Nieuws   |   Televisies

2024 LG OLED TV's kunnen 144 beelden per seconde weergeven

2024 LG OLED TV's kunnen 144 beelden per seconde weergeven
De LG OLED M4 en OLED G4 krijgen ondersteuning voor 144Hz-weergave, maar dat is lang niet het meest belangwekkende nieuws. De piekhelderheid tot 3000 nits is echt een enorme stap vooruit.

Na meer dan een decennium doorontwikkeling aan de w-oled techniek heeft LG een uitdaging om jaarlijks nieuwe, grote verbeteringen aan de oled tv's mee te geven. Toch lukt dat elk jaar weer. Vorig jaar was dat het geval met de mla-techniek, dit jaar krijgen de tijdens CES 2024 aangekondigde topmodellen een forse hoeveelheid extra rekenkracht. Die moet het mogelijk maken extreem hoge helderheden te behalen, voor hdr met nog meer impact - ook overdag. We stellen de 2024 LG OLED modellen kort voor, met wat er nu bekend is.

LG OLED M4: bijna helemaal draadloos

Vorig jaar introduceerde LG een oled tv met alleen een stroomkabel. Deze krijgt een opvolger in de vorm van de LG OLED M4, die hetzelfde principe volgt. Technisch gezien is de OLED M4 vrijwel gelijk aan de OLED G4 (hieronder), maar dan dus met die draadloze verbinding voor beeld en geluid. Dat gaat middels de Zero Connect Box, een apart kastje waarop je apparatuur als game consoles, settop boxen en Blu-ray spelers aansluit. Zoals we al schreven is er ook een transparante versie, die OLED Signature T heet en vermoedelijk een heel stuk prijziger wordt.

De OLED M4 komt beschikbaar in diverse maten, van 65 inch tot en met 97 inch. Met name bij het instapmodel is de relatieve meerprijs ten opzichte van de G4 naar verluidt bescheiden. Ondanks de draadloze verbinding kan de LG OLED M4 beelden met een snelheid van 144 Hz tonen. Dat is vooral interessant voor pc gamers, die het toestel als beeldscherm willen gebruiken. 

LG OLED G4: nog hogere piekhelderheid

De LG OLED G3 maakte vorig jaar furore met een enorme stap vooruit in piekhelderheid. Dat was mogelijk dankzij het mla-paneel, dat met behulp van microlenzen de verlichting van de oled pixels effectiever benutte. In onze review van de G3 OLED zagen we een piekhelderheid van meer dan 1500 nits bij een 2% venster en bijna dat niveau bij een 10% venster. De 2024 LG OLED G4 moet daar flink overheen gaan. Naar verluidt bereikt het scherm een piekhelderheid van 3000 nits, zo vertelt onder andere HDTVtest, dat al in de gelegenheid was het nieuwe paneel te testen.

LG OLED G4

Afgezien hiervan lijkt de G4 sterk op de M4, minus de draadloze verbinding voor beeld en geluid. De prijs ligt dan ook een stukje lager, al zal die wel fors boven die van de OLED C4 komen. Het verschil tussen de G- en de C-serie lijkt dit jaar nog groter te worden, een richting die LG vorig jaar al insloeg.

LG OLED C4: stap naar 144 Hz

Wie hoopte dat het mla-paneel van de OLED G3 dit jaar in de C4 zou belanden, komt bedrogen uit. Naar we begrijpen krijgt de nieuwe C-serie geen grote vernieuwingen op het vlak van het oled-paneel. De voornaamste verbetering lijkt de 144Hz-modus te zijn. Zoals geschreven is die vooral voor pc gamers aantrekkelijk (al is het verschil in de praktijk tussen 120 en 144 Hz niet wereldschokkend). Deze snellere beeldmodus komt beschikbaar in modellen met een formaat tot 83 inch. De 97-inch oleds lijken er dus niet van te profiteren.

Verder moet de OLED C4 een vernieuwde processor krijgen, de Alpha 9 AI, die de Alpha A9 Gen6 van de C3 opvolgt. Deze moet een hoger helderheidsniveau mogelijk maken, ondanks dat het panel het zonder mla moet doen. Ook de kleinere 42- en 48-inch modellen moeten daarvan profiteren, zo lezen we. 

LG OLED B4: nieuwe processor, vier keer HDMI 2.1

De LG OLED B4 is het voordelige alternatief voor de C4, net als in voorgaande jaren. Die krijgt best ee paar interessante upgrades. Vermeldenswaard is dat er naar verluidt ook een 48-inch versie moet komen van dit model, nieuw in de B-lijn. Voornaamste verschil tussen de B4 en de C4 lijkt te zijn dat de processor wat minder potent is. Wel krijgt die naar verluidt een upgrade dit jaar. LG brengt de Alpha 8 als opvolger van de Alpha 7 Gen6. Die moet betere beeldverwerking mogelijk maken, met veel van de AI-functies die de duurdere modellen ook krijgen. Ook moet deze chip betere audioverwerking mogelijk maken, waaronder upmixing naar 9.1.2. Grote vraag is hoe de piekhelderheid van de B4 gaat uitpakken in vergelijking met de C4. 

Minstens zo belangrijk als de nieuwe processor is dat de OLED B4 naar verluidt vier snelle HDMI 2.1-aansluitingen krijgt. De B-serie had daar in eerdere generaties maar twee van. Het zal interessant zijn om uit te vinden hoe de B4 en de C4 zich tot elkaar gaan verhouden, al is de vraag of we een testmodel van de B4 kunnen bemachtigen. Gaan we wel proberen.

Alpha 11 AI processor in de M4 en G4

Grote vernieuwing bij de LG OLED M4 (en de G4) is een nieuwe beeldverwerkingsprocessor. Deze Alpha 11 AI processor moet 70 procent hogere grafische prestaties bieden en 30 procent meer 'gewone' rekenkracht. Naar we begrijpen maakt deze processor het ook mogelijk een (veel) hogere piekhelderheid uit het mla oled-paneel van de M4 en de G4 te halen. Dat doet de chip door continue het beeld te analyseren en waar mogelijk de helderheid te verhogen zonder dat dit invloed heeft op de levensduur van de pixels.

Deze processor brengt ook verbeterde AI-upscaling, waarbij beelden in lagere resolutie worden opgewaardeerd. Het moet resulteren in scherpere beelden en minder vage achtergronden. De Alpha 11 AI houdt daarbij rekening met het gebruikte kleurenpalet, waardoor extra detail goed moet aansluiten op het oorspronkelijke beeld. De Dynamic Tone Mapping Pro voorziening past helderheid en contrast in verschillende delen van het beeld op verschillende wijze aan. Dit moet resulteren in een meer driedimensionale weergave, aldus LG. Wat het in de praktijk betekent, moeten we afwachten tot we over een testexemplaar kunnen beschikken.

Google Chromecast en Apple Airplay 

Je zou er bijna overheen lezen, maar de 2024 LG OLED televisies krijgen ondersteuning voor zowel Apple Airplay als Google Chromecast. Die eerste draadloze verbinding was al een tijdje voorhanden, maar Chromecast is nieuw. Gezien het forse aantal Android-gebruikers op de planeet, een welkome toevoeging.

5 jaar webOS upgrades

We schreven het al in een eerder artikel: alle 2024 LG OLED TV's krijgen vijf jaar upgrades. Dat wil zeggen, volledig nieuwe versies van het webOS besturingssysteem voor smart tv.