Logitech G522 Lightspeed review: zo goed kan een headset microfoon zijn

Enige tijd geleden completeerde de Logitech G522 Lightspeed de '500'-set van Logitech, die verder bestaat uit de Logitech G502 gaming muis en het Logitech G515 mechanisch toetsenbord. Al bouwt het concept voort op dat van de G733 Lightspeed, het bedrijf ontwierp de headset van de grond af aan opnieuw. Het resultaat mag er zijn, waarbij de microfoon speciale vermelding verdient.
Logitech G522 Lightspeed: drie verbindingsopties
Deze headset heeft drie opties voor verbinding met een laptop, gaming pc of console: Bluetooth, een kabel en Logitech's eigen snelle, draadloze verbinding: Lightspeed. Vandaar de naam. Deze gaming headset volgt de G733 uit 2020 op, die alleen via Lightspeed verbinding maakte. De G522 is dus veelzijdiger. De Lightspeed adapter is bovendien zeer compact uitgevoerd. Het is een usb-a adapter, maar Logitech levert wel een usb-c kabel en usb-c-naar-a verloopje mee. Volgens de makers is dit primair een headset voor pc gamers, om welke reden voor usb-a is gekozen.
De Lightspeed-verbinding is in elk geval razendsnel. Er is geen merkbare vertraging, ik hoor geen verschil tussen een bekabelde aansluiting en de draadloze. Helaas is het niet mogelijk één Lightspeed adapter te gebruiken voor toetsenbord, muis en headset. Gebruik je dus ook een G515 toetsenbord, dan is een tweede Lightspeed dongle nodig (die kan dan wel muis en toetsenbord bedienen). Dat is een beperking die voor zover ik weet alle draadloze headsets hebben.
De extra aansluitmogelijkheden zijn niet het enige dat veranderd is, vergeleken met de G733. De pasvorm, de gebruikte drivers (speakers), de bediening, de microfoon en de rgb-verlichting zijn alle veranderd. Eigenlijk is alleen Lightspeed wat ze gemeen hebben. Dat komt goed uit, want de G733 heb ik nooit in handen gehad, dus een vergelijking zou sowieso lastig worden. Het moge duidelijk zijn dat ook zonder die kennis, de G522 compleet anders is.
In een eerdere hands-on ben ik al uitgebreid ingegaan op alle kenmerken van deze headset, dus lees die vooral terug. Hier gaat het bovenal over de praktijk: hoe bevalt deze headset in gebruik? Om dat te bepalen heb ik hem een aantal weken als standaard headset gebruikt, zowel voor gaming als voor videogesprekken en gewoon om muziek te luisteren. Dat levert een goed totaalbeeld op, waarin sterke en minder sterke kanten duidelijk naar voren kwamen.
Constructie en materiaal
De Logitech G522 Lightspeed is geheel opgetrokken uit plastic, inclusief de hoofdband. Daarbij kan je bij aanschaf kiezen uit een zwarte of een witte uitvoering. De witte die we voor deze review ontvingen, heeft grijze oorkussens en een mintgroen kleuraccent in het elastiek dat op je hoofd rust. Over dat geribbelde onderdeel verderop meer. Mocht je het mintgroen storend vinden, dan kan je het elastiek ook omdraaien, zodat het gekleurde deel onzichtbaar op je hoofd rust.
Ondanks het gebruikte materiaal voelt de headset stevig aan. Je kan hem in de meest gekke vormen buigen, en hij springt gewoon terug. Dat stelt gerust, dat hij tegen een stootje kan. Heel bijzonder licht is hij niet, maar ook niet heel zwaar. Inclusief microfoon laat de G522 Lightspeed de weegschaal naar 297 gram uitslaan. Dat is niet zo licht als een Sony WH-1000XM6 (256 gram), maar goed te doen. Ook na vele uren is het gewicht niet problematisch. Je krijgt eerder last van enige warmte, zeker in de zomermaanden. Dat is bij over-ear headsets eigenlijk steevast het geval.
