Review   |   Televisies

Hisense U8 (2024) review: de kracht van MiniLED

Met 1600 dimming zones produceert de Hisene U8N een indrukwekkende hoeveelheid licht. De hdr-weergave met Dolby Vision IQ Precision Detail laat het beste zien wat dit toestel in huis heeft.
Met 1600 dimming zones produceert de Hisene U8N een indrukwekkende hoeveelheid licht. De hdr-weergave met Dolby Vision IQ Precision Detail laat het beste zien wat dit toestel in huis heeft.

De Hisense U8K van vorig jaar wist te imponeren met 1000 local dimming zones, de Hisense U8 (2024) - te herkennen aan de aanduiding U8N - doet daar nog een flinke schep bovenop. Hij bereikte ons in de vorm van de Hisense 65U8NQ, een 65 inch (165 cm) toestel met miniled full array local dimming achtergrondverlichting met maar liefst 1.600 zones. Daarnaast biedt deze televisie de eigenschappen die je van Hisense in dit segment mag verwachten: quantum dots voor een groot kleurbereik, een snel 144 Hz-paneel om pc-gamers te paaien, snelle HDMI 2.1 inputs voor console gamers, en het vlotte VIDAA smart tv platform dat kenmerkend is voor deze fabrikant. De Hisense U8N krijgt zo een mooie upgrade voor helderheid en contrast ten opzichte van vorig jaar. Dankzij de ruime hdr-ondersteuning kan het die optimaal inzetten.

Lees ook onze review van de Hisense U7 (2024), de voordeliger variant van deze fabrikant.

Design van de Hisense U8 (2024): een tikje stijl aan de voorzijde

In dit prijssegment verwachten we wat extra aandacht voor het ontwerp, en Hisense heeft dat goed begrepen. Kaders rond het beeld zijn al enkele jaren uit den boze, maar een fijn metalen randje: dat kan nog wel. Onderaan het scherm is die rand iets breder. Hier zien we ook een licht verzonken luidsprekerrooster over de volledige lengte van het toestel. Hierachter bevinden zich naar voren stralende luidsprekers, waarover verderop meer.

Aan de zij- en achterkant heeft Hisense wel wat durven besparen. Het profiel is met nog geen zes centimeter breed een stuk slanker dan het model van vorig jaar. Toch is het design aan deze kant en aan de achterkant nogal gewoontjes. Zoals de meeste tv’s opgesteld staan, merk je daar natuurlijk niets van.  

Vergeleken met de goedkopere Hisense U7N heeft dit model een luxere uitstraling. Dat merk je ook aan de dunne, achthoekige voetplaat. Die is uitgevoerd in metaal, met een donkergrijs gesatineerde afwerking. Erg mooi én stevig. Hij is te monteren in twee standen; in de hoogste stand is er voldoende plaats voor een soundbar.

Aansluitingen van de Hisense 65U8NQ

Vergeleken met het model van vorig jaar heeft Hisense geen aanpassingen gedaan bij de aansluitingen. Van de vier hdmi-poorten zijn er nog steeds maar twee die de volledige hdmi 2.1-bandbreedte (48 Gbps) bieden. Voor een model zo hoog in de line-up hadden we dit jaar toch gehoopt op vier stuks. Dat is zeker ook zo omdat ARC/eARC op een van de 48Gbps-poorten staat. Weliswaar is dat alleen voor gamers echt belangrijk, maar als die een soundbar willen aansluiten, hebben ze nog maar één poort over voor 4K120-gamingbronnen.

Hisense U8 (2024) - 65U8NQ aansluitingenToch mikt Hisense uitdrukkelijk op die doelgroep. De 65UN8Q ondersteunt gamen in 4K@120Hz en met een pc kan je zelfs tot 4K@144Hz gaan. Er is ondersteuning voor ALLM en variabele verversingssnelheid (VRR), zowel HDMI VRR, AMD FreeSync en Nvidia G-Sync Compatible kunnen gebruikt worden. De gemeten input-lag bedraagt 6,8 ms (2K120) en 15,6 ms (4K60), ook dat bevestigt zijn gaming-capaciteiten.

