Update met nauwkeurige plaatsbepaling laat Gardena smart Sileno robot grasmaaiers nog wat slimmer maaien
Gardena heeft een uitgebreid assortiment aan robot grasmaaiers, Sileno genaamd. Daarbinnen zijn de smart Sileno modellen geschikt voor integratie in een groter ecosysteem, dat je met een app beheert. Deze smart Sileno robotmaaiers voorziet Gardena nu van een eerder aangekondigde update. Hiermee voegt het bedrijf lona (lokalisatie en navigatie) toe aan deze maaiers.
Gardena smart Sileno met LONA
De robotmaaiers van Gardena herkennen hun werkgebied met een draad langs het gazon. De update met lona-technologie zorgt ervoor dat ze zich slimmer door dit gebied bewegen. Met deze techniek kan de smart Sileno maaier een plattegrond van de tuin maken (vergelijkbaar met hoe moderne robotstofzuigers dit doen).
Deze plattegrond deelt de robotmaaier in zones in. De maaifrequentie kan hij hier vervolgens op aanpassen. Zo zal hij minder vaak maaien op schaduwrijke plekken, dan in zonovergoten zones. Ook kan je als gebruiker bepaalde delen van het gazon markeren om tijdelijk niet te maaien. Bijvoorbeeld omdat je daar nieuwe of opkomende aanplant hebt, zoals bloeiende bloembollen.
Een bijkomend voordeel is dat je door de ingebouwde gps precies weet waar de maaier is. Dat zal met name bij echt grote tuinen prettig zijn.
Bedienen met Gardena Smart app
Voor het bedienen van de nieuwe functies gebruik je de Gardena Smart app. Hierin kan je alle Gardena Smart producten beheren. Zo kan je ook een slim sproeisysteem koppelen in dit systeem, zodat de maaier binnen blijft terwijl er gesproeid wordt. Al kan hij ook zijn werk in de regen doen, aldus Gardena.
Het bedrijf voegt er naar eigen zeggen continu functies aan toe. Ook de lokalisatie- en navigatiemogelijkheden van de smart Sileno blijven in ontwikkeling. Naast de app kan je de maairobot ook aansturen met spraakherkenning. Het Gardena smart systeem werkt samen met Apple Homekit, Amazon Alexa, IFTTT en Home Connect Plus.
Aandacht voor veiligheid
Welke smart Sileno maaier voor jou precies geschikt is, hangt van je tuin af, zo meldt het bedrijf. Zaken als oppervlakte, vorm, hellingen en de aanwezigheid van smalle passages spelen een rol bij de keuze. Het assortiment is dan ook groot.
Alle maaiers hebben gemeen dat ze relatief weinig geluid produceren, en voorzien zijn van beveiliging. Zo gaan ze gelijk een andere kant op als ze een object raken. Ook klappen de messen in wanneer deze met iets anders dan gras in aanraking komen. Een feitje dat wij erg geruststellend vonden, is de aanwezigheid van egelbescherming. Zet je die aan, dan werkt de robotmaaier alleen bij daglicht. Nachtdieren hebben dan ruim baan op je gazon.
De smart Sileno maaiers beginnen bij 999,99 euro. De modellen in de smart Sileno lijn krijgen alle, voor zover ons op moment van schrijven bekend, de lona-update.