Meer over draagcomfort hieronder, maar eerst nog een paar vermeldenswaardige eigenschappen. De linker- en rechter units zijn heel duidelijk gemarkeerd, met een grote L en R op het textiel dat de drivers afdekt. Nu is de kans vrij klein dat je 'm verkeerd op je hoofd zet, maar de microfoon is afneembaar en dan oogt het meer als een reguliere hoofdtelefoon. Je voelt het gauw genoeg als ie omgekeerd zit, maar de duidelijke markeringen zullen dat voorkomen.
De afneembare microfoon is gevat in rubber en zeer flexibel instelbaar. Logitech heeft een goede balans gevonden tussen flexibiliteit en stevigheid, hij blijft goed in positie zitten. De bevestiging is een 3,5 mm stekker, en omdat hij enigszins verzinkt in het omliggende plastic, kan hij daar niet omheen draaien. Het is een goed doordachte oplossing.
Draagcomfort en verstelmogelijkheden
Logitech heeft voor deze headset gekozen voor een relatief losse pasvorm, de G522 klemt daardoor totaal niet op je hoofd. In elk geval niet op mijn toch niet bijzonder klein uitgevallen exemplaar. De headset rust niet direct met de bovenband op je hoofd. Er is een elastische strap, die je op twee standen kan bevestigen. Je kan 'm ook afnemen en zodoende reinigen. Logitech zegde bij introductie toe dat hier losse, vervangende exemplaren voor te koop zouden zijn. Vooralsnog zijn die niet te vinden op de site met accesoires van het bedrijf. (Voor de G733 en G335 wel, zij het alleen via Google of de zoekfunctie binnen de site).
Omdat de ruim vallende, diepe units met de drivers goed over de oren vallen, hoeft de headsetriem (zoals Logitech zo'n ding officieel noemt) niet veel tegendruk te bieden. Toch merkte ik na verloop van tijd dat de headset wat lager kwam te hangen. Het elastiek zou van mij wel wat stugger mogen zijn. Dat is natuurlijk tamelijk persoonlijk. Vervelender is dat de verstelbaarheid beperkt is. Zelfs met mijn hoofd had ik de 'kleinere' stand nodig, en nog een tandje kleiner was vermoedelijk handig geweest. Die optie is er niet. Wel kan je de units zelf een klein stukje omhoog en omlaag bewegen, maar dan nog is de 'kleinste' stand nog altijd behoorlijk 'groot'.
Hoewel ingenieus bedacht, heeft een traploos verstelbaar mechanisme toch mijn voorkeur. SteelSeries doet dit wat mij betreft toch beter, met een vergelijkbare zwevende band, die je met behulp van klittenband kan verstellen. Het comfort is ook bij Logitech wel hoger dan wanneer de headset rechtstreeks op je hoofd rust - alleen de uiteindelijke pasvorm en hoogte waarop de headset hangt zouden met meer verstelmogelijkheden beter uitpakken.
Los hiervan is de G522 zeer prettig op in elk geval mijn hoofd. De grote cups bieden veel ruimte voor de oren, waardoor die niet klem komen te zitten en ook niet al te snel opwarmen. Het prettige materiaal van de oorkussens veert goed mee, terwijl het ook zorgt voor afsluiting rondom. De passieve geluidsonderdrukking is beperkt, wat een voor- en een nadeel is. Voordeel is dat je redelijk bewust blijft van wat er om je heen gebeurt (mits je het volume niet te hoog opdraait), nadeel is dat je toch wel veel hoort - zoals getik op een mechanisch toetsenbord. Veel demping biedt de G522 niet in dat opzicht.
Bediening van de Logitech G522 Lightspeed: exemplarisch
De primaire bediening van de headset zit op de linker unit. De implementatie is voorbeeldig, met knoppen die je duidelijk op de tast kan vinden en herkennen. De aan/uit-knop is een schuifschakelaar, die je niet per ongeluk zal indrukken. De dempknop van de microfoon is geribbeld en moet je echt flink indrukken. Het volumewiel is eveneens voorzien van een textuur en zit precies op de juiste plek om met je linkerduim te bedienen. Er recht boven zit een kleiner knopje om te schakelen tussen Lightspeed en Bluetooth. Door de positie en de kleine uitstulping vind je dat direct.
