Corsair K65 Plus Wireless 75% review: één toetsenbord voor elke toepassing?
De wereld van toetsenbordliefhebberij is een vreemde. Wie zich erin begeeft, kan discussiëren over schakelmechanismes, keycap-materialen, demping, lubing (don't ask) en nog veel meer. Veel van de echte fanaten zijn het opvallend eens over één ding: kleiner is beter. In het voetspoor van 'ten keyless' (modellen zonder numeriek gedeelte) werd steeds meer van de klassieke 104 toetsen weggelaten. De meest minimalistische plankjes bieden het alfabet en een handvol extra's. Word je daar als gewoon gebruiker blij van? Ik vraag het me af. Toch is er veel te zeggen voor een maatje kleiner. Alleen, hoe klein is klein genoeg? De Corsair K65 Plus Wireless lijkt het antwoord: 75%, zoals dit formaat heet, voelt wonderwel goed. Is het perfect? Nee, maar het is wel echt, heel erg goed.
Corsair de mechanische keyboard koning
Corsair, ooit begonnen als leverancier van geheugenchips, is jaren geleden al uitgegroeid tot een speler van formaat in de wereld van gaming randapparatuur. Het kan zich meten met giganten als Logitech en Razer. Toetsenborden waren de eerste groep die het toevoegde aan het assortiment, toen het eenmaal alles leverde wat je ín een pc kon stoppen. Afgezien dan van processors, moederborden en videokaarten. Het merk speelde een instrumentele rol in het mainstream maken van mechanische toetsenborden. Die dingen bestonden al jaren, maar waren sinds het IBM klavier van de oorspronkelijke XT naar de achtergrond verdrongen. Membraan toetsenborden met meeverende rubberen koepeltjes veroverden de markt met een combinatie van stille werking en een lage prijs.
Een kleine minderheid van liefhebbers bleef de mechanische schakelaar trouw. Robuuster, met een aangenamere aanslag die je zowel kon voelen als horen: het mocht wat kosten. Corsair ging een monsterverbond aan met schakelaarfabrikant Cherry en verhief de MX-schakelaar tot wereldstandaard. Lange tijd was het synoniem voor kwaliteit. Eerlijk is eerlijk: de Chinese namaak van de eerste generaties kon er niet aan tippen. Juist bij een mechaniek tellen zaken als toleranties en precisiefabricage. Cherry en Corsair zaten ook niet stil. Er volgende meer variaties van schakelaars, met - uiteraard - kleurrijke verlichting, stillere uitvoeringen en meer. De tijden veranderden echter. Het patent van Cherry verliep en de namaak werd steeds beter. Alternatieven doken op, soms met echte verbeteringen, soms ook niet. En ook Corsair ging uiteindelijk overstag, met eigen zogeheten switches. Inmiddels heeft het daar een hele stal van, al levert het ook nog steeds MX.
Corsair K65 Plus Wireless: stil (voor een mechanisch toetsenbord)
De Corsair K65 Plus Wireless is een recente toevoeging aan het enorme toetsenbordassortiment van de fabrikant. Het is het derde K65 Plus model. Deze reeks omvat compactere modellen, die verwarrend genoeg alle een ander formaat hebben. Er waren al een 60% versie (zonder cursortoetsen en met optische Corsair OPX-schakelaars) en een Pro 65% variant (zonder functietoetsen maar met cursortoetsen, en Cherry MX schakelaars). De Corsair K65 Plus Wireless 75% RGB, zoals hij voluit heet, is zoals de naam aangeeft weer een tandje groter. Naast functietoetsen biedt dit model ook PgUp, PgDn, en Home-toetsen. Daarnaast zit er een multifunctioneel draaiwiel op. De schakelaars zijn Corsair MLX Red exemplaren, weer een ander type dus.
Door het iets grotere formaat hebben ook de cursortoetsen wat meer ruimte, wat ze beter op de tast vindbaar maakt. In tegenstelling tot de K65 RGB Mini zijn de keycaps geen doubleshot PBT met een aparte transparante plasticlaag, maar PBT met opdruk. De verlichting schijnt dus niet door de toetsen heen, maar is wel per toets aanpasbaar. De MLX-schakelaars zijn zeer vergelijkbaar met Cherry MX: de aanslag wordt elektrisch in plaats van optisch of magnetisch geregistreerd. Ze hebben volgens Corsair een levensduur van 70 miljoen aanslagen. Omdat Corsair een zogeheten hot swappable pcb (printplaat) gebruikt, is het mogelijk de schakelaars te vervangen. Dat is iets voor de echte liefhebbers. Dat geldt ook voor de mogelijkheid het hele toetsenbord te demonteren en individuele onderdelen te vervangen. Heb je een sterke mening over dempingsmateriaal? Gefeliciteerd, dit toetsenbord accommodeert je graag.
