Review   |   Muizen

Muizen voor kleine, grote én linkerhanden: Logitech Signature M650 review

Muizen voor kleine, grote én linkerhanden: Logitech Signature M650 review
De Logitech Signature M650 is verkrijgbaar als linkshandige muis (voor) en als kleiner model (achter) - alleen links én klein, dat dan weer niet.

Als het over muizen gaat, hanteren de meeste fabrikanten dezelfde benadering als Ford destijds: alles kan, zolang het maar een relatief groot, rechtshandig model is. Nu valt daar wel wat op af te dingen in de wereld van gaming muizen, waar klein en licht tegenwoordig opgeld doen. Maar dat zijn relatief dure, exotisch ogende muizen, die overkill zijn voor huis- tuin- en kantoorgebruik. Een linkshandige muis is al helemaal uitzonderlijk. De recent aangekondigde Logitech Signature M650 muis is wat dat betreft een breath of fresh air: een alleszins degelijke computermuis, beschikbaar in twee maten, waarvan één voor zowel linker- als rechterhanden.

Logitech Signature M650: ook een linkshandige muis

De Logitech Signature M650 muis is er zoals gezegd in twee maten: L en M. L is overigens eerder medium - er zijn heel wat aanzienlijk grotere muizen. Toch kunnen we ons voorstellen dat dit formaat te groot is voor de kleinere hand. De Signature M650 M is dan de oplossing. Hoewel het verschil in cijfers klein lijkt, is deze versie in de praktijk een stuk kleiner dan de M650 L.

Waar hebben we het dan over? De Logitech Signature M650 in medium is 10,7 cm lang, 6,2 cm breed en 3,8 cm hoog. In large is hij 11,8 cm lang, 6,6 cm breed en 4,2 cm hoog. Lijkt een klein verschil, 1,1 cm lengte, 0,4 cm breder/smaller dan wel hoger/lager. Toch zie je het gelijk - en je voelt het ook in de hand. 

Naast de twee verschillende formaten is de M650 L beschikbaar als een linkshandige muis. Linkshandige muizen zijn zeldzaam. Het beste waar je als linkshandige op kunt hopen, is een symmetrisch design zonder duimknoppen. Of een waarbij je die duimknoppen probeert niet aan te raken met je ringvinger en pink. De M650 L voor linkshandigen is een verademing, want daarop zitten de duimknoppen rechts. Zo heb je als linkshandige dezelfde mogelijkheden als de overige 90% van de wereld.

Van voor naar achter: Logitech Signature M650 M voor rechtshandigen, M650 L linkshandige muis, MX Master 3 (heel erg alleen voor rechtshandigen) Van bovenaf bezien zijn de verschillen in omvang goed zichtbaar Ook van achteren bezien is te zien dat de MX Master 3 fors hoger is dan de beide M650 modellen De drie opties van Logitech naast elkaar: naast de M650 L is de MX Master 3 een XXL Een laatste vergelijking

Draadloos met Logitech Bolt

Links Logitech Unify ontvanger, rechts Logitech BoltAfgezien van formaat en geschiktheid voor linker- en rechterhanden, heeft de M650 muis nog een paar interessante eigenschappen. Zo heeft Logitech voor de knoppen 'stille' schakelaars gebruikt. Daarnaast zijn deze muizen alle draadloos - we zouden het bijna vergeten. Ze werken op een enkele AA-batterij en claimen daarop een werktijd van twee jaar (!). Ook handig om te weten: voor de draadloze verbinding gebruiken de muizen Logitech Bolt. Dat is de extra-veilige, op Bluetooth gebaseerde standaard die het bedrijf vorig jaar introduceerde. Verbinding maken via Bluetooth met een andere adapter (bijvoorbeeld ingebouwd in je laptop) kan ook. Alleen heb je dan niet de extra beveiliging. 

Verder vinden we het vermeldenswaard dat de behuizing van de Signature M650 muizen deels gemaakt is van hergebruikt plastic. Hoeveel, hangt af van de kleur. Maar alle aandacht voor hergebruik waarderen we, uiteraard.

Last but not least, de prijs: de Logitech Signature M650 muis kost 44,99 euro. Of je nu een grote, een kleine, een linker- of een rechterhand uitvoering kiest. Dat is niet megagoedkoop, maar alleszins betaalbaar. Vooral als je bedenkt dat in dat bedrag een Bolt-ontvanger is inbegrepen. Los kosten die 12,99 euro.

