Review   |   Smartphones

Fairphone 6 review: de beste Fairphone tot nu toe

De Fairphone 6 heeft een geheel vernieuwd, strakker ontwerp en een aanzienlijk beter beeldscherm, camera en krachtiger processor dan zijn voorganger.
De Fairphone 6 heeft een geheel vernieuwd, strakker ontwerp en een aanzienlijk beter beeldscherm, camera en krachtiger processor dan zijn voorganger.

Officieel noemt Fairphone het 600 euro kostende toestel The Fairphone (en dus niet Fairphone 6), omdat “dit de enige Fairphone is die je de komende jaren nodig hebt”. Een nobel streven, maar zoiets lukt alleen als je ook daadwerkelijk een goed product uitbrengt. Daar spelen ontwerp en specificaties een rol in, evenals de levensvatbaarheid van zo’n smartphone en – hoe kan het ook anders – de duurzaamheid. Aangezien je vijf jaar garantie en in totaal acht jaar aan software-ondersteuning krijgt, is het belangrijk om de vraag te stellen of je ook daadwerkelijk zo lang met het toestel wil doen.

Het antwoord op die vraag blijven we je, voor nu, schuldig. We hebben de telefoon in de afgelopen vier weken uitvoerig getest, maar vier weken komen natuurlijk niet in de buurt van acht jaar. Daarom gaan we ook wat inschattingen maken. Over de processor, de camera en het repareerbare karakter. Ervaringen van nu kunnen immers iets zeggen over de ervaringen van later. Bepaalde specificaties hebben het in zich lang mee te gaan, terwijl andere onderdelen wat sneller aan vervanging toe zullen zijn.

Fairphone 6 met volledig nieuw ontwerp

De Fairphone 6 breekt esthetisch volledig met zijn voorgangers. De wat gedateerde uitstraling maakt plaats voor een strak en industrieel ontwerp, waarbij de platte achterkant en rechte randen centraal staan. Die kenmerken sluiten naadloos aan bij het design dat Apple met de iPhone zo populair maakte, dat ook Google en Samsung het in hun laatste generaties topmodellen overnamen. Het toestel is beschikbaar in zwart, wit en groen met een licht matte afwerking die vingerafdrukken tegengaat. De achterzijde heeft een unieke uitstraling, doordat de lenzen direct in de behuizing geïntegreerd zijn, zonder het oude driehoekige camerablok. Net als bij recent Samsung toestellen steken de afzonderlijke lenzen iets uit de behuizing. De subtiele uitholling met de merknaam onderaan voegt een persoonlijk tintje toe.

Het doordachte ontwerp vertaalt zich in een prettige ergonomie. Met afmetingen van 15,7 x 7,3 x 0,96 cm en een gewicht van circa 200 gram is de smartphone relatief compact en hanteerbaar, zelfs voor kleinere handen. Ondanks dat het toestel iets dikker is dan gemiddeld, ligt hij dankzij de licht afgeronde randen comfortabel in de hand. De bouwkwaliteit is uitstekend: de behuizing van gerecycled plastic voelt solide aan en de knoppen zijn bereikbaar. Opvallend is vooral de felgroene knop aan de rechterkant; daar komen we later op terug.

Robuust, repareerbaar en aanpasbaar

De robuustheid wordt verder onderstreept door een IP55-certificering, waarmee het toestel spatwaterdicht is, en het doorstaan van militaire valtesten tot 1,8 meter. Ook het scherm is gebouwd om lang mee te gaan, met bescherming van Gorilla Glass 7i, dat twee keer zo krasbestendig is dan zijn voorganger. Hoewel de schermranden dunner zijn, blijven ze zichtbaar. Ook is er een lichte asymmetrie (de randen boven en onder zijn wat dikker). Gelukkig vallen dergelijke details niet snel op; het doet in elk geval niets af aan het ontwerp.

Naast fysieke stevigheid zet Fairphone, trouw aan haar filosofie, in op duurzaamheid op de lange termijn. Het toestel blijft zeer repareerbaar: de achterkant is met twee schroeven eenvoudig te openen voor doe-het-zelf-reparaties, al is hier nu een schroevendraaier voor nodig. We hebben zelf geen onderdelen hoeven vervangen, maar hebben wel gemerkt dat je ze heel snel kunt losmaken, verwijderen en installeren. Voor een uitgebreider verhaal over de repareerbaarheid van het toestel verwijzen we je graag door naar de experts op dit gebied van iFixit.

