Hisense U8 (2025) review: de Hisense U8Q maakt indruk met zijn helderheid

Wanneer je spreekt over producten, helpt het altijd om ze in te delen in een marktsegment. Grofweg bijvoorbeeld instap, middenklasse en high-end. Daar zitten ook risico's aan, want qua specificaties kan een middenklasser van dit jaar misschien wel een high-end model van een paar jaar terug overtreffen. Miniled televisies zijn daar een mooi voorbeeld van, de ontwikkeling van dit type toestel gaat razendsnel. Het maakt het uitdagend de Hisense U8 (2025), ook wel Hisense U8Q, te duiden. Enerzijds zit er nog wel een model of twee bóven in het assortiment van het bedrijf. Anderzijds komt het met specificaties die niet heel lang geleden alleen bij absolute topmodellen waren te vinden.
Laten we het houden op een luxe middenklasser, of een 'subtopper' - hoe dan ook komt de Hisense 65U8Q, die we voor deze review ontvingen, met een enorme piekhelderheid, duizenden dimmingzones en in dit geval ook een unieke keuze bij de aansluitingen. Deze 65-inch tv komt met miniled full array local dimming achtergrondverlichting, aangestuurd in 2048 zones, met een 165Hz-lcd-paneel met quantum dots, snelle HDMI 2.1-aansluitingen én dito DisplayPort, en uiteraard de laatste versie van het eigen VIDAA U9 smart tv-systeem. Hisense mikt hoog, dus reden te meer voor een test.
Opvallend ontwerp van de Hisense U8 (2025)
Ik ben al de nodige jaren gewend aan superslanke profielen, dus het is even fronsen als ik de U8Q bekijk. De rug loopt namelijk perfect vlak, tot aan de zijkant van het scherm. Er is geen zachte welving om een slanker uiterlijk te veinzen. De reden daarvoor zijn ongetwijfeld de luidsprekergrilles die ik in de zijkanten en bovenzijde opmerk. Even meten en het profiel blijkt alsnog met 45 millimeter best bescheiden. Dat is eigenlijk erg slank; het is dus vooral de designkeuze die het toestel wat dikker doet lijken. Aan de voorzijde is er geen kader te zien, en de afwerking is prima. Een ietwat onconventioneel ontwerp dus, maar best mooi.
De voet heeft de Hisense U8Q overgenomen van zijn voorganger. Het is een dunne, achthoekige metalen plaat met stevige nek: stijlvol en stabiel. Je kan de voet in twee standen monteren. In de hoogste stand is er meer dan voldoende plaats onder het scherm voor een soundbar.
De eerste met een DisplayPort-aansluitng: de Hisense U8Q
De Hisense U7Q Pro pakte al uit met vier snelle HDMI 2.1-poorten, maar de U8Q heeft nog een verrassing in petto. In de zijkant zit namelijk een usb-c-aansluiting die DisplayPort 1.4 ondersteunt. Daarmee is deze Hisense de eerste tv die zoiets biedt.
Het is bijzonder handig voor wie een laptop heeft die wél displayport, maar geen hdmi 2.1 heeft. Daar zijn er nogal wat van. Zo kan je alsnog een hoge beeldsnelheid aanleveren, want ook deze ingang van het toestel kan overweg met 165 beelden per seconde. Je kan ook een smartphone met displayport-via-usb-c aansluiten. Dat vind je voornamelijk op luxere modellen. Hij levert ook stroom aan het aangesloten apparaat, maar niet meer dan 10 watt. Genoeg voor een smartphone, maar zeker niet voor een laptop. Of dit een trend zal worden is koffiedik kijken, maar het is best handig én vooralsnog uniek.
Overige aansluitingen van de Hisense U8 (2025)
Door die optie houdt de U8Q wel nog maar drie HDMI 2.1-poorten over, maar die leveren wel allemaal 48Gbps bandbreedte. Voor gamers blijven er dus opties genoeg om een 4K120-gamebron aan te sluiten. De Hisense U8Q ondersteunt natuurlijk ALLM en variabele verversingssnelheid (HDMI VRR, AMD FreeSync en Nvidia G-Sync Compatible). PC-gamers kunnen zelfs 4K met 165Hz aanleveren, of zelfs schakelen naar 2K met 288 beelden per seconde. De gemeten input-lag is prima: 13,9 ms (4K60) en 8,9 ms (2K120) respectievelijk. Voor externe geluidsoplossingen is er ARC/eARC op poort 3.
De 65U8Q heeft een snelle WiFi 6E verbinding (als je draadloos toegangspunt dat ondersteunt) en een ethernetpoort voor netwerkaansluiting. Verder vind ik twee usb-poorten, een minijack AV-ingang, een optisch digitale audio-uitgang en hoofdtelefoonaansluiting. Dat laatste kan ook via Bluetooth. Alle poorten wijzen opzij, zodat ze wandmontage niet in de weg zitten.Voor live tv is er een enkelvoudige tv-tuner, een antenne-aansluiting voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI Plus-slot. Met externe usb-opslag kan je live tv pauzeren of opnemen.