Alle knoppen (behalve, gelukkig, het volumewiel) gaan gepaard met audiofeedback. De dempknop wordt gevolgd door een piepje (en als de microfoon langere tijd gedempt is, krijg je een hoorbare herinnering). De Bluetooth/Lightspeed knop meldt in gesproken vorm welke stand je geselecteerd hebt. En het aan- en uitzetten gaat ook met een geluidje gepaard - en een melding van de gekozen verbindingsvorm.
Naast knoppen op het apparaat kan je de G522 bedienen en instellen met Logitech G Hub op de pc (Windows en MacOS), en de Logitech G app op je smartphone. Dat laatste is erg handig om instellingen aan te passen, zonder dat je uit je game hoeft te alt-tabben. En bij gebruik in combinatie met een console is het uiteraard ook nuttig. In beide apps kan je de weergave aanpassen met een 10-band equalizer. Daarnaast heb je een keur aan instellingsmogelijkheden voor de microfoon, waarover verderop meer. En uiteraard kan je de verlichting aan weerszijden van de headset naar wens instellen.
Alle instellingen worden bewaard in de headset, dus je kan 'm probleemloos op meer pc's en consoles gebruiken, zonder terug te vallen naar de standaardinstellingen, of steeds opnieuw instellingen te moeten aanpassen.
Een kanttekening bij G Hub is dat Logitech er standaard een tegel in toont die je moet overhalen meer spullen van het merk te kopen. Je kan 'm wegklikken, maar hij duikt vanzelf weer op. Dat is irritant, maar je kan dit uitzetten in de instellingen van de toepassing. Zie de screenshot in de carrousel hierboven. Vergeleken met de santekraam aan advertenties die je in SteelSeries GG voor je neus krijgt, valt het wel mee: het kan erger.
Verlichting en accuduur van de Logitech G522 Lightspeed
Wat die verlichting betreft: aan beide zijden zitten vier rgb leds, die alle kleuren van de regenboog kunnen tonen. Bij de G733 scheen het licht naar verluidt naar voren, wat reflecteerde in je beeldscherm. Minder handig, om welke reden het opzij afstraalt bij de G522. Bovendien ligt de verlichting flink verzonken. Je ziet er zelf dus niets van, maar je omgeving kan genieten van een lichtshow.
Met de instellingen in G Hub en de Logitech G app kan je daar veel variaties in maken. Je kan zowel kiezen uit allerlei presets, maar ook eigen kleurcombinaties en patronen instellen. Gebruik je meer Logitech apparatuur, dan kan je de verlichting daarmee synchroniseren. Wat ook kan, is de controle overlaten aan Windows, want de Logitech G522 Lightspeed kan overweg met Windows Dynamic Lighting. Daarmee heb je minder instelmogelijkheden, maar je kan wel de verlichting van apparatuur van verschillende merken op elkaar afstemmen.
De verlichting consumeert uiteraard wel meer stroom, dus voor een maximale gebruiksduur kan je die uitschakelen. Met verlichting moet de headset het tot zo'n 40 uur uithouden, zonder zou je 90 uur moeten bereiken. In mijn ervaring klopt dat aardig, al hield ik de verlichting voornamelijk aan. Vaker dan een keer in de week hoefde ik de G522 eigenlijk niet te laden. Optioneel kan je in de software een alternatieve laadstand activeren, waarmee de accu niet volledig wordt geladen en deze langer mee moet gaan.
Ook schakelt de headset zichzelf automatisch uit, standaard na 30 minuten, maar desgewenst na 15 of 60 minuten, of nooit. De verlichting kan optioneel rood kleuren om te laten zien dat je accucapaciteit onder de 15% is gedaald.
