Intel Core Ultra 200U: de Arrow Lake die eigenlijk Meteor Lake is

Zoals je eerder kon lezen, is de Core Series 2, zoals de combinatie van Core en Core Ultra processors met een 200-nummer in de naam ook wordt aangeduid, een bijzondere combinatie van architecturen. Je moet goed ingevoerd zijn in de modelnummers, om te weten of je iets in huis haalt op basis van de nieuwste Arrow Lake architectuur, de efficiënte Lunar Lake, of het oudere Raptor Lake. De kroon wordt echter gespannen door Core Ultra 200U, want Intel noemt die 'Arrow Lake', maar daar valt veel op af te dingen. Op een slide uit de presentatie van de 'commercial' versies van de processors gaf Intel wel een aardige impressie van wat je van deze processors kan verwachten.
Intel Core Ultra 200U: 'Meteor Lake Refresh'
Voor wie het eerdere artikel niet heeft gelezen: Intel Core Ultra 200U omvat welgeteld 4 verschillende processors, die puur en alleen qua kloksnelheden van elkaar verschillen. Op het vlak van aantal P-, E- en LPE-rekenkernen bieden ze allemaal hetzelfde. Respectievelijk twee P, acht E en twee LPE, goed voor in totaal 14 threads. Klinkt op papier goed, zeker als je bedenkt dat Core Ultra 200H 'maar' 2 threads meer biedt.
Alleen doet laatstgenoemde dat met geheel andere - en meer - rekenkernen, zonder gebruik van HyperThreading om twee taken per kloktik af te handelen. Core Ultra 200H is 'echte' Arrow Lake, met P-cores op basis van Lion Cove en E-cores op basis van Skymont. Met name die laatste zijn véél krachtiger dan de Crestmont E-kernen uit de voorgaande architectuur, Meteor Lake. Intel zelf wijst op scenario's met 70% snelheidsverschil.
Zoals al geschreven in januari, is Core Ultra 200U dan ook niets meer of minder dan Meteor Lake, met Redwood P-cores (met HyperThreading) en Crestmont E-cores. Ook de NPU is dezelfde, met 12 TOPS verwerkingssnelheid - Arrow Lake biedt dankzij kleine optimalisaties 13 TOPS. En ook de videokaart is ongewijzigd, waar Core Ultra 200H ook op dat vlak een forse sprong vooruit maakt. Waarom noemt Intel het dan toch Arrow Lake?
Bij navraag op MWC vernamen we dat die beslissing genomen is op basis van het feit dat Core Ultra 200U gemaakt wordt op hetzelfde geavanceerde 3 nanometer procedé als de Arrow Lake chips. Dat biedt ruimte voor een kleine snelheidstoename. Daarnaast voorziet Intel deze chip van WiFi 7 en Bluetooth 5.4.
Bescheiden toename in prestaties
Tijdens dezelfde beurs toonde het bedrijf een aantal slides met daarin prestatieverschillen tussen diverse processors. De nadruk lag daarbij - uiteraard - op snelheidsverschillen met de nodige jaren ertussen. Bedrijven vervangen hun computerpark immers niet jaarlijks. Toch zat er ook een slide in met een vergelijking tussen Core Ultra 7 265U en de Core Ultra 7 165U van vorig jaar. Waarom is ons niet helemaal duidelijk, want de helft van de getoonde snelheidstoename is minder dan 10%. Dat is de grens die we - en de techsector - doorgaans aanhoudt voor een percentage waar je als gebruiker iets van merkt. Mogelijk is het een manier om te onderstrepen dat 'Intel 3', zoals het procedé waarmee de chips gemaakt zijn wordt genoemd, ook zonder technische aanpassingen voor snelheidswinst kan zorgen.
Hoe dan ook, alleen gebruikers die relatief zware toepassingen draaien - waarvoor de energiezuinige 'U'-serie niet per se primair bestemd is - zullen het verschil merken. Met name voor videobewerking moet deze 'Meteor Lake Refresh' een stuk sneller zijn. Al ben je daarvoor waarschijnlijk nog altijd beter af met een Core Ultra 200H, zelfs een lager gepositioneerd model.
Intel zal deze processors vooral in het assortiment hebben voor bedrijven die - om beheerstechnische redenen - een zo identiek mogelijke vervanging zoeken van een bestaand model laptop. Naar verluidt moet Core Ultra 200U ook fors goedkoper zijn dan 200H. Voor werknemers die toch weinig keuze hebben in wat hun IT-beheerder voor hun neus zet, maakt het allemaal weinig uit. En eerlijk is eerlijk, Office zal er echt niet merkbaar langzamer op draaien.
Voor consumenten is het een ander verhaal: de kans is groot dat je zeer vergelijkbare laptops gaat zien, waarvan er één aanzienlijk goedkoper is dan de ander. Als daar Core Ultra 200U inzit, moet je je ervan bewust zijn dat je dan feitelijk de techniek van vorig jaar koopt. Niet erg, zeker als de prijs voor je klopt en je geen hele hoge prestaties nodig hebt. Maar als het verschil relatief klein is, kan je beter voor die Core Ultra 200H gaan. Dat durven we zelfs zonder testen wel te stellen. Ook Intels eigen slides laten dat zien, want één dia verder vergelijkt het bedrijf de Core Ultra 7 265H met de Core Ultra 7 165H van vorig jaar. Die was al sneller dan de Core Ultra 7 165U - en de 265H laat een véél grotere prestatietoename zien, dan de 265U versus de 165U.