Waar de K65 Plus Wireless zich onderscheidt, is met zijn stille werking. Dat zit in een aantal factoren. In de eerste plaats zijn de toetsen gesmeerd (dat is die lubing, dan weet je het toch nu). Het zorgt voor minder mechanische contactgeluiden. Met name de veertjes in dit type schakelaar wil nog wel eens piepen en knarsen. Daar merk je bij de K65 Plus Wireless niets van. Verder zitten er twee lagen geluiddempend materiaal in het toetsenbord. Die elimineren effectief andere bijgeluiden die typerend zijn voor mechanisch tikken. Wat resteert is het geluid van plastic op plastic, wanneer je de toetsen indrukt. Je hoort alleen de 'bottom-out'. Dat is zeker wel hoorbaar en vergeleken met een membraan toetsenbord is de K65 Plus Wireless beslist niet stil te noemen. Voor een mechanisch keyboard is het echter bijzonder stil, vergelijkbaar met de Logitech MX Mechanical.
Veel extra features
Naast de solide basis voor het tikken biedt de K65 Plus Wireless veel extra voorzieningen. Om te beginnen die draadloze verbinding. Je kan kiezen tussen Bluetooth en Corsairs eigen standaard. Die laatste werkt met een aparte usb-adapter, die je in het toetsenbord kan opbergen. Aansluiten met draad kan ook. Je kan zodoende verbinding maken met een (laptop of desktop) pc (Windows of MacOS), tablet of smartphone. Of een televisie of game console. Kies je voor Bluetooth, dan kan je met drie verschillende apparaten verbinding maken. Schakelen doe je dan met de Home, PgUp en PgDn toetsen, die in combinatie met de Fn-toets doubleren voor het selecteren van de verbinding.
Opvallend is dat Corsair ondanks de beperkte ruimte plek heeft gevonden voor ledjes voor de status van CapsLock, NumLock en ScrollLock. Ze zitten boven de rechtercursor toets. Naast de escape-toets (kenmerken uitgevoerd met gestileerd piratenschip) zit een 'multifunctionele indicatie' led. Die licht op wanneer je het toetsenbord bekabeld aansluit. Ook geeft deze (kort) de stand weer van de modus waarin je de draaiknop gebruikt. Aan de achterkant van het toetsenbord zitten, naast de usb-c-connector, twee schuifjes. Een voor het selecteren van het type verbinding (of uitschakelen), de ander om te wisselen tussen Window en Mac.
Voor de overige extra's zal je iCue moeten installeren, de software van Corsair voor het beheer van gaming randapparatuur. Met iCue kan je de verlichting tot in detail instellen. Weinig fabrikanten bieden daar zoveel mogelijkheden voor als deze. Desgewenst kan je de verlichting synchroniseren met andere Corsair apparatuur. Met iCue kan je ook macro's maken (al kan dat ook zonder iCue, zie verderop) en toekennen aan toetsen. Ook de werking van de draaiknop kan je daar configureren. Standaard werkt deze in de browser om het beeld in- en uit te zoomen. Druk je hem in, dan spring je weer naar 100%. Een aparte keuze.
Corsair K65 Plus Wireless in de praktijk
Voor deze review heb ik een paar weken exclusief op de K65 Plus Wireless getikt. Daarbij moet ik direct opmerken, dat dit type mechanisch toetsenbord niet mijn favoriet is. De relatief hoge toetsen zijn vanuit ergonomisch oogpunt niet ideaal. De afwezigheid van een polssteun is dan ook een kritiekpunt, al zullen velen er niet om malen. Daarnaast moet dit type toets en aanslag je liggen, en ik vind het ondanks vele mechanische toetsenborden in de loop der jaren, zelden de prettigste optie.
Dat gezegd hebbende, ben ik blij verrast door de K65 Plus Wireless. Dat ligt in de eerste plaats aan de uitermate soepele, geleidelijke aanslag met duidelijke feedback. Er is weinig kracht nodig om een toets in te drukken, wat fijn is voor een veeltypist als ondergetekende. Ook de relatief stille werking is prettig. Hoewel het geratel van 'clicky' schakelaars zijn charme heeft, vind ik het uiteindelijk te afleidend om structureel op te werken. De K65 Plus Wireless is echter aangenaam stil, en de contactgeluiden zijn niet storend genoeg om niet aan te kunnen wennen. Ook prettig: Corsair levert hier te lande de ANSI-layout, met zijn grote linkershift veruit te prefereren boven de ISO-layout.
