Pro
Review   |   Monitoren

EIZO ColorEdge CG2700S review: een nieuwe standaard voor beeldbewerking

EIZO ColorEdge CG2700S review: een nieuwe standaard voor beeldbewerking
De EIZO ColorEdge CG2700S is een veelzijdige monitor voor (semi)professionele beeldbewerkers, die weinig te wensen overlaat

Het Japanse Eizo behoeft voor kenners geen nadere introductie. Het is zo'n beetje de enige monitorfabrikant die zich nog altijd uitsluitend focust op beeldschermen. Daarbij is kwaliteit - in beeldweergave, maar ook in constructie - het uitgangspunt. Het is een begrip waar veel merken graag mee schermen, maar er zijn weinig producten waarop de aanduiding 'compromisloos' zo van toepassing is, als op de beeldschermen van Eizo. De andere kant van die medaille is een vraagprijs die fors hoger ligt, dan die bij de concurrentie. Binnen het assortiment van deze fabrikant vormen de ColorEdge monitoren de top, en de Eizo ColorEdge CG2700S zit daar dan weer bijna bovenin. Dat maakt het onderwerp van deze review op voorhand al bijzonder, maar er valt heel wat meer over dit indrukwekkende beeldscherm te vertellen.

EIZO ColorEdge CG2700S: voor wie is deze monitor?

De CG2700S is alweer de nodige tijd geleden aangekondigd. Dat was samen met een zustermodel, de CG2700X. Het verschil tussen de twee is vooral het aantal beeldpunten. De ColorEdge CG2700S is een qhd-monitor (2560x1440 pixels), de CG2700X heeft als ultra hd-monitor 3840x2160 pixels. Daarmee is dat scherm ook nog wat prijziger dan de versie die we hier bespreken.

EIZO ColorEdge CG2700S

Je kan je afvragen in welke mate de 4k uhd-resolutie zinvol is op een diagonaal van 27 inch (68,6 cm). Dat is het formaat van deze modellen. De pixels en daarmee beeldelementen van programma's worden dan wel heel klein. Daar kan je iets aan doen met software schaling, maar dat gaat weer ten koste van het beschikbare werkoppervlak. Bovendien komt het de scherpte niet ten goede. Ook gaat lang niet alle professionele software, die vaak een eigen(zinnige) interface heeft, even lekker om met het fenomeen software schaling.

Kortom, als je ons zou vragen of je de CG2700S of de X-versie moet hebben, zouden we doorgaans de S adviseren. Die vergt met een prijs van rond de 2300 euro al  een flinke investering. Alleen zeer veeleisende gebruikers zullen dit budget willen vrijmaken. Naast mensen die hun geld verdienen met beeldbewerking, fotografie en videografie, zullen dat allicht ook vermogende hobbyisten zijn. 

Aansluiten: gemakkelijker kan niet...

Eizo levert de CG2700S nog niet in een plasticvrije verpakking. Dat doet het wel met de nieuwere FlexScan modellen. Voor de ColorEdge lijn moet dit nog worden doorgevoerd. Vermoedelijk ook omdat het voor deze klasse beeldschermen nog belangrijker is dat schokken worden vermeden. Zelfs een kleine schok kan van invloed zijn op de diffuser, die zorgt voor een uniforme belichting. En uniformiteit van de backlight is nu net een van de onderscheidende kenmerken van ColorEdge monitoren.

De CG2700S zit dus stevig in het plasticschuim, maar is daar wel in zijn geheel uit te tillen. Het beeldscherm zit volledig geassembleerd in de doos. Je hoeft dus niet het paneel op de voet te monteren, bijvoorbeeld. Afgezien van het scherm zitten er nog drie dingen in de doos. Een magnetisch te bevestigen zonnekap, waarmee je voorkomst dat er omgevingslicht op het beeld valt; een usb-c kabel, en een voedingskabel. 

