Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

JBL Tour Pro 2 review: het nut van een slimme case

Met een oplaadcase met ingebouwd beeldscherm doen de JBL Tour Pro 2 oortjes wat anders dan andere draadloze in-ears.
Met een oplaadcase met ingebouwd beeldscherm doen de JBL Tour Pro 2 oortjes wat anders dan andere draadloze in-ears.

Inmiddels zijn er al vele reviews van True Wireless-oortjes de revue gepasseerd op TechFi. Dat bijna alle aandacht daarbij gaat naar de prestaties van de oortjes, dat is logisch. Bij deze high-end JBL Tour Pro 2 zal je echter iets vreemds opmerken: we moeten het ook hebben over de case. Daarmee heeft deze high-end true wireless hoofdtelefoon iets dat het onderscheidt van de topmodellen van Bose, Sony en co.

JBL Tour Pro 2: met handig schermpje

Bij volledig draadloze oordoppen speelt de case een essentiële bijrol. Deze is nodig om de oortjes te beschermen en ze op te laden. Bij de Bowers & Wilkins Pi7 S2 zagen we daar nog iets bijkomen: de case van die oortjes dubbelde als een Bluetooth-zender. Ook JBL zag een mogelijkheid zich te onderscheiden door slimmigheid aan het laaddoosje toe te voegen.

JBL Tour Pro 2 case

De Tour Pro 2 komt namelijk met een wat grotere (maar nog altijd compacte) case met daarop een touchscreen. "Waarom?" is de vraag die velen zullen stellen als ze dit zien. Het idee erachter is dat je draadloze oortjes met meer apparaten gebruikt dan alleen een smartphone. Bijvoorbeeld met laptops voor Zoom-calls. In dat gebruikscenario mis je een app voor het doen van aanpassingen. Via het scherm van de Tour Pro 2-case kun je ook bij pc-gebruik zaken als de noise-cancelling of het geluid aanpassen. Dat is ook handig als je deze oortjes verbindt met een smart tv.

Het schermpje biedt echter meer mogelijkheden. Tijdens het beluisteren van muziek via de smartphone op vakantie betrapten we onszelf vaak dat we naar de Smart Case grepen om het volume te veranderen of een volgend nummer te selecteren. Zo bleef de telefoon vergrendeld en viel ons oog niet op notificaties die ons uit de vakantiesfeer zouden plukken.

Ongetwijfeld heeft het scherm wel invloed op de prijs. Die komt uit op (inmiddels) zo'n 250 euro. Daarmee is de JBL Tour Pro 2 alsnog redelijk geprijsd voor een topmodel, maar het is natuurlijk een stuk meer dan de ook op deze pagina besproken modellen als de Tune Flex of de Live Flex. 

Straffe autonomie van de JBL Tour Pro 2

Om de strijd aan te gaan met Apple en Sony moet je beginnen met sterke specificaties. Dat heeft JBL wel begrepen, want de Tour Pro 2 komt met alles wat je verwacht in dit segment. Te beginnen met een uitstekende werktijd op een acculading van 8 uur (met ANC ingeschakeld). Je kunt de oortjes daarna drie keer opladen via de case, voor een totaal van 32 uur luisterplezier. Zeer nuttig: de toestellen tijdens de middagpauze een kwartier in het doosje stoppen levert vier uur extra luistertijd op (zij het zonder ANC). 

JBL Tour Pro 2

De Tour Pro 2’s bieden ‘True Adaptive Noise-Cancelling’, met dank aan drie microfoons per oor en een functie die ruisonderdrukking aan jouw gehoor aanpast. Daarvoor moet je even een korte test via de JBL-app doorlopen. JBL maakt zich ook sterk dat de Tour Pro 2 heel sterk presteert bij het bellen. Dat past wel bij de positionering van deze oortjes. Waar andere JBL’s vooral mikken op een jong en hip publiek, zijn de Tour Pro 2’s wat chiquer en zakelijker. Die uitstraling heeft de uitvoering in champagnekleur net iets meer dan de zwarte editie.

Personi-Fi: aangepast aan jou

Je vindt in de steengoede JBL-app nog een tweede test, deze keer om de klank aan te passen aan jouw oren. Het gaat om de tweede generatie van JBL’s Personi-Fi, die je ook vindt in een aantal andere JBL-headsets. Het idee erachter is dat iedereen vanaf 20-30 jaar een graduele terugval van lage en heel hoge tonen ervaart. Of liever: ondergaat. De terugval is gradueel en valt meestal pas laat op. Met Personi-Fi wordt gecheckt op welke frequenties er terugval is. Daarna wordt een equalizeraanpassing doorgevoerd die ervoor moet zorgen dat je muziek weer hoort zoals bedoeld. 

Zo’n functie is zinvol, en steeds meer fabrikanten bieden iets dergelijks in de app bij hun draadloze oortjes. Van JBL verwachten we wel veel, want de Harman-groep achter het merk staat bekend om de diepe knowhow over hoofdtelefoon- en akoestisch design. Die is zichtbaar bij het uitvoeren van de Personi-Fi-test. Je moet daar aangeven wat je luisterervaring is; één optie is dat je Tonmeister-training hebt doorlopen… Daarvan lopen er niet veel rond op deze aardbol. Een persoonlijk geluidsprofiel of EQ-aanpassing is in elk geval optioneel. Ook bij JBL kun je na het doorlopen van de uitgebreide test met muziek checken of je de aanpassing wilt behouden, of niet.

