C840NCW
De Denon AH-C840NCW betreedt dus vanwege z’n adviesprijs een speelveld dat je gerust taai mag noemen. Er zijn aardig wat concurrenten die verrassend goed presteren, onder meer bij JBL. Wel bezitten de Denon oortjes een aantal ‘premiumfuncties’, zoals draadloos laden van de case, adaptieve ruisonderdrukking en multipoint. De autonomie van 7 uur met NC ingeschakeld mag ook goed worden genoemd. Net als de snelladen van een uur muziek spelen op vijf minuten.
Qua codec-ondersteuning houden de Denon-oortjes het op AAC en LE Audio als kwaliteitsopties. Dat laatste signaleert dat ze Auracast ondersteunen. Dat blijkt ook echt het geval, want een Auracast-uitzending verzorgd door JBL’s Smart Tx-zender (die hoort bij de Tour One M3) pikte de Denon AH-C840NCW probleemloos op.
Op audiovlak pakken ze uit met grote free-edge bio cellulose drivers van 12 mm. Dat is een grote diameter als je rekening houdt met het formaat van draadloze oordoppen. Hoewel een grotere driver niet per se garant staat voor betere prestaties, heeft het wel de potentie om zuivere lage tonen te produceren. Audiokwaliteit is echter heel sterk de som van het geheel. Driverspecs alleen zeggen maar zoveel.
Draagcomfort van de Denon AH-C840NCW: heel licht en aangenaam
Als je kijkt naar de AH-C500W en de AH-C840NCW, dan zie een gelijkaardige designrelatie als tussen de Apple AirPods en AirPods Pro. Het is duidelijk wat de inspiratiebron was, al zijn de Denons iets hoekiger dan de Apple-oortjes. Er is naast wit ook een extra kleuroptie bij de Denon AH-C840NCW: zwart.
De AH-C500W is een open ontwerp dat losser in de oorschelp hangt, de AH-C840NCW heeft een dopje dat je in het oorkanaal aanbrengt. Zo'n dopje moet goed passen, wat belangrijk is voor de geluidskwaliteit en de effectiviteit van de noise-cancelling. Om een juiste pasvorm te verkrijgen, levert Denon siliconen dopjes mee in de maten S, M en L, plus een langere versie van de S-maat. Het staafje dat uit je oor hangt is er vooral voor de touchbediening. Die werkt trouwens prima.
De toestellen zelf zijn licht en hebben een vorm die heel betrouwbaar in de oorschelp ligt. Je kunt gerust rondlopen en zelfs sporten zonder dat ze uitvallen. Hou bij dat laatste wel in het achterhoofd dat er enkel een IPX4-label voorzien is. Dat is voldoende om een zweetsessie te overleven, maar misschien niet een plensbui tijdens het mountainbiken. Ik vond de Denon AH-C840NCW heel prettig zitten, hun lage gewicht en goede gewichtsdistributie deed me vaak vergeten dat ik ze droeg - een goed teken.
Alleen de essentie in de app
De AH-C840NCW stel je in via de Denon Headphones-app. Deze trekt de kaart van een enkel hoofdscherm, waarop alle functies rechtstreeks te bedienen zijn. Het zijn er niet zoveel, dit is geen product dat uitpakt met allerlei snufjes. In een oogopslag zie je hoe het gesteld is met de accu’s van de oortjes en de laadcase, en schakel je tussen NC aan, geen ruisonderdrukking en transparantie.
Daarmee zijn we al bijna rond met de app. Er is een equalizer met vijf frequentiebanden, waarmee je de klank kunt aanpassen. Maar geen presets zoals Extra Bass of Spraak, zaken die toch wel handig zijn als je pakweg een slecht opgenomen podcast verstaanbaarder wil maken. Positief is wel dat je de touchbediening kunt personaliseren of zelfs helemaal uitzetten. In de app kun je ook instellen dat je met een enkel oortje kunt blijven luisteren, iets dat heel wat mensen verkiezen voor hands-free bellen.
Zo klinkt de Denon AH-C840NCW: scoort met rijke bassen en details
Als deze Denons met iets scoren, dan is het wel met hun geluidskwaliteit. Het merk streeft al decennia naar een bepaalde sound, met wat meer helderheid en impactvolle bas. Dat is ook het kenmerk van een echt audiobedrijf: weten wat je wil qua klank. De AH-C840NCW passen perfect in het rijtje bij Denon, binnen de beperkingen van draadloze doppen.
Als je die Denon-sound vergelijkt met het weinig precieze laag en eerdere donkere weergave met weinig heldere definitie van veel goedkope in-ears bezitten? Dan krijg je bij de AH-C840NCW toch heel wat meer beleving, in mijn geval streamend vanaf een Samsung Galaxy S24 Ultra met de AAC-codec. De diepe dreun van Max Richters ‘War Anthem’ of de eerste diepe percussietonen van ‘Beginnings Are Such Delicate Times’ van Hans Zimmer wijzen de weg. Er is daarnaast veel detail present, al ervaarde ik bij het Dune Part Two-thema minder de ijle ruimtelijkheid van duurdere in-ears met een hifi-tuning. Niettemin is de presentatie van het totaalbeeld krachtig en best rijk aan informatie.