Dankzij de zonnekap kan je met de EIZO ColorEdge CG2700S ook prima werken met fel omgevingslicht

EIZO ColorEdge CG2700S maximaal gekanteldHet scherm staat op een fraaie, ergonomische voet. Je kan daarmee de hoogte aanpassen, en het zwenken en kantelen. Dat laatste gaat met een opmerkelijk mechanisme, waarbij een deel van de voet naar achteren helt. Daarmee is de verstelbaarheid groter dan bij veel monitoren. Tegen de trend in heeft de CG2700S vrij brede schermranden. Die zorgen niet alleen voor bescherming, ook bevat de schermrand een ingebouwde colorimeter. Over dit apparaat, bestemd voor kleurkalibratie, lees je verderop meer.

Aansluiten van kabels op de EIZO ColorEdge CG2700S is eenvoudig met de portretstandAansluiten is bijzonder eenvoudig. Je kan het paneel naar portretstand draaien, waardoor je makkelijk bij de aansluitingen kunt komen. Twee kabels steek je in de monitor, waarvan er een naar een stopcontact gaat en de andere naar de usb-c aansluiting van je laptop. Die kan de CG2700S met een vermogen tot 92 watt opladen. 

....zolang je USB-C hebt

De meeste moderne laptops hebben wel een usb-c aansluiting, dus zolang je daarover beschikt is er niets aan de hand. Werk je echter, zoals toch wel de nodige professionele gebruikers doen, met een desktop pc, dan kan het zijn dat je wat extra kabels bij de hand moet hebben. Lang niet elke desktop pc heeft namelijk usb-c met een videosignaal. Het zou mooi zijn als Eizo toch een hdmi of displayportkabel meelevert. Voor beide kabeltypen heeft het scherm een geschikte aansluiting.

EIZO ColorEdge CG2700S aansluitingenVia de usb-c-kabel, die overigens prettig lang is, laadt de CG2700S de aangesloten laptop op. Daarnaast loopt het videosignaal van de laptop naar de beeldscherm via dezelfde verbinding. Dat is echter niet alles. Het scherm beschikt over vier usb-aansluitingen (twee van 5 gigabit en twee usb 2.0 poorten van 480 Mbit/s), en een aansluiting voor bedraad netwerk. Je kan dus muis en toetsenbord aansluiten op de monitor, en eventueel nog een of twee redelijk vlotte ssd's voor externe opslag. Ook verbind je met dezelfde usb-c kabel je laptop met het (bedrijfs)netwerk, zodat je niet van wifi afhankelijk bent. Bovendien kan je tegelijk met twee pc's verbinding maken, en dan schakelen via het scherm met de ingebouwde kvm-switch. Alleen moet je dus wel zelf de hiervoor benodigde extra usb-b en beeldkabel regelen.

Daarmee biedt de ColorEdge CG2700S dezelfde uitgebreide aansluitmogelijkheden als de meest luxe modellen met usb-c uit de FlexScan-lijn. Werk je met een laptop, zoals veruit de meeste mensen, dan is dit heel handig. Voor desktopgebruikers is de meerwaarde kleiner, al geldt ook hier dat er weinig kabels tussen laptop en monitor hoeven te lopen. 

Je kan de EIZO ColorEdge CG2700S met een enkele USB-C kabel aansluiten op laptop, muis en toetsenbord

Instellen en beheren van de EIZO ColorEdge CG2700S

Eizo maakt als een van de weinige monitorfabrikanten eigen scalers, de chips die het paneel aansturen. Dat geeft het bedrijf de mogelijkheid om (veel) meer functies en mogelijkheden te bieden dan de concurrentie. Het zeer uitgebreide, sober vormgegeven menu kan je bedienen met tiptoetsen op de rand van het scherm, maar de aangewezen weg is via de ColorNavigator software. Hiermee kan je alle instellingen van het beeldscherm aanpassen vanuit de desktop-omgeving. De software is er zowel voor Windows als voor macOS.

