iRobot Roomba j7+ review: deze robotstofzuiger is een volautomatische hulp in de huishouding
Techniek is mooi, maar de mooiste techniek neemt je vervelende klusjes uit handen. Zoals stofzuigen. Toen we de mogelijkheid kregen om een tijdje de nieuwste stofzuigrobot van iRobot uit te proberen, hoefden we daar niet lang over na te denken. De iRobot Roomba j7 was een paar weken onderdeel van het TechFi huishouden, en maakte zich ondanks zijn onvolkomenheden al snel geliefd. Waarom hij beviel, en wat er volgens ons nog beter kan aan deze slimme stofzuiger, lees je in onze Roomba j7+ review.
Compleet met thuishonk
De Roomba j7+ arriveert in een uit de kluiten gewassen doos. Daarin zit niet alleen de cirkelvormige stofzuiger, maar ook zijn thuishonk. De plus (+) in de naam duidt op dat Clean Base basisstation. Daarmee laadt de Roomba niet alleen op, hij leegt er ook zijn stofreservoir in. In het basisstation zit een stofzuigerzak, die je volgens de makers maar een keer per twee maanden hoeft te legen. Dat klinkt optimistisch, en hangt natuurlijk van meerdere factoren af. Zoals hoe groot je huis is, en of je huisdieren hebt.
iRobot adviseert om dat basisstation ergens neer te zetten met aan alle kanten ruimte eromheen. Daar zal niet iedereen van gediend zijn. Al hebben de designers van iRobot hun best gedaan om het thuishonk er enigszins fraai uit te laten zien, met zelfs een kek leren lipje aan het deksel, het blijft toch een beetje een kleine plastic afvalbak. Die zet je liever niet heel pontificaal in het zicht. In huize TechFi kreeg het dan ook een plekje ergens in een hoek van de kamer. Gelukkig werkte dat prima: de Roomba j7+ kon uitstekend zijn thuisbasis terugvinden.
Roomba j7+ in gebruik nemen
Aan de slag gaan met de Roomba j7+ is niet ingewikkeld. In de doos zit een extra hepa-filter en een extra borsteltje. Beide kan je ongemoeid laten. Pas na verloop van tijd gebruik je die, om de al in het apparaat aanwezige filter en borstel te vervangen. Aansluiten is zo eenvoudig als Roomba en basisstation uit de doos halen, een stroomsnoer in het basisstation steken en dat aansluiten, en de Roomba op het basisstation plaatsen.
Daarna is het tijd voor de app. Natuurlijk is er een app. Daarin zal je een account moeten maken (tenzij je al een Roomba gebruiker was) en de Roomba toevoegen. Ook dien je de Roomba j7 te koppelen aan je wifi-netwerk. Het wijst zich allemaal vanzelf, het merendeel van de installatie bestaat uit een korte uitleg van wat de Roomba is en doet. Daarna kan je gelijk aan de slag - of liever: kan de Roomba j7+ gelijk aan de slag. Als je het geduld kan opbrengen, kan je hem wellicht wel beter nog even wat verder laten opladen.
Roomba j7+ de eerste keer op pad
De eerste keer dat de Roomba j7+ op pad gaat, moet hij namelijk nog kennismaken met je huis. Daarvoor gebruikt hij een combinatie van sensoren en de ingebouwde camera. Stoot hij tegen een obstakel, dan gaat hij op zoek naar een alternatieve route. Dat doet hij voorzichtig, al kan enig gebonk tegen obstakels een andere indruk wekken. Omdat de j7+ ingebouwde bumpers heeft, klinkt dat ernstiger dan het is. Het is een aandoenlijk gezicht om hem voor het eerst zijn weg te zien banen door het huis.
Het is aan te raden om zeker die eerste keer zo min mogelijk obstakels te laten rondslingeren. Die worden namelijk onherroepelijk onderdeel van de kaart in het brein van het beestje. Zo staat er in onze testomgeving - ook wel bekend als de huiskamer - een bank. Die staat dermate laag bij de grond, dat de Roomba er niet onder kan. Voor de Roomba is er geen verschil tussen bank en muur, dus de kaart van de huiskamer volgt de contouren van de bank.
Het in kaart brengen van de pakweg 60 vierkante meter die we als testterrein voor de Roomba j7 gebruiken, gaat vlotjes. Na 51 minuten staat hij weer content op z'n thuisbasis. Nadat hij zich daar heeft gepositioneerd, heeft hij eerst het eigen reservoir door de stofzuiger in het basisstation laten legen. Dat gaat met een enorm kabaal gepaard. Een klassieke stofzuiger is er niets bij. De Roomba j7 zelf maakt gelukkig aanmerkelijk minder lawaai.