In de app vind je verder nog aardig wat opties, waaronder een slimme SilentNow-functie. Hiermee kun je de Tour Pro 2’s gebruiken om een tukje te doen op het vliegtuig. De oortjes blijven dan met NC werken, zonder verbonden te zijn met je smartphone. De meeste oortjes zullen zonder verbinding uitschakelen, dus dit is een handige extra. Na een ingestelde tijd krijg je een alarm te horen. Perfect voor een transatlantische vlucht, lijkt ons. Er is tevens een goede equalizer. Spoiler-alert: om de genre-presets (zoals Jazz of Bass) te activeren, hoef je bij de Tour Pro 2 niet per se de app te openen!

De meerwaarde van een case met schermpje

De letterlijke blikvanger bij de Tour Pro 2 is uiteraard het scherm op de case. Het is kleurrijk, verrassend groot en biedt snel toegang tot een aantal functies. Het gaat vooral om zaken die je anders via de app zou aanpassen: equalizerpresets, noise-cancelling en de transparantiemodus, spatiale audio, en nog wat zaken. Maar je vindt er ook basisfuncties, zoals het volume en mediabediening. Ten slotte kun je via de case de individuele oortjes zoeken.

JBL Tour Pro 2

Aan zo’n slimme case hangt wel een onverwacht nadeel: ook deze moet software-updates ontvangen. Een aparte download is het, en je mag voor het updaten echt even gaan zitten. Tien minuutjes voor de oortjes, tien minuten voor de case, zo raakt die lunchpauze ook weer gevuld. De laatste update die we zo ontvingen voegde ook wel echt zaken toe. Nuttig of niet, dat is wel een andere vraag. Dat je de case als flauwe zaklamp kunt gebruiken door het scherm wit te laten oplichten: ach, misschien als je 's nachts de weg naar de wc zoekt of zo. Maar toch, 10 uit 10 voor het proberen om het scherm nuttig in te zetten.

Geluidskwaliteit van de JBL Tour Pro 2

Reken op een krachtig geluid met een kleinere portie geaccentueerde bassen dan we van JBL gewend zijn. Echt neutraal zijn ze ook niet, maar wel meer in balans. Dat maakt deze stijlvolle oortjes qua klank heel universeel. ‘Pressure’ van Muse zetten ze ijzersterk mee, maar Taylor Swift of Max Richter lusten ze ook. Wat ons betreft kun je deze in-ears dan ook veel langer gebruiken zonder dat het vermoeiend wordt. 

JBL Tour Pro 2

Van alle JBL’s heeft dit model de efficiëntste noise-cancelling. De Tour Pro 2 presteert op het niveau van een duurder model, zonder de duurdere WF-1000XM5 naar de kroon te steken. De grasmaaier even verder in de tuin werd zo grotendeels onhoorbaar en in de trein werd het rolgeluid voldoende naar de achtergrond geduwd.

Als je belt, krijgt je gesprekspartner een wat doffere stem te horen. De JBL’s filteren wel goed omgevingslawaai weg, zoals kinderen die in de buurt spelen of lawaai van de straat. Wind heeft daarentegen een grotere impact. Al bij al niet slecht, maar ook niet uitstekend.

Conclusie

De Tour Pro 2 presenteert zich als een topmodel. Een uitdager voor de duurste toestellen op de markt. Het prijskaartje valt eigenlijk wel mee, vooral als je rekening houdt met wat je krijgt. Het schermpje op de case blijkt zowaar handig en niet louter een gimmick. JBL weet extra functies te bedenken die echt handig zijn. Het is een heel volledig pakket, waarbij de prima noise-cancelling en de geboden geluidskwaliteit positieve punten zijn. En die case natuurlijk, die ons toch wist te verleiden. Of het voor jou een meerwaarde heeft, dat hangt wat van jouw gebruiksscenario af.

Innovatie Oktober 2023

JBL Tour Pro 2

JBL Tour Pro 2 in een oogopslag
KLeuren Zwart, champagne
Gewicht Per dopje: 12,2 g

Laadcase: 73 g
Waterdicht IPx5
Drivers 10 mm 
Gevoeligheid: 100 dB @ 1kHz/1mW
Frequentiebereik: 20 Hz - 20 kHz
ANC True Adaptive Noise Cancelling
Bediening Touch
Accu 10 uur spelen (zonder ANC)
8 uur spelen (met ANC)

Met case:
40 uur spelen (zonder ANC) 
32 uur spelen (met ANC)

Opladen: 2 uur
5 min. laden = 1 uur speeltijd
Verbinding Bluetooth 5.3
Codecs: SBC
Bijzonderheden Oplaadcase met display
Spatial Sound
Adviesprijs € 279,99
Koop

Bol.com

MediaMarkt