Review   |   Televisies

LG OLED G5 review: enorme sprong in OLED-helderheid

De LG OLED G5 heeft een nieuw OLED-paneel dat een veel hogere helderheid mogelijk maakt. Dat helpt onder meer bij kijken met veel omgevingslicht.
De LG OLED G5 heeft een nieuw OLED-paneel dat een veel hogere helderheid mogelijk maakt. Dat helpt onder meer bij kijken met veel omgevingslicht.

Met die wijziging belooft de LG OLED G5 veel meer helderheid en kleur. Een stevige belofte, maar een die we graag testen. Hiervoor ontvingen we de 65-inch uitvoering van de LG OLED G5, de LG OLED65G56LS. Dit bevat naast een gloednieuw oled evo-paneel ook Brightness Booster Ultimate en de Alpha11 gen2 beeldprocessor. Het toestel heeft vier snelle hdmi 2.1-aansluitingen met gamefeatures, een 60 watt audiosysteem en draait op WebOS 25. Dat kreeg dit jaar een hele reeks nieuwe AI-features kreeg. Genoeg om te bespreken, dus snel van start!

Design van de LG OLED G5

Aan de buitenkant van de LG OLED G5 merken we nauwelijks of geen wijzigingen tegenover het model van vorig jaar. De G5 zit nog steeds in een knap, premium design met een mooie zilverkleurige rand rondom het scherm. Achteraan is de rug mooi vlak, met een fijn horizontaal streeppatroon.

LG OLED G5

De G5 is beschikbaar in twee uitvoeringen. Eén voor wandmontage, waarbij de wandbeugel mee in de doos zit, en een met meegeleverde voet voor opstelling op een tv-meubel. Let dus op welke versie je koopt. Die met wandbeugel herken je aan de laatste letters ‘LW’ van het modelnummer, de versie met voet heeft als laatste letters ‘LS’ in het modelnummer. De voet is te monteren op twee manieren, in een lage en een hoge positie. Bij die laatste is er ruimschoots plaats voor een soundbar onder de tv.

Aansluitingen van de LG OLED G5

Ook bij de aansluitingen zijn er geen wijzigingen. De G5 beschikt wederom over vier hdmi 2.1-poorten die alle de maximale hdmi-bandbreedte (48Gbps) leveren. Gamers mogen rekenen op ondersteuning voor ALLM, VRR en 4K120. De variabele verversingssnelheid (VRR) is bruikbaar zowel met AMD FreeSync als Nvidia G-sync. De maximale verversingssnelheid is wel weer wat hoger en nu 165Hz. Daar heb je uiteraard een game pc voor nodig; de huidige spelconsoles leveren maximaal 120Hz. De gemeten input-lag bedraagt 10,5ms (4K60) en 5,5ms (2K120), in de game beeldmodus met de instelling “Voorkomen van inputvertraging” op Boost.

LG OLED G5 aansluitingen

De andere aansluitingen zijn drie usb-poorten, een optische digitale audio-uitgang, ethernet, Bluetooth en WiFi 6. De tv heeft een enkelvoudige tv-tuner, met een aansluiting voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI+-slot. Live tv opnemen of pauzeren is mogelijk als je externe usb-opslag aansluit. De IR-blaster kan je gebruiken om aangesloten bronapparaten te bedienen, ook als die in een kast staan. De G5 ondersteunt WiSA (Wireless Speaker and Audio Association) voor 2.1-opstellingen, helaas geen WiSA surround.

webOS 25: van uitzicht niet veranderd

Op het eerste gezicht is er weinig veranderd aan webOS, nu in versie 25. Het Home-scherm wordt nog steeds gedomineerd door reclame die de bovenste helft van het scherm inneemt. LG kan daar ook niet content-gerelateerde reclame tonen, iets wat we sterk afkeuren. Gelukkig kan je het uitschakelen via de instellingen. Ga naar Algemeen->Systeem->Aanvullende instellingen, en schakel daar “Schermbeveiliging promotie” uit. Klik door naar Startpagina-instellingen, en schakel “Home-Promotie” uit.

Op de onderste helft vinden we de “Quick Cards”, iets grotere tegels die bepaalde functies groeperen, het gaat om Muziek, Sport, Games, Thuis-hub, Thuiskantoor Toegankelijkheidsfuncties en Leren. Net daaronder vind je de rij tegels voor alle apps. Nieuw daarin zijn tegels voor Live TV en externe bronnen. Beide rijen kan je ordenen naar keuze, of ongewenste tegels verbergen. Bij de apps kan je kiezen om een app enkel te verbergen of volledig te deinstalleren.  Zo kan je een erg persoonlijk Home-scherm creëren.

