Review   |   Toetsenborden

Logitech Ergo K860 review: ergonomisch toetsenbord met potentieel struikelt over de details

Logitech Ergo K860 review: ergonomisch toetsenbord met potentieel struikelt over de details
De Logitech Ergo K860 is een ergonomisch toetsenbord: licht gewelfd en in twee delen gesplitst.

Er zijn weinig merken op het gebied van randapparatuur die zoveel impact hebben gehad als Logitech. Het merk is bijkans synoniem voor muizen en toetsenborden. Op het vlak van muizen heeft Logitech met de regelmaat van de klok baanbrekende, ergonomische modellen geïntroduceerd. De superlatieve  MX Master modellen zijn daar het voorlopig summum van. Met toetsenborden is het merk, nu ja, wisselvalliger. Zeker als we inzoomen op het aanbod voor de 'gewone' gebruiker - gamers krijgen aanzienlijk meer liefde van Logitech als het om toetsenborden gaat. De Ergo K860 was dan ook een welkome aankondiging: eindelijk kwam Logitech weer met een toetsenbord, ontworpen voor veeltypisten. De adviesprijs is 119 euro, maar het is al voor 99 euro te vinden. Dat is niet bijzonder prijzig voor een ergonomisch toetsenbord.

Ergonomisch, wat is dat? 

De Ergo K860 is een, de naam zegt het al, ergonomisch toetsenbord. Dat wil zoveel zeggen als dat het ontworpen is om aan te sluiten bij de natuurlijke positie van handen, polsen en armen. Een standaard, recht toetsenbord dwingt je polsen in een hoek: je handen moeten immers dichter bij elkaar staan dan je ellebogen, maar kunnen niet in het verlengde van je onderarmen blijven. Bij een ergonomisch toetsenbord kan dat wel. Dat is mogelijk door het te 'splitsen' in een linker en een rechterdeel, die onder een zeker hoek geplaatst worden. 

Daar zijn tal van oplossingen voor, van heel radicale - met twee afzonderlijke elementen, en soms compleet andere toetsindelingen tot relatief subtiele. Het bekendste voorbeeld is zonder meer de Microsoft Natural serie toetsenborden, waarvan de Natural 4000 alweer lange tijd de laatste loot aan de stam is. De Logitech Ergo K860 houdt het vergelijkbaar overzichtelijk als dat model. Een simpele tweedeling op een toetsenbord uit één stuk.

Logitech  Ergo K860

Logitech Ergo K860: glooiend geheel

De Logitech Ergo K860 is een licht gewelfd draadloos toetsenbord met een geïntegreerde polssteun. Die kan er dus niet vanaf. Het hoogste deel ligt in het midden tussen de standaard toetsen - zeg maar A tot en met Z. Het laagste is het numerieke eiland aan de rechterkant. Opvallend is dat het niet van onder naar boven oploopt, het is van onder naar boven vlak. Desgewenst kan je het met voetjes onder een hoek zetten, maar die hoek loopt af van onder naar boven. Andersom dan de meeste toetsenbord dus. Die laten je polsen een 'knik' maken - analoog aan ouderwetse typemachines. Ergonomen zijn er wel over uit dat dit voor de meeste gebruikers niet ideaal is.

Bij de K860 kan het dus andersom, je kan je polsen als het ware laten aflopen naar onderen. Daarmee plaats je je polsen wel 7 centimeter hoger dan zonder het gebruik van de voetjes. Pakweg zo'n 3 cm meer dan de K860 sowieso al vereist, want zo hoog ligt het hoogste punt. De gekke consequentie is dat je dan echt je bureau lager moet zetten, anders zit je met opgetrokken schouders te typen. Ook niet goed: een minimum aan spierspanning is waar het bij een ergonomische werkhouding om draait.

