Pro
Review   |   Monitoren

iiyama ProLite XUB3293UHSN review: klaar voor het kantoor in 4K

iiyama ProLite XUB3293UHSN review: klaar voor het kantoor in 4K
De iiyama ProLite XUB3293UHSN biedt als 4K UHD-monitor veel werkruimte. Dankzij de USB-C verbinding is aansluiten op een laptop eenvoudig.

Hét grote voordeel van usb-c: aansluiten met één kabel, waarna al je randapparuut beschikbaar is. In het geval van usb-c docking monitoren: toetsenbord en muis hangen aan de monitor, die sluit je aan op je laptop, en voilà. Je laptop wordt opgeladen en je kan direct aan de slag. In het geval van de iiyama ProLite XUB3293UHSN komt daar nog een bedrade netwerkaansluiting bij, waarmee dit scherm een aantrekkelijke keuze is voor bedrijfsomgevingen. Of gewoon voor wie de zekerheid van bekabeld netwerk zoekt.

iiyama ProLite XUB3293UHSN

iiyama ProLite XUB3293UHSN: alles aan boord

Het Japanse iiyama profileert zich al heel wat jaren als een fabrikant die de balans zoekt tussen een scherpe prijs en een degelijk product. Je zal het merk dan ook niet snel zien stunten met luxe high-tech snufjes. Eerder zet het bewezen techniek in voor een toegankelijk geprijsd beeldscherm.

iiyama ProLite XUB3293UHSN

Dat betekent niet dat je met de ProLite XUB3293UHSN oud nieuws in huis haalt. Verre van dat. Het 32 inch (eigenlijk 31,5 inch oftwel 80 cm) metende ips-paneel telt 3840x2160 pixels. Ook bekend als 4K ultra hd, en goed voor een zee aan werkruimte. Zeker in bedrijfsomgevingen is dat geen gemeengoed. Voor de aansturing zijn moderne aansluitingen voorhanden, waaronder dus usb-c. 

Met een verversingssnelheid van 60 hertz is het nadrukkelijk geen gaming beeldscherm. De bedrade netwerkaansluiting zal eveneens eerder kantoor- dan thuisgebruikers aanspreken. Dat geldt ook voor de ingebouwde kvm-functie, waarmee je kunt wisselen tussen de bediening van twee aangesloten computers.

Meer zaken die de beeldschermwerker zal waarderen: een 'flicker free' weergave, met een 'low blue light' modus en natuurlijk een goede ergonomie met voldoende verstelmogelijkheden.

Scherp geprijsd

Dit alles haal je in huis voor minder dan 500 euro. Er zijn weinig beeldschermen met dezelfde eigenschappen, die zich met die prijs kunnen meten. We vinden zo gauw alleen de Dell P3222QE, die toch al gauw zo'n 50 euro meer kost en daarvoor twee usb-poorten extra biedt. Ook als we de vereiste van een netwerkaansluiting laten vallen, blijkt de ProLite XUB3293UHSN nog altijd voordelig. Alleen de Lenovo L32p-30 is nog goedkoper, zeker zonder bijgeleverde webcam. Dat model is echter niet in hoogte verstelbaar.

Kortom, de iiyama ProLite XUB3293UHSN is op papier bijzonder aantrekkelijk door zijn prijsstelling en de beloofde eigenschappen. De vraag is natuurlijk of de praktijk daarbij aansluit.

In gebruik nemen van de iiyama ProLite XUB3293UHSN

De XUB3293UHSN is in elk geval geen lastig product om in gebruik te nemen. Uit de doos is de verticale drager waaraan het paneel hangt, al gemonteerd. Het enige wat je hoeft te doen, is de bodemplaat daarop bevestigen. Dat kan met een enkele schroef, die je zonder gereedschap erin kunt draaien. 

Helaas bevat de doos een aanzienlijke hoeveelheid piepschuim. Goed voor veilig transport, minder voor het milieu. Het is te hopen dat iiyama ook meer gaat inzetten op herbruikbare materialen voor de verpakking.

