Value
Review   |   Speakers

Ikea SYMFONISK lamp speaker review: tweede versie van de draadloze speakerlamp is beter van binnen én van buiten

Ikea SYMFONISK lamp speaker review: tweede versie van de draadloze speakerlamp is beter van binnen én van buiten
De nieuwe Ikea SYMFONISK lamp is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren en met twee verschillende soorten kap.

Ikea breidde het assortiment in 2018 uit met streaming speakers. Eerst met exemplaren met bluetooth (Eneby), een jaar later ook met wifi: Symfonisk. Symfonisk is er in uiteenlopende vormen: boekenplank speakers, muzikale omlijsting en tafellampen. De eerste Symfonisk lamp uit 2019 krijgt nu een opvolger, ook Symfonisk geheten. Het basisconcept is hetzelfde, maar het eindproduct behoorlijk anders.

Update: Second opinion? Lees dan de review van onze collega's bij HiFi.nl!

Voordelige Sonos entreekaart

Opmerkelijk aan de Symfonisk-lijn is dat Ikea hiervoor samenwerkt met Sonos. Sonos begon al in 2002 met streaming audio en is daarmee dé oudgediende op deze markt. Het is ook veruit het bekendste multiroom audio systeem. In tegenstelling tot Ikea staat het níet bekend om een scherpe prijsstelling. Het standaard instapmodel, de Play One SL, kost 199 euro (de kleinere, draadloze Roam een paar tientjes minder). Vergelijk dat met de Symfonisk boekenplankspeaker, die heb je al voor 99 euro. Ook de nieuwe Symfonisk lamp is relatief goedkoop in deze vergelijking. De basis van speaker en lampfitting kost 129 euro. In combinatie met een rookglazen kap betaal je er 169 euro voor, met een stoffen kap is dat 159 euro. Overigens kan je beide kappen ook los kopen, voor respectievelijk 40 en 30 euro.

Daarmee is Symfonisk een voordelig entree in de wereld van Sonos. Dat verklaart vermoedelijk ook de samenwerking met 's werelds grootste meubelfabrikant. Het blijft namelijk zelden bij één Sonos: wie de smaak te pakken heeft, wil al snel meer. Een speaker in elke kamer. In elk geval in de woonkamer een 'stereopaar': twee speakers die samen een breder stereobeeld leveren. Echte liefhebbers kunnen ook een draadloze surroundopstelling maken met Sonos speakers. Daarvoor moet je wel diep in de buidel tasten.

Kortom, de samenwerking ligt meer voor de hand dan gedacht. Sonos krijgt dankzij het bereik van Ikea een grotere potentiële klantenkring. En Ikea heeft met Sonos techniek een product dat bekend staat als betrouwbaar en gebruiksvriendelijk. Dat zijn net de eigenschappen die men verwacht bij deze Zweedse meubelfabrikant. Wie zich eenmaal heeft laten overtuigen met de goedkopere instapmodellen, kan bij Sonos terecht voor veelzijdige uitbreiding van het ecosysteem. Met navenant hogere prijzen en dito marges. Win-win!

Monteren van de Symfonisk lamp

Ikea zou Ikea niet zijn, als je niet zelf wat moet doen. Zo moet ook de Symfonisk lamp nog in elkaar gezet, voor je ermee aan de slag kunt. Overigens valt dat erg mee. Er komt geen inbussleuteltje bij te pas. Wij kregen een basis-met-speaker met een grijze textiel afwerking toegestuurd. Daarnast een variant van beide opties die Ikea biedt voor de kap. In ons geval zowel een zwart-met-wit exemplaar van textiel en als een van rookglas. Beide, alsmede de basis, zijn er ook geheel in het wit. 