Smart TV op de Hisense U8Q: gebruiksgemak van VIDAA U9
De U8Q gebruikt VIDAA U8, maar omdat hij geen extra’s biedt ten opzichte van de U7Q Pro, herneem ik hier grotendeels de tekst uit die review. VIDAA U9 heeft wat kleine kosmetische aanpassingen voor het Home-scherm, maar ook een paar nieuwe features. De interface navigeert erg vlot en reageert snel zowel binnen de apps, aanbevelingen als instellingen. In het app-aanbod duiken een paar nieuwkomers op zoals bijvoorbeeld Streamz voor de Belgische markt, maar het lokale aanbod vult maar traag aan. Notoire afwezigen voor Nederland zijn NOS live, NPO Start, Pathé Thuis, Ziggo Go, KPN smart TV, en voor België VRT Max, GoPlay en Telenet TV. Dat blijft zo een pijnpunt voor VIDAA.
Het Home-scherm heeft een nieuwe organisatie, met de app-lijst onderaan. Die bevat nu uiterst links een tegel voor alle ingangen, een handige wijziging. Centraal in beeld staan de algemene aanbevelingen, met uiterst links een tegel voor de meest recente bron. Ook dat is een goede aanpassing. Veel minder tevreden ben ik over de reclame carrousel bovenaan, die om de vijf seconden iets nieuws toont. Dat is op zich al storend. Dat het dan ook nog grotendeels over FIFA en UEFA-voetbal gaat is ook geen plezier. Je vindt die reclame ook terug in de navigatiebalk links, en verder naar onder tussen de aanbevelingen.
Zo is het Home-scherm al vrij onrustig. Wie echter een app selecteert, ziet de app-rij plots naar boven springen, met eronder aanbevelingen uit de geselecteerde app. Dat, gecombineerd met die snelle reclamecarrousel maakt het soms echt verwarrend wat er allemaal gebeurt. Hisense moet hier werkelijk ingrijpen. Dit is storend.
Wat is er verder nieuw? De TV Channels-app biedt een geïntegreerde omgeving voor live tv en FAST Channels (VIDAA TV). In de menubalk links op het Home-scherm vind je nu shortcuts voor VIDAA Kids, een kindvriendelijke smart tv-omgeving, en VIDAA Game waar je allerlei gamingdiensten vindt. In de lijst met apps is VIDAA Art nieuw. Met deze app kan je kunstwerken selecteren om op het scherm te zetten, handig als je de tv een decoratieve functie wilt geven.
De afstandsbediening ziet maar een kleine wijziging. Bij de sneltoetsen bovenaan is Rakuten verdwenen, in de plaats is er een VOD-toets die leidt naar VIDAA Free (de eigen gratis streamingdienst). VIDAA Channels is vervangen door TV Channels. Het blijft een moderne en luxueuze remote met een oplaadbare batterij, een ingebouwd fotovoltaïsch paneel aan de voorzijde en usb-c-laadpoort. Door dat zonnepaneel is de remote vrij lang, maar dat maakt hem niet onhandiger. De toetsen hebben een korte, lichte maar zeer duidelijke toetsaanslag. De layout is vrij klassiek, maar blijkt gebruiksvriendelijk.
Het contrast van de Hisense U8 (2025) met 2048 zones
De Hisense 65U8Q heeft een VA-paneel met een behoorlijk contrast van 4090:1. Let op: uit mijn informatie blijkt dat enkel de 85 inch-versie ook een VA-paneel gebruikt. De 55, 75 en 100 inch-versies gebruiken een ADS-paneel, met aanmerkelijk lager native contrast. Alle modellen claimen wel dezelfde piekhelderheid.
De miniled-achtergrondverlichting van de 65-inch versie van de Hisense U8 (2025) is onderverdeeld in 2048 segmenten (64x32). Daarmee kan hij het ANSI-contrast optrekken naar 15.850:1, gemeten in Filmmaker Mode. In sequentiële contrastmeting (puur het verschil tussen full-screen zwart en wit) kan hij waardes tot 65.000:1 halen.
Op papier is dat redelijk goed, maar al bij het meten merk ik dat de Hisense U8Q bijzonder terughoudend is bij het dimmen. Hij activeert veel zones, vermoedelijk om zichtbare zonegrenzen te vermijden. Dat leidt, hoofdzakelijk in donkere content, tot zichtbare halo-effecten rond heldere voorwerpen en minder diep inkzwart dan je zou verwachten. Kortom, hij haalt naar mijn gevoel te weinig uit het potentieel van die 2048 zones.