Matige start: een blister (maar niet van de ergste soort)

We ontvingen voor deze test twee Logitech Signature M650 muizen. In aangenaam zachtroze een M650 M voor rechtshandig gebruik, en een M650 L voor linkshandig gebruik in eveneens esthetisch verantwoord wit-grijs.

De ervaring begint met een kleine teleurstelling: Logitech levert de beide Signature M650 muizen in een plastic blisterverpakking. Dat is niet uitzonderlijk voor muizen in deze prijsklasse. Dat neemt niet weg, dat blisters een verschrikkelijk uitvinding zijn. Het zijn verpakkingen die voor twee dingen zijn ontworpen: de klant moet het product goed kunnen zien, maar niet stiekem in de winkel uit de verpakking kunnen frutselen. Om die reden is dit type verpakking doorgaans alleen te openen met behulp van een scherp mes, een schaar en een verbandtrommel.

De M650 valt mee in dat opzicht: er zit een inkeping aan de achterkant en een gestansde rand. Daardoor kan je de verpakking makkelijk opentrekken. Helaas zit het product nog steeds in een lelijke bult single-use plastic, maar het is een stap in de goede richting.

De Logitech Signature M650 wordt geleverd in een nare plastic blister verpakking Een kleine tegemoetkoming is dat je deze blister in elk geval zonder gereedschap kunt openen.

Een nadere blik op de Logitech Signature M650

Eenmaal uit de verpakking valt een ding direct op: de M650 muizen voelen heel prettig aan. De bovenkant is van glad, maar niet te glad plastic. De zijkanten zijn van een ander, ruwer soort plastic. Er zitten bovendien groeven in voor extra grip. De zijkanten buigen behoorlijk naar binnen, maar niet zoveel dat je de muis krampachtig moet vasthouden.

Aan de onderzijde van de muizen zitten vier teflon voetjes. Daarop glijdt de Signature M650 soepel over muismat en bureau. De detectie van de sensor is op diverse ondergronden prima. Hoewel de M650 het prima op een bureaublad doet, raden wij uit principe altijd een muismat aan. De ervaring leert dat het niet veel uitmaakt welke, maar de meeste sensoren werken er gewoon voorspelbaarder op dan op hout of fineer. Met glas kunnen de meeste helemaal niet overweg.

Ook onderop zit een knopje om draadloos verbinding te maken. Dat is niet nodig voor verbinden met de Bolt-ontvanger, maar kan van pas komen als je met een andere Bluetooth-ontvanger verbinding zoekt. Verder zit hier een aan-uit schakelaar. Daarmee kan je ongewenst batterijgebruik in de tas te voorkomen. Onder een afschuifbaar klepje bevindt zich de enkele penlite batterij (Logitech levert een nette Duracell mee) en de Bolt usb-ontvanger. Dat is handig als je de muis meeneemt, of gebruikt op verschillende computers.

Logitech Signature M650 muizen: vóór een M in roze, achter een L in wit/grijs Logitech Signature M650 M en L naast elkaar Voorzijde Logitech Signature M650 L voor linkshandigen Deze Logitech Signature M650 L is een linkshandige muis: aan de linkerkant zitten geen knoppen... ...aan de rechterkant wel De Logitech Signature M650 L ziet er best mooi uit zo in grijs/wit. Deze Logitech Signature M650 M is een maatje kleiner Logitech Signature M650 M, rechtshandig in roze Bij de rechtshandige Logitech Signature M650 M zitten de knoppen uiteraard wel links Logitech Signature M650 M Onderkant van de Logitech M650 M Onder een klepje gaat een AA-batterij schuil, en een ruimte voor de Logitech Bolt ontvanger Onderkant Logitech M650 L Links een Logitech Unify ontvanger, rechts Logitech Bolt

Logitech Signature M650 in gebruik

Voor onze wat grotere jatten is de M650 M aan de kleine kant, maar de M650 L past heel behoorlijk. De kleinere versie is nog altijd een stuk prettiger in het gebruik dan een touchpad, dus die zien we ons wel voor onderweg in de tas stoppen. Zoals gezegd hadden we een linkshandige versie van de M650 L. Niet zonder reden, want schrijver dezes is van huis uit linkshandig. Muizen heeft hij zich noodgedwongen rechts aangeleerd, maar de M650 L als linkshandige muis zou hem van gedachten kunnen doen veranderen.