Waar dit toetsenbord erg door bevalt, is de aandacht voor detail. De keycaps hebben een kleine, maar merkbare en prettig inkeping. Daardoor vinden je vingers trefzeker hun weg. De toetsen zijn ondanks het compacte formaat van het bordje van standaardgrootte, met een goede onderlinge afstand. Het cursoreilandje is goed op de tast te lokaliseren, beter dan op een 65% model. Het feit dat de verlichting niet door de toetsen heen schijnt, vind ik eerder een voordeel dan een nadeel. Het maakt een subtiele opdruk mogelijk, met een prettig font - in plaats van overdreven dikke 'gaming'-achtige letters en symbolen waar het licht doorheen moet stralen. Wat mij betreft had Corsair die opdruk wel gewoon kunnen centreren. Dat gaat niet als het ledje door de toets moet stralen (in elk geval niet bij Cherry MX-achtige schakelaars), maar hier is er geen reden voor.
Wat ook prettig is, is het subtiele grijze kleurenschema. De letter- en cijfertoetsen zijn alle wat lichtergrijs dan de omringende toetsen. Onbewust helpt het bij de juiste positonering van vingers en handen. En het ziet er ook gewoon fraaier uit dan alles in dezelfde tint. Ten slotte is de constructiekwaliteit vermeldenswaardig. De K65 Plus Wireless is echt oersolide. Het plastic frame laat zich hoegenaamd niet torderen, dankzij een stevig metalen binnenwerk. Het toetsenbord ligt stabiel en solide op het bureau, op en top een kwaliteitsproduct. Dat voel je in het gebruik, niet onbelangrijk voor een apparaat dat je continu letterlijk onder de vingers hebt.
Last but no least, de verlichting. Doordat die niet door de toetsen heen schijnt, oogt de K65 Plus Wireless anders dan andere toetsenborden met 'per toets' verlichting. Anders, maar zeker niet slechter. De verlichting is mooi diffuus, met goed te onderscheiden kleuren onder de individuele toetsen. Je zou het subtiel kunnen noemen en dat is geen woord dat je vaak gebruikt bij gaming randapparatuur.
Extra features: leuk, maar niet allemaal even gebruiksvriendelijk
Naast de positieve zaken vallen er ook wat noten te kraken over de K65 Plus Wireless. In de eerste plaats was het toetsenbord zoals het bij TechFi arriveerde niet 'gepaired' met de usb-dongle. Waarom is niet duidelijk, maar je hoeft niet heel lang online te zoeken om meer mensen met een paringsprobleem te vinden.
De verbinding voor elkaar krijgen vergde zoeken in de online handleiding én contact met Corsair. De truc delen we dan ook maar hier. Mocht de verbinding tussen usb-adapter en toetsenbord niet (meer) werken, dan druk je allereerst gelijktijdig 3 seconden op de Fn en Delete toetsen. Vervolgens gaat het toetsenbord 120 seconden in de paarstand. De laatste stap - en dit is belangrijk - is dat je dan pas de usb-adapter insteekt. Als het goed is, wordt de verbinding dan instantaan gelegd. Heb je de adapter al in je computer zitten, dan kan je op Fn+Del drukken tot je een ons weegt.
Daarnaast de draaiknop. Die heeft meerdere functies, cq. standen. Welke hij in staat, kan je aflezen aan de multifunctionele indicator led. Zoals geschreven zit die naast de Escape-toets. Aan de andere kant van waar de draaiknop dus zit. Dat is niet handig, zeker omdat deze led maar heel kort oplicht om de gekozen functie te tonen. Standaard is dat wit voor volume, rood voor helderheid van de toetsverlichting, groen voor verticaal scrollen, geel voor horizontaal scrollen en blauw voor zoomen. Die kleuren kan je aanpassen, en dat is zeker handig om het verschil tussen horizontaal en verticaal scrollen zichtbaarder te maken. Het is maar een klein ledje en met veel omgevingslicht is er weinig verschil tussen geel en groen.
Maar dan, het selecteren van die verschillende draaiwielstanden. Mijn hemel. Je gebruikt hiervoor de Fn+cursortoetsen. Alleen niet alsof je een lijstje afloopt, nee: elke combinatie springt direct naar een stand. Fn+omhoog is volume, Fn+links is helderheid, Fn+rechts is zoom, Fn+naar beneden is verticaal scrollen en 2x Fn+naar beneden is horizontaal scrollen. Na een tijdje kan je eraan wennen, maar echt logisch wordt dit nooit. In de praktijd gebruikte ik het draaiwiel voornamelijk voor volume. De functietoetsen doubleren als mediatoetsen, dus dat sluit handig op elkaar aan. Horizontaal scrollen kan handig zijn, maar met een Logitech MX Master 3S is dat al geregeld.