De microfoon: ongekend goed geluid
Het paradepaardje van de Logitech G522 Lightspeed is de microfoon. De meeste headset microfoons hebben een relatief beperkt bereik qua geregistreerde frequenties en bitdiepte, bijvoorbeeld 1000-10.000 Hz bij 8-bits. De G522 kan frequenties van 70 tot 20.000 hertz vastleggen met 16-bits resolutie. Logitech spreekt elders van een 48kHz/16-bit microfoon, overigens. Hoe dan ook levert dit een veel rijker geluid op.
Dat is ook duidelijk merkbaar in het gebruik. Vergeleken met de SteelSeries Arctis 7P+, die echt geen slechte microfoon heeft, is hoorbaar meer detail aanwezig. Met name midden- en lagere tonen vullen het geluidsbeeld op tot een natuurlijker klank. Je kan het vergelijken met deze twee korte opnames: Arctis 7P+, G522 Lightspeed. Het opnamevolume is niet identiek, waardoor de 7P+ iets luider klinkt, maar dan nog klinkt de G522 beter. Hier is nog een opname van de G522 met de gain op 10 dB (15 dB is het maximum).
Naast de hogere opnamekwaliteit biedt de microfoon meer mogelijkheden. Je kan sidetone (de mogelijkheid jezelf te horen) instellen met een schuifregelaar, zodat je precies genoeg van je eigen stem hoort, zonder dat het storend wordt. Dat is een meer geziene feature, maar niet alle headsets bieden die optie. Een functie die je eigenlijk nooit aantreft, is een equalizer voor de microfoon. Hiermee kan je aanpassen, hoe je stem klinkt. Logitech biedt een aantal presets (o.a. om een typisch 'radiogeluid' te emuleren), je kan het ook zelf naar wens instellen.
Wat niet kan, is je stem geheel vervormen of onherkenbaar veranderen. Dat was een leuke extra geweest - en voor sommige gamers misschien ook wenselijk, maar hier is niet in voorzien.
Registreert soms wat al te veel
Waar ook niet in voorzien is, is een vorm van onderdrukking van omgevingsgeluid. Sowieso is het wat opmerkelijk dat de microfoon een omnidirectioneel opnamepatroon heeft. Een headset mic moet je stem opvangen en verder zo min mogelijk; unidirectioneel lijkt dan meer voor de hand te liggen.
Volgens een woordvoerder van Logitech die we hierover vroegen, zou de microfoon wel omgevingsgeluid moeten filteren, maar in opnames blijkt daar weinig van. Zo wordt het typegeluid van mijn toetsenbord, een relatief stille Logitech MX Mechanical, wel erg detailrijk vastgelegd. Hier heeft een concurrent als SteelSeries, met de ClearCast ruisonderdrukking van de Sonar toepassing in de GG toepassing van dat merk, wel een duidelijk voordeel. Met die op maximaal ingesteld hoor je zelfs niets van het getik (het verschil tussen 'uit' en 'minimaal' is dan weer een stuk kleiner).
Al bij al is de microfoon van topklasse. Ik kan me zelfs voorstellen dat gamende streamers hem overwegen als alternatief voor een los exemplaar. Hij is er zeker goed genoeg voor - maar het betekent wel, dat je het geluid van de headset ook genoeg waardeert.
Hoe klinkt de Logitech G522 Lightspeed?
Dat kan nog wel eens wisselen, vermoed ik zo. Hoewel niets zo persoonlijk is als smaak en zeker smaak in klank, vind ik de Logitech G522 Lightspeed niet de best klinkende headset die ik ooit gebruikte. Nu hoeft dat ook niet, maar voor deze vraagprijs verwacht je wel geluid dat enigszins prikkelt en enthousiasmeert. Uit de doos zou ik niet stellen, dat dat bij de G522 het geval is. Hij klinkt standaard erg vlak, tot het saaie aan toe. Dat komt niet per se door een volledig vlakke frequentiecurve, maar eerder doordat midden- en hoge tonen weinig definitie laten horen. Je hoort wat er gaande is in een game, maar met weinig dynamiek. Daarnaast lijken bepaalde frequenties te worden benadrukt, maar verliezen die samenhang met de rest van het geluidsbeeld.
