Pro
Review   |   Laptops

Microsoft Surface Laptop Studio review: prachtige laptop voor creatievelingen

Microsoft Surface Laptop Studio review: prachtige laptop voor creatievelingen
De Microsoft Surface Laptop Studio heeft een bijzonder beeldscherm, dat niet alleen zeer goed gekalibreerd is, maar ook op allerlei manieren is te draaien: van tekentafel tot tablet.

De Microsoft Surface Laptop Studio, zoals ons onderwerp van vandaag voluit heet, is de geestelijk opvolger van de Microsoft Surface Book. Net als die hybride laptop zijn de Studio-modellen bedoeld als flexibel gereedschap voor productievelingen. Dat betekent: een flexibel, strak ontwerp met hogere prestaties. Anders dan bij de Surface Book is het scherm niet afneembaar, maar vast bevestigd. Het is echter dankzij een ingenieus mechanisme nog steeds mogelijk het om te draaien en vlak te gebruiken als een tablet. Daarbij vouw je het 120 Hz PixelSense Flow-scherm óver de toetsenbordzijde. In een handomdraai verandert het zo van een traditionele laptop in een luxe tekentafel.

Microsoft Surface Laptop Studio

Microsoft Surface Laptop Studio: productielaptop en mobiele tekentafel ineen

Middels het primaire scharnier klapt de Surface Laptop Studio open als een reguliere notebook: niets nieuws onder de zon. Halverwege de achterzijde van het scherm zit echter een flinterdunne vouwlijn, waarvanuit het touchscherm afscheidt en vrij om te vouwen is. Magnetische contactpunten fixeren selecte rustposities, waardoor het geheel in het gebruik voldoende stevig blijft. Over de duurzaamheid van de minuscule scharniertjes en kabeltjes kunnen we nog weinig zeggen, maar de zeer solide constructie en beweging van het scharnier voorspellen veel goeds. In alles voelt het omklapmechanisme doordacht aan. 

Verstellen van het beeldscherm van de Microsoft Surface Laptop Studio gaat soepel en eenvoudig.

Samen met de draadloze Slim Pen 2, ditmaal magnetisch te bevestigen en direct op te laden aan het chassis, vormt het een indrukwekkende gadget as a system. De Surface-laptops overtuigen al langer als begeerlijke werkpaardjes, maar de Surface Laptop Studio doet voor weer echt iets gewaagds. In het dag-tot-daggebruik komt dat kunstige experiment prima tot zijn recht.

Nu zal niet iedereen een dringend nut hebben voor een hybride laptop-tekentafel, maar wie die behoefte wel heeft, zal het concept aanspreken. De Surface Laptop Studio biedt digitale illustrators en animators zowel tekentablet als productielaptop in een apparaat. Dat wisselt daadkrachtig tussen deze rollen, zonder in een van beide tekort te schieten. Als 14,4 inc (36,6 cm) tekentafel biedt het met 2400 bij 1600 pixels veel werkruimte, die bovendien scherp en voldoende kleurrijk is. Als laptop presteert het bovengemiddeld dankzij de gebruikte H-klasse processor.

Voordat we induiken op meer hardware-technische details, turen we wat dieper in de tekentafel zelf.

Een kunstig, digitaal canvas

Het display van de Surface Laptop Studio is een kunstwerkje op zichzelf, los van het hele omklapbare unicum. De 3:2 beeldverhouding zorgt voor veel verticale werkruimte. De gebruikte ips-techniek levert bovendien een nagenoeg onbeperkte kijkhoek op. Dat sluit mooi aan op het flexibele werk- en tekengemak.

Zeker in combinatie met de slanke bouw valt op hoe fel en kleurrijk het schermpaneel afsteekt. Beeldmateriaal spat met heldere accenten en volle tinten, zonder ooit door te schieten in oververzadiging. Zelfs in fel daglicht oogt dat nog fraai dankzij de zeer hoge schermhelderheid. In de volle zon kan de glanzende coating hinderlijk gaan spiegelen, een euvel waar elk touchscreen mee kampt. 

Het haptische touchpad van de Microsoft Surface Laptop Studio werkt prettig.

