De Logitech G522 Lightspeed bedient de veeleisende e-sporter met visuele flair en een opmerkelijke microfoon

Logitech G, zoals de gaming-afdeling van Logitech formeel heet, completeert met de Logitech G522 Lightspeed gaming headset de G5-serie van gaming accessoires. Als je niet wist dat die bestond, zij het je vergeven: Logitech is druk doende de productnamen van de gaming randapparatuur te herschikken. Wat je moet weten: de G522 Lightspeed bedient veeleisende e-sporters en gamers die de lat steeds hoger voor zichzelf willen leggen. De fabrikant heeft die filosofie naar eigen zeggen ook toegepast bij de ontwikkeling van de nieuwe gaming headset, die inderdaad een indrukwekkende set eigenschappen biedt.
Logitech G522 Lightspeed: helemaal opnieuw ontworpen
Lightspeed is de naam die Logitech geeft aan de eigen draadloze verbindingstechniek voor gaming muizen, toetsenborden en headsets. De G733 Lightspeed stamt uit 2020 en bood alleen deze verbinding. De Logitech G522 Lightspeed kan je ook aansluiten via Bluetooth, of via een usb-kabel. Dat is niet het enige dat is veranderd aan het nieuwe model.
Logitech claimt te rade gegaan te zijn bij een grote groep uiteenlopende gamers, en hun feedback gebruik te hebben voor de ontwikkeling. Dat resulteerde onder meer in grotere units rond de oren, zodat ze ruimte bieden aan oorsieraden. Ook voor brildragers moet het draagcomfort verbeterd zijn. De oorkussens zijn bovendien afneembaar en afwasbaar, wat ook geldt voor de flexibele spanband waarmee de headset op je hoofd rust.
Op die spanband is Logitech erg trots: hij is zeer flexibel, zacht en voorzien van dikke ribbels, wat moet zorgen voor betere ventilatie. Alles voor draagcomfort bij lange gaming sessies. Ook de oorkussens zijn gevuld met twee soorten geheugenschuim, een voor het comfort en een voor koeling. Met een gewicht van 290 gram is de headset bovendien erg licht voor een draadloos exemplaar, waarin naast de drivers ook allerlei elektronica zit en een accu.
Die accu is door de gebruiker te vervangen. Hij moet 70 uur meegaan zonder actieve verlichting en 30 uur met de lampjes op hun felst, maar als hij vroeg of laat versleten is, kan je hem dus vervangen. Daarvoor werkt Logitech samen met iFixit, dat reparatiepakketten en reserveonderdelen voor de G522 moet gaan leveren. Dat is aangenaam duurzaam. In datzelfde kader is 27 procent van het plastic in deze gaming headset hergebruikt, en is de verpakking volledig van karton.
Verbeterde drivers en microfoon
Aan comfort en duurzaamheid is dus aandacht besteed, maar een headset moet primair goed klinken én je moet goed verstaanbaar zijn. Voor het eerste aspect heeft Logitech nieuwe drivers ontwikkeld. Deze 40 mm biocellulose exemplaren zijn opgenomen in 'akoestische modules': ze hebben een eigen, identiek gevormde behuizing die een apart onderdeel in de constructie vormt. Het gevolg daarvan is volgens de fabrikant dat er geen verschil is hoe de linker- en rechterdriver klinken. Bij veel headsets wordt de klank volgens Logitech beïnvloed door het feit dat elke oorschelp verschillende onderdelen bevat, wat gevolgen heeft voor de interne ruimte waarin de speaker beweegt. En dat zorgt voor verschillen.
De identieke weergave via links en rechts moet zorgen voor een betere ruimtelijke ervaring, waarbij je geluiden beter kan plaatsen in een driedimensionale ruimte. Daarnaast moeten de nieuwe drivers beter in staat zijn om complexe mixen van geluiden weer te geven. Bijvoorbeeld in-game muziek, dialogen, effecten en de stemmen van medespelers via chat. Een bijkomstig voordeel van de akoestische modules, zo meldt Logitech, is dat ze minder stroom verbruiken, met een 35% langere accuduur tot gevolg.
De microfoon van de G522 is misschien wel waar Logitech het meest trots op is. Deze is gebaseerd op techniek uit de nieuwste Astro headsets voor console gamers. Belangrijkste eigenschap is dat ze het volledige frequentiebereik, tot 48 kHz, kunnen weergeven. Doorgaans zijn (headset) microfoons beperkt tot een kleiner bereik, omdat de menselijke stem ook niet heel hoog of heel laag reikt. Toch moeten stemmen aanzienlijk natuurlijker klinken met de G522 microfoon, wat zeker bij variatie in intonatie en emotie goed hoorbaar moet zijn. Logitech liet een korte demo horen, waarbij dit inderdaad het geval was.