LG OLED G5 Home-scherm (1)

Onderaan tenslotte is er een “Nu Trending” rij, met uiterste links je laatste bron. Verder naar onder vind je nog vijf extra rijen: “Life’s Good Hub”, “Prime Video”, “Nu aan het streamen”, “Nieuwe Releases” en “Populaire Bioscoopfilms”. Enkel de “Nu aan het streamen” rij is echt nuttig, ze bevat aanbevelingen uit verschillende diensten (HBO Max, Rakuten TV, Disney+, Prime Video en YouTube). Gelukkig kan je de rijen organiseren, en is er slechts een rij per scherm zichtbaar. Zet de “Nu aan het streamen” rij bovenaan, en vergeet de rest.

LG OLED G5 Home-scherm (2)

Het app-aanbod van LG is bijzonder ruim, en omvat alle belangrijke internationale streamingdiensten, naast een ruime selectie lokale streamingdiensten. Het ondersteunt bovendien ook Airplay2 en Google Cast. LG biedt je vijf jaar lang de nieuwste webOS-versie (tot webOS 29 met andere woorden).

AI-functies van de LG OLED G5

De belangrijkste vernieuwingen in webOS 25 zouden in de AI-functies moeten zitten. De tv herkent je stem, begroet je, geeft persoonlijke aanbevelingen, maakt generatieve kunst voor je screensaver en helpt je bij problemen.  Al die zaken zou je gewoon via de steminterface kunnen gebruiken. Tenminste, dat zou moeten.

Tijdens onze test met firmware 33.10.30 leek nauwelijks een van die functies te werken. Voice ID werkt zeker nog niet, Nederlands is niet ondersteund. Maar ook de hulp bij problemen leidde ons meestal gewoon naar gerelateerde YouTube-content. Generatieve AI-art was nog niet beschikbaar. De chatbot begreep maar een heel beperkte set vragen. En zoekopdrachten naar content leverden bijna altijd tegenvallende resultaten. Omschakelen naar Engels bracht lichte verbetering. Dan bleek de tv zelfs in staat om te zoeken binnen Netflix. Het mag duidelijk zijn dat er nog werk aan de winkel is voor we echt van AI kunnen spreken.

Nieuwe afstandsbediening

Na vele jaren heeft LG dan toch voor een nieuwe afstandsbediening gekozen. De organische vorm heeft plaats gemaakt voor een wat gewoner, rechthoekig design met minder toetsen. Het is nog steeds een ‘Magic Remote’, de aanwijsfunctie is gebleven. Je kan de cursor op het scherm bewegen door ernaar te wijzen. Het numerieke blok is verdwenen, en daarmee ook de optie om die toetsen te gebruiken als zelf in te stellen app-sneltoetsen. De volume- en kanaal-toetsen zijn kanteltoetsen (‘rockers’) geworden, dat vergt even wennen. Omdat je de toetsen niet kan indrukken, maar enkel naar boven en onder kan bewegen, zijn vergissingen uitgesloten.

LG OLED G5 vernieuwde afstandsbediening

Alle toetsen hebben een goede aanslag. Wat layout betreft vinden we het jammer dat de ‘ingangen’-toets verdwenen is en vervangen door een ‘Thuis Hub’ toets. Door die lang in te drukken krijg je weliswaar de ingangen te zien, maar we hadden dat liever omgekeerd gezien. Omdat de ingangen nu beschikbaar zijn als tegels in het Home-scherm is dat niet zo erg. De microfoon-toets is vervangen door de AI-toets, maar in essentie is dat enkel een kosmetische wijziging.  Onderaan blijven er zes sneltoetsen voor apps. Al bij al zijn we tevreden met de nieuwe remote.

Beeldkwaliteit van de LG OLED G5: verrassende verbetering in piekhelderheid

De G5 is uitgerust met een nieuw type oled-paneel met een andere interne opbouw, maar wel nog steeds met de bekende RGBW-subpixelstructuur. Je herkent het bij LG aan de benaming "OLED evo met Brightness Booster Ultimate". Anderzijds is de microlenslaag, die LG twee jaar geleden introduceerde, verdwenen. De verbetering die het nieuwe paneel levert, is nochtans indrukwekkend.