Logitech  Ergo K860 Logitech  Ergo K860 Logitech  Ergo K860 Logitech  Ergo K860 Logitech  Ergo K860 Logitech  Ergo K860 Logitech  Ergo K860 detail

Door deze opzet is die ingebouwde polssteun ook echt geen overbodige luxe: daar leun je op met de muis van je hand. Al bij al levert het een prettige werkhouding op. Na lang, noodgedwongen gebruik van een regulier toetsenbord was schrijver dezes zo gewend aan de werkhouding van de Ergo K860. Over het materiaal van de polssteun zijn we minder te spreken. Ook bij niet bijzonder hoge temperatuur werd deze al snel enigszins plakkerig. Als je snel last van zweethanden hebt, is dat wel iets om rekening mee te houden. 

Tiptoetsjes

De toetsen van de Logitech Ergo K860 lijken op die van de MX Keys van het merk, maar ze zijn niet identiek. De MX Keys toetsen hebben een veel grotere ronde inkeping, al zijn die van de Ergo K860 ook licht concaaf. Net als bij de MX Keys zijn het toetsen met een relatief kleine 'travel'. Dat is de afstand die de toets van boven naar onderen aflegt bij het indrukken. Er is een duidelijk voelbare klik. Daarmee lijkt de Ergo K860 qua gevoel meer op een laptop toetsenbord dan een klassiek exemplaar voor op het bureau. Gebruikers van Apple computers zullen er snel mee overweg kunnen, dat merk levert al jaren dit type 'platte' toetsen op zijn toetsenborden. 

Het moet gezegd, je went er zo aan. De aanslag is voldoende licht om niet te vermoeien, maar de feedback is voldoende om trefzeker te typen. Je hebt niet die onzekerheid of je een toets wel hebt aangeslagen, wat bij sommige modellen met nog lichtere aanslag wel voorkomt. Ook de gesplitste spatiebalk is prettig, de hierdoor half zo korte spatiebalken voelen stabiel en laten zich makkelijk indrukken. Geen gerammel, zoals je nogal eens merkt bij lange exemplaren.

Logitech  Ergo K860

F@#! de functietoetsen, alweer

Waar de Logitech Ergo K860 ons echter kwijtraakt, is in de details. In de eerste plaats, de functietoetsen. Die zijn half zo hoog als de standaardtoetsen. Zowel Microsoft als Logitech doen al jaren verwoede pogingen mensen deze toetsen anders te laten gebruiken. Ook bij de K860 zijn die alternatieve functies meer benadrukt, dan de aloude F1-F12 toetsen. F1 en F2 dubbelen voor het bijstellen van de schermhelderheid - volstrekt nutteloos in combinatie met een desktop PC. F3 en F4 geven twee verschillende manieren om tussen open programma's te wisselen. F5 minimaliseert alle open vensters. F6 opent de zoekfunctie in de taakbalk. F7 tot en met F12 zijn toegewezen aan media en volume. 

Leuk en aardig, maar een veel mensen gebruiken F2 voor 'bewerken', F3 voor 'zoeken', alt-F4 voor afsluiten, F11 voor een browservenster maximaliseren, enzovoorts. Het kan nog - met behulp van de Fn-toets of door een instelling in de Logitech Options software, waarover verderop meer - maar door het miniformaat van deze toetsen zijn ze niet trefzeker te vinden. Ook de Escape-toets heeft die rare hoogte, en de print-screen. Ter compensatie (?) zijn die wel horizontaal groter.

Logitech  Ergo K860 - functietoetsen zijn halve hoogte

Logitech Ergo K860 indeling: oh oh, ISO

Helaas zijn we daarmee nog niet aan het einde van de verkeerde designbeslissingen van de Logitech Ergo K860. Het merk levert het toetsenbord namelijk in iso-indeling, in plaats van de veruit te prefereren ansi-layout.