Voor het plaatsen van de stoffen kap schroef je eerst een plastic ring van de fitting. Na plaatsing van de kap schroef je die terug, om zo de kap op zijn plek te houden. Als laatste draai je een lamp in de fitting. De glazen kap werkt iets anders. Daarbij plaats je eerst het peertje. Daarna draai je het buitenste deel vast in een onzichtbaar aanwezige schroefdraad in de speakerbasis. Vervolgens plaats je de nauwsluitende witte, matglazen binnenste kap over de lamp en draai je deze voorzichtig vast.

Met de stoffen kap heb je ruimte voor een aanzienlijk grotere en daarmee ook fellere lamp. Prettig is dat je, ongeacht de gekozen kap, standaard E27-lampen kunt gebruiken. Bij de eerste Symfonisk lamp was dat nog een kleinere E14-fitting. Lampen met die fitting, zeker 'slimme lampen', zijn relatief wat duurder en geven minder licht. 

Drie dozen: één Symfonisk speakerbasis, twee kappen Uitgepakt De Symfonisk lampenkap van textiel De buitenste kap van rookglas voor de Symfonisk lamp En de binnenste kap voor de glazen Symfonisk lampenkap De fitting van de Symfonisk speaker basis is met een sticker afgeplakt. De Symfonisk lamp heeft een standaard E27-fitting. Onderin de Symfonisk lamp zit de aansluiting voor de stroomkabel - en voor een ethernetkabel. Met de voedingkabel geplaatst De manier van aansluiten is vernuftig en zorgt voor een strak uiterlijk. Een peertje in de Symfonisk gedraaid. Voor de glazen kap kan je daarmee beginnen, bij de textielen kap is het de laatste stap. Ikea Symfonisk lamp met glazen kap Ikea Symfonisk lamp met stoffen kap

Uiterlijk en constructie

De basis van de Symfonisk lamp is zeer solide. Hij staat als een huis op rubberen voetjes. De textielbekleding voelt prettig aan en is keurig nauwsluitend bevestigd. De meegeleverde kabel is eveneens zeer stevig, en van een gevlochten mantel voorzien. Daardoor ziet hij er ook fraaier uit dan een standaard kabel. Bovendien is hij met twee meter voldoende lang.

Het 2 meter lange, gevlochten snoer van de Ikea SymfoniskDe aansluiting aan de onderzijde is netjes weggewerkt, waardoor de kabel als het ware in de voet verdwijnt, wanneer de lamp op z'n pootjes staat. Naast de voedingsaansluiting is een ethernetaansluiting aanwezig. In principe kan je de Symfonisk ook daarmee verbinden, maar de bedoeling is natuurlijk draadloos. Mocht je daarmee onverhoopt problemen hebben, dan biedt de bedrade netwerkaansluiting een uitweg. 

De beide kappen zijn zoals beschreven elk op een eigen manier te monteren. Ze zitten voldoende stevig, maar de stoffen is met de extra schroefdraad zekering net wat beter bevestigd. De glazen moet je af en toe even controleren, of hij niet lostrilt. Geen ondenkbaar risico, afhankelijk van je muziekkeuze.

In gebruik nemen van de Ikea Symfonisk lamp

Het in gebruik nemen van de Symfonisk lamp is heel eenvoudig. Prik de kabel in de basis en sluit deze aan op een stopcontact. Vervolgens is het zo eenvoudig als de Sonos app (Android/iOS) installeren en de instructies volgen. Let op, als je nog geen Sonos-gebruiker bent, moet je een Sonos account aanmaken, voor je de lamp kunt gebruiken. De app detecteert de Symfonisk lamp vrijwel direct wanneer we opdracht geven een nieuwe speaker toe te voegen. Voor het koppelen is een smartphone met nfc vereist. Deze moet je tegen de afspelen/pauzeknop te houden, waarna het systeem een versleutelde verbinding opzet. 

Het Ikea Symfonisk pakket dat we ontvingen.

