JBL Live 770NC review: een prima all-round hoofdtelefoon met een nette prijs
De JBL Live 770NC is een noise-cancelling koptelefoon. Een productgroep die alleen maar meer fans lijkt te krijgen sinds we tijdens de coronacrisis vaak noodgedwongen opgehokt waren. Ook in inmiddels weer volle treinen en vollopende kantoortuinen is persoonlijke rust goud waard. JBL speelt daarop in met een groot aantal modellen. De Live 770NC is het topmodel van de Live-lijn. Daarmee is het voorzien van veel geavanceerde snufjes, zoals ruisonderdrukking die zich aanpast aan de situatie en ondersteuning voor multipoint-verbindingen.
Goed om weten is dat de Live 770NC het model is met kussens die (net) over de oren vallen. JBL heeft ook de Live 670NC: vrijwel dezelfde hoofdtelefoon, maar met kleinere kussens die óp de oren vallen - en een forse lagere prijs. Veel van wat je in deze review leest, is eveneens van toepassing op deze JBL Live 670NC.
JBL Live 770NC: middenklasser met veel opties
De JBL Live 770NC pakt uit met een uitstekende accuduur van 50 uur, en dat is met ruisonderdrukking ingeschakeld. Dat is beter dan de goedkopere modellen van het merk, maar ook beter dan het duurdere Tour One M2-model. Daarnaast beschikt deze hoofdtelefoon over een indrukwekkende snellaadfunctie. In vijf minuten laad je vier uur gebruik bij (weliswaar zonder NC). Dat maakt dit toestel meteen al een interessante optie voor wie veel forenst - of gewoon vergeetachtig is als het op het laden aan komt.
De prijs van de Live 770NC valt mee als je die vergelijkt met bekende populaire NC hoofdtelefoons. Die kosten vaak 300 euro of meer. De Live 770NC heeft een adviesprijs van 179,99 euro. Op moment van schrijven wijken de straatprijzen daar weinig van af. Let op: als je deze koptelefoon overweegt te kopen, let dan goed op dat je niet per abuis de veel goedkopere JBL Tune 770NC bestelt. De naam mag erop lijken, dat model is een stuk minder capabel dan de Live 770NC.
Voor de vraagprijs krijg je een hoofdtelefoon in handen die er beter uitziet dan de goedkoopste modellen. De duotone stoffen afwerking van de hoofdband en de metaalkleurige accenten aan de drivers zorgen voor een streepje extra klasse bij de witte versie die wij ontvingen. Metaalkleurig is iets anders dan ‘metaal’, maar een deel van de hoofdband is wel van dat materiaal. Het is aangebracht als versteviging van de band, waardoor de bouwkwaliteit een net wat betere indruk achterlaat. Bij het heftig verwringen en mishandelen van de koptelefoon hoorden we in elk geval geen gepiep of andere nare geluiden: een goed teken.
De dikke oorkussens lijken echter niet vervangbaar (of toch niet makkelijk). Blijft dat wit stofje aan de binnenkant van de hoofdband ook lang net? Als we opzettelijk wat koffie morsen op het textiel, krijgen we indruk dat er toch snel vlekken tonen. Hoe fraai die lichte uitvoering wel is, we zouden daarom toch eerder geneigd zijn om de zwarte of blauwe editie te kiezen.
Draagcomfort van de JBL Live 770NC: lekker lang dragen
Het draagcomfort van de JBL Live 770NC is heel goed, onder meer dankzij de dikke oorkussens die bij ons net helemaal over de oorschelpen pasten. Het zeer lage gewicht van 256 gram helpt ook om het lang dragen knus te houden. Hou wel rekening met een iets hogere oordruk. Dat zorgt wel weer voor een goede passieve afsluiting van buitengeluid, maar het is iets om rekening mee te houden als je daar gevoelig voor bent. De stabiliteit van de Live 770 NC is goed, wat inhoudt dat hij strak op je hoofd blijft zitten tijdens het bewegen. Voor het sporten zouden we hem minder snel aanraden.
De touchcontrols aan de rechterzijde reageren heel snel. Misschien zelfs iets té snel. Het is makkelijk om bij het verstellen van de koptelefoon per ongeluk de spraakassistent te activeren. Je moet dus even wennen aan waar die gevoelige knoppen precies zitten. Het volume regelen is heel makkelijk, met de perfect gepositioneerde fysieke toetsen aan de rand van de behuizing.
Optierijke, maar toch overzichtelijke app
Zoals altijd bij JBL moet je in de bijhorende JBL Headphone-app duiken om te ontdekken wat een specifiek model allemaal écht kan. De app past zich aan naargelang welke koptelefoon je met de smartphone verbindt. Knap daarbij is dat de Headphones-app zelfs bij een optierijk toestel als de JBL Live 770NC overzichtelijk blijft. Doordat elke functie in een apart blokje op een donkere achtergrond wordt gepresenteerd, vind je alles snel terug. Een specifieke optie in- of uitschakelen kan meestal ook met een tik op een schakelaar-icoon bij zo'n blokje. Eenvoudig en effectief.