In Filmmaker Mode staat local dimming overigens standaard in de laagste stand. Net als op de U7Q Pro stijgt het gemeten contrast niet echt als ik een hogere stand activeer, terwijl het wel heel duidelijk de kleinere lichtaccenten wegdrukt en zwartdetail nadelig beïnvloedt. Hou local dimming daarom op de Laag stand.De leidende rand van bewegende voorwerpen kan iets donkerder zijn (tegen een donkere achtergrond), maar echte sturingsfouten zijn er niet. Het paneel had een goede uniformiteit, zonder ‘dirty screen effect’, zowel in donkere als heldere beelden. De kijkhoek blijft ietwat beperkt; zeker voor donkere content moet je niet te ver uit het midden zitten.
De grote troef van de Hisense U8Q: een enorme piekhelderheid
De stevige troef van de Hisense 65U8Q is zijn indrukwekkende piekhelderheid. Op het 10%-venster in Filmmaker Mode meet ik 3677 nits. Dat kan je zelfs nog een hoger duwen door AI Brightness Burst te activeren. Daarmee ging de meter gedurende een korte periode naar net geen 5000 nits. Ook op het volledig witte scherm heeft hij meer dan voldoende helderheid: 740 nits. De AI Brightness Burst beïnvloedt enkel 10% en kleinere vensters. Vergeleken met de U8N van vorig jaar zijn vooral de 10% en kleinere testvensters aanzienlijk helderder. Het kleurbereik is uitstekend: de quantum dots leveren 97% dekking van de P3-kleurruimte.
De kalibratie in sdr levert over het algemeen een goede kleurweergave. In de metingen zien we in de sdr Filmmaker Mode wat oranje/rood tinten in de grijsschaal. Dat is zichtbaar, maar niet in storende mate. Voor hdr ondersteunt De Hisense U8 (2025) HDR10, HDR10+ en Dolby Vision IQ met Precision Detail. De Dolby Vision beelden tonen het echte potentieel van het scherm: knappe contrasten met intense lichtaccenten en mooie kleuren. De hdr Filmmaker Mode is prima gekalibreerd, met een mooie neutrale grijsschaal. De meeste kleuren zijn iets te helder, maar minder verzadigd. Toch zie ik sterke beelden: zeker wanneer het materiaal kleurrijk en helder is, kan de U8Q zijn troeven best uitspelen.
In donkere beelden levert hij goed schaduwdetail. Waar de U7Q Pro het in onze moeilijke House of the Dragon strandscène nog wat lastig had, kan de U8Q daar betere resultaten neerzetten. Er blijft wel een licht waas over dat beeld, een gevolg van de dimmingaanpak. De tonemapping levert goed werk; enkel bij materiaal dat op 2000 nits gemasterd was, zag ik afwijkend gedrag. Daar kiest de processor ervoor om een deel van de witnuances te clippen. De Dynamische HDR Tonemapping bracht daarvoor geen soelaas; die maakte beelden te helder. In sommige gevallen, zoals een sneeuwlandschap, zelfs veel te helder. Laat het uitstaan: de U8Q doet het zonder goed genoeg.
Beeldverwerking van de Hisense U8 (2025)
Aangezien de U8Q dezelfde Hi-View Engine Pro gebruikt als de U7Q Pro, verwachtte ik volledig gelijkaardige resultaten. Dat blijkt ook zo bij het testen. De 10 bit-gradienten in hdr geeft hij uitstekend weer, zodat je nauwelijks gebruik hoef te maken van het ‘Kleurverloop’ filter. In sdr blijft dat wel noodzakelijk. In de laagste stand werkt het al heel wat kleurstroken weg en behoudt het goed detail. Voor lastigere gevallen, zoals de Game Of Thrones scène, is medium aangewezen, ook al verlies je dan wat minimaal detail.
Goede deinterlacing, ruisonderdrukking en upscaling zijn een garantie om verschillende bronnen optimaal weer te geven. Enkel blokvorming door te sterke videocompressie is niet volledig te elimineren. De upscaling kan je wat extra detail geven met de ‘superresolutie’ instelling. Wel doe je dat beter voor HD-materiaal, want voor oud SD-materiaal is er kans dat het effect te bewerkt lijkt. Tijdens het testen probeerde ik ook ‘adaptief contrast’. Dat bleek een degelijke optie om het contrast nog een beetje aan te scherpen. Ook hier wel het beste alleen in de laagste stand, om overdadige effecten te vermijden.
Ook op vlak van bewegingsscherpte is de vergelijking met de U7Q Pro snel gemaakt. Het fijnste detail verdwijnt als er veel actie in beeld is. Voor film stoort dat niet, voor sport kan je dat beperkt compenseren met de ‘Hoge Verversingssnelheid’ waarbij het paneel een 240Hz verversingssnelheid gebruikt. Let wel, je verliest wat verticaal detail, maar in veel gevallen is dat niet of nauwelijks zichtbaar. Motion interpolation kan je naar eigen inzicht activeren, via de ‘Ultra Smooth motion’-instelling, om de soms hinderlijke judder uit snelle camerabewegingen te elimineren..
