Review   |   Camera's

Eufy Indoor Cam S350 review: de schattigste beveiliging binnenshuis

De Eufy Indoor Cam S350 is een pan-tilt camera met twee lenzen, die zich onderscheidt door zijn goede afwerking en AI-functies.
(Alle foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Tom Kauwenberg)
De Eufy Indoor Cam S350 is een pan-tilt camera met twee lenzen, die zich onderscheidt door zijn goede afwerking en AI-functies.
(Alle foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Tom Kauwenberg)

Eufy zet deze generatie in op slimmere beveiligingscamera’s, met meer lenzen bovendien. Dat betekent ook dat het aanbod binnenshuis geüpgradet werd, met onder andere de Indoor Cam S350. Dit nieuwe robotcameraatje is met twee ‘oogjes’ direct een slag schattiger, maar het belooft ook hogere beeldkwaliteit en meer gebruiksgemak. In hoeverre dat ons veiligstelt: we behandelen het in deze review van Eufy’s S350.

Eufy, voor de abonnement- en cloud-mijdende consument

Voor de lezer die de link nog niet gelegd had: Eufy is een dochtermerk van de Chinese techgigant Anker, vooral bekend van netstroomadapters en powerbanks. Internationaal gezien positioneert Anker zich als een toonaangevend merk in laadtechnologie. Tegelijk zet het Eufy neer als partij voor puur beveiliging, bijgestaan door wat robotstofzuigers. Wel opmerkelijk: in de Benelux doen Eufy’s smartproducten het veruit het best binnen Ankers volledige portfolio.

Eufy Indoor Cam S350

Dat animo komt niet uit het niets: Eufy speelt het hele thuisbeveiligingsspelletje namelijk opvallend consumentvriendelijk. Andere merken verbergen steeds vaker functionaliteit achter betaalmuren en/of forceren gebruikers om clouddiensten te gebruiken. Eufy daarentegen zet zoveel mogelijk in op lokale opslag en eenmalige kosten. Eufy biedt weliswaar ook abonnementen met extra cloud-opslag aan, maar het idee is dat ze altijd optioneel blijven. Die houding past prima bij de gemiddelde Nederlander die, naast spreekwoordelijk zuinig, toch ook vaak abonnement-mijdend en iets privacygevoeliger is.

Maar goed, een nieuwe robotcameraatje in dat straatje dus. De Eufy Indoor Cam S350 is alweer de derde in zijn reeks, wederom met pan- en tilt-motoren om respectievelijk 360 en 75 graden rond te kijken. Met een tweede lens en verhoogde videospecificaties vormt dit ook Eufy’s duurste camera binnenshuis, à 129,99 euro. Goedkoop is anders, al is het cameraatje tegenwoordig ook al voor bedragen rond de honderd euro te vinden.

De Indoor Cam S350 in gebruik

Met de richtprijs is de S350 dan geen budgetvechter, hij staat wel garant voor bakken gebruiksgemak. Het witte camerarobotje, niet groter dan een gebalde vuist, laat zich aansluiten met een universele usb-c-kabel ter stroomvoorziening. Vervolgens dien je het apparaat eenmalig te koppelen aan de bijbehorende Eufy Security-app. Daarmee verbind je ook met je wifi netwerk en eigenlijk ben je er dan al.

Zodra de camera stroom ontvangt, is-ie al in de weer om zelfstandig mensen, baby’s en dieren in de smiezen te houden. Van herkenning of een persoonlijke leercurve is geen sprake: de camera snapt vrijwel direct wat waar beweegt, om dat vervolgens autonoom te volgen en zolang mogelijk vast te leggen. Dat werkt, ook na maanden aan gebruik, praktisch feilloos.

Videoclips van de onderwerpen worden netjes versleuteld en weggeschreven op een microSD-kaartje tot 128 GB. Eufy levert een 32 GB-kaartje mee. Dat is al snel goed voor 30 uur aan totale video-opname. Zeker voor een beveiligingsproduct voelt de Indoor Cam S350 daarmee opvallend plug and play, naast vrij chique en schattig. Daar dragen de twee naast elkaar geplaatste lenzen sterk aan bij. Iedereen die de inmiddels klassieker van Disney Wall-E heeft gezien, zal weten wat we bedoelen.

Uiteraard is dat allemaal nog verder naar wens te sturen. Zo is het met meegeleverde bevestigingsplaatjes mogelijk om de camera gemakkelijk neer te zetten of te verzetten, maar ook om deze vast aan de muur of het plafond te monteren. Daardoor kan het apparaatje meer in de gaten houden dan vanaf een dressoir of aanrecht. Middels de app kan je verschillende ‘ruststanden’ instellen worden en is de AI-herkenning ook te filtreren.