Zijn de instelmogelijkheden in het on-screen menu al uitgebreid, die in ColorNavigator zijn ronduit duizelingwekkend. Naast de mogelijkheid simpelweg een preset voor een bepaalde kleurruimte te selecteren, kan je zo ongeveer elk denkbaar aspect van de monitor aanpassen.  

Wijzigingen die je doorvoert met ColorNavigator, worden in het beeldscherm opgeslagen. De ColorEdge CG2700S is hardwarematig te kalibreren. Dat houdt in dat je bij kalibratie niet het videosignaal van de aangesloten computer aanpast, maar daadwerkelijk het kleurpalet aanpast in de monitor zelf. Daarbij kan de monitor putten uit een zeer nauwkeurige zogeheten look-up table (lut). Deze 16-bits lut maakt het mogelijk om zeer precies kleuren te definiëren.

Ingebouwde kalibratie

Voor kleurnauwkeurig werk is dergelijke kalibratie essentieel. Bij de CG2700S kan je daarvoor gebruik maken van een externe colorimeter of spectrofotometer, maar dat hoeft niet. Een kalibrator is namelijk in het scherm ingebouwd. Deze zit verborgen in de bovenrand. Per preset kan je een kalibratie uitvoeren, zodat je meerdere kleurruimtes correct kunt weergeven. Via de ColorNavigator software kan je bovendien alle presets in één keer kalibreren, wat een hoop tijd en handelingen scheelt.

De EIZO ColorEdge CG2700S kan zichzelf kalibreren

Naast handmatige kalibratie kan je deze ook inplannen en, via de netwerkverbinding, op afstand uitvoeren. Dit zijn zaken die voor een bedrijfsmatige omgeving van grote toegevoegde waarde zijn. Voor de individuele (thuis)gebruiker is het allicht overkill. De crux is wel, dat de ColorEdge CG2700S altijd kleurechte weergave belooft.

Dat doet het scherm bovendien voor een enorme hoeveelheid kleurruimtes. In de presets zien we naast de bekende sRGB, AdobeRGB en DCI-P3 nog een hele reeks opties. Zo zijn daar filmstandaarden BT.2020 en BT.709, maar ook twee hdr-presets, PQ_DCI-P3 en HLG_BT.2100. Naast die voorgeprogrammeerde opties kan je nog letterlijk tientallen andere kleurpaletten inladen via ICC-profielen. Bijvoorbeeld voor het voorbereiden van drukwerk. Voor elk van die profielen kan je het scherm kalibreren met de ingebouwde (of een externe) colorimeter.

EIZO ColorEdge CG2700S kalibratie close-up

Dat kalibreren is zeker met de ingebouwde colorimeter een fluitje van een cent. Volg de scherminstructies en laat vervolgens de CG2700S zijn ding doen. De colorimeter komt vanzelf tevoorschijn, het scherm tovert de testkleuren op het scherm en past indien nodig de instellingen aan.

Kalibratie is een kwestie van even geduld hebben op de EIZO ColorEdge CG2700S

Het belang van temperatuur

De Eizo ColorEdge CG2700S heeft een ingebouwe thermometer. Hiermee houdt het scherm de omgevingstemperatuur in de gaten. Belangrijk, want die temperatuur is van invloed op de kleurweergave van het beeldscherm. Op basis van de gegevens van deze sensor kan het beeldscherm de kleurweergave aanpassen. Dat gaat op basis van AI-algoritmes.

Hieraan gerelateerd heeft de CG2700S nog een prettige eigenschap. Normaal gesproken moet een beeldscherm een half uur aanstaan, voor het zijn 'stabiele werktemperatuur' bereikt. Alleen daarna ben je er zeker van, dat de kleurweergave is zoals hij moet zijn. Bij de ColorEdge CG2700S is dit na 3 minuten al het geval. Dit beeldscherm is dus aanmerkelijk sneller gebruiksklaar. Zeker voor werk dat snel uitgevoerd moet worden, is dat heel handig. 