Na de eerste rondgang
Met het werkterrein in kaart gebracht, kan je als gebruiker weer aan de slag. Op de kaart in de app kan je verschillende ruimtes definiëren en van een naam voorzien. Zo kan de Roomba onderscheid maken tussen woonkamer, slaapkamer, hal, keuken en wat dies meer zij. Vervolgens kan je bijvoorbeeld de j7 opdragen om even de hal onder handen te nemen, wanneer de katten weer eens al te enthousiast steentjes uit de bak hebben gegraven. Dan rijdt de robot zonder te zuigen naar de doellocatie, om daar vervolgens aan de slag te gaan.
Heb je meerdere verdiepingen, dan moet de Roomba j7 die afzonderlijk in kaart brengen. Traplopen kan hij namelijk niet. Met een kleine drempel heeft hij geen enkel probleem, maar een obstakel hoger dan een paar centimeter blijkt onoverkomelijk. De overgang van de wat hoger gelegen badkamer naar de hal redt hij wel 'naar beneden', maar niet 'omhoog'. Om een nieuwe ruimte in kaart te brengen, zet je de j7 ter plaatse op de grond en volg je de instructies in de app. Als de nieuwe ruimte aansluit op bekend terrein, herkent de Roomba dat wonderwel. Volg je zijn voortgang in de app, dan zie je ook naar welke ruimte hij zich verplaatst. 'Onderweg naar de woonkamer' staat er dan bijvoorbeeld. Het verkennen kan de Roomba doen zonder de stofzuiger te activeren. Dat scheelt geluid en energieverbruik, heel attent.
Roomba j7+ in de praktijk
We hebben de Roomba j7 gedurende een aantal weken aan het werk gezet. Dankzij corona waren we meer thuis dan uit, waardoor we het concept van 'het huis wordt gestofzuigd in je afwezigheid' niet konden uitproberen. Daarvoor zijn in de app wel opties te vinden. Naast het inplannen van een zuigbeurt op gezette tijden, kan je de Roomba ook alleen laten werken wanneer je er niet bent. Dat werken op basis van jouw voorkeuren is een van de speerpunten van iRobot. Voor deze test was het wel handig dat we de Roomba goed konden observeren.
Dat is overigens ook gewoon echt leuk om te doen. Ook na een paar sessies blijft het vermakelijk om te zien hoe de j7 vlot en efficiënt de vloer langsgaat. De katten vonden dat ook, waarbij het vast helpt dat de Roomba heel respectvol met huisdieren omgaat. Careful drive, inderdaad. Achteraf bezien valt op hoe snel het verkennen van de ruimte ging. Was hij daar in onze testomgeving iets meer dan 50 minuten mee bezig, een rondje stofzuigen duurt maar een minuut of tien korter.
Wat valt op? Met tafel- en stoelpoten kan de Roomba opmerkelijk goed overweg. Hij baant zich er eigenlijk direct al vlotjes een weg omheen en langs. Alleen als hij zich er echt niet tussen kan wurmen, laat hij de vloer daar ongemoeid. Met het uitstekende borsteltje weet hij toch heel aardig het vuil naar zich toe te trekken. Ook vloerkleden zijn geen bezwaar. Lichte exemplaren lijkt de j7 aanvankelijk te verfrommelen, maar blijken na afloop toch weer keurig op hun plek te liggen. Kabels negeert hij, in geval van twijfel stuurt de robot een foto naar de app. Dan kan je zelf aangeven of een vergelijkbaar object een volgende keer in de opvangbak mag verdwijnen, of niet.
Roomba j7+ review: Wat gaat goed, en wat minder?
De effectiviteit van de Roomba hangt af van de ondergrond. Laminaat vormt geen enkele uitdaging, maar op een tegelvloer laat de j7 meer liggen. Laagpolig tapijt weet de stofzuigrobot wonderwel schoon te krijgen. Wel oogt het wat verfomfaaid wanneer het apparaat ermee klaar is, vermoedelijk door de rubberen rollers aan de onderkant, die vuil loswerken. Dat is eenvoudig glad te strijken. Met een grote kokosmat heeft hij het duidelijk moeilijker; de zuigkracht gaat dan naar de topstand, hij is er langer mee bezig dan met een gladde vloer. Een rubberen anti-slipmat, waar veel vuil in blijft steken, blijkt een brug te ver. Hoe hard de j7 er ook aan werkt, zaken als steentjes blijven er grotendeels inzitten. Eerlijk is eerlijk, ook een gewone stofzuiger heeft daar veel moeite mee.
Wat opvalt is dat de Roomba j7 heel goed schoonmaakt langs randen. Kasten, muren, alles met een hoek van 90 graden oogt keurig wanneer ons nieuwe huisdier er is langsgeweest. Sterker, het oogt beter dan het midden van de vloer. Na verloop van tijd is duidelijk dat de j7 daar toch aardig wat laat liggen. Dan gaat het met name over echt fijnstof, en zaken als haartjes van een kokosmat. Daar lijkt het apparaat niet goed grip op te krijgen. Grotere zaken als kartonsnippers (dankzij een van de katten altijd wel aanwezig) en grit verdwijnen keurig in de opvangbak.