Eufy Indoor Cam S350

Gebruik je de S350 enkel als huisdierencamera of babymonitor, dan beperken de opnames (en dus ook de opslag) zich netjes tot alleen die zaken. Voor dat laatste doeleinde is ook een speciale geluidsdetectie optioneel in te schakelen. Dit is duidelijk niet Eufy’s eerste rodeo met thuisbeveiliging, kijkende naar de vele specifieke opties en mogelijkheden in de applicatie. Alle aangeboden functies werken intuïtief en naar behoren.

Van alle gemakken voorzien

De Indoor Cam S350 en de bijbehorende app zijn verder ook van alle traditionele gemakken voorzien. Naast het terugkijken van opgenomen gebeurtenissen kan je de camera ook live bekijken en besturen. Ook is het uiteraard mogelijk om tweewegs te ‘bellen’ met het apparaat.

Vanzelfsprekend zijn de microfoon en zeker het interne luidsprekertje schel en blikkerig. Dat is nog altijd de norm voor dit soort apparaten. Zeker de audio-opnames van een paar meter afstand klinken hol, maar de audio-oplossing is functioneel genoeg. Vanuit Oostenrijk konden we de poes gemakkelijk op haar sodemieter geven, omdat ze weer eens met haar nagels in de bank zat. Dat werkt allemaal prima.

Verder ook een noemenswaardig stukje gebruiksgemak gebleken: de privacymodus. Bij gebrek aan schuifjes of oogkleppen is er op Eufy’s Indoor Cam S350 alleen sprake van een digitale privéstand. Deze schakelt niet alleen de sensoren volledig uit, maar laat het koddige robotje ook heel lieflijk wegdraaien, op zoek naar een kijkhoek waar expliciet niets te zien zou zijn.

Eufy Indoor Cam S350

In de praktijk zou het wegdraaien niets toe moeten voegen, maar gevoelsmatig is het aangenaam dat de camerarobot ‘oogcontact’ mijdt. Mocht je dan toch de woonkamer even voor jezelf willen hebben, dan voelt het gebaar niet verkeerd.

Beeldkwaliteit van de Indoor Cam S350: fraaie prestaties met nachtzicht én zoom

Niet onlogisch met de introductie van een tweede lens: Eufy’s S350 levert fraaie beeldprestaties. Het primaire oog betreft een 4K-sensor met een lekker brede 130 graden groothoeklens, terwijl de tweede lens een ‘hybride zoom’ op 2K-resolutie betreft. In de realiteit komt dat neer op een drievoud optische vergroting, met verdere uitvergroting (tot achtvoud) per digitale zoom.

Beide sensoren beschikken over een lichtsterk apertuur van f/1.6, met behoorlijke resultaten bovendien. De zoomlens heeft iets meer moeite met de witbalans en het compenseren van hooglichten en is met een 2K-sensor vanzelfsprekend iets minder gedefinieerd, maar gemiddeld genomen is het beeld goed. Vrijwel alle opgenomen beelden ogen neutraal, maar ook weer niet te flets. Je zou bijna kunnen spreken van een overkill aan kleurrealisme en definitie voor enkel een beveiligingscameraatje.

Wel staan de twee sensoren dus steevast dezelfde kant op te kijken. Het hele ‘hoofdje’ beweegt als één geheel, niet de lenzen afzonderlijk. Het is dus niet zo dat het surveillancebereik effectief vergroot wordt met een tweede lens. Toch is er enige meerwaarde merkbaar. Middels het uitvergrote beeld is de S350 in staat om gezichten en onderwerpen van verder weg te herkennen, tot circa 9 meter, met hogere precisie bovendien. Als gebruiker heb je overigens de keuze welke van de perspectieven daadwerkelijk wordt opgenomen, inclusief de optie voor een overzichtelijk zij-aan-zij-beeld.

Beide sensoren zijn in staat om (automatisch) infrarood-nachtzicht te schieten. In het donker wordt het beeldbereik ietwat ingekort, maar minder dan je waarschijnlijk zou verwachten: tot ongeveer een meter of twaalf. Ook hier helpt de zoomlens een handje om op afstand net dat beetje meer te kunnen waarnemen. Zet je de S350 in een niet al te grote ruimte, dan houdt-ie ook ‘s nachts vrijwel alles netjes in de gaten.