Je moet dezelfde achterkant ook losmaken op het moment dat je een accessoire wil installeren. Zoals vermeld in ons eerdere artikel met de eerste ervaringen gaat dit behoorlijk soepel. Je hebt momenteel de keuze uit vier opzetstukken: een pasjeshouder, koord, vingerlus en stevige beschermhoes. De eerste drie draai je dus vast met de twee schroefjes (net zoals je dat zou doen met de HMD Fusion of Nothing Phone 2 Pro). Onduidelijk is nog of er meer opties komen, maar we hopen wel dat de makers de bruikbaarheid van dit systeem verder uitbouwen.

Fairphone 6 in de praktijk

Het scherm van de Fairphone 6 is een van de grootste verbeteringen vergeleken met het vorige model. Het gebruikt nu een 6,31-inch (16 cm) oled-paneel. Met een hoge resolutie van 2484 bij 1116 pixels en het hoge contrast oogt de beeldkwaliteit uitstekend. De ltpo-technologie maakt een adaptieve verversingssnelheid mogelijk, die varieert tussen 10 en 120 Hz. Dit zorgt niet alleen voor een soepele en responsieve gebruikerservaring, maar vergroot ook de accuuur door de snelheid aan te passen aan de content. Als je bijvoorbeeld alleen een tekst of bericht leest, kan de snelheid omlaag.

In de praktijk presteert het scherm goed, al zijn er aandachtspunten. De piekhelderheid is voldoende voor de meeste situaties, maar kan in direct zonlicht wat tekortschieten. Dit wordt mede veroorzaakt door een relatief hoge schermreflectie, wat de leesbaarheid buiten kan beïnvloeden. Daartegenover staat een zeer lage minimale helderheid, ideaal voor gebruik in het donker zonder je ogen te vermoeien. Door enkele softwarefouten kon het beeld aan het begin van de reviewperiode wel eens stotteren na ontgrendelen, maar die problemen zijn opgelost.

Aangedreven door Qualcomm

De Fairphone 6 maakt bovendien een behoorlijke prestatiesprong. De verouderde chip van de voorganger is vervangen door de snellere (en onder verhoogde druk warmere) Snapdragon 7s Gen 3. Dat is een capabele cpu die je ook vindt in toestellen als de Nothing Phone 3a. Vergezeld door 8 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan opslag (UFS 3.1 en middels micro-sd uitbreidbaar tot 2 TB), levert dit een soepele en op papier toekomstbestendige ervaring op. Dagelijkse taken verlopen vlot met hooguit zeldzame vertragingen. Dat is een aanzienlijke en welkome vooruitgang voor het merk.

Deze solide basis blijkt verrassend krachtig, helemaal als je van plan bent op de Fairphone 6 te gamen. De cpu presteert opmerkelijk efficiënt, waardoor ook veeleisende games lekker soepel draaien. Met een gemiddelde framerate die de verwachtingen overtreft, kun je erop vertrouwen dat de meeste games uit de Google Play Store zonder problemen speelbaar zijn. Dit maakt de Fairphone 6 haast onverwacht een degelijke optie voor gamers die tevens waarde hechten aan de duurzaamheid en repareerbaarheid van hun smartphone.

Waar de prestaties een stap voorwaarts zijn, vormt de accu een compromis. Met 4415 mAh is deze weliswaar groter dan voorheen, maar tegelijkertijd nog steeds kleiner dan wat de concurrentie voor deze prijs biedt. Daar zie je doorgaans toch wel 5000 mAh als standaard. Hoewel je met de geboden capaciteit wel de dag doorkomt, is het de vraag hoe lang het duurt voordat de accu er op achteruitgaat. Gelukkig kun je hem dan gemakkelijk vervangen, indien nodig. En wie weet komt Fairphone tezijner tijd met een exemplaar met dezelfde afmetingen en een hogere capaciteit.

Opladen gaat met 30 watt via usb-c. Dit is redelijk vlot: de accu is na 25 minuten voor vijftig procent vol; een volledige lading duurt ongeveer anderhalf uur.

