Nieuws   |   Televisies

De LG Signature OLED T is, jawel, een transparante televisie

De LG Signature OLED T is een transparante televisie. Met een druk op de knop schuift een contrastlaag omhoog, die hem in een 'gewone' TV verandert.
De LG Signature OLED T is een transparante televisie. Met een druk op de knop schuift een contrastlaag omhoog, die hem in een 'gewone' TV verandert.

In de Signature-lijn brengt LG televisies uit die voor gewone stervelingen niet zijn weggelegd. Zoals de oprolbare Signature OLED R, van alweer een paar jaar geleden. Je kan 'm kopen, als je een inkomen van zes cijfers hebt. Per maand. Vorig jaar kondigde de (bijna) volledig draadloze Signature OLED M aan. Die verwisselt in de 97-inch versie van eigenaar voor een bedrag waar je een aardige middenklasse auto voor kunt kopen, dus verhoudingsgewijs valt dat nog mee. Wat de nieuwe LG Signature OLED T moet gaan kosten, weten we nog niet - maar een transparante televisie zal niet goedkoop zijn.

LG Signature OLED T: kijk door je TV heen

De Signature OLED T borduurt voort op het concept van de OLED M. Hij heeft namelijk ook alleen een voedingskabel nodig. De gedachte is dat je als gebruiker zo de maximale vrijheid hebt van waar je 'm neerzet. Beeld en geluid bereiken het toestel draadloos, via een eigen techniek van LG, die schuilgaat in de zogenaamde 'Zero Connect Box'. Daar zitten alle aansluitingen in.

Doordat je door het paneel heen kunt kijken, is deze televisie wanneer hij uitstaat bij uitstek geen 'groot zwart vlak' in je huiskamer. Zeker gezien de diagonaal van 77 inch (net geen 2 meter) is dat iets wat voor velen een bezwaar zou zijn. Doordat je ook in transparante stand beeld kunt tonen op het scherm, biedt de Signature OLED T mogelijkheden voor het weergeven van kunst, te dienen als deel van een vitrinekast of om informatie als de tijd of het weer te laten zien. Wat ook kan, is het onderste deel van het scherm activeren als 'gewoon' beeldscherm. Op die smalle strook kan je informatie als nieuwsberichten of titels van muziek die je speelt laten zien. LG noemt dat de T-Bar functie.

Wil je een film of serie kijken, dan rolt een contrastlaag omhoog achter het paneel. In die zin borduurt de OLED T dus ook voort op de OLED R, maar dan zonder het complete paneel op te rollen. Dat is denkelijk een minder prijzige oplossing. 

Prijs en beschikbaarheid

Wat die prijs zal zijn, is zoals gezegd afwachten. Wij gokken op iets tussen de OLED M en de OLED R, waarmee het vooralsnog voor de meesten van ons een wensdroom blijft. Het is te hopen dat de vereiste techniek de komende jaren in prijs gaat dalen, want die grote zwarte vlakken zijn inderdaad niet fijn. Een transparante tv zou weleens de manier kunnen zijn de huisgenoten over te halen voor een nóg groter toestel te gaan.