Gaat dat allemaal goed, dan is het een fluitje van een cent. Gaat er iets mis, dan is het lastiger. In ons geval schakelden we aanvankelijk voortijdig de nfc chip op de smartphone uit. Dat resulteerde in een waarschuwing tijdens de installatie, maar opnieuw aanzetten bood geen soelaas. Opnieuw beginnen wel. De lamp heeft een paar gekleurde ledjes die informatie moeten geven over de status, maar uitleg daarover is niet voorhanden in de Sonos app of in de meegeleverde handleiding. Ook als je een tweede lamp wilt toevoegen in een stereopaar of de lamp wilt resetten, moet je het zelf uitzoeken.

Veel keuze aan muziekdiensten

Vervolgens is het een kwestie van de muziekdienst van je keuze toevoegen aan de Sonos app. Het beschikbare aanbod is immens. Het laat zien hoe lang Sonos al bestaat en samenwerkt met muziekaanbieders. De enige optie die je niet zal vinden, is YouTube. Althans, voor het afspelen van YouTube video's via de app of speaker. YouTube Music is wel aanwezig. Een uitzondering betreft Apple-gebruikers: die kunnen gebruik maken van AirPlay 2. Daarmee kan de Symfonisk net als andere Sonos speakers overweg.

Wil je als niet-Apple-adept alleen de muziek van YouTube video's afspelen op een draadloze speaker, dan is bluetooth de eenvoudigste methode. De Symfonisk lamp werkt niet als bluetooth-speaker, net zo min overigens als andere Sonos speakers.

Symfonisk lamp bedienen

De bediening van de Symfonisk lamp zit zowel aan de voor- als aan de achterzijde. Aan de voorkant zit een simpele aan/uitknop voor het licht. Handiger dan de draaiknop van de eerste versie. Achterop vind je een afspelen/pauzerenknop voor muziek, en volumeknoppen. Omdat die alle drie een andere vorm hebben (een plat, een bol en een hol) kan dat op de tast, na enige gewenning. Doorgaans zal je eerder de app op smartphone of tablet gebruiken.

Wat niet kan, is bedienen met een stemassistent: daarover beschikt de Symfonisk niet. Er zit ook geen microfoon ingebouwd, wat voor een deel van de kopers ook een geruststelling zal zijn. Wel kan je de speaker bedienen met een andere slimme speaker met Google Assistant of Amazon Alexa, als je die in huis hebt.

Voor de lampbediening zit er een simpel knopje op de voorzijde van de Symfonisk lamp Symfonisk lamp met stoffen kap, uit Symfonisk lamp met stoffen kap, aan Symfonisk lamp met glazen kap, uit Symfonisk lamp met glazen kap, aan

Spelen maar!

Voor het afspelen van muziekdiensten gebruik je primair de Sonos app. Via deze app heb je toegang tot de dienst en je abonnement, inclusief alle afspeellijsten, favoriete nummers, etc. Gebruik je Spotify, dan heb je nog een mogelijkheid. Hiermee kan je namelijk de Symfonisk speaker ook direct gebruiken, met Spotify Connect. Daarvoor kies je de speaker in de lijst beschikbare afspeelapparaten in de Spotify app. De Symfonisk krijgt daarbij de naam van de kamer die je hebt opgegeven bij installatie. Een groot voordeel van Spotify Connect, is dat er geen merkbare pauze is tussen een druk op 'afspelen' en het begin van de weergave. Bij gebruik van Spotify via de Sonos app is die korte pauze wel duidelijk merkbaar.

Volgens Ikea en Sonos is de Symfonisk lamp intern vernieuwd. Zo is er een zogenaamde wave guide gemonteerd (net als in de Symfonisk lijst). Die moet ervoor zorgen, dat het minder uitmaakt, waar je de lamp plaatst. Ongeacht de plaatsing, moet hij hetzelfde klinken. Voor zover we konden bepalen, is dat ook het geval. Het lijkt weinig verschil te maken of de speaker centraal in een kamer staat, of in een hoek. Ook maakt de richting weinig tot niets uit. Neerzetten en afspelen is het devies.