Met de focus op creatieve professionals is een hoge kleurnauwkeurigheid van belang, waarover de Surface Laptop Studio dan ook beschikt. In de standaardweergave is is het beeldscherm al uitstekend gekalibreerd, met een volledige dekking van de srgb-kleurruimte. We zien een enkele uitschieter, maar bij activatie van het aanwezige srgb-profiel (!) blijkt de kalibratie van het hoogste niveau. Volharde beeldpuristen zullen het spijtig vinden dat de P3-kleurruimte niet wordt bereikt, maar voor een mobiel en vooral scherp beeldscherm zijn de grafische prestaties van topniveau. In combinatie met de scherpte van 201 pixels per inch is het een voorbeeldig display voor webdesign en bewerking van foto’s en video’s voor online gebruik. 

De Microsoft Surface Laptop Studio in presentatiemodus

Touch die werkt

De 10-punten touch-capaciteit en ondersteuning voor slimme, drukgevoelige pennen bieden extra mogelijkheden om het scherm creatief te benutten. Zelfs de nog vrij basale, meegeleverde Slim Pen 2 biedt volle integratie met bijvoorbeeld Adobe-software, maar ook bestaande Microsoft accessoires als de Surface Dial zijn compatibel met de Surface Laptop Studio. Zonder al te veel gedoe zet je de features van scherm (en/of pen) om naar het geschikte gereedschap voor jouw werk.

Microsoft Surface Laptop Studio als tablet

Ondanks het ultrazakelijke overkomen is het scherm een plezier om mee te werken. De dunne, afgeronde bezels en vlotte 120 hertz beeldverversing sluiten bovendien fraai aan op de esthetiek van Windows 11. Het besturingssysteem stuurt gebruikers daarnaast relatief organisch naar kladblokken en andere interfaces om de inzetbaarheid van het touchscreen en de pen te vergroten. ‘Windows en touch’ is lange tijd een moeizaam huwelijk geweest, maar met de komst van Windows 11 lijken de twee in elk geval in mediation.

Trage pixels

Een belangrijke kanttekening voor het verder uitstekende beeldscherm betreft de responsiviteit. Ook de meest laagdrempelige van onze snelheidstests laten zien dat de pixels erg langzaam van kleur veranderen. In een simpele browse-sessie is dat nauwelijks merkbaar, maar de trage kleurwisselingen kunnen selecte power users op den duur dwars gaan zitten. Voor gaming is het scherm ondanks de hoge beeldsnelheid simpelweg niet aan te bevelen. Zolang je niet van plan bent om esports op de Studio te beoefenen, blijft er weinig aan te merken op dit display.

Verschillen tussen Surface Laptop Studio modellen

Microsoft levert de nodige opties bij de keuze voor een Surface Laptop Studio configuratie. Dat begint met een Intel Core i5-11300H zonder discrete GPU, als instapmodel voor 1.699 euro. Aan het andere eind van het spectrum, à 3.199 euro, vinden we een vlaggenschip met 32 GB geheugen en een 2 TB grote ssd. Goedkoop is Surface nooit geweest, maar er is deze ronde aardig wat speling voor verschillende budgetten. En allemaal komen ze met datzelfde, fraaie omklapdisplay.

De Microsoft Surface Laptop Studio als klassieke laptop.

Ons sample-model is de hardware-technische middenmoot uit het aanbod. Met een adviesprijs van 2199 euro bevat het een Intel Core i7-11370H quad-core processor, 16 GB LPDDR4x-geheugen en een GeForce RTX 3050 Ti (4 GB) van Nvidia als aparte videokaart.

Daarbij komt een 512 GB ruime nvme ssd van Samsung als opslag, die met enige handigheid ook handmatig uitbreidbaar is. De prestaties vielen in onze test wat tegen, en ook de omvang lijkt ons wat beperkt voor de beoogde doelgroep van fervente creatievelingen.

Niet de nieuwste processor in de Surface Laptop Studio

Spijtig is wel dat Microsoft met de Studio-lijn net misgegrepen heeft voor Intels nieuwste Alder Lake-processoren. De twee verkrijgbare smaken van het voorgaande Tiger Lake bieden nog altijd overtuigende prestaties, maar ook binnen die 11e generatie Core zijn het niet de snelste. Zeker wanneer je deze chips vaker tot het uiterste duwt, wordt merkbaar dat ze niet krachtigste zijn.