Bij dit toestel zie je veel van die blokken. De Live 770 NC heeft voor een middenklasse-hoofdtelefoon nu eenmaal veel technologie meegekregen. Zo kun je via de Ambient Sound-regelaar zowel de ruisonderdrukking als de twee andere modi (Ambient Aware en TalkThru) selecteren. In de praktijk zal je eerder door te tikken op de koptelefoon schakelen tussen deze drie standen.
In de app kun je bijvoorbeeld kiezen tussen adaptieve ANC, of zelf instellen hoe efficiënt de noise-cancelling is. Dat laatste kan nuttig zijn voor wie overgevoelig is voor een NC-drukgevoel in de oren. Dat was geen probleem dat we bij de Live 770NC konden bespeuren, maar wij hebben er doorgaans niet snel last van.
Veiliger voor je oren
Er zijn behoorlijk wat zaken die je kunt inschakelen via de app. Een aantal daarvan is eerder optioneel te noemen. VoiceAware bijvoorbeeld, dat je je eigen stem laat horen bij het bellen: daar zit niet iedereen op te wachten. Weer andere zaken, zoals het automatisch pauzeren van muziek als je de koptelefoon afneemt, geluidsbalans of uitschakelen na een bepaalde periode, zijn dan weer instellingen die je vermoedelijk maar één keer zult instellen. Die moeten eigenlijk niet elke keer dat je app opent aan je gepresenteerd worden.
Een nuttige optie bij de Live 770 NC is de Dynamische EQ. Deze loudness-achtige functie versterkt de bassen bij een laag volume. Dat is heel positief, want je ervaart dus sneller een vollere sound, waardoor je minder snel het volume omhoog draait. Als je de gewoonte hebt om uren aan een stuk te luisteren, zal je hierdoor echt je oren sparen.
Je kunt overigens een volumebegrenzer op 85 dB inschakelen. Omdat deze JBL - zoals wel vaker bij het merk - wat meer energie in lage frequenties stopt, is dat eigenlijk wel een goed idee. Zeker omdat de noise-cancelling en passieve isolatie er samen voor zorgen dat omgevingsgeluid amper hoorbaar is.
Aangepaste sound met Personi-Fi op de JBL Live 770NC
JBL levert inmiddels op de meeste van zijn hoofdtelefoons en oordopjes Personi-Fi, en dus ook op de JBL Live 770NC. Deze functie compenseert voor de eigenschappen van je eigen gehoor. Onder meer door leeftijd of gehoorschade kan het zo zijn dat sommige frequenties minder goed hoorbaar zijn. Deze test moet dat detecteren en zal dan die tonen lichtjes versterken. Na het doorlopen van een uitgebreide gehoortest, creëert de app met Personi-Fi dus een persoonlijk geluidsprofiel.
Personi-Fi is een goed idee, incluis voor de jongere doelgroep van JBL. Persoonlijk vinden we de resultaten van de gehanteerde testmethode wel een minder goed resultaat opleveren dan functies die objectief meten, of werken met voorkeuren (zoals bij Sony).
Geluidsweergave van de JBL Live 770NC: diepe bassen met voldoende controle
JBL's worden meestal getuned aan de hand van de zogenaamde Harman-curve, met een portie extra bassen. Omdat dit beter past bij mobiel gebruik, maar ook omdat uit onderzoek blijkt dat twintigers en jongeren dit verkiezen. Niets mis mee, vooral omdat JBL in deze koptelefoon 40-mm drivers bouwt, die diepere bassen met (net) voldoende controle afspelen. Daardoor overheersen die bassen niet te veel de hogere tonen. Het maakt de Live 770NC meteen capabeler dan budgethoofdtelefoons, waar bassen vaak té wollig zijn.
Zonder dat je hem via de equalizer in de app bijregelt blijft het geluid van de Live 770NC wel wat baszwaar en gecomprimeerd. Neutraal is het zeker niet. Dat hoeft niet erg te zijn. Zo is luisteren naar deze JBL zeker leuk als je een playlists met recente popreleases beluistert. De tuning past even goed bij Olivia Rodrigo als bij wat ruiger gitaarwerk. Maar als je rond 4 kHz in de equalizer een tikje toevoegt, klinkt de hoofdtelefoon meteen een stukje meer open en ruimtelijk. De Live 770NC verdraagt dat soort aanpassingen zonder morren.