Vlekkeloze uniformiteit dankzij DUE 

Omdat de kalibratie bovenin het scherm plaatsvindt, kan een punt van zorg zijn of de kleuren op die plek representatief zijn voor elders op het paneel. Bij veel monitoren is de gelijkmatigheid van de achtergrondverlichting, de zogenaamde backlight uniformity, een punt van zorg. Het scherm is dan niet overal even helder, en helderheid is een component van de kleurweergave. Bij de ColorEdge CG2700S is hier geen sprake van.

De reden daarvoor heet DUE: digital uniformity equalizer. Hiermee zorgt de CG2700S ervoor dat elk deel van het scherm even sterk verlicht is. De keerzijde is uiteraard dat dit ten koste gaat van de maximale helderheid, al valt dat in de praktijk best mee. Meer daarover verderop.

Dankzij de DUE is de uniformiteit van de CG2700S inderdaad formidabel. Om dat te onderzoeken, hebben we de helderheid van het scherm op 25 verschillende plaatsen gemeten. De resultaten bevestigen de claim van Eizo: de helderheid is bijzonder gelijkmatig. Op de meeste meetpunten is het verschil met het midden van het scherm minder dan 1% in helderheid, en bijgevolg de kleurafwijking (DeltaE) onder de 1.

EIZO ColorEdge CG2700S uniformiteit

Testresultaten EIZO ColorEdge CG2700S: van het hoogste niveau

Naast de uniformiteit hebben we uiteraard ook de kleurweergave, helderheid en contrast van de Eizo ColorEdge CG2700S gemeten. Het komt niet vaak voor, dat de resultaten zo goed zijn, dat we nog een keer hertesten. Bij een monitortest is het resultaat toch meestal 'what you see is what you get'. Bij de CG2700S is 'what you get' eenvoudig: een vrijwel perfecte weergave. 

Ongeacht welke preset we ook nameten, de kleurafwijkingen zijn verwaarloosbaar klein. Direct uit de doos kan je aan de slag met webdesign in sRGB, foto's bewerken in AdobeRGB en een hdr filmproject onder handen nemen in DCI-P3 of PQ_DCI-P3, zonder je zorgen te maken over de kleurafstelling. Ook de dekking van het kleurbereik is ongekend goed: afgerond 100% AdobeRGB, en 98% DCI-P3. sRGB is uiteraard ook volledig gedekt. 

Daarbij is de helderheid standaard altijd op exact 100 nits afgesteld. Dankzij de zonnekap is dat ook bij veel omgevingslicht afdoende. We meten doorgaans op 250 nits, maar ook op die helderheid is het resultaat van het hoogste niveau. De helderheid 'piekt' bij iets meer dan 370 nits. Dat is minder dan de 450 nits waartoe het paneel in staat is, en een direct gevolg van de digital uniformity equalizer. Wat ons betreft is het een meer dan acceptabel compromis. We hebben veel schermen gezien, waarbij dit soort uniformiteits optimalisatie voor een veel lagere maximale helderheid zorgde.

Opmerkelijk voor een beeldscherm op basis van ips-techniek, is ook het contrast opvallend goed. Afhankelijk van het gebruikte profiel zien we waardes van ruim 1200:1 tot meer dan 1500:1. Dankzij Eizo's eigen helderheidsaansturing is de minimale helderheid zeer bescheiden, en de zwartwaarde van het scherm is zelfs bij 250 nits bijzonder laag.

EIZO ColorEdge CG2700S in de praktijk

Met zulke testresultaten verrast het niet dat de Eizo ColorEdge CG2700S in de praktijk een heel fijne monitor blijkt om mee te werken. Of we nu in Adobe Lightroom of in Photoshop aan de slag gaan, het scherm maakt beeldbewerking tot een aangenaam voorspelbare ervaring. Je weet gewoon altijd zeker, dat de kleuren overeenkomen met wat je voor ogen staat. Ook kleine aanpassingen zijn uitstekend zichtbaar, elke nuance toont de CG2700S direct. 