De beste AI heeft een meerprijs

We hebben het al aangehaald ten tijde van de aankondiging: ook Eufy zet meer AI-functies in de schijnwerpers. In dit geval hebben we het dan vooral over algoritmes rondom beeldherkenning, welke Eufy wederom een tik slimmer maakt. Zo is onder andere de S350 in staat om niet alleen mensen of huisdieren te herkennen, maar ook individuele gezichten. Helaas verbergt Eufy die diepere functionaliteit wel alsnog achter een soort paywall.

Om toegang te krijgen tot de slimmere AI-herkenning is namelijk weer een ander Eufy-product vereist: het zogeheten HomeBase 3-torentje. Dat dient als een centrale hub voor meerdere Eufy-producten, met uitbreidbare sata-opslag tot maar liefst 16 TB. Alleen in combinatie met die upsell kun je het uiterste uit de Indoor Cam S350 (en vele andere Eufy-camera’s) halen.

Naast de ‘BionicMind’-gezichtsherkenning maakt de HomeBase 3 het ook mogelijk om gebeurtenissen herkennen en daarvan meerdere videobeelden bij elkaar te compileren. Zo worden dus niet enkel contextloze videofragmenten weggeschreven, maar complete tijdlijnen, mogelijk verspreid over meerdere cameraperspectieven. De functie klinkt als een prachtige upgrade voor de S350, maar komt wel tegen een meerprijs van 179,99 euro en een toewijding aan Eufy’s ecosysteem van beveiligingsproducten.

Eufy gaat abonnementskosten grotendeels uit de weg, maar natuurlijk willen ze je graag aan het merk binden. Dat kunnen we een commercieel bedrijf verder ook niet kwalijk nemen, maar laat het gezegd zijn.

Conclusie

Het is moeilijk om niet gecharmeerd te raken van Eufy’s Indoor Cam S350. Uiteraard zit hem dat grotendeels in de “Wall-E factor” van het videorobotje, maar los daarvan is de S350 ook een overtuigend stukje thuisbeveiliging. De beeldkwaliteit behoort tot de beste in zijn soort en hetzelfde gaat op voor het gebruiksgemak. Het is een luxeproduct naar plug and play-principes.

Vooral Eufy’s onderwerpherkenning en andere AI-functionaliteit mogen geprezen geworden. Zonder gepriegel of leercurve snapt de camera vrijwel direct wat het ziet, gevolgd door stabiele trackingprestaties en een overzichtelijk opslagsysteem. Zet de S350 één keer op de juiste plek en je hebt er eigenlijk nooit meer omkijken naar. Met lokale, versleutelde opslag is er daarnaast nooit sprake van privacyzorgen.

De grootste kanttekening vinden we dan eigenlijk vooral terug aan de prijs: die bedraagt al snel het dubbele van een degelijk HD-cameraatje met dezelfde pan- en tilt-functies. Op veel fronten bereiken die camera’s grofweg net zo veel, zij het misschien wat minder chique. Eufy vraagt simpelweg meer voor het gebruiksgemak en de beeldkwaliteit – en nog eens een smak geld als je álle AI-mogelijkheden wilt benutten met de HomeBase 3-uitbreiding. Dat moet je er maar voor over hebben als je het schattigste beveiligingsrobot in huis wilt halen.

Uitstekend April 2024

Eufy Indoor Cam S350

Eufy Indoor Cam S350 in een oogopslag
AFMETINGEN 7,5 x 7,5 x 11 cm
MOTORIEK 360 graden rotatie
75 graden verticale kanteling
SENSOREN 4K (3840 x 2160 pixels)
2K (2560x1440 pixels)
LENZEN 130 graden groothoek
3X telefoto (tot 8X hybride zoom)
f/1.6
VIDEO OPNAME Tot 4K/30fps
Optioneel zij-aan-zij-beeld
NACHTZICHT 2x infrarood-LED tot 12 meter
Gezichtsherkenning tot 10 meter
VERBINDING Dual-band WiFi 6
Aansluiting USB-C (PD)
Applicatie Eufy Security (Android en iOS)
DETECTIE Mensen, huisdieren, baby’s, huilen
Gezichtsherkenning (excl. met HomeBase 3)
OPSLAG microSD (tot 128 GB), cloud of HomeBase
EXTRA Geïntegreerde microfoon en speaker
Privacymodus
INBEGREPEN USB-C-kabel
32 GB MicroSD
Voetstuk voor plafond- of muurbevestiging
PRIJS € 129,99