Ruisonderdrukking van de JBL Live 770NC: competent
Als het gaat om noise-cancelling, noteren we dat het inschakelen van de ruisonderdrukking niet veel achtergrondruis toevoegt. De Live 770 NC is op dit vlak heel wat stiller dan de meerderheid van koptelefoons. De noise-cancelling zelf is competent en drukt met name het lage gerommel en ruis heel goed weg. Prima voor op de trein of bus, dus. Bij hogere frequenties is de noise-cancelling minder effectief, maar dat rekenen we niet heel erg aan. Er zijn ook duurdere hoofdtelefoons die ongeveer hetzelfde presteren.
Concreet betekent het dat je in een druk open kantoor nog wat omgevingsgeluid binnenkrijgt. Een collega die tikt alsof hij kwaad is op het keyboard, of iemand die druk telefoneert: dat komt nog gedempt binnen. Sommigen zullen dit zelfs een pluspunt vinden, want je blijft in contact met je omgeving. Daarvoor heeft de Live 700NC AmbientAware (JBL's versie van een transparantiemodus), maar die versterkt sommige frequenties wat te veel. In een drukke omgeving is dat eerder vermoeiend.
Bellen met de JBL Live 770NC gaat heel goed. Zowel onderweg als wanneer je thuis een call doet, leveren de beamforming-microfoons een goede geluidskwaliteit. Van wind hebben ze wel wat last, maar in tegenstelling tot bij veel andere headsets blijft alles zelfs bij veel turbulentie verstaanbaar. We maakten zo een opname naast een heel luchtruchtige afzuigkap; apart was hoe de software in de Live 770NC op een seconde tijd die geluidsbron elimineerde. De stem klonk dan wel heel wat dunner, maar voor een gesprekspartner nog altijd prima te verstaan.
Fijne hoofdtelefoon voor films en games
De JBL Live 770NC is een goede compagnon voor films, series en games. Zijn geluidskarakteristiek zet explosies krachtig neer, terwijl soundtracks - die vaak lage tonen gebruiken om de sfeer te bepalen - goed binnenkomen. Zo wordt de spanning in een serie als de La Casa de Papel (Money Heist) spinoff 'Berlin' effectief overgebracht. Daarbij worden de dialogen helder, maar toch geïntegreerd in het geheel neergezet. Deze reeks gebruikt heel intensief muziek om zaken in scène te zetten, en dat lukt met deze koptelefoon heel goed.
De Live 770NC komt met ruimtelijke audio, wat JBL Spatial Sound noemt. Daar hebben we gemengde gevoelens bij. Op sommige momenten creëert het inderdaad een ruimer geluidsbeeld, dat zich rondom je hoofd afspeelt. Spraak klinkt met deze modus wel een stuk minder natuurlijk. Zo waren er scènes in 'Berlin' waarbij de camera dicht bij de acteurs zat, maar hun stemmen afstandelijk overkwamen. Of als er een personage een nachtclub binnenloopt: dat klinkt meer als een enorme kathedraal. Het blijft persoonlijke smaak, maar in de meeste gevallen vonden we de Spatial Sound-modi (er zijn drie smaken, naargelang de contenttype) eerder afleidend dan meeslepend.
Conclusie
Het valt niet te ontkennen: de JBL Live 770 NC biedt veel voor zijn prijs. Adaptieve noise-cancelling, een licht ontwerp en een zeer goede accuduur met snelladen zijn allemaal zaken waarmee deze koptelefoon zich positief onderscheidt. Ook om mee te bellen is deze hipster verrassend sterk. Afgezien van wat kleine kanttekeningen op het ontwerp, zoals de relatief stevige druk op de oren, staat niets lang gebruik in de weg.
Als het gaat om de klank kun je rekenen op de typische JBL-sound. Daarbij staan volle, diepere bassen op de voorgrond, zonder te overheersen. Het is niet onze eerste keuze als je op zoek bent naar veel ruimtelijkheid en detail. Muziek brengt hij wel heel meeslepend. Ook bij games en films presteert de Live 770NC zeer goed. De noise-cancelling is niet grensverleggend, maar dat verwachten we eigenlijk niet op dit prijspunt. Het is voldoende effectief om het forenzen draaglijker te maken.
JBL Live 770NC
JBL Live 770NC in een oogopslag | |
Kleuren | Wit, Zwart, Blauw, Beige |
Gewicht | 256 g |
Driver | 4 cm 20 - 20.000 Hz freq. bereik 32 Ω impedantie 100 dB gevoeligheid (1 kHz/1 mW) |
Verbinding | Bluetooth 5.3 Multipoint Profielen: A2DP, HFP, AVRCP |
Accu | Speeltijd 50 uur (met ANC) Speeltijd 65 uur (zonder ANC) Spreektijd 33 uur Oplaadtijd 3 uur 5 min. laden voor 4 uur spelen |
ANC | Ja, True Adaptive Noise Cancelling |
Bijzonderheden | Spatial Sound Personi-Fi Spraakassistent integratie |
Adviesprijs | € 179,99 |
Koop bij |