Vernieuwde Microsoft Surface Studio 2+ is sneller, duurder en meer (maar niet helemaal) bij de tijd
Vermoedelijk heb je wel eens een Surface Studio computer van Microsoft gezien. Dan wist je misschien niet waar je naar keek, maar zag je wel direct dat het een bijzonder design is. Misschien dacht je wel dat het alleen een beeldscherm was. De Surface Studio (niet te verwarren met de Surface Laptop Studio)heeft in heel wat films en series gefigureerd. Hoewel ontworpen voor creatieve professionals, is het apparaat volgens Microsoft ook zeer populair bij bedrijven in luxe artikelen, die het gebruiken als exorbitante 'point of sale kiosk'. Ook andere bedrijven waarbij geld geen bezwaar is mogen hem graag inzetten als eyecatcher, bijvoorbeeld op de balie bij de ingang. Absolute overkill, maar het geeft wel aan hoe aansprekend het design is van deze bijzondere pc. De nieuwste versie is de Microsoft Surface Studio 2+, die flink sneller moet zijn dan de vorige versie.
Microsoft Surface Studio 2+
De vorigie editie, de Surface Studio 2, stamde uit 2019. (De eerste verscheen in 2016.) De nieuwe Studio 2+ heeft nog altijd hetzelfde, iconische design. Een groot (28 inch, 71 cm), aanraakgevoelig beeldscherm met een enorm aantal beeldpunten: 4500x3000 is het onderdeel dat je niet kunt missen. Dit is gemonteerd op twee armen, waarmee je hoogte en kijkhoek kunt aanpassen. Dankzij een ingenieus mechanisme gaat dat verstellen vederlicht. Het scherm kan gewoon rechtop staan, maar ook bijna plat liggen als een soort tekentafel.
De basis is relatief compact en bevat dan ook laptoponderdelen. Dat beperkt de prestaties, maar maakt wel het fraaie, onopvallende ontwerp mogelijk. Wat de prestaties verder beperkte, was het gegeven dat de processor en videokaart bij de eerdere edities relatief verouderd waren. De eerste Studio bevatte een 6e generatie Core processor van Intel, verschenen in 2015. De tweede Surface Studio had een 7e generatie exemplaar, dat al bijna 3 jaar oud was bij introductie van de pc. De Surface Studio 2+ heeft een Core i7-11370H, een 11e generatie cpu dus. Deze is pakweg anderhalf jaar oud. De nieuwste Surface Studio maakt dus een inhaalslag, maar is nog altijd niet helemaal bij de tijd.
Dat geldt ook voor de videokaart. Die is wel een forse stap vooruit, want de eerdere modellen hadden nog een GeForce GTX 10x0 laptopmodel aan boord. De nu aangekondigde Studio krijgt een RTX 3060 voor laptops. Die is pakweg 25% sneller dan de GTX 1070, de snelste optie tot dusver voor de Studio. Bovendien kan deze videokaart overweg met zaken als raytracing en dlss.
Belangrijkere verschillen in de details
Je kan lang of kort delibereren over welke processor- of videokaartgeneratie Microsoft had moeten gebruiken, maar feit is dat het bij de Surface Studio nooit om prestaties alleen heeft gedraaid. Het is een apparaat dat moet appeleren aan designers. Tegelijkertijd zal het zoals beschreven ook op tal van plekken belanden waar 90% van de aanwezige rekenkracht simpelweg nooit gebruikt zal worden.
Voor designers en anderen die wél serieus aan de slag gaan met de Surface Studio 2+, zijn er interessante verschillen in de details. In tegenstelling tot het vorige model heeft de nieuwe Studio geen standaard usb-c aansluitingen, maar Thunderbolt 4-poorten. Maar liefst drie stuks, zelfs. Daarnaast is de geheugenkaartlezer van de vorige versie juist komen te vervallen.
Het beeldscherm is nu gecertificeerd voor Dolby Vision en kan dus hdr-video's op basis van die standaard correct tonen. Ook Dolby Atmos ondersteuning is nu aanwezig voor de ingebouwde 2.1 speakers.
Verder lijkt het erop dat er maar één versie komt van de Surface Studio 2+. Je kan kiezen uit één processor, één videokaart, één geheugen- en opslagconfiguratie. Qua geheugen is 32 GB aanwezig, een aangenaam riante hoeveelheid. Creatieve gebruikers zullen dat waarderen. De opslag is met 1 terabyte minder genereus bemeten. Bij de vorige editie was er een optie voor de dubbele hoeveelheid.
Prijs en beschikbaarheid Surface Studio 2+
De verschillende upgrade komen met een stevig prijskaartje. De Microsoft Surface Studio 2+ krijgt een vanafprijs van 5369 euro. 'Vanaf' impliceert doorgaans configuratiemogelijkheden, maar die zijn zoals gezegd beperkt. Je kan er een extraSurface Studio pen bij bestellen, à 110 euro. Microsoft levert het systeem compleet met zo'n pen, Surface Keyboard en Surface Mouse. Het systeem moet vanaf 1 november te koop zijn, voorbestellen kan nu al.
Ter vergelijking, de vorige editie in de meest luxe uitvoering (met 2 TB opslag) kostte min of meer hetzelfde - maar de instapversie had je al voor 'maar' een kleine 4000 euro.
Microsoft Surface Studio 2+ in een oogopslag | |
Afmetingen | Beeldscherm: 63,7 x 43,9 x 1,25 cm Basis: 25 x 22 x 32,2 cm |
Beeldscherm | 28 inch (71,1 cm) PixelSense LCD 4500x3000 pixels, 3:2, 192 PPI 10-punts multitouch Gorilla Glass 3 DCI-P3 10-bits kleur (1,07 mld kleuren) Color profiles: sRGB, Vivid Contrast: 1200:1 Dolby Vision |
Geluid | 2.1 speakersysteem Dolby Atmos 2x far-field Studio mics |
Camera | 1080p Full HD Windows Hello gezichtsherkenning |
Aansluitingen | 3x USB-C met Thunderbolt 4 (3x 4K@60 ext. monitoren mogelijk) 2x USB-A 5 Gbit/s 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting Gigabit ethernet |
Draadloos | WiFi 6 Bluetooth 5.1 |
Processor | Intel Core i7-11370H |
Geheugen | 32 GB DDR4 werkgeheugen 1 TB SSD opslag |
Adviesprijs | € 5369 |