Audiokwaliteit van de Hisense U8Q
De U8Q heeft een flinke audio-uitrusting. Twee naar boven gerichte luidsprekers, twee naar opzij gericht, twee naar onder gericht en een ruime woofermodule in de rug. Dit 4.1.2-systeem wordt aangestuurd met 80 watt aan versterking en het ondersteunt Dolby Atmos en DTS:X. Dat moet volstaan voor een mooie filmbeleving en flink wat volume. Je kan de audio via een korte procedure aanpassen voor de kamerakoestiek.
Mijn muziekfragmenten klinken in elk geval goed, en het valt op: de U8Q heeft veel volume in reserve. Tijdens het luisteren zie ik geen noodzaak om boven de 40/100 te gaan. Hoger gaan draagt duidelijke risico’s, want de processor grijpt hardhandig en duidelijk hoorbaar in wanneer we toch de grenzen opzoeken. Bij filmfragmenten is er een goede surroundbeleving en zelfs wat hoogte-effect. De diepste bassen kunnen het chassis soms laten trillen. Kortom, veel ruwe kracht, die prima klinkt zolang je deze enigszins beteugelt.
Conclusie
De Hisense U8 (2025) mikt op een topplaats in het segment van miniled televisies. Het toestel heeft daarvoor zeker het nodige potentieel in huis. Aan helderheid geen gebrek: hij kan zelfs in de helderste woonkamers prima functioneren. Met 2048 zones verwacht ik wel betere contrastprestaties; de dimming lijkt erg voorzichtig en halo’s zijn niet uitgesloten op donkere content. In hdr levert dynamische tonemapping niet de verbetering die je daarvan mag verwachten, maar zelfs zonder die feature kan ik het resultaat smaken. Dolby Vision toont echt wat deze tv kan.
Verder blijft het aantal lokale apps dat niet beschikbaar is op VIDAA U een pijnpunt. Ook zorgt de nieuwe organisatie van het Home-scherm, met elementen die van plaats wisselen en een advertentiecarrousel op speed, voor een wat verwarrende ervaring.
Los daarvan is er veel dat bevalt bij de Hisense 65U8Q. De unieke optie van DisplayPort via usb-c is handig voor wie vaak een (gaming) laptop wil aansluiten, of een moderne smartphone. Voor gamers is er de hoge beeldsnelheid in combinatie met vier snelle aansluitingen, goede input lag en heel wat gamefeatures. De prijs voor dit alles is aan de stevige kant, maar met een kleine promotiekorting is de Hisense U8Q een aanrader voor fel verlichte woonkamers en liefhebbers van sport, (PC) gaming en kleurrijke actiefilms.
Hisense 65U8Q
Hisense U8 2025 (65U8Q) in een oogopslag | |
Beeldscherm | 65 inch (165 cm) ULED LCD FALD MiniLED backlight, 2048 zones 4K UHD (3840x2160) 165 Hz |
HDR | HDR10, HDR10+, HDR10+ Adaptive, Dolby Vision IQ Precision Detail, HLG |
Geluid | 80W 4.1.2-kanaals (4x 10W + 1x 20W + 2x 10W) Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos DTS (HD), DTS:X |
Aansluitingen | 1x USB-C met DisplayPort 1.4 3x HDMI 2.1 (48 Gbps), ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync) 2K HFR, 4K HFR 2x USB Composiet video + stereo minijack Optisch digitaal audio uit Hoofdtelefoon Ethernet |
Draadloos | WiFi 6E Bluetooth |
TV Tuners | 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2 1x CI+ 1.4 |
Smart TV | VIDAA U9 |
Energieverbruik | SDR 83 watt (E) / HDR 250 watt (G) |
Afmetingen & Gewicht |
met voet: 144,8 x 91,4 x 28 cm, 29,2 kg zonder voet: 144,9 x 83,8 x 4,5 cm, 24,4 kg |
Testresultaten | Piekhelderheid 2% venster: SDR: 2249 nits, HDR: 2934 nits 10% venster: SDR: 3292 nits HDR: 3677 nits 100% venster: SDR: 686 nits HDR: 740 nits Contrast: 4090:1 (native) 15.850:1 (met dimming) SDR-metingen: Kleurtemperatuur: 6115 K Gamma: 2,43 Grijsschaal (dE2000): 2,03 Kleurafwijking (dE2000): 2,18 HDR-metingen: Grijsschaal (dEICTCP): 1,70 P3-dekking: 96,8% |
Adviesprijs | € 1699 |
Kopen | Coolblue |