De muisknoppen maken inderdaad erg weinig geluid in vergelijking met doorsnee computermuizen. Dat is lekker rustig. De knoppen aan de zijkant zijn ook stil, maar niet zo stil als de hoofdtoetsen. Gek genoeg maakten ze wat meer geluid op de M650 M dan op de linkshandige L, die we ook ter beschikking hadden. Het scrollwiel voelt aangenaam aan, met een merkbare maar lichte kartelfeedback. Je voelt de stapjes, maar het wieltje draait heel soepel. De afwerking met zacht aanvoelend plastic of rubber is een mooi detail. 

Meer opties met Options+

Opmerkelijk is dat de Signature M650 niet werkt met de Logitech Options software. Wil je iets aanpassen aan de muis, dan moet je Options+ hebben. Deze opvolger van Logitech Options verkeert momenteel nog in bèta: het is nog niet af. Daar merkten we iets van, toen we de installatiewizard voor de M650 hadden doorlopen, en het programma vastliep op het opslaan van instellingen. Maar afgezien daarvan werkt het naar behoren.

Met Options+ zie je pas wat de M650 allemaal kan. Zo kan je horizontaal scrollen, door een van de duimknoppen ingedrukt te houden, en dan te scrollen. Dat werkt prettiger dan het opzij duwen van het muiswiel, dat je ook nog wel ziet. Ook is er een optie voor 'smooth scrolling', waarbij door webpagina's scrollen soepeler zou moeten gaan. Zet je dit aan, dan zie je inderdaad een soort animatie, waarbij de pagina op een andere manier tot stilstand komt. Het nadeel lijkt wel te zijn, dat de positie zich nogal eens onbedoeld op het laatste moment corrigeert. Wij vonden het niet per se een verbetering, ondanks het visueel fraaie effect.

Verder kan je de functies van de knoppen aanpassen. Desgewenst kan dat ook per toepassing. Zo kan je bijvoorbeeld voor Photoshop andere functies toekennen dan voor Word. Dat was dus waar de software voor ons op vastliep: het blijft bèta. 

De Logitech Signature M650 werkt uiteraard ook zonder Options+ - zo hebben we 'm aanvankelijk ook gebruikt. Je laat dan wel de nodige mogelijkheden liggen. Nadeel van deze software is dat hij niet bruikbaar lijkt, zonder erop in te loggen. 

In Logitech Options wordt de Logitech Signature M650 niet herkend Met Logitech Options+ kan je wel aan de slag met de Logitech Signature M650 De installatiewizard van de Logitech Signature M650 in fleurige lila Logitech Signature M650 installatiewizard in Options+ Logitech Signature M650 installatiewizard in Options+ Logitech Signature M650 installatiewizard in Options+ Logitech Signature M650 installatiewizard in Options+ Logitech Signature M650 installatiewizard in Options+ Logitech Signature M650 installatiewizard in Options+ Logitech Signature M650 instellingen in Options+ Logitech Signature M650 instellingen in Options+ Logitech Signature M650 instellingen in Options+ Logitech Signature M650 instellingen in Options+ Logitech Signature M650 instellingen in Options+

Conclusie

De Logitech Signature M650 komt tegemoet aan mensen die niet beschikken over 'standaardhanden'. Dat zijn er meer dan een paar: zo'n 10 procent van de bevolking is linkshandig. Daarnaast is nog altijd pakweg de helft van ons vrouw en daarmee doorgaans wat kleiner van hand. Top dat Logitech dus tegemoet komt aan deze verontachtzaamde groepen.

Natuurlijk, helemaal ideaal is de Signature M650 niet. Linkshandigen hebben bijvoorbeeld niet de optie voor de kleinere M650 M - die is er alleen voor rechts. Linkshandigen kunnen alleen kiezen tussen een wit en een grijs exemplaar, de lichtroze versie is er alleen voor rechts. Wat minder frivool is dat de M650 tamelijk basale muizen zijn, met maar een paar knoppen en een vrij generieke pasvorm. Het zijn bepaald geen MX Master 3 muizen. Die in meerdere maten voor rechts én links maken, zou pas echt een statement zijn.

Maar toch, in hun soort zijn de Logitech M650 M en L lang geen vervelende knaagdieren. Sterker, ze zijn gewoon best fijn. Het materiaal is goed, de pasvorm is goed en zeker met Logitech Options+ heb je de nodige instelmogelijkheden. Dat die software nog niet echt 'af' is, moeten we Logitech dan ook maar vergeven. Zoek je een niet-standaard muis voor je niet-standaard hand, dan kan je het slechter treffen dan met de Logitech Signature M650. Wie steevast met links muist, moet de M650 L zeker overwegen.