Met de equalizer valt daar wel het een en ander aan te doen, dus dat is prettig. Toch was het mooi geweest als de G522 uit de doos beter klonk. En ook met de equalizer aanpassingen blijft het detail dat de headset laat horen achter bij de concurrentie. In games valt op dat stemmen uitstekend verstaanbaar zijn, maar lagere stemmen - zoals compaan Jackie in Cyberpunk 2077 - klinken omfloerst en dof. Afzonderlijke effecten zijn goed identificeerbaar, maar soms scherp, op het schelle af. De lage tonen zijn het sterkste aspect van de headset, effecten in het lage register komen uitstekend tot hun recht, en een pompende dance track staat als een huis.
Maar toch, ik heb de G522 in heel wat games en genres geprobeerd, en de indruk blijft constant: een wat vlakke, saaie weergave die je niet bepaald de game intrekt. De atmosferische soundtrack van Dorfromantik neigt naar muzak, en de subtiele soundtrack van Hollow Knight verdwijnt naar de achtergrond. Een racegame of competitieve shooter ligt deze headset beter. Toch beklijft het gevoel dat Logitech hier wat heeft laten liggen.
Dat is op z'n minst opmerkelijk, want het bedrijf heeft naar eigen zeggen veel aandacht besteed aan het ontwerp van de drivers. Die zijn elk verpakt in eigen akoestische modules, waardoor het linker- en rechteroor een identieke sound te horen moeten krijgen. Bij veel andere headsets liggen de drivers 'los' in een ruimte die ze delen met andere elektronica. En omdat die per unit verschilt, kan de geluidskarakteristiek voor links en rechts ook verschillen. Technisch zal het allemaal op orde zijn, maar onder de streep telt juist bij audio het gevoel. En dat is onderkoeld bij de G522.
Dat beeld zet zich overigens voort als je muziek luistert, sterker, daar is het nog veel sneller merkbaar. Als ik Goodbye Yellow Brick Road in de live-uitvoering van Sara Bareilles opzet, een nummer dat zich kenmerkt door een enorme dynamiek en sfeer, reproduceert de G522 het klinisch en saai. Luister ik het op de Arctis 7P+, dan weet ik weer waarom het zo'n fantastische uitvoering is. Het meeslepende openingsnummer van de film F1, Lose My Mind van Don Toliver en Doja Cat, klinkt in de standaardweergave als een achtergronddeuntje op de autoradio. Met de Media preset komt het beter uit de verf, maar vergeleken met een betere hoofdtelefoon blijft het flets.
De afgelopen tijd heb ik nogal wat hoofdtelefoons in de 400-euro klasse beluisterd, wat natuurlijk geen faire vergelijking is voor de 170 euro kostende G522. Om die reden pakte ik als sanity check de Arctis 7P+ erbij, toch niet het nieuwste model en met een vergelijkbare prijs. Qua dynamiek en geluidsbeeld levert die absoluut een betere weergave.
Ruimtelijk geluid met DTS Headphones:X
De Logitech G522 Lightspeed bevat een licentie voor DTS Headphones:X. Daarvoor moet je wel eerst de DTS Sound Unbound app installeren via de Windows Store. Vervolgens moet je die optie kiezen in het Windows geluidmenu voor ruimtelijk geluid. Als de game het dan ondersteunt, kan je kiezen uit een aantal presets in de DTS Sound Unbound app voor een ruimteljker weergave. Dat heb ik uitgeprobeerd met Shadow of the Tomb Raider.
De DTS app bevat een relatief klein aantal presets, waarvan de 'Spacious' en 'Spacious 2' een duidelijk ruimtelijker weergave bieden in de game. Staand op het terrein van het festival aan het begin van de game klinkt de omgeving realistischer, meer alsof je echt op een plein bent waarin de muziek en achtergrondgeluiden meer verspreid en beter te plaatsen zijn in de locatie. De game moet er support voor hebben, maar dat zijn er best wel wat. Ook Cyberpunk 2077 bijvoorbeeld geeft een ruimtelijker weergave met dit alternatief voor Dolby Atmos. Het is een mooie extra bij de headset, een licentie voor de app kost normaal gesproken net geen 20 euro.