Voor het aansluiten levert iiyama alle benodigde kabels mee. De voeding is ingebouwd en gaat dus zonder adapterbaksteen richting stopcontact. Naast usb-c doet iiyama ook een hdmi-, displayport- en usb-b-naar-a kabel in de doos. Zeker gezien de kvm-functie is dat wel zo prettig. Ga je een desktop pc aansluiten, dan hoef je niet nog eens naar de winkel voor kabels.

iiyama ProLite XUB3293UHSN detail

De aansluitingen steken recht naar onderen, kabels kan je wegleiden door een opening in de voet. Die is voldoende groot en zorgt ervoor dat je alle kabels netjes kan bundelen. Zeker als je toetsenbord, muis en netwerk aansluit, plus beide usb-kabels, is dat niet onbelangrijk. Zo blijft je bureau een beetje opgeruimd. Dankzij de pivot-modus (portretstand) is het aansluiten van kabels eenvoudig.

De portretmodus van de iiyama ProLite XUB3293UHSN maakt niet alleen werken op een verticaal scherm mogelijk, ook het aansluiten van kabels is er eenvoudiger door.

Aansluitingen: alles erop en eraan

De monitor biedt alle wenselijke aansluitingen. Naast de ingebouwde voeding zijn er video-ingang voor hdmi 2.0, displayport 1.4, en usb-c  (met DisplayPort Alt Mode). Een aparte usb-b ingang is voorhanden om een desktop (of laptop zonder usb-c) aan te sluiten. Verder is er een 3,5 mm hoofdtelefoonuitgang en een RJ45 netwerkaansluiting. Luidsprekers zijn ingebouwd, met een vermogen van 3 watt per speaker.

iiyama ProLite XUB3293UHSN aansluitingen

De netwerkaansluiting werkt op een snelheid van 1 gigabit. De usb-poorten daarentegen werken standaard op 2.0 snelheid (480 Mbit/s). De usb hub kán overweg met 5 gigabit per seconde, maar alleen als je genoegen neemt met een verversingssnelheid van het scherm van 30 Hz. Dit kan je in het on-screen menu aanpassen. Wij zouden het niet doen. Aangezien er maar twee usb-poorten zijn, die je denkelijk voor toetsenbord en muis zal gebruiken, is de lage snelheid geen beletsel. Van een lage beeldsnelheid zou je een stuk meer last hebben. De twee usb-poorten steken opzij, wat niet bijzonder handig is voor een toetsenbord en muis met draad. 

De iiyama ProLite XUB3293UHSN kunnen op 5 Gbit/s werken, maar dan daalt de verversingsfrequentie naar 30 Hz.

De usb-c aansluiting levert stroom terug (Power Delivery) aan een aangesloten laptop. Het maximum is 65 watt, tegenwoordig zo'n beetje instapniveau voor usb-c pd. Het is voldoende voor de meeste laptops zonder zware aparte videokaart. De usb-a poorten leveren 900 mAh, en zijn dus niet geschikt voor snelladen van smartphones. Zoals gezegd zijn er maar twee, dus dat gebruik lag al niet voor de hand.

Het relatief lage aantal usb-poorten met een min of meer verplicht lage snelheid is het enige dat we de XUB3293UHSN zouden kunnen aanrekenen, kijkend naar de aansluitingen. Het is vermoedelijk de prijs voor beperkingen qua bandbreedte van de chip die alles aanstuurt. Zolang je niet dagelijks externe ssd's in je monitor wilt prikken, is het geen groot nadeel.

Gebruik en bediening van de ProLite XUB3293UHSN

Eenmaal aangesloten zal je wellicht nog even door de instellingen van het scherm lopen om zaken aan te passen. Dat doe je met knopjes achter de onderrand, aan de rechterkant van het scherm. Heel prettig gaat dat niet. De knopjes vergen aardig wat kracht om in te drukken, en heel intuïtief werkt het niet. We hebben het wel eens erger gezien, maar het is geen pretje. Een druk op de menuknop opent een snelmenu naar de hoofdmenu-opties, na selectie zit je dan meteen in het gewenste menu. Met de Input/Exit-knop ga je een niveau terug of sluit je het menu.

iiyama ProLite XUB3293UHSN on-screen menu bediening

Heel vaak zal je het niet gebruiken, ook omdat je niet bijzonder veel kunt instellen. Er zijn vier kleurinstellingen voor warm, neutraal, koel en gebruiker. In die laatste kan je de balans tussen rood, groen en blauw aanpassen. Er is geen aparte sRGB-modus. Ook zijn er geen andere profielen voor andere kleurruimtes of toepassingen. 

