Nieuws   |   Creativiteit

Luminar Neo herkent diepte in foto's en dat maakt heel veel mogelijk voor snelle beeldbewerking

Luminar Neo herkent diepte in foto's en dat maakt heel veel mogelijk voor snelle beeldbewerking
Luminar Neo maakt het verwijderen van ongewenste elementen heel eenvoudig. Is handmatig maskeren straks iets uit het verleden?

Voor wie eerdere artikelen niet heeft gelezen: Luminar AI en Luminar Neo zijn software om foto's te bewerken met behulp van kunstmatige intelligentie. Dat is een radicaal andere benadering dan de klassieke methode. Tegelijkertijd is het voor smartphonegebruikers herkenbaar. Veel smartphone apps werken ook met slimme algoritmes om snel, met een druk op de knop een foto te verbeteren. Wie daaraan gewend is en met een klassiek bewerkingspakket aan de slag gaat, komt van een koude kermis thuis. Skylum had al Luminar AI in de portfolio, maar werkt sinds de nodige tijd aan Luminar Neo. Bij een tech demo kregen we een betere indruk van dit pakket.

Luminar Neo, opvolger van Luminar 4

Om maar met de deur in huis te vallen, Luminar Neo is geen opvolger van Luminar AI, maar wordt de opvolger van Luminar 4. Het heeft daarmee mee eigenschappen die je van een beeldbewerkingsprogramma mag verwachten. Zoals de mogelijkheid in lagen en met maskers te werken. Die zaken zitten niet in Luminar AI. Dat pakket is gericht op snel een foto optimaliseren, vergelijkbaar van wat je doet met bijvoorbeeld Instagram. Skylum brengt regelmatig nieuwe pakketten met filters uit waarmee je foto's een bepaalde 'look' kan geven.

Luminar Neo is veel meer gericht op het perfectioneren van foto's, maar probeert je werk uit handen te nemen. Dat doet het met kunstmatige intelligentie, wat de focus was van Luminar AI. Alle tools van Luminar AI komen dan ook naar Neo, zo vernamen we. Zoals de mogelijkheid eenvoudig een complete lucht te vervangen, inclusief reflecties in water en aanpassing van de belichting.

Relight AI: een 2D foto wordt 3D

Daarnaast krijgt het een aantal nieuwe tools, waar we deze week een demo van kregen. Veruit de indrukwekkendste daarvan, visueel althans, is Relight AI. Hiermee kan je heel eenvoudig de belichting van een scène aanpassen. Klinkt niet bijzonder, maar dat is het wel, omdat je voor- en achtergrond van een foto onafhankelijk van elkaar kunt aanpassen. Met traditionele bewerkingssoftware vergt dat nauwgezet maskeren van voor- en achtergrond. De software kan immers niet 'zien' wel object op de voorgrond staat, en wat niet. Iets waar zelfs instapsmartphonecamera's overigens tegenwoordig de hand niet voor omdraaien. 

Luminar Neo Relight AI Luminar Neo Relight AI Luminar Neo Relight AI Luminar Neo Relight AI Luminar Neo Relight AI - voor Luminar Neo Relight AI - na Luminar Neo Relight AI - voor Luminar Neo Relight AI - na

Relight AI doet wat die smartphonecamera's ook doen: met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen ze bepalen of een object voor- of juist achterin het beeld staat. Dat werkt door van een foto eerst een zogenaamde 3D depth map te maken. Een driedimensionale weergave van het 2D-beeld van de foto. Dat is verre van eenvoudig, maar de demo's die we te zien kregen, uiteenlopend van vrij simpele tot heel complexe, waren behoorlijk overtuigend. Het algoritme van Skylum lijkt érg goed in het herkennen van voor- en achtergrond.

Als gebruiker kan je zelf beïnvloeden waar die grens moet lopen, en de belichting 'voor' en 'achter' los van elkaar aanpassen. Zo kan je een foto met tegenlicht eenvoudig redden door het object op de voorgrond te isoleren. Dat kon al, met een digitaal negatief en een hoop geduld - maar Luminar Neo belooft het met een paar muisklikken mogelijk te maken.

Weg met sensorvuil - en stroomkabels

Een andere vernieuwing in Luminar Neo is een uitbreiding van het verwijdergereedschap. Momenteel werkt verwijderen in Luminar AI als een 'content aware fill'. Je selecteert iets dat je wilt verwijderen uit een foto (een vuiltje, een afleidend element of gewoon je ex) en drukt op delete. Vervolgens vult het programma de vrijgekomen ruimte in met beeld dat aansluit bij het omringende beeld.

Dust Removal AI en Line Removal AI doen hetzelfde, maar dan voor twee specifieke toepassingen, en: volautomatisch. De eerste is bestemd om vlekjes, veroorzaakt door stof en vuil op de sensor van een digitale camera, te herkennen en verwijderen. Deze functie kan onderscheid maken tussen relatief kleine 'echte' elementen van een foto (bijvoorbeeld een vogel of vliegtuig hoog in de lucht) en ongewenste elementen. Die laatste herkent het en verwijdert het, waarbij deze worden vervangen met omliggende pixels. 

Luminar Neo Dust Removal Luminar Neo Dust Removal Luminar Neo Dust Removal Luminar Neo Dust Removal Luminar Neo Dust Removal - voor Luminar Neo Dust Removal - na Luminar Neo Dust Removal - voor Luminar Neo Dust Removal - na Luminar Neo Line Removal ​​Luminar Neo Line Removal - voor Luminar Neo Line Removal - na Luminar Neo Line Removal - voor Luminar Neo Line Removal - na

Line Removal AI werkt op dezelfde manier, maar dan met kabels. Denk aan stroom-, telefoon- en tramkabels die storend door een foto kunnen lopen. Deze functie herkent kabels en verwijdert die. Op het moment dat we de demo zagen, voor zo'n 90-95 procent. Er is dus nog wat handwerk nodig. Maar dan nog, is dit een functie die potentieel heel veel tijd bespaart. Het handmatig maskeren van kabels, zeker tegen complexe achtergronden als gebouwen of bomen, is heel tijdrovend. Line Removal AI belooft hetzelfde te doen in een fractie van de tijd.

Luminar Neo beschikbaarheid

Luminar Neo is nog niet op de markt. De introductie zal binnenkort plaatsvinden, maar het programma kan al besteld worden op de site van Skylum. In het kader van Black Friday geeft de maker aardige kortingen.

Disclaimer: schrijver dezes is sporadisch maar enthousiast gebruiker van Luminar AI, TechFi heeft geen financieel belang bij deze links.