De i7-11370H kan fantastisch en efficiënt uit de voeten in vlot en licht gebruik, maar kent flinke opvliegers bij processor-intensieve taken. Een paar schetsen zetten is geen probleem, maar mooie 4K-video’s of complexe animaties uitdraaien, laat deze quad-core zweten op bijna 90 graden. Microsofts koeling is doorgaans fraai en zeker niet te luid, maar misschien is het toch net niet opgewassen tegen heethoofden als deze.

Slimme hardware voor een beter rendement

Des te fijner ook dat de processor voor bepaalde taken ontladen bijgestaand kan worden door een aparte videokaart. De mobiele Nvidia GeForce RTX 3050 Ti is een budgetmodel voor mobiele gamers, maar kan aardig wat extra prestaties leveren in foto- en videobewerking. Die extra grafische rekenkracht kan de creatieve gebruiker goed benutten.

Zeker met ingang van de RTX-generaties staat Nvidia immers vaker garant voor betere prestaties met de software van creators. De slimme Tensor-kernen helpen video’s slimmer de- of encoderen, maar versnellen ook zware (AI-)processen in Adobe Photoshop, After Effects, Fresco en ander intensief gereedschap. Zelfs al benut je de grafische chip voor zware rekenkracht, dan wordt de chip alsnog niet snel warmer dan 65 graden.

Al met al resulteert het in een fraaie technische afstelling, die zich goed leent voor allerlei productieve doeleinden. De nog altijd slanke Surface Laptop Studio is niet vies van wat zwaardere software en kan zelfs een stukje meekomen met de productie- of gaming-bakbeesten van twee jaar terug. Toegegeven, die 11e generatie Core processor wordt misschien wat heter, maar de prestaties zijn naar behoren.

Eenmaal losgekoppeld van de magnetische Surface-voeding, trekt de ferme Studio makkelijk 10 tot 12 uur aan productiviteit op de circa 58 wattuur accu. Bij meer casual gebruik kan dat uitlopen bijna twee werkdagen; geen verkeerd rendement. Dat terwijl het apparaat nauwelijks inlevert op hogere beeldfrequenties en een haast kunstig kleurrijk, scherp scherm.

Zeker in vlot, mobiel gebruik schittert dit als een degelijk, draagbaar creatieplatform. Zwaarder werk doet ook de accu sneller leegbloeden, maar het werkt allemaal bijzonder efficiënt en gemakzuchtig.

Webcam, touchpad en toetsenbord van topniveau

Het beeldscherm en chassis zijn niet de enige onderdelen waarmee de Surface Laptop Studio zich onderscheidt. Ook webcam, touchpad en toetsenbord zijn van hoog niveau. Subtiel boven het display huizen een 1080p-webcam en IR-sensor, compleet met uitzonderlijk snelle en slimme Windows Hello-gezichtsherkenning. De camerakwaliteit is scherper dan die van menig laptop, met prima helderheid en bovengemiddelde ingebakken lichtcorrectie. Het ‘HDR’-profiel scherpt soms wat overdreven aan. De twee ‘Dual Far-Field’ microfoons aan de flanken klinken niet revolutionair helder, maar voldoen voor de meeste hapsnap videogesprekken.

Naast de webcam schuilt ook een infraroodoog voor Windows Hello gezichtsherkenning

Daarnaast bevat de Surface Laptop Studio een noviteit voor het touchpad. Dat is voorzien van haptische feedback, vergelijkbaar met het 'Force Touch' exemplaar dat Apple inbouwt in zijn MacBooks. Bij het ‘doordrukken’ genereert het oppervlak een prettig klikje, waarmee het het aloude 'mechanisch indrukken' effectief vervangt. In combinatie met de grote omvang biedt het een prima vervanging voor een muis voor traditioneel laptopgebruik. Voor creatieve toepassingen blijven muis en pen uiteraard onvervangbaar.

Het geïntegreerde, verlichte toetsenbord komt eveneens overwogen over. De chiclets klikken ferm en gebalanceerd in, met een aardig stukje travel. De toetsen missen misschien de precisie van volledig mechanische schakelaars, maar ze typen een prettig eind weg op de lange duur. De ruime en prettig gespatiëerde knoppen komen — mede door het weglaten van het numerieke eiland — bij uitstek schrijvers tegemoet.