iiyama ProLite XUB3293UHSN menu

In het Menu Setup kan je de werking van de kvm en usb-c aanpassen, het openingslogo aan- of uitzetten en de power-led uitschakelen. Het is allemaal tamelijk basic, en dat geldt ook voor de vormgeving van het menu, dat er grofkorrelig uitziet. Het maakt duidelijk geen gebruik van de hoge resolutie van het scherm, en lijkt vergroot getoond te worden. Daardoor is het in elk geval heel duidelijk leesbaar.

iiyama ProLite XUB3293UHSN in gebruik

In gebruik is de ProLite XUB3293UHSN een fijn scherm. De dunne omlijsting valt bijna weg tegen het grote oppervlak, waardoor het er best modern uitziet. Het aanpassen van hoogte en kantelhoek vergt de nodige kracht, maar hierdoor voelt het wel stevig aan. Het wiebelt dan wel een beetje op zijn voet, maar trillingen van het bureau pikt het niet op. Heb je veel leeswerk of verticaal georiënteerde data, dan kan de portretstand uitkomst bieden.

Het prettige van de combinatie van dit formaat van (afgerond) 32 inch is dat de hoge resolutie ook zonder beeldschaling te gebruiken is. Doe je dat, dan heb je in hoogte en breedte het equivalent van vier full hd-monitoren. Een zee aan werkruimte, dus. Mochten tekst en beeldelementen je dan toch iets te klein worden, dan is een schaling van 125% in Windows prima werkbaar. Soms heeft die instelling tot gevolg dat tekst er wat wazig uit komt te zien, maar daar hadden we bij de XUB3293UHSN in de praktijk geen last van. De effectieve werkruimte is dan nog altijd een riante 3072x1728 pixels. 

De standaard helderheid van 50 procent zal voor de meeste gebruikers prima zijn. Een instelling van 59 procent kwam bij onze meting neer op rond de 250 nits. Maximaal haalt het scherm 379 nits, iets meer dan de beloofde 350. Dat is voldoende voor werken in helder velichte ruimtes. De minimale helderheid komt uit op net geen 54 nits. Dat is laag genoeg dat je bij een nachtelijke werksessie in het donker niet verblind wordt.

De usb-c aansluiting doet zijn werk prima: de diverse laptops die we aansloten werden keurig opgeladen, en het scherm en de aangesloten apparaten worden direct herkend. 

Testresultaten

Uiteraard hebben we de iiyama ProLite XUB3293UHSN getest met onze standaardtestmethode. Hierbij analyseren we het beeld met behulp van een Calibrite i1 Display Pro Plus colorimeter. We bekijken helderheid, contrast, kleurruimte en -nauwkeurigheid en de uniformiteit (helderheidsverdeling).

De maximale helderheid hadden we al genoemd, die komt ruim uit boven de beloofde 350 nits. Ingesteld op een helderheid van 250 nits meten we een contrast van ruim 1200:1, wat voor een ips-paneel heel netjes is. De kleurweergave is goed, met een mooi neutraal witpunt. Wel is de weergave wat oververzadigd vergeleken met de sRGB-standaard. Meten we dezelfde instelling langs de lat van de P3-kleurruimte, dan is de gemiddelde afwijking lager. Heel problematisch is het niet, maar voor kleurnauwkeurig werk zouden we dit scherm uit de doos niet meteen aanraden. Aan de andere kant worden foto's en video's lekker 'vol' getoond, wat voor gewoon gebruik zeker geen nadeel is.

Bekijken we het maximale kleurbereik, dan zien we inderdaad een opmerkelijk goede dekking van de P3-kleurruimte. Er zit kortom veel potentieel in dit paneel dat iiyama niet optimaal benut. Met meer gekalibreerde presets zou het schem ook uitstekend dienst kunnen doen voor beeldbewerking.

De uniformiteit is een zwak punt, de helderheid neemt met name aan de linkerzijde behoorlijk af, in vergelijking met het midden. Op zich valt het mee (84% van het midden rechtsonder bij de slechtste meting), maar we zien tegenwoordig vaak beter. Ook rechts zien we een afname van de helderheid, maar die is wat minder sterk.