Dat betekent dat je moet werken met een absurd kleine linker shift-toets. Die is zo klein omdat hij een volstrekt overbodige combitoets ruimte moet geven. Daarmee kan je een pipe of backslash (|\) tikken. Of, als je het toetsenbord als Nederlands configureert, een tilde en accent grave. Alleen, die pipe en backslash hebben al een eigen toets rechts. Die zit naast de verticaal uitgevoerde, veel te smalle Enter-toets. Als je frequent gebruik maakt van de linkershift - en elke veeltypist doet dat, zeker in combinatie met de cursortoetsen voor het selecteren van woorden en zinsdelen - is dit een ontzettend irritante indeling. 

Logitech  Ergo K860 ienie-mienie shift links Logitech  Ergo K860 - nog een pipe/backslash rechts, en een gekke smalle Enter

Het is om die reden, dat ondergetekende de aloude ansi-indeling verre prefereert. Desnoods was een hybride iso/ansi-indeling een optie geweest. Die levert Logitech sinds een paar jaar, na een langdurige lobby van eindgebruikers en techjournalisten, tegenwoordig op zijn gaming toetsenborden. Om redenen die ons niet duidelijk zijn, houdt het bij de reguliere toetsenborden vast aan de iso-indeling. 

Slimmigheden van Logitech: Unify, Easy Switch en Options

Als je zo groot bent als Logitech, kan je het je veroorloven om een afdeling ontwikkelaars slimmigheden te laten maken. De Ergo K860 heeft er ook een zwik aan boord. Toegegeven, die zijn ook echt handig. Om te beginnen, Unify. Zo noemt Logitech de draadloze verbinding tussen toetsenbord en pc, met behulp van een kleine usb-adapter. Via Bluetooth kan ook, maar Unify heeft minder vertraging (al zullen alleen héél snelle typisten het verschil merken) en kan ook verbinding maken met bijvoorbeeld een geschikte Logitech muis.

Met drie aparte toetsen kan je met de Logitech  Ergo K860 schakelen tussen drie afzonderlijke apparaten.

Een ander handigheidje van de Ergo K860, dat hij overigens gemeen heeft met de MX Keys, is de mogelijkheid om met drie apparaten tegelijk verbinding te maken. Easy Switch heet dat. Daarvoor zitten drie knoppen tussen het reguliere toetsendeel en het numerieke eiland. Een van de drie even ingedrukt houden activeert de Bluetooth pairing modus. Vervolgens is het een fluitje van een cent om via die weg met een ander apparaat verbinding te maken. Heb je bijvoorbeeld een desktop en een laptop, dan kan je zo op beide de K860 gebruiken. Een tablet of smartphone werkt ook. 

Verbinding maken via Unify gaat via de Logitech Options software. Daarmee kan je ook de functie van de F-toetsen aanpassen. Als de keuze van Logitech niet bevalt, kan je er tal van andere functies aan toekennen. Bovendien kan dat ook per toepassing - zo kan je ze voor Photoshop andere functies toekennen dan voor Word, bijvoorbeeld. Maak je gebruik van in een Logitech account (dat gelukkig niet meer wordt opgedrongen), dan kan je deze instellingen in de cloud bewaren en heb je ze overal ter beschikking zodra je inlogt op Options. 

Logitech Options Logitech Options Logitech Options Logitech Options Logitech Options - Flow

Flow: ook met de Logitech Ergo K860

Voor deze functie van Options heb je een geschikte Logitech muis nodig. De recentere modellen uit de MX-serie bijvoorbeeld. Met Flow kan je niet alleen meerdere apparaten bedienen met dezelfde muis-toetsenbord combinate, maar er ook eenvoudig informatie tussen kopiëren en plakken. Een netwerkverbinding op beide apparaten is hiervoor vereist.

Lange accuduur, maar: niet oplaadbaar, geen verlichting

Logitech heeft ervoor gekozen de Ergo K860 te laten werken op een stel AAA-batterijen. Dat lijkt misschien niet de meest milieuvriendelijke keuze, maar het bedrijf belooft een werkingsduur van maar liefst 2 jaar op het setje meegeleverde batterijen. Twee mini-penlites per twee jaar is vermoedelijk beter dan een lithium-ion accu die na drie jaar gebruik achteruit gaat. Zeker als die niet vervangbaar is, zoals maar al te vaak het geval is bij dergelijke accu's. 