Bediening en verlichting van de Logitech G522
Logitech heeft goed gekeken naar de bediening op de headset, zo vernamen we. Zo is op advies van gebruikers de aan/uitschakelaar veranderd in een schuifschakelaar in plaats van een knop die je moet indrukken. Een aparte Bluetooth-knop dient om te pairen en om te schakelen tussen Bluetooth en Lightspeed voor de draadloze verbinding. Het volumewiel is robuust uitgevoerd met prettige feedback, en de demp-knop met ribbels is op de tast te vinden. Hij steekt voelbaar uit en licht op wanneer je hem indrukt. Omdat je dat uiteraard niet kan zien wanneer je de headset draagt, licht ook het uiteinde van de microfoon op als je jezelf 'mute'.
Over verlichting gesproken: de G733 had naar voren stralende kleurrijke verlichting. Die werd kennelijk gewaardeerd door de doelgroep, maar reflecteerde wel in beeldschermen en brillen. Om die reden is de verlichting van de Logitech G522 Lightspeed enigszins verzonken in de linker- en rechter oorschelp verwerkt. Aan beide kanten bevinden zich vier afzonderlijk in te stellen zones. Uiteraard kan je de verlichting synchroniseren met andere Logitech randapparatuur. Synchronisatie met andere merken wordt niet officieel ondersteund, maar schijnt via apps van derden soms mogelijk te zijn.
De verlichting heeft uiteraard gevolgen voor de accuduur. Met de lampjes op hun felst kan de G522 nochtans 30 uur werken, voor hij aan de lader moet. Laat je de verlichting uit, dan moet zelfs 70 uur haalbaar zijn.
Software: G Hub voor desktop en mobiel
Voor het naar wens instellen van de G522 levert Logitech de bekende G(aming) Hub software. Voor de G522 bevat deze uitgebreide instellingen voor de microfoon. Met een 10-band mic equalizer kan je je stemgeluid nauwkeurig aanpassen. Zo kan je bijvoorbeeld een echte 'radiostem' produceren. De Blue Vo!ce software, afkomstig van de Blue microfoons van de fabrikant, biedt meer mogelijkheden om je eigen geluid te optimaliseren.
Daarnaast kan je in de app uiteraard de rgb-verlichting instellen. Heb je meerdere G5-serie producten, dan kan je ook functies voor de headset toekennen aan knoppen daarop. Bijvoorbeeld een muisknop inzetten om je microfoon te dempen. Naast de desktop versie van G Hub is er ook een mobiele app voor Android en iOS, waarmee je via Bluetooth instellingen kan aanpassen. Dat heeft als voordeel dat je niet hoeft te schakelen tussen game en G Hub.
Omdat de G522 beschikt over een eigen processor en geheugen, kan je alle instellingen opslaan in de headset. Dat is anders dan bij de G733, waarbij G Hub op de achtergrond actief moest blijven om de instellingen aan de headset te blijven sturen, zo vertelt Logitech. De oplossing van de G522 is uiteraard superieur, want open applicaties kosten systeembronnen die je beter voor je game kan inzetten.
G5 serie: hoe zit dat?
Resteert nog even terug te komen op dat verhaal van de G5 serie. Hoezo volgt de G522 de G733 op? Lang verhaal kort: de typenummers van de Logitech gaming gear waren niet meer te begrijpen. Daarom organiseert het bedrijf ze opnieuw, waarbij de G5 de eerste 'serie' van bij elkaar passende modellen is, naast de G Pro dan. De welbekende G502 muis, het G515 tkl-toetsenbord en de G522 gaming headset vormen zo een set. Die is specifiek gericht op esporters, maar dan het deel daarvan dat zich niet per se tot één game beperkt en graag wat visuele flair in zijn of haar producten ziet.
Waar de G Pro modellen gericht zijn op de 'echt' professionele esporters die superlichtgewicht apparatuur willen om zonder enige afleiding één game (met name FPS en MOBA titels) tot in de perfectie te beheersen, is G5 bestemd voor wie meer typen games speelt en meer veelzijdigheid, aanpasbaarheid (en verlichting) wenst.
Het betekent dat 'hoger is beter' niet meer automatisch opgaat, al zal het nog wel even duren voor Logitech alle producten heeft opgevolgd en van een naam in de nieuwe systematiek heeft voorzien.
Prijs en beschikbaarheid Logitech G522 Lightspeed
De Logitech G522 Lightspeed gaming headset is te koop vanaf 21 mei 2025 en moet 169,99 euro gaan kosten. Een review exemplaar is al bij TechFi aanwezig, en hopelijk kunnen we daar binnenkort meer over vertellen.
Logitech G522 Lightspeed in een oogopslag | |
Kleur | Zwart, wit |
Gewicht | 290 g |
Drivers | 40 mm |
Microfoon | Full-range unidirectioneel |
Verbinding | Logitech Lightspeed Bluetooth USB-C bedraad |
Accu | Zonder / met RGB: 30 / 70 uur |
Verlichting | 2x 4 zone RGB, 16,8 mln. kleuren |
BijzonderheDen | On-device opslag instellingen Vervangbare oorkussens, hoofdband en accu Blue Vo!ce Logitech G Hub (desktop/mobiel) |
Fabrikantinfo | Lees meer bij Logitech |
adviesprijs | € 169,99 |