Het enige nadeel is dat de Lightspeed dongle wel met de pc verbonden moet zijn. Haal je die eruit, dan deactiveert de licentie en verdwijnt de optie uit het Windows geluidmenu.
Conclusie
Na ruim een maand met de Logitech G522 Lightspeed neem ik er met wat gemengde gevoelens afscheid van. Er is veel om te waarderen aan deze gaming headset. Het draagcomfort is uitstekend, zelfs al zie ik nog wat mogelijkheden voor verbetering van de aanpasbaarheid. Het is een headset die je probleemloos uren kan dragen. De bediening is uitstekend en intuïtief op het toestel zelf, en Logitech biedt alle wenselijke aanpassingsmogelijkheden in software. Dat aanpassingen op de headset worden bewaard is een belangrijk pluspunt.
De microfoon van de G522 is van ongeëvenaarde kwaliteit, in elk geval voor een headset. Het zorgt voor een merkbaar betere verstaanbaarheid, je komt beter en aangenamer over. Het is zonder twijfel het sterkste punt van deze headset. De uitgebreide aanpassingsmogelijkheden voor je stemgeluid zijn een leuke extra. Helaas is de microfoon erg gevoelig en pikt omgevingsgeluid snel mee, waarbij de software niet de mogelijkheid biedt dat weg te filteren. Dat is wel iets om rekening mee te houden als je een mechanisch toetsenbord voor je neus hebt staan - zoals veel gamers.
Waar de G522 minder overtuigd is met zijn geluidsweergave. Je zal alles horen wat je moet horen, en de tuning lijkt met name voor shooters en gamegeluiden prima toereikend. Afzonderlijke geluiden krijg je goed mee, waardoor je snel kan reageren. De keerzijde is dat het geluidsbeeld cohesie mist en klinisch klinkt. Met de equalizer is verbetering aan te brengen, maar je zou willen dat hij uit de doos geoptimaliseerd was om ook soundtracks en fijne details met meer definitie te laten horen. Ook met de equalizer zijn de mogelijkheden eindig. Vergeleken met andere headsets in dit prijssegment is de audio minder sterk. Dat is zeker bij muziek die meer biedt dan een stevige bastrack erg merkbaar.
Maakt het de G522 tot een slechte keuze? Nee, dat nu ook weer niet. Je krijgt een zeer complete headset, die met name voor competitieve gamers erg veel biedt. Wil je voetstappen, kogelinslagen en je teamgenoten kraakhelder horen, terwijl je intensief communiceert via voice chat? Dan zit je met de G522 zonder meer goed. De uitgebreide connectiviteitsopties maken hem bovendien aantrekkelijk voor wie gamet op pc, Steam Deck en/of andere platformen. Dat je vrijwel alle instellingen ook in een smartphone app kan aanpassen, is daarvoor superhandig. Wees er alleen van bewust, dat het niet de meest all-round headset op de markt is. Luister je ook veel muziek en speel je meer atmosferische games, dan zijn er betere keuzes - al zal je die microfoon dan wel missen.
Logitech G522 Lightspeed
Logitech G522 Lightspeed in een oogopslag | |
Kleur | Zwart, wit |
Afmetingen | 20,1 x 18,4 x 8,1 cm |
Gewicht | 297 g incl. microfoon |
Drivers | 40 mm Pro-G 20-20.000 Hz freq. bereik 97 dB@ 1kHz / 0,62V(10mW) |
Microfoon | Full-range unidirectioneel 70-20.000 Hz |
Verbinding | Logitech Lightspeed Bluetooth 5.3 USB-C-naar-A bedraad |
Accu | Zonder / met RGB: 90 / 40 uur |
Verlichting | 2x 4 zone RGB, 16,8 mln. kleuren |
BijzonderheDen | On-device opslag instellingen Vervangbare oorkussens, hoofdband en accu Blue Vo!ce Logitech G Hub (desktop/mobiel) |
Fabrikantinfo | Lees meer bij Logitech |
adviesprijs | € 169,99 |
Koop bij |