EIZO ColorEdge CG2700S

Ook voor videobewerking betoont het scherm zich een betrouwbare partner, zowel in DaVince Resolve als in Adobe Premiere. Zeker voor hdr workflows is het prettig om de zekerheid te hebben, dat het scherm de kleuren accuraat weergeeft. Daarbij kan het scherm direct laten zien als je kleuren gebruikt die niet in het BT.709 palet vallen, wanneer je bronmateriaal BT.2020 is bijvoorbeeld. Ook kan je in de 'clipping-modus' laten zien hoe je wide gamut materiaal eruit komt te zien op een standaard hdtv-scherm. Verder kan de CG2700S middels een helderheidswaarschuwing direct laten zien welke delen van je video content een bepaalde helderheid overschrijden in de PQ-modus. Daarmee kan je bijvoorbeeld zorgen dat je hdr-content er ook op minder extravagante beeldschermen er nog goed uit ziet.

EIZO ColorEdge CG2700S menu

Geen hoogvlieger voor HDR-weergave

Voor het bewerken in hdr is de CG2700S dus zeer goed toegerust, maar dat wil niet zeggen dat het ook een grandioze hdr-weergave heeft.  Voor dat laatste heeft de monitor de vereiste basiscapaciteiten, maar een overdonderende hdr-ervaring moet je niet verwachten. Dat kan ook niet, want daarvoor mist het de vereiste piekhelderheid en het nog (veel) hogere contrast, dat alleen met behulp van local dimming (of oled) te behalen is. In plaats daarvan levert deze Eizo een accurate benadering, waarbij helderheidsgradaties consequent vertaald worden naar zichtbare toe- en afname met behulp van tone mapping. Bij het testen van de hdr-helderheid zien we dan ook bescheiden piekwaardes, maar duidelijke verschillen afhankelijk van het aangeboden signaal. Dat is gezien de technische beperking van het paneel de aangewezen weg. Bekijk je het eindresultaat op een oled-scherm, dan ziet je creatie eruit zoals je voor ogen stond. 

EIZO ColorEdge CG2700S gekanteld

Dat zouden we dan ook adviseren, als je de CG2700S vooral voor hdr-workflows aanschaft. Een 'output' scherm is hoe dan ook altijd een goed idee. Ook voor reguliere beeldbewerking. De meeste consumenten van je materiaal zullen immers niet werken op een beeldscherm van het niveau van de ColorEdge CG2700S. Net zoals audioproducenten nog wel eens stellen te optimaliseren voor de autoradio - en niet voor een high-end hifi-installatie - zo moet je ook voor je digitale beeldmateriaal rekening houden met het materieel waar de doorsnee gebruiker naar kijkt. 

Maar net zoals in de audiowereld geldt ook hier, dat je beter kan downmixen vanuit perfectie, dan op goed geluk aansturen op een grootst gemene deler. Dat is waar de CG2700S dan ook uitblinkt: je origineel zal precies zo zijn, als jou voor ogen staat. 

Conclusie

Als er iets te klagen valt over dit superlatieve beeldscherm, dan is het dat het eigenlijk van te veel markten thuis is. Wie puur aan bewerking van statisch beeld doet, heeft weinig nood aan PQ- of HLG-curves. En wie louter videomateriaal onder handen neemt, zal zaken als AdobeRGB of Agfa SWOP kleurbereiken gevoeglijk links laten liggen. De Eizo ColorEdge CG2700S kan het allemaal, maar dat geldt niet per se voor de gebruiker die achter het scherm plaatsneemt.