LG OLED G5

Op een 10%-venster in hdr haalden we 2409 nits, dat is 50% meer dan vorig jaar. Ook op het volledig witte scherm is er 50% verbetering. Daar haalt de G5 nu 356 nits in hdr. In sdr ging de meter op het volledig scherm zelfs naar 459 nits, alle gemeten in de goed gekalibreerde Filmmaker Mode. Ook op vlak van kleurbereik scoort de G5 een indrukwekkende verbetering: daar scoort hij net geen 100% P3. Met die cijfers sprint de G5 naar de top van het oled-klassement. Wat kleurvolume betreft benadert hij zelfs een aantal miniled-tv’s, al hebben die nog een ruime voorsprong qua helderheid op het volledig witte beeld.

De G5 is het eerste 2025-model op de review-bank, dus het is afwachten hoe de concurrenten presteren, maar de lat is duidelijk verlegd. De kijkhoek is prima, zij het iets kleiner dan bij de LG OLED G4. Die had met het mla-paneel nog betere resultaten. Ook reflecties weert het toestel uitstekend en het heeft een prima uniformiteit.

Een van de belangrijkste voordelen van de toegenomen helderheid is dat de tv veel minder agressief moet dimmen als het beeld overwegend wit of zeer helder is. Dat is makkelijk te begrijpen als je weet dat de LG B4 bijvoorbeeld maar een goede 130 nits kan halen op een wit beeld, terwijl de G5 ruim het drievoud haalt. Het nieuwe paneel levert ook een ruimer kleurbereik, en dat komt goed tot uiting in hdr. In HDR10 legt de G5 prachtige beelden voor, die meteen als nieuwe referentie mogen dienen. In heldere tinten bewaart hij heel veel kleurintensiteit en prima witdetail.

Toch moeten we ook een paar opmerkingen maken. De dynamische tonemapping die we op de G4 nog erg apprecieerden bleek nu bijna alle content veel helderder te maken, waarbij vaak ook wat contrast en witdetail verloren ging. Laat het uitstaan, de G5 heeft het niet nodig. Zelfs met onze helderste testsequenties bleek het resultaat zonder dynamische tonemapping erg goed. De G5 worstelt soms met donkere tinten. Sommige scenes zagen er prima uit, maar in andere was lichte blokvorming, of overmatige ruis zichtbaar. De erg donkere House of the Dragon strandscène verloor door die ruis detail en zag er wat grauw en lelijk uit. Ook op testpatronen was dit zichtbaar. In een donkere kijkomgeving kan dat echt zichtbaar zijn.

Uitmuntende kalibratie

We deden alle metingen in Filmmaker Mode, zowel in sdr als hdr. Het resultaat is uitmuntend. In sdr is de kleurtemperatuur een tikje te rood, maar dat zal enkel met een referentie ernaast opvallen. De kleurweergave is accuraat en ook huidstinten zijn perfect. Ook in hdr levert hij prachtige beelden. De donkerste tinten zijn een tikje te helder, maar verder is de kalibratie voorbeeldig. Er is zowel in sdr als hdr erg goed zwartdetail, zij het dan wel met de bemerking die we hierboven maakten.

De G5 ondersteunt geen HDR10+, maar gezien zijn ruime piekhelderheid zal dat zelden een probleem vormen. In Dolby Vision kan hij werkelijk het onderste uit de kan halen, die beelden waren om van te snoepen.

Prima beeldverwerking van de LG OLED G5

De LG G5 is uitgerust met een Alpha 11 gen2 processor. Er valt weinig verschil te merken met vorig jaar. LG gaf tijdens een briefing ook niet aan dat er belangrijke wijzigingen zijn. De processor liet wel een kleine steek vallen bij de deinterlacing testen, iets wat we vorig jaar niet zagen. Daardoor is het mogelijk dat je gekartelde lijnen ziet in 1080i-content, al viel ons dat enkel op in een testpatroon.

De upscaling is uitstekend, en de ruisonderdrukking is prima. Het beeld in Filmmaker mode leek ons soms wat te scherp als het bronmateriaal van iets mindere kwaliteit was. Laat de scherpte naar nul zakken om dat tegen te gaan. Met behulp van “Vloeiende Gradatie” kan je hinderlijke kleurstroken in zachte gradiënten erg goed elimineren. We zouden wel aanraden om het enkel te activeren indien nodig; in een testgeval met een bewolkte lucht veegde dit filter ook de wolken uit.