Camera van de Fairphone 6: een grote stap voorwaarts

Het camerasysteem zet eveneens een grote stap voorwaarts. Het toestel beschikt over een hoofdsensor van vijftig megapixel met optische beeldstabilisatie, een ultragroothoeklens van dertien megapixel en een dieptesensor voor betere portretten. Bij daglicht levert de hoofdcamera betrouwbare resultaten met een hoog detailniveau, natuurgetrouwe kleuren en een goed gebalanceerd contrast. Een aangename verrassing is de veelzijdige digitale zoom, die bij twee en drie keer vergroting een scherpe en vooral bruikbare beeldkwaliteit levert.

Wanneer de lichtomstandigheden afnemen, worden de prestaties wisselender. De hoofdcamera blijft in het donker prima bruikbaar, al neemt de scherpte aan de randen af en gaan er details verloren door softwarematige ruisonderdrukking. De ultragroothoeklens heeft het lastiger; bij daglicht is de weergave redelijk maar wat flets, en 's nachts wordt het resultaat zeer middelmatig met duidelijke ruis en detail- en kleurverlies. Die lens is dus vooral geschikt voor goed verlichte landschappen, maar voor andere scenario's ben ik die gaan vermijden.

Geen revolutie, maar wel betrouwbaar

De camera aan de voorzijde (32 megapixel) maakt over het algemeen geslaagde selfies met goede details, al kan direct zonlicht soms voor problemen zorgen. De portretmodus slaagt erin om personen nauwkeurig van de achtergrond te scheiden, hoewel de uitsnede soms wat geforceerd oogt en moeite heeft met fijne details zoals losse haren. Videomakers moeten rekenen houden met basale opties. De Fairphone 6 kan aan de voor- en achterkant filmen in 4K met 30 fps, waarbij de optische stabilisatie op de hoofdcamera trillingen minimaliseert.

De Fairphone 6 mag geen revolutie in smartphonefotografie zijn, maar biedt een betrouwbare en capabele camera voor de dagelijkse gebruiker. Hoewel de softwareverwerking soms neigt naar overmatige gladstrijking, wat ten koste gaat van de fijnste texturen, is het eindresultaat over het algemeen goed genoeg. De camera's presteren overdag beter dan in de avond, maar markeren ondertussen wel een onmiskenbare verbetering voor het merk. Dit maakt het toestel een fijne keuze voor gebruikers die niet te veeleisend zijn qua foto’s, maar wel degelijke kwaliteit zoeken.

Android of /e/OS

Waar de camerahardware een solide basis biedt, maar mogelijk sneller zijn leeftijd gaat laten zien, is het de softwareondersteuning die de lange levensduur van het toestel moet garanderen. Het merk belooft een riante updateperiode van acht jaar, inclusief zeven Android-upgrades. Het toestel draait op een schone versie van Android 15, vrij van overbodige apps en bloatware. Dat levert een prettige en pure ervaring op. Voor wie volledig van Google-diensten af wil, is er ook een privacyvriendelijke variant met het alternatieve /e/OS-besturingssysteem beschikbaar.

De meest opvallende nieuwe functie is Fairphone Moments, geactiveerd met die felgroene, fysieke schuifknop aan de zijkant. Dit creëert een soort tweede telefoon, in de woorden van Fairphone. Hiermee krijg je toegang tot een minimalistische interface, ontworpen om afleiding te verminderen. Je kunt per Moment maximaal vijf apps en contacten selecteren, waardoor je je hopelijk optimaal kunt focussen. Het idee is om een digitale detox mogelijk te maken en overprikkeling tegen te gaan, geïnspireerd op de filosofie van minimalistische telefoons.

Software: werk in uitvoering

In de praktijk werd tijdens mijn testperiode de over het algemeen fijne software-ervaring wel geplaagd door fouten. Een hardnekkig probleem was het geheugenbeheer, waardoor de telefoon na het ontwaken uit slaapstand ernstig kon haperen, totdat ik het scherm opnieuw vergrendelde. Ook de Moments-functie zelf voelt gehaast en instabiel: de modus wordt soms per ongeluk in je broekzak geactiveerd, Niet storen blijft hangen en de appbeperkingen werken niet altijd consequent. Veel van die problemen lost Fairphone gelukkig op met snelle en maandelijkse updates.