Iets soortgelijks geldt voor de stortvloed aan aansluitingen: usb-c én hdmi en displayport, een usb hub en een netwerkaansluiting, met de mogelijkheid twee pc's aan te sluiten en daartussen te schakelen. Lang niet iedereen zal daar gebruik van maken. We kunnen ons voorstellen dat in het soort omgeving waar de CG2700S belandt, er nog heel wat klassieke desktop workstations staan, die zelf al die connectiviteit aan boord hebben.

Het is verleidelijk om te hopen op afgeleide, gestroomlijnde varianten van deze monitor. Heel realistisch is dat echter niet, het zal nauwelijks rendabel zijn voor Eizo om functies uit de firmware te halen, terwijl het product goeddeels gelijk blijft. Het zijn zaken als de ingebouwde kalibratie en de digital uniformity equalizer die een flinke meerprijs vergen, maar ook juist de grote meerwaarde bieden.

Kortom, de Eizo ColorEdge CG2700S zet een nieuwe standaard neer voor professionele beeldbewerking. Dat daar een stevig prijskaartje aan hangt, moeten we maar voor lief nemen. Wie zijn of haar brood verdient met fotografie of videoproducties, zal de investering over een langere tijd kunnen afschrijven - en dagelijks plezier hebben van werken op dit prachtige beeldscherm.

Must Buy November 2022 Pro

EIZO ColorEdge CG2700S

 

EIZO ColorEdge CG2700S in een oogopslag
Beeldscherm 27 inch (68,5 cm) IPS
4K UHD: 2560x1440, 109 ppi
60 Hz
Kleuren 10-bits (1,07 mld kleuren)
16-bits LUT
100% sRGB
99,9% AdobeRGB
98% DCI-P3
Helderheid 400 nits
Contrast 1600:1
Responstijd 19 ms GtG
Aansluitingen

USB-C met DisplayPort, HDMI, Power Delivery (94W), USB 3.1 gen 1 Type-B (upstream)
DisplayPort
HDMI

2x USB 3.1 gen 1 Type-A (5 Gbit/s)
2x USB 2.0
RJ-45 1000Base-T (Gigabit) 

Ergonomie 15,5 cm hoogteverstelbaar, 35° achterwaarts, 5° neerwaarts kantelen, 344° zwenken, portretstand
Bijzonderheden Ingebouwde sensor voor kleurkalibratie
Ingebouwde temperatuursensor

Color Adjustment, PQ Option, HLG Option, SelfCalibration, Input Color Format, YUV Color Matrix, Input Range, I/P Conversion, Picture Expansion, BT.709 Gamut warning, Luminance Warning, Marker, Menu Rotation, Power Save, Input Skip, Mode Skip, Custom Key, Information Display, Key Lock, DUE Priority, Ethernet
Testresultaten

Helderheid en contrast:
Maximaal 377 nits (met DUE)
Minimaal 46 nits
1506:1 contrast bij 251 nits
Uniformiteit: uitstekend

Kleurweergave en - afwijking:
sRGB-dekking 100%%
DCI-P3-dekking 98%
AdobeRGB-dekking 99,9%

sRGB:
Gem. kleurafwijking (dE2000): 0,67
Max. kleurafwijking (dE2000): 2,1
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,28
Kleurtemperatuur 6485 K
Gem. gamma: 2,14

DCI-P3:
Gem. kleurafwijking (dE2000): 0,68
Max. kleurafwijking (dE2000): 1,2
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,35
Kleurtemperatuur 6485 K
Gem. gamma: 2,53

AdobeRGB:
Gem. kleurafwijking (dE2000): 0,71
Max. kleurafwijking (dE2000): 2,36
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,2
Kleurtemperatuur 6485 K
Gem. gamma: 2,16

Responstijden:
Gemiddeld 30 ms
Percentage < 16,67 ms: 3,33%
Beste: 12,2 ms
Slechtste: 45,8 ms

Adviesprijs € 2334