Met Luminar Neo introduceert Skylum nóg een AI-gebaseerde foto editor
Beeldbewerking op basis van AI - beter: machine learning - kan enorm tijd besparen in vergelijking met de traditionele aanpak. Zeker als het gaat om de kunst van het maskeren, oftewel het isoleren van bepaalde elementen in een foto. Dat is een noodzakelijke stap om deze vervolgens te bewerken, of te verwijderen. Het is ook een notoir tijdrovend werkje, zeker als het gaat om zaken als haren, struikgewas of complexe patronen. Met behulp van machine learning kunnen algoritmes leren om objecten te 'herkennen' en daardoor werk uit handen te nemen. Daardoor kan je met een pakket als Luminar AI met een muisklik de grauwe lucht van je selfie op vakantie vervangen door een spectaculaire zonsondergang.
De maker van Luminar AI, Skylum, kondigt nu een nieuw pakket aan, Luminar Neo. Dit kan, voorzover we kunnen opmaken uit de aankondiging, precies dezefde type bewerkingen doen als Luminar AI. Zoals de belichting van een scène aanpassen, foutjes en storende elementen naadloos verwijderen en achtergronden vervangen. Wat is er dan anders?
Nieuwe engine van Luminar Neo: werken met lagen
Misschien het minst tot de verbeelding sprekend, maar voor semi-professionele gebruikers wel van belang, is dat de onderliggende code anders is. Luminar Neo maakt gebruik van een nieuwe 'engine' en kan daardoor onder meer met lagen werken. Dat is een functionaliteit die de meer gevorderde gebruikers van Luminar AI (en de voorgangers) node missen. Met lagen kan je veel complexere bewerkingen uitvoeren, elementen in- en uitschakelen en geheel nieuwe beelden maken.
Luminar Neo belooft de AI-maskerings technieken te kunnen gebruiken om lagen te maken. Zo kan je dus jezelf losknippen uit genoemde selfie en niet alleen de achtergrond vervangen, maar bij wijze van spreken jezelf in een compleet andere omgeving plaatsen. Meme-makers gaan nu likkenbaarden, voorspellen we zo.
Elke laag kan je afzonderlijk bewerken in Luminar Neo, met alle daarvoor beschikbare gereedschappen. Daarbij kan je gebruikte instellingen opslaan als preset, om snel op andere afbeeldingen toe te passen. Bovendien is er een uitgebreide bewerkingsgeschiedenis, zodat je altijd een bewerking achteraf kan aanpassen of verwijderen.
De nieuwe engine moet ten slotte ook zorgen voor een snelle werking - sneller dan Luminar AI, is de implicatie.
Luminar Neo heeft een mobiele app
Een tweede onderscheidende feature van Luminar Neo is de integratie met mobiele apparaten. Dat gaat - hoe kan het ook anders - met een aparte app. Daarmee kan je foto's van je smartphone toevoegen aan je Luminar Catalog. Vervolgens kan je deze bewerken in Luminar Neo en weer beschikbaar maken op je mobiele apparaat, om te delen via social media bijvoorbeeld.
In de tekst van het persbericht dat we ontvingen rept Skylum over 'raw images', wat impliceert dat Neo ook overweg kan met dit type 'digitale negatieven'. Dat zou ook een flinke toegevoegde waarde zijn, want deze bevatten aanzienlijk meer informatie dan bijvoorbeeld jpg-bestanden.
Beschikbaarheid Luminar Neo
Luminar Neo moet 'deze winter' beschikbaar komen, zowel als zelfstandig pakket als als plug-in voor Photoshop en Lightroom Classic. Je kan vanaf nu een bundel vooruitbestellen met zowel Luminar AI als Luminar Neo. Een losse licentie voor twee pc's kost 59 euro in de pre-order, de bundel is 98 euro voor twee licenties voor beide pakketten.
Bron: Skylum