De Hisense U8 (2024) heeft een uitzonderlijk snelle vorm van wifi, namelijk WiFi 6E. Ook al is WiFi 7 in opkomst, deze snelste versie van de voorganger blijft een zeldzaamheid op televisies. Meestal houden die het bij WiFi 5. Deze WiFi-versie levert hogere doorvoersnelheden en kan naast de 2,4GHz en 5GHz-frequentie ook 6GHz gebruiken. Natuurlijk moet je draadloze router ook WiFi 6E ondersteunen om dat voordeel te genieten.

De resterende aansluitingen bevatten geen verrassingen. Hou er rekening mee dat de ethernetpoort, optische audio-uitgang en een usb-poort naar achter wijzen en daardoor bij wandmontage een strak tegen de muur aansluitende opstelling kunnen hinderen. Voor live tv is er een enkelvoudige tv-tuner, een antenne-aansluiting voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI Plus-slot. Opnemen of live tv pauzeren is mogelijk als je externe usb-opslag aansluit.

VIDAA U7, installatie en gebruiksgemak van de Hisense U8 (2024)

Een volledig overzicht van wat VIDAA 7 te bieden lees je in de review van de Hisense 65U79NQ. Wat we je alvast vertellen, is dat er weinig veranderd is tegenover vorig jaar. VIDAA U blijft erg vlot, maar het gebrek aan Belgische apps vinden we een minpunt in 2024. De tv deelt dezelfde afstandsbediening als de U79NQ, een nieuwe versie met ingebouwde oplaadbare batterij en fotovoltaïsch paneel. Hierdoor kan het zelfs in gewoon omgevingslicht opladen. Mocht dat toch niet volstaan, dan kan je bijladen via usb-c.

Beeldkwaliteit van de Hisense 65U8KQ: een upgrade van 1.008 naar 1.600 zones

De opmars van miniled tv gaat gepaard met een gestage verhoging van het aantal dimmingzones. Dat is natuurlijk goed nieuws, want het maakt een beter contrast op deze tv’s mogelijk. De Hisense 65U8NQ heeft 40x40 (1.600) zones voor de verlichting van het lcd-paneel. Dat was enkele jaren geleden nog ondenkbaar. Het va-paneel heeft bovendien al van zichzelf een heel goed eigen contrast.

Toch zijn we wat teleurgesteld bij het meten van de sdr Filmmaker modus. Hisense koos voor de ‘Laag’ instelling bij lokaal dimmen. Daarmee laat het flink wat potentieel onbenut. Sterker nog, de zwartweergave doet zwart op donkergrijs lijken. Dat is niet alleen zichtbaar in de zwarte balken boven en onder een film in superbreedbeeld (2,39:1) maar ook in het beeld zelf. Zeker bij films zoals Gravity ziet het zwart van de ruimte grijzer dan je wilt. Om die reden verkiezen we de ‘Medium’ stand voor local dimming. Die levert wél prima zwart en bewaart voldoende de kleine lichtaccenten, al is het onvermijdelijk dat die lichtjes afgezwakt worden.

Pluspunten zijn er voor het dimming-algoritme, dat snel en correct de zones aanstuurt. We merken nergens sleepsporen of zonegrenzen. Dankzij de kleine zones is er nagenoeg geen halo-effect. Daar zie je de meerwaarde in vergelijking met de voordeliger optie. Het paneel heeft prima uniformiteit in donkere beelden, in heldere beelden is de rand van het beeld aan de linkerzijde een tikje donkerder. Er zit ook heel vaag wat ‘dirty screen’ effect in het centrum. Reflecties weert het uitstekend.

Enorm veel licht - met onbenut potentieel

De U8K had vorig jaar al een indrukwekkende piekhelderheid, de Hisense U8N gaat nog een flinke stap hoger. In hdr Filmmaker mode meten we net geen 2.800 nits op het 10% venster, en 770 nits op een volledig wit scherm. Het kleurbereik van de quantum dot achtergrondverlichting tikt 98% P3 aan. Met dat soort cijfers zijn er indrukwekkende hdr-beelden te verwachten.