LE Audio belooft betere kwaliteit. Echt een groot verschil met AAC valt er echter niet te merken als de Denon AH-C840NCW via Auracast verbindt met de Smart Tx-zender die aan een Macbook Air M2 hangt. ‘Currents’ van Tame Impala komt even lekker binnen, met afgemeten beats die de vaart erin houden en synthesizerklanken die vol klinken. De Denon-oortjes zijn trouwens goed voor podcasts, ook bij pods die drukke spraak combineren met een matige opnamekwaliteit.
Noise-cancelling: helemaal afzonderen lukt niet
De ruisonderdrukking op de AH-C840NCW levert niet altijd de verwachte stilte op. Op een bepaald moment zat ik buiten in de tuin, die omgeven is door bomen. Dankzij een naderend onweer in de lucht, was er best veel wind die de takken en bladeren deed bewegen. Met de NC uit viel daar weinig van te merken, dankzij de degelijke passieve demping van de dopjes. Met de ruisonderdrukking aan werd de wind – die niet rechtstreeks op de oortjes blies – juist veel merkbaarder. Dat is een onverwacht resultaat, en hoewel op dat moment niet echt storend, ook ongewenst.
Die ervaring bleek niet atypisch. Bij het uitlaten van de hond in een stad, viel regelmatig op dat de Denon-oortjes eerder gaan voor omgevingsgeluid minderen – maar zeker niet elimineren. Vanuit een veiligheidsperspectief geen slechte zaak. Zo bleef ik gewaar van fatbikes die plots achter me opdoken. Thuis, als er gestofzuigd werd in de naastliggende kamer, was het gezoem echter nog altijd present. Natuurlijk viel dit alles wel meer op als er geen muziek afspeelde, maar dat is ook de echte test. Onbewust ga je bij het doorlaten van herrie anders het volumeniveau verhogen. De synthetische videotest die ik op alle draadloze oortjes loslaat ondersteunde de real-life ervaringen: het gedreun van de trein werd wel weggedrukt, maar er kwam nog veel herrie door.
Om maar te zeggen: als je ultieme noise-cancelling wenst, dan heb je betere opties. Die tegen de tijd dat je dit leest misschien wel meer gaan kosten dan de reëele winkelprijs van deze Denons, dat wel. Het is ook niet zo dat de noise-cancelling faalt. Voor thuiswerken en in een open kantoor/kantoortuin is de AH-C840NCW acceptabel. Met als voordeel dat je niet verrast wordt door een collega die plots naast je verschijnt. Dat vinden sommigen wellicht juist prettig. Voor frequent forezen in trein of vliegtuig is dit niet de beste keuze.
Als je belt met de AH-C840NCW in een stille omgeving kun je op adequate kwaliteit rekenen van de microfoons. Stemmen zijn verstaanbaar, zij het vrij dun. Wind en een luide omgeving, daar houden deze oortjes niet van. Je stem wordt dan heel snel onverstaanbaar.
Conclusie
De Denon AH-C840NCW heeft zeker zijn sterke kanten. Daarbij staat geluidskwaliteit met stip op één, zeker als je houdt van een weergave met drive en de strakheid die de snelheid van snelle techno- en rocknummers kan overbrengen, maar ook andere genres worden geslaagd neergezet. De Denons zitten ook heel aangenaam in je oor, je vergeet makkelijk dat je oortjes draagt. De premiumfuncties die erbij komen, maken het een attractief geheel.
Waar de Denon-oortjes beduidend minder goed presteren is op het gebied van noise-cancelling. Het faalt zeker niet, maar is niet bijzonder goed. Voor thuis en kantoor brengen ze voldoende rust, op een vliegtuig heb je meer nodig. Veel hangt er wel vanaf waar je de AH-C840NCW mee vergelijkt. Kijkend naar de adviesprijs zijn er veel sterke(re) rivalen; voor een winkelprijs die vijf tientjes lager uitpakt zijn deze Denons met name voor muziekliefhebbers een veel sterkere propositie.
Denon AH-C840NCW in een oogopslag | |
Kleuren | Zwart, Wit |
Afmetingen & Gewicht |
Oortjes: 3,5 x 2,13 x 2,54 cm, 5,1 g Oplaadcase: 5,8 x 4,8 x 2,8 cm, 54 g |
Audio | 12 mm driver 2 microfoons per oortje |
ANC | Ja, Adaptive Hybrid Noise Cancelling |
Verbinding | Bluetooth 5.3 Multipoint, Auracast Google Fast Pair, Windows Swift Pair Codecs: AAC, SBC, LC3 |
Accu | Speeltijd oortjes / met case: 10 uur / 35 uur (ANC uit) 7 uur / 24 uur (ANC aan) Laadtijd: 5 min. voor 1 uur spelen 2 uur voor 0-100% case met oortjes Draadloos laden |
Bediening | Touch, Denon Headphones app |
Robuustheid | IPX4 spatwaterbestendig |
Adviesprijs | € 159 |