Voor gaming is de iiyama ProLite XUB3293UHSN uiteraard niet primair bedoeld. Alleen al de 60 Hz verversingsfrequentie geeft dat aan. Toch hebben we de responstijden gemeten. Gamen met 60 beelden per seconde kan immers ook en er zijn genoeg games waarbij dat prima werkt. Het goede nieuws is dat het scherm die snelheid overwegend prima aan kan. De responstijden zijn gemiddeld in de optimale overdrive stand ('2') 9,63 ms. Wel moet je rekening houden met wat uitschieters bij overgangen van volledig wit naar grijs. Enige ghosting is dus mogelijk. 

Conclusie

Je kan je afvragen of de zakelijke markt klaar is voor 4K uhd op het bureau, want het is een markt die tamelijk conservatief is. Twee full hd-schermen is al heel wat, in menig kantoor. Ondernemers die snappen dat schermruimte correlleert met productiviteit, zullen er echter meer warm voor lopen - mits het niet te veel kost. Zie daar de iiyama ProLite XUB3293UHSN, een monitor die voor de prijs van pakweg twee full hd-schermen een vier keer zoveel pixels biedt. Met nog wat aansluitgemak via usb-c als bonus.

Daarmee, en in onze test, bevestigt de ProLite XUB3293UHSN de reputatie van het merk. Voor een scherpe prijs levert het een beeldscherm dat in alle opzichte voldoende tot goed scoort. Op het vlak van aansluitingen heeft het al het benodigde aan boord, al was een wat ruimer bemeten usb hub prettig geweest. Zolang die effectief toch op relatief lage snelheid moet werken, is het kleine aantal poorten ook niet onoverkomelijk. Je moet alleen geen snelle opslag op het scherm willen aansluiten. Die kan je beter rechtstreeks in je laptop prikken. Dankzij de usb-c dockingfunctie van het scherm hou je daarop aansluitingen beschikbaar.

Qua kleurweergave laat iiyama potentieel liggen - het gebruikte paneel in ons sample is tot meer in staat, dan de XUB3293UHSN eruit haalt. Het is in elk geval voldoende gekalibreerd voor doorsnee gebruik, met fraaie verzadigde kleuren en een (voor ips) prima contrast. Samen met de goede helderheid zorgt het ervoor, dat het een heel prettig scherm is in het dagelijks gebruik. Voor deze prijs is het beslist een aanrader in zijn klasse.

Goede Deal Februari 2023

iiyama ProLite XUB3293UHSN

iiyama ProLite XUB3293UHSN in een oogopslag
Afmetingen 71,4 x 45,5-57,5 x 23 cm
Gewicht 10 kg
Beeldscherm 31,5 inch (80 cm) IPS LCD
4K UHD (3840x2160)
Helderheid 350 nits
Contrast 1000:1
Reactietijd 4 ms
Aansluitingen HDMI 2.0 x1
DisplayPort 1.2 x1
USB-C (met DP Alt Mode en 65W PD) x1
2x USB 2.0/3.0
3,5 mm
RJ45 Gbit LAN
2x 3W luidsprekers
Bijzonderheden Flicker free
KVM switch
ERgonomie 13 cm hoogte verstelbaar, -45/45° draaibaar, -3/22° kantelbaar
Meegeleverd Kabels voor voeding, USB 3.0, HDMI, DisplayPort, USB-C
Testresultaten

Helderheid en contrast SDR 
Maximaal full-screen: 383 nits
Minimaal: 54 nits
Contrast: 1242:1
Uniformiteit: matig

Kleurweergave en - afwijking:
sRGB-dekking 99,6%
DCI-P3-dekking 92,5%
AdobeRGB-dekking 80,5%

Standaardweergave vs sRGB:
Gem. kleurafwijking (dE2000): 2,18
Max. kleurafwijking (dE2000): 5,91
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,34
Kleurtemperatuur 6501 K
Gem. gamma: 2,14

Standaardweergave vs DCI-P3:
Gem. kleurafwijking (dE2000): 1,63
Max. kleurafwijking (dE2000): 6,45
Gem. grijsafwijking (dE2000): 0,36
Kleurtemperatuur 6512 K
Gem. gamma: 2,14

Responstijden (60 Hz, OD stand 2):
Gemiddeld 9,63 ms
Percentage < 16,67 ms: 93,33%
Beste: 2,5 ms
Slechtste: 19,4 ms

Adviesprijs € 499
Koop Bol.com