LG OLED G5

Het oled-paneel heeft een zeer goede bewegingsscherpte, en voor getrouwe weergave van filmmateriaal kan je TruMotion in de “Cinematografische beweging” zetten. Voor sport of in het geval je stotterende beelden bij snelle camerabewegingen wil vermijden, is de “Vloeiend” stand prima. Die kon bij heel snelle bewegingen niet altijd volgen, maar veroorzaakt opmerkelijk weinig beeldfouten.

Mooie audio

Niet alleen het design, maar ook de audio-uitrusting is dezelfde gebleven. De G5 heeft net als de G4 een 60 watt 4.2-kanaalssysteem. Bij de ondersteunde audioformaten merken we echter dat DTS helaas volledig uit de lijst verdwenen is, hij ondersteunt enkel nog Dolby Atmos. Dat is jammer.

Van het vlakke profiel verwacht je misschien geen topresultaten, maar dat belet de G5 niet om prima audio te leveren. Hij heeft ruim volume beschikbaar en klank is erg warm en vol, tenminste zolang je van AI Sound Pro wegblijft. Net zoals voor beeld heeft LG dit jaar een ‘Personal Sound Wizard’ waarmee je op basis van audiofragmenten zelf bepaalt wat je de aangenaamste klank vindt. Zeker het uitproberen waard.

Conclusie

De LG OLED65G56LS bouwt grotendeels verder op de G4, maar maakt een enorme sprong in piekhelderheid dankzij het nieuwe oled-paneel. Vooral bij helderwitte content moet het scherm daardoor aanzienlijk minder dimmen. We zien zowel in sdr als hdr prachtige beelden, met een zeer rijk kleurbereik, zelfs in de allerhelderste tinten, nog een troef van het nieuwe paneel. Hij steekt in elk geval de QD-OLED-modellen van vorig jaar voorbij, en we kijken uit hoe de meest recente QD-OLED concurrentie gaat presteren.

LG moet wel nog sleutelen aan de weergave van de allerdonkerste tinten, daar zagen we in sommige gevallen veel ruis, of lichte blokvorming. Het is geen showstopper, maar we hopen dat LG dat in firmware kan oplossen. De beloofde AI-features zijn nog niet beschikbaar in het Nederlands. Ook daar hopen we op een update, al zouden we de tv daarvoor niet links laten liggen. De top beeldkwaliteit kan ook voor gamers perfect ingezet worden, daarvoor is de G5 ruim uitgerust. De audioprestaties zijn prima en webOS 25 met de nieuwe remote levert prima gebruiksgemak. De prijs is stevig, zoals te verwachten voor een topmodel, maar wel net iets lager dan vorig jaar.

Uitstekend April 2025

LG OLED G5

LG OLED G5 (OLED65G56LS) in een oogopslag
Beeldscherm 65 inch (165 cm) WOLED
4K UHD (3840x2160)
164 Hz
HDR HDR10, HLG, Dolby Vision IQ
Geluid 4x 10W + 2x 10W luidsprekers
Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos
DTS (HD)
Aansluitingen 4x HDMI 2.1 (48 Gbps, ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync, 2K HFR, 4K HFR), QMS
3x USB
1x optisch digitaal audio uit
1x ethernet
Draadloos WiFi 6
Bluetooth 5.3
IR-blaster
TV Tuners 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2
1x CI+ 1.4
Smart TV LG webOS 25
Energieverbruik SDR 85 watt (E) / HDR 222 watt (G)
Afmetingen
&
Gewicht
met voet:
144,1 x 91 x 26,3 cm, 26,6 kg

zonder voet:
144,1 x 82,6 x 2,4 cm, 22 kg
Testresultaten Piekhelderheid 
2% venster: 
SDR: 1021nits,
HDR: 2341 nits

10% venster: 
SDR: 1018 nits
HDR: 2409 nits

100% venster:
SDR: 459 nits
HDR: 356 nits

Contrast: 
100.000:1 (native)
1.000.000:1 (met dimming)

SDR-metingen:
Kleurtemperatuur: 6315 K
Gamma: 2,44
Grijsschaal (dE2000): 1,84
Kleurafwijking (dE2000): 1,47

HDR-metingen:
Grijsschaal (dEICTCP): 2,10
P3-dekking: 99,9%

Adviesprijs € 3299