Thunderbolt 5 is indrukwekkend, maar niet verrassend: USB 4 2.0 met alle opties actief
Thunderbolt is alweer aan de vijfde generatie toe, maar het is een aansluitstandaard waar de meeste mensen weinig weet van hebben. Zeker niet het deel van de mensheid dat zich tot het Windows-kamp der computergebruikers rekent. Ter Apple-zijde is Thunderbolt wél een ingeburgerd gegeven. Apple stond dan ook samen met Intel aan de wieg van wat ooit (nou ja, in 2010) als Light Peak het levenlicht zag. Het ontstond ooit als snel, stabiel en nauwer afgekaderd alternatief voor usb. Het is dan ook bijzonder dat Thunderbolt 5, de nieuwste incarnatie, een sneller, nauwer afgekaderd afgeleide van usb is.
Thunderbolt 5: USB 4.0 met alle opties aan
Dat heeft natuurlijk een goede reden: Thunderbolt 3 vormde de basis voor USB 4, waarbij Thunderbolt 4 feitelijk die standaard was, maar dan met alle optionele kenmerken geactiveerd. De verhouding tussen Thunderbolt 5 en USB 4 v2 is eigenlijk vergelijkbaar. De onderstaande drie plaatjes illustreren dat helder.
Thunderbolt 5 wordt daarmee de usb-c aansluiting die garandeert dat je drie 4K-monitoren met 60 beelden per seconde kunt aansturen, of twee 6K-monitoren. Ook kan je via deze aansluiting straks apparaten tot 140 watt opladen, waarmee laptops met bescheiden aparte videokaarten in zicht komen. Daarvoor is tot dusver een aparte voedingstekker en aansluiting nodig. Optioneel moet ook laden met 240 watt mogelijk zijn. Kortom, Thunderbolt 5 is gebaseerd op DisplayPort 2.1, USB 4 v2 en PCI-Express - zoals we bijna een jaar geleden al vernamen van Intel.
Net als bij Thunderbolt 4 waarborgt Intel door middel van een certificeringsprogramma de compatibiliteit van computers en kabels. Ook is beveiliging standaard actief - omdat Thunderbolt via pci-express toegang geeft tot het systeemgeheugen, is dat niet onbelangrijk.
Bovenal blijft, conform het verhaal van Intel, Thunderbolt de usb-c aansluiting waarbij je als gebruiker precies weet wat je ervan kunt verwachten. Bij usb-c aansluitingen op basis van USB 4 weet je op zijn best het minimum aan functionaliteit - of en wat nog meer mogelijk is, zal per apparaat en per fabrikant verschillen. En mogelijk met een reeks logo'tjes 'duidelijk' worden gemaakt.
Beschikbaarheid
Over de beschikbaarheid van apparaten met Thunderbolt 5 is Intel tamelijk vaag. Qua doelgroepen moeten eerst 'creators en gamers' bediend worden, vervolgens 'workstation gebruikers' en daarna kantoorwerkers en mainstream gebruikers. De eerste systemen en accessoires moeten in 2024 op de markt komen. De nieuwe standaard vereist een aparte chip, met de codenaam 'Barlow Ridge'. De kans dat Thunderbolt 5 in de toekomstige generatie Intel processors verwerkt is, is daarmee nihil.
Dat verklaart ook de graduele beschikbaarheid waarover Intel rept. In eerste instantie zullen systemen met Thunderbolt 5 ongetwijfeld een (forse) meerprijs hebben. Aangezien Thunderbolt 4 nog verre van ingeburgerd is bij de meerderheid van de consumenten, is dat ook helemaal niet erg. Voor de meeste mensen zal Thunderbolt 4 ruimschoots volstaan, en de komende tijd aangevuld worden met verschillende implementaties van USB 4 v2.
Een vraag blijft of en wanneer Apple gebruik gaat maken van Thunderbolt 5. De eens zo innige relatie met Intel is de afgelopen jaren flink bekoeld, en inmiddels gebruiken alle Apple computers ook Apple silicon.