Die levert de tv ook, zij het met een paar kanttekeningen. De prachtigste resultaten krijg je van Dolby Vision. Deze versie beschikt over Dolby Vision IQ met Precision Detail, een techniek die het beeld extra contrast en diepte geeft. De impact van die beelden op de Hisense U8 (2024) is fantastisch. In HDR10 heeft de Hisense ook erg knap beeld, maar laat hij wederom potentieel onbenut.

Hisense U8 (2024) - 65U8NQ

Zo gaat de tonemapping, ongeacht de metadata, tot 10.000 nits. Dat is in het overgrote deel van de gevallen (om niet zeggen vrijwel altijd) overbodig. Het gevolg hiervan is dat de helderste tinten vaak iets minder helder getoond worden dan noodzakelijk. In de donkere middentinten is het beeld dan iets te donker, en in heldere middentinten te helder. En in de donkere schaduwtinten zien we juist weer wat te veel detail. Het zijn geen zaken die het beeld slecht maken, maar met zoveel helderheid op zak zou de U8N met betere tonemapping nog knappere beelden kunnen tonen. We hebben ook nog de dynamische HDR Tonemapping geprobeerd, die is vernieuwd dit jaar. Deze maakte het beeld gewoon veel te helder.

De kalibratie kan dus zeker beter voor de Filmmaker mode. Dat zien we ook bij de kleurmetingen. In sdr neigt de grijsschaal wat te sterk naar rood. Dat zie je vooral in de helderste tinten, maar ook wat in huidtinten. In hdr is die afwijking er ook, maar veel minder sterk. Daar willen we bovenal betere tonemapping.

Beeldverwerking van de Hisense U8 (2024)

Een nieuwe processor, dat betekent nieuwe features. Het roept ook altijd de vraag op of fouten uit het verleden verbeterd zijn, en of de goede eigenschappen gebleven zijn. Over dat laatste kunnen we kort zijn, de U8NQ erft alle zaken die we goed vonden op de U8KQ. De deinterlacing, belangrijk voor 1080i-content, is goed en de upscaling levert duidelijke resultaten.

Die upscaling is relatief zacht, maar een nieuwe feature, ‘superresolutie’ verbetert dat wat. Het resultaat kan licht variëren van net dat extra tikje realiteit, tot iets te veel artificiële scherpte. Het lijkt ons een persoonlijke keuze of je het aan laat staan. Let echter wel op, dit is geen tovermiddel om dvd’s plots 4K-allures te geven. Ruisonderdrukking werkt zeer goed, en bewaart zelfs veel detail. Blokvorming daarentegen in te zwaar gecomprimeerde video blijft wel zichtbaar.

Om strookvorming tegen te gaan in zachte kleurovergangen activeer je de ‘Kleurverloop’ instelling. In de laagste stand is het effect te beperkt, maar gelukkig zijn medium en hoog te overwegen, omdat ook in die standen er nauwelijks detail verloren gaat. Onze lastige Game of Thrones testscène bleek uiteindelijk de enige die de processor niet kon verbeteren.

Net zoals vorig jaar is het paneel in staat om een 240Hz verversingsfrequentie te gebruiken. Dat is nuttig om snelle bewegingen duidelijker te tonen. Je offert met deze optie wel wat verticale resolutie op. Een alternatief is er onder de naam ‘Clear motion’, feitelijk een 120Hz Black Frame Insertion. Als je erg gevoelig bent voor flikkering merk je dat misschien. Ook maakt deze modus het beeld iets donkerder, al kan je dat gemakkelijk compenseren. Deze beide opties lijken ons enkel nuttig voor sport of misschien games, maar we zouden ze verder niet activeren. Het paneel heeft van zichzelf al een zeer goede bewegingsscherpte.

Audiokwaliteit van de Hisense U8 (2024)

De audioconfiguratie van de Hisense U8N kreeg een kleine upgrade vergeleken met de U8K, van 50 naar 60 watt. De 2.1.2-configuratie met voorwaarts gerichte luidsprekerbalk stuurt het geluid recht naar je toe.