Kabaal bij verstopping
Die leegt de Roomba na afloop van zijn ronde in het basisstation. We schreven al dat dat gepaard gaat met een oorverdovend lawaai, aanmerkelijk luider dan een normale stofzuiger. Aangezien het maar een seconde of tien duurt, valt ermee te leven. Dat is niet het geval, wanneer de Roomba zich geblokkeerd voelt. Dat gebeurde een keer in onze testperiode. Ook dan keert de j7 terug naar de Clean Base, om de verstopping te laten verwijderen. De herrie duurt dan aanmerkelijk langer, tot het punt dat we ons afvroegen of het nog eens stil ging worden. Ere wie ere toekomt: het werkte uiteindelijk wel. Maar wat een kabaal.
Nadere inspectie van de opvangbak van de Roomba j7, die je ook zelf kunt uitnemen, leert dat ondanks alle misbaar er toch enig gruis en fijnstof in de opvangbak achterblijft. Dat moet je af en toe zelf even weggooien.
Dure verbruiksartikelen
iRobot claimt dat de stofzuigerzak in de het Clean Base basisstation twee maanden mee kan gaan. Na drie weken en pakweg vijf volledige en een paar gedeeltelijke stofzuigpatrouilles zat de zak in ons station nog niet eens halfvol. En dat met twee katten in huis. Het lijkt erop dat de claim niet overdreven optimistisch is. Al zal het allicht anders liggen als je op drie verdiepingen of 200 m² woont.
Voor zo'n intensieve omgeving wordt de Roomba j7 wel een dure hobby. Naast de niet geringe investering in het apparaat zelf, ben je namelijk ook geld kwijt aan verbruiksartikelen. Zoals vervangende hepa-filters, zijborstels en stofzuigzakken. Of vuilafvoerzakken, zoals iRobot ze natuurlijk noemt. Die laatste kosten 20 euro per drie. De roterende zijborstels kosten 15 euro per set van drie. De hepa-filters? 25 euro per drie. Een setje van twee rubber borstels gaat voor hetzelfde bedrag. Niet elk onderdeel hoeft even vaak vervangen te worden, maar gaat wel aardig in de papieren lopen.
Roomba j7+ review conclusie
Hoe ingenieus de Roomba j7+ ook is, het is nog altijd geen vervanging voor de mouwen opstropen en zelf een (goede) stofzuiger ter hand nemen. Daarvoor laat hij te veel fijnstof en kleine vuiltjes liggen. Waar deze stofzuigrobot vooral heel goed voor is, is een paar extra zuigbeurten, zodat het huis er weer netjes uitziet. Een keer in de week moet je het dan alsnog even grondig zelf doen, maar in de tussenliggende tijd oogt je huis wel een stuk netter. Zeker als je een paar huisdieren hebt.
Dat maakt de Roomba j7+ bovenal tot een luxeproduct. Voor de prijs van het Clean Base basisstation alleen al (250 euro) haal je al een Miele (om maar een prijzig merk te noemen) in huis. Je kan de Roomba j7 ook zonder dat thuishonk kopen, maar dan ben je nog altijd 750 euro kwijt. Dat basisstation is bovendien verdraaide handig. Voor de 1000 euro van het totaalpakket kan je bijna een jaar lang elke week een schoonmaker (m/v) een uurtje laten langskomen. Maar laten we eerlijk zijn, het is maar de vraag of je daar net zoveel plezier van hebt.
Of je nu de Roomba dagelijks in je afwezigheid een ronde laat doen, of hem lekker mindful thuis observeert terwijl hij zich van zijn taak kwijt, wij zouden het wel weten. Bovendien mag je hopen dat de j7 langer dan een jaar meegaat. Een vereiste is eigenlijk wel, dat je vloer niet bezaaid is met spullen. Hoog meubilair helpt ook. Een beetje Scandi interieur, daarin zou de Roomba zich bijzonder thuis voelen. Ook al voldoet huize TechFi daar bepaald niet aan, wij gaan de Roomba j7+ toch missen.
iRobot Roomba j7+ in een oogopslag | |
Afmetingen | Roomba j7+ 33,8 x 8,7 cm |
Gewicht | 3,4 kilo |
Aantal borstels | 3 |
Drempelhoogte | 2,5 cm |
Opvangmethode | Opvangbak (Roomba j7) Stofzuigerzak (Clean Base basisstation) |
Smart functies | Automatische mapping Objectdetectie, trapdetectie Google Home integratie Amazon Alexa spraakbediening |
Adviesprijs | Roomba j7 € 749,99 Roomba j7+ € 999,99 |