Daarbij valt de weergave in sommige opzichten mee, in andere toch wat tegen. Het volume kan opvallend hoog gaan. Ook is de basweergave ruimschoots overtuigend, terwijl de Symfonisk stemmen voldoende helder weergeeft. Waar we minder tevreden zijn over de Symfonisk lamp, is de weergave van individuele instrumenten en de algehele detaillering. Het geluidsbeeld klinkt wat rommelig. Dat stoort bij het ene nummer of genre meer dan bij het andere. We hebben vergelijkbaar geprijsde bluetoothspeakers gehoord met een betere geluidskwaliteit. Ook een Sonos Play One, weliswaar duurder, klinkt beter.

Geen slimme lamp

Misschien anders dan verwacht, is de Ikea Symfonisk lamp niet slim. Dat wil zeggen, er is geen ingebouwde Zigbee module om een 'dom' peertje te laten communiceren met bijvoorbeeld Ikea's eigen TRÅDFRI systeem of met dat van Philips Hue. Zet je er een standaard led-lamp in (het maximum toegestane wattage is 15 watt, dus beter geen klassieke gloeilamp), dan zijn 'aan' en 'uit' je enige opties. 

Symfonisk lamp met Innr slimme lamp geplaatstNatuurlijk staat niets je in de weg er een slimme lamp van te maken. Dat is zo eenvoudig als er een geschikte lamp in te draaien. Dat kan er een zijn van Ikea, maar ook bijvoorbeeld een mooie Innr filament lamp, die we hadden liggen voor een review. Afhankelijk van de mogelijkheden van de lamp, kan je dan op afstand de lamp dimmen, of de kleur(temperatuur) aanpassen.

Ikea levert wel een TRÅDFRI accessoire, de 'afstandsbediening voor geluid'. Deze kost 14,99 euro. Een TRÅDFRI verbindingshub is hiervoor vereist.

Conclusie

Voor een deuntje op de achtergrond is de Ikea Symfonisk in elk geval meer dan afdoende. Ook voor minder veeleisende genres kan je met deze speaker prima uit de voeten. Pop, hiphop, dance liggen de Symfonisk lamp beter dan klassiek, of complexe composities als symfonische rock.

De vraag is of je een lamp nodig hebt, die ook als speaker werkt. Of omgekeerd. Voor kleinbehuisden is het allicht een uitkomst. Kinder- en studentenkamers, allicht. Ook als onopvallende achterluidsprekers in een Sonos surround-opstelling kunnen we ons een mooie rol voor deze speakers indenken. Twee Symfonisk lampen zullen als stereopaar hoe dan ook fraaier klinken, getuige eerdere ervaring met Sonos-producten. Voor de prijs hoef je het niet te laten, al zijn twee Symfonisk boekenplankspeakers nog een stukje voordeliger. Dat je wat inlevert voor die prijs, vinden we acceptabel. De afwezigheid van een stemassistent zal bovendien niet voor iedereen een nadeel zijn. 

Dan resteert het design. We vinden deze nieuwe Symfonisk lamp sowieso geslaagder dan de voorganger. Strakker en meer in evenwicht. Maar heel aansprekend is het ontwerp niet. Onopvallend in elk interieur, lijkt het uitgangspunt te zijn. Begrijpelijk, maar ook een beetje jammer. Misschien kan Ikea nog wat meer keuze bieden aan bijpassende kappen? 

Het belangrijkste pluspunt van deze lamp deel het met alle Symfonisk producten: een betaalbare eerste ervaring met een van de beste systemen voor draadloze multiroom audio. Vergeleken met een Sonos Play One is het een koopje. Al klinkt die wel wat beter, zouden we toch adviseren, mocht je die aanschaf overwegen, om eens langs een van de blauw-met-gele warenhuizen te gaan. Als niet voor de Symfonisk lamp, dan voor twee Symfonisk boekenplank speakers.