Fairphone erkent de softwareproblemen en liets ons in een gesprek met de productmanager weten te werken aan oplossingen, die zo’n beetje elke drie tot vier weken verschijnen. Mocht de Moments-functie niet bevallen, dan kun je de knop ook toewijzen aan andere functies zoals de zaklamp of vliegtuigmodus. Het lange updatebeleid biedt hoop dat de kinderziektes mettertijd verdwijnen. Hoewel de software dus wat kinderziektes kent, blijft de toewijding aan een lange levensduur en voortdurende verbetering een kernwaarde van het merk.

Conclusie

Fairphone zet met het model van de zesde generatie een veel betere smartphone neer. Het dicht de kloof met de concurrentie qua ontwerp, scherm en prestaties. De waarde van de Fairphone 6 schuilt echter niet zozeer in de specificaties, maar in de belofte van duurzaamheid: acht jaar software-updates en extreme repareerbaarheid. Voor de prijs van 599 euro koop je geen midrange topmodel, maar een investering in een toestel dat ontworpen is om bijna een decennium mee te gaan. Die unieke propositie maakt dit een waardevolle smartphonedeal, al bestaan er wel kanttekeningen.

De groothoeklens, de software en de batterijduur kunnen alle beter. Je accepteert dus, net als bij voorgaande modellen, een compromis in ruil voor repareerbaarheid en een kleinere ecologische voetafdruk. Die schikking is veel minder belastend dan bij voorgaande modellen. Dankzij het moderne ontwerp spreekt de Fairphone 6 nu een breder publiek aan, dat zich eerder wellicht liet afschrikken. De focus op digitale detox met de Moments-functie, hoewel nog niet foutloos uitgevoerd, wijst ook op een doelgroep die bewust met technologie wil omgaan.

Wil je de beste specificaties per euro, dan kun je beter kijken naar bijvoorbeeld een Nothing Phone 3a. Die biedt voor iets meer dan de helft van de prijs vergelijkbare prestaties, maar ook een kortere ondersteuningsduur. Daarnaast biedt bijvoorbeeld de iets lager geprijsde Google Pixel 9a een veel betere camera-ervaring. Daarmee blijft de keuze voor de Fairphone 6 ondanks alles nog steeds een principiële. Het is de beste en meest complete smartphone die Fairphone ooit maakte, maar je moet als koper rekening met een relatief hogere prijs, wat onvolkomenheden, en vertrouwen hebben in de belofte op verbetering. Voor wie duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan is 'de Fairphone' meer dan ooit een aanrader.

Aanrader Juli 2025

Fairphone 6

Fairphone 6 'The Fairphone'
in een oogopslag
Kleuren Cloud White, Horizon Black, Forest Green
Afmetingen 15,6 x 7,3 x 0,96 cm
Gewicht 193 g
Beeldscherm 6,3 inch (16 cm) LTPO OLED
1116 x 2484 pixels (431 PPI)
10-120 Hz verversingssnelheid
10-bits (1,07 mld. kleuren)
Corning Gorilla Glass 7i
Audio Stereo speakers
Camera's Hoofdcamera:
50 MP Sony LYTIA 700C, 1/1.56", f/1.88, AF, TOF, OIS

Ultrawide:
13 MP, f/2.2, 120°, AF, TOF

Selfie:
32 MP, 1/3.42", f/2.0, AF, EIS

Video-opname:
4K met 30 bps
1080p met 60 bps
240 bps slow-motion
Aansluiting USB-C (2.0, 480 Mbit/s)
Draadloos 5G / 4G / 3G
Nano-sim + eSIM
WiFi 6E (2,4 / 5 / 6 GHz)
Bluetooth 5.4 LE
NFC
Accu 4415 mAh Li-Ion, verwijderbaar
50% laden in 25 min (30W snelladen)
Robuustheid IP55 stof- en waterafstotend
Sensoren Versnelling, gyroscoop, nabijheid, kompas, vingerafdruk (zijkant), barometer
Processor Qualcomm Snapdragon 7s Gen3
Geheugen 8 GB LPDDR5 werkgeheugen
256 GB UFS 3.1 flash-opslag
uitbreidbaar met microSD tot 2 TB
Besturingssysteem Android 15 (7 jaar upgrades en updates) of /e/OS
Fabrikantinfo Lees meer bij Fairphone
Adviesprijs € 599
Koop bij

Amazon.nl

Bol.com

Coolblue

Fairphone