Logitech Ergo K860 Logitech Ergo K860 batterijen Logitech Ergo K860 ruimte voor USB ontvanger Logitech Ergo K860 aan-uit schakelaar aan de voorzijde

Nadeel van de focus op een lange werktijd is dat de Ergo K860 geen toetsverlichting heeft, zoals die wel op de MX  Keys zit. Werken doe je in kantooruren bij kantoor- of daglicht, lijkt de gedachte. Een keer per jaar in plaats van elke twee jaar de batterijen vervangen hadden we een acceptabel compromis gevonden om ook op de ergonomische Logitech verlichting te hebben.

Wel weer handig is dat onder het luikje van de batterijen ook een uitsparing is om de usb-adapter in op te bergen. Zo kan je beide eenvoudig meenemen zonder dit kleinood kwijt te raken. 

Conclusie

Het is bijkans onmogelijk om een echt goed ergonomisch toetsenbord te vinden. Er mankeert eigenlijk altijd wel iets aan, of het nu de constructiekwalitieit, het gebruikte typemechaniek of de indeling is - of de prijs. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen bij deze Logitech Ergo K860. Sinds de Wave uit 2008 hebben we eigenlijk geen serieus ergonomisch toetsenbord van het bedrijf gezien, en de Ergo K860 heeft goede kaarten. Een 'gebroken' design, de mechaniek uit de MX Keys (een prima toetsenbord), en een echt doordacht ergonomisch ontwerp. De prijs valt mee: dik 100 euro is niet goedkoop, maar voor een kwaliteitstoetsenbord echt niet exorbitant.

Veel aan de Ergo K860 bevalt ook goed. De constructiekwaliteit is zoals je mag verwachten van Logitech: daar is niets mis mee. De toetsen typen prima, al moet je allicht wennen als je een diepere aanslag gewoon bent. Dat gaat snel. Ook het ontwerp is prima. Het gebogen, maar vlakke design werkt goed. De werktijd op een setje triple-A's is extreem lang en daarmee is het gebruik van batterijen vergeven. Je kan bovendien nog altijd oplaadbare mini-penlites gebruiken. Keerzijde van de extreem lange werktijd is dat de toetsen niet verlicht zijn.  

Waar de Ergo K860 voor ons ernstig tekortschiet is op twee punten. Je moet zelf uitmaken in welke mate die voor jou bezwaarlijk zijn. In de eerste plaats de halfhoge ielige functietoetsen: buitengewoon onpraktisch. Zeker als je gewoon bent om lekker ongeduldig te F5'en, bestandsnamen aan te passen met een ram op F2 en de inspect-functie van je browser te openen met F12. Dan wil je die toetsen blindelings kunnen vinden, en dat lukt ons niet echt met de Ergo K860. 

Tip: ga voor de Amerikaanse versie

Daarnaast is de iso-indeling voor de Nederlandse markt gewoon de verkeerde keuze. Er is geen enkele reden om twee pipe/backslash-toetsen te hebben, terwijl de gekortwiekte linkershift een dagelijkse belemmering is. Verkocht Logitech hier de Amerikaanse versie (sku-nummer 920-009166, voor wie op zoek wil), dan gaven we de Ergo K860 een dikke vier sterren. In deze uitvoering blijft het bij een teleurgestelde drie-en-een-half.

Logitech Ergo K860 Wireless Split Keyboard
in een oogopslag
Afmetingen 45,6 x 23,3 x 4,8 cm
Gewicht 1160 gram
Draadloze verbinding Bluetooth LE
Logitech Unifying
Draadloos bereik tot 10 meter
Stroomvoorziening 2x AAA batterijen
Werktijd tot 2 jaar
Indeling ISO
Geschikt voor Windows 10 of later, Linux, Chrome OS, MacOS 10.15 of later, iPadOS 14
Adviesprijs € 119