Met of zonder iCue: de Corsair K65 Plus Wireless vindt alles best
Het is natuurlijk logisch dat je met zo'n compact toetsenbord niet de ruimte hebt om voor elke functie een aparte toets te maken. Veel knoppen hebben dan ook twee of zelfs drie functies. De cijfertoetsen bijvoorbeeld hebben naast de bekende secundaire optie (met shift) ook een rgb-preset. En met FN+Z kan je tussen vier verschillende profielen schakelen. Fn+Enter geeft de accustatus weer, middels de 'mfi' led linksboven. Verwarrend is dat sommige van die functies alleen beschikbaar zijn in Bluetooth-modus. Verbind je via kabel of via de usb-adapter, dan regelt iCue weer veel zaken.
Kennelijk is het niet mogelijk om via Bluetooth dezelfde functies te bieden als via kabel of de eigen adapter. Of Corsair heeft bewust gekozen voor een 'zelfstandiger' benadering via Bluetooth, omdat je bijvoorbeeld in combinatie met een Android of iOS apparaat geen iCue kan gebruiken. Hoe dan ook kan je zonder iCue veel dingen doen, tot en met macro's opnemen. Fn+M is de start, daarna wordt het ingewikkelder - maar het kan.
Ook voor de verbinding met de Playstation is er een aparte toetscombinatie: FN+Windows-toets vijf seconden indrukken. Verbinden met de PS4 of PS5 kan met de draadloze adapter of een kabel. Sony doet immers berucht moeilijk met Bluetooth-verbindingen naar de eigen consoles. Het is knap van hoeveel markten de Corsair K65 Plus Wireless thuis is, al moet je om van alles gebruik te maken, de handleiding wel even uit je hoofd leren.
Voor gebruik onder Windows is het immer in ontwikkeling zijnde iCue nog altijd beschikbaar. Je kan het toetsenbord er in detail mee configureren qua verlichting. Ook kan je aan elke toets een andere functie toekennen (lezen jullie even mee, Logitech MX?), macro's opnemen en profielen per game aanmaken. Voor iCue geldt een beetje hetzelfde als voor het toetsenbord zelf: er kan heel veel mee, maar je moet je er wel in verdiepen.
Conclusie
Wie alles uit de Corsair K65 Plus Wireless wil halen, zal dus even aan het studeren moeten. Maar dat loont zich wel. Het is een ontzettend veelzijdig toetsenbord, dat werkt met pc's, tablets, smartphones en Playstations. Je kan verbinding maken via een kabel (voor die-hard gamers of esporters, of wanneer de accu leeg is), via de draadloze adapter of via Bluetooth - naar drie verschillende apparaten. Je kan vrijwel alles via het toetsenbord zelf instellen, of in nog meer detail via iCue.
Dat alles is leuk en aardig, maar bovenal een kers op de taart - de taart zelf moet ook goed zijn. Dat is bij de K65 Plus Wireless zeker het geval. Constructiekwaliteit, toetsmechaniek en aanslag zijn alle voortreffelijk. Ik heb genoeg Corsair toetsenborden onder de vingers gehad, die waren zelden slecht. Maar ze waren vaak ook vrij luidruchtig, inclusief het kenmerkende piepen en kraken van de schakelmechaniek. Niets van dat alles bij de K65 Plus Wireless. Afgezien van contactgeluiden is het aangenaam stil.
De 75% form factor is wat mij betreft een ideaal compromis tussen tenkeyless en 60%. Dat laatste formaat vergt toch te veel compromissen qua toetscombinaties. De K65 Plus Wireless is aangenaam compact en laat zich daardoor goed menemen. Heel licht in de tas is het niet, maar dat is de keerzijde van ouderwetse kwaliteit: dat weegt wat. Kortom, zoek je een klein toetsenbord dat van alle markten thuis is, waarna je al je andere toetsenborden de deur uit kan doen? Dan heb je het bij dezen gevonden. Dat zoiets meer dan een paar tientjes kost, zal dan vast niet verbazen.
Corsair K65 Plus Wireless
Corsair K65 Plus Wireless in een oogopslag | |
AFmetingen | 32 x 13,6 x 3,5 cm |
Gewicht | 937 g |
Schakelaars | Corsair MLX Red (lineair) 45 g actuatiekracht 1,9 mm actuatiepunt 4 mm travel |
Keycaps | PBT met dye sublimation opdruk |
Verbinding | 2,4 GHz adapter Kabel Bluetooth |
Accu | Li-Ion, 4200 mAh, 15,54 Wh 266 uur gebruik zonder verlichting |
Werkt met | Windows, MacOS, Android, iOS, Playstation 4/5, Xbox Series X|S, Xbox One |
Bijzonderheden | N-key rollover Multifunctionele draaiknop Per toets RGB-verlichting 2 lagen geluiddemping Vervangbare keycaps Vervangbare schakelaars |
Meegeleverd | USB-kabel Keycap / schakelaar gereedschap |
Adviesprijs | € 159,99 |
Koop bij |