De klank hiervan is zeer goed, er zit veel volume in reserve en de woofer in de rug creëert voldoende bas. De tv ondersteunt bovendien Dolby Atmos én DTS:X. Hij zet een goede surroundervaring neer, met zelfs enige hinten van een hoogte-effect, dankzij de upfiring luidsprekers.

Wie geneigd is om die reserve qua volume uit te spelen, zal wel merken dat net als bij de U7N Hisense het lastig heeft om al dat vermogen in goede banen te leiden. We horen dan enige vervorming en sommige frequenties worden onderdrukt. Hou het volume op een normaal niveau en de klank is prima.

Conclusie

Hisense heeft ambitieuze plannen en een aanbod dat dat mogelijk moet maken. Spierkracht alleen is echter niet voldoende, een tv moet ook de nodige finesse aan de dag leggen om puur vermogen om te zetten in de beste beeld- en geluidskwaliteit. Het is precies daar dat Hisense nog wat kan verbeteren. Met 1600 local dimming zones moet meer contrast mogelijk zijn. En met zoveel piekhelderheid is een nauwkeuriger hdr-weergave noodzakelijk. Dat het toestel er wel degelijk toe in staat is, blijkt uit de fantastische Dolby Vision-beelden die de Hisense U8N kan tonen.

Verder hadden we op een subtopper televisie als deze liever vier HDMI 2.1-poorten met volledige bandbreedte gezien. Voor België blijft het lokale app-aanbod in VIDAA U achter. In 2024 is ook dat een pijnpunt.

Deze kanttekeningen daargelaten, heeft de Hisense 65U8NQ heel wat troeven. Met een record piekhelderheid, ruim kleurbereik, goed contrast, en prima bewegingsscherpte kan hij indrukwekkende beelden neerzetten, zowel in sdr als hdr. Hij voelt zich goed bij alle types content: film en series, maar ook games en sport. Dankzij de helderheid en prima anti-reflectielaag scoort hij ook sterk in een heldere woonkamer.

De prijs ten slotte lijkt ons wat aan de hoge kant. Weliswaar krijg je een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de goedkopere Hisense 65U79NQ, maar hij zet ook 200 euro hoger in dan het model van vorig jaar. Dan willen we verfijndere resultaten op het vlak van beeldkwaliteit. Wanneer het toestel wat in prijs daalt, wordt het zeker een aanrader. 

Hisense U8 2023 (65U8KQ) in een oogopslag
Beeldscherm 65 inch (165 cm) ULED LCD
FALD MiniLED backlight, 1600 zones
4K UHD (3840x2160)
144 Hz
HDR HDR10, HDR10+, HDR10+ Adaptive, Dolby Vision IQ Precision Detail, HLG
Geluid 60W 2.1.2-kanaals (2x 15W + 1x 20W + 2x 5W)
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
DTS (HD), DTS:X
Aansluitingen 4x HDMI 2.1 (2x 18 Gbps, 2x 48 Gbps), ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync) 2K HFR, 4K HFR
2x USB
Composiet video + stereo minijack
Optisch digitaal audio uit
Hoofdtelefoon
Ethernet
Draadloos WiFi 6E
Bluetooth
TV Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2
1x CI+ 1.4
Smart TV VIDAA U7
Energieverbruik SDR 80 watt (E) / HDR 200 watt (G)
Afmetingen
&
Gewicht
met voet:
144,9 x 91,6 x 29,0 cm, 30,7 kg

zonder voet:
144,9 x 84,3 x 5,7 cm, 25,1 kg
Testresultaten Piekhelderheid 
2% venster: 
SDR: 996 nits,
HDR: 1714 nits

10% venster: 
SDR: 1156 nits
HDR: 2759 nits

100% venster:
SDR: 666 nits
HDR: 770 nits

Contrast: 
6.006:1 (native)
18.563:1 (met dimming)

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 5797 K
Gamma: 2,25
Grijsschaal (dE2000): 3,87
Kleurafwijking (dE2000): 3,37

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 3,90
P3-dekking: 98,1%
Adviesprijs € 1899
Kopen

MediaMarkt