Ingehouden aansluitingen op de Surface Laptop Studio

Qua input en output houden Surface laptops nooit over en ook de Surface Laptop Studio houdt zich hier in. In het chique chassis van alumnium en magnesium zijn enkel de Surface Connect-interface, een audiojack en twee voedingscapabele USB-C-connecties (Thunderbolt 4) gefreest. Dat staat lekker minimalistisch, maar voor meer connectiviteit is een dongeltje vereist. De beoogde doelgroep, die zich bedient van externe ssd's, sd-geheugenkaarten en de nodige randapparatuur, zal hier minder enthousiast over zijn. Aan de andere kant hebben die professionals doorgaans hun eigen voorkeuren voor zaken als kaartlezers en devices, dus een snel Thunderbolt dock waarop ze die alle aansluiten, ligt voor de hand. 

De Microsoft Surface Laptop Studioheeft twee USB-C Thunderbolt 4 aansluitingen.

Op het draadloze front gaat het systeem prima met zijn tijd mee, met WiFi 6 en Bluetooth 5.1. Jammer genoeg lijkt de native ondersteuning van het draadloze Xbox protocol te zijn vervallen voor deze Surface, al voldoen Bluetooth of een fysiek kabeltje uiteraard ook voor een casual spelletje.

Last, maar zeker niet least: het uitwaarts projecterende luidsprekerkwartet. Maar liefst vier afzonderlijk geplaatste luidsprekers genereren een ruimtelijk en precies geluidspalet, luxer dan je zou verwachten. Niet alleen is de Studio makkelijk in staat een ruimte te vullen met fraaie klanken, het geluid barst ook nog eens van de definitie. Zeker in films en games creëert dat flinke immersie. In tekentafelmodus leun je per definitie over je eigen muziekbron. Niet om het allemaal te hippie te maken, maar dat is best een vibe.

De Microsoft Surface Laptop Studio doos ziet er net zo strak uit als het apparaat zelf. Microsoft Surface Laptop Studio Microsoft Surface Laptop Studio Microsoft Surface Laptop Studio Microsoft Surface Laptop Studio Thunderbolt-aansluitingen Voor het opladen gebruik de Surface Laptop Studio helaas een speciale stekker. Veel aansluitingen zitten niet op de Microsoft Surface Laptop Studio, maar een 3,5 mm headset-poort is er wel. De Microsoft Surface Laptop Studio als klassieke laptop. Microsoft Surface Laptop Studio Zo kan je ook prettig video kijken op de Microsoft Surface Laptop Studio Microsoft Surface Laptop Studio in tekentafelstand. Microsoft Surface Laptop Studio als tablet Microsoft Surface Laptop Studio als tablet Microsoft Surface Laptop Studio De Microsoft Surface Laptop Studio in presentatiemodus Achterzijde van het kantelbare beeldscherm van de Surface Laptop Studio Microsoft Surface Laptop Studio als tablet De Microsoft Surface Laptop Studio in de hand De Microsoft Surface Laptop Studio onder de arm Microsoft Surface Laptop Studio De Microsoft Surface Laptop Studio heeft een touchpad met haptische feedback Microsoft Surface Laptop Studio toetsenbord De bovenste rij toetsen van het toetsenbord is erg klein uitgevoerd. De cursortoetsjes zijn helaas wel klein uitgevoerd. De Microsoft Surface Laptop Studio heeft een prettig toetsenbord met een goede layout. Naast de webcam schuilt ook een infraroodoog voor Windows Hello gezichtsherkenning Microsoft Surface Laptop Studio Microsoft Surface Laptop Studio Microsoft Surface Laptop Studio Verstellen van het beeldscherm van de Microsoft Surface Laptop Studio gaat soepel en eenvoudig. Microsoft Surface Laptop Studio Het haptische touchpad van de Microsoft Surface Laptop Studio werkt prettig.

Conclusie

De Surface Laptop Studio slaagt zonder twijfel als creatief experiment. Het systeem is zowel een productielaptop als een luxe tekentablet, als een heuse tekentafel. Surface onderscheidt zich al langer met fraaie en hybride notebooks, maar dit model zal beeldprofessionals meer dan voorheen doen watertanden.

Het nieuwe PixelSense Flow-scherm is zonder twijfel de eyecatcher van het geheel. Ondanks het flinterdunne ontwerp schittert het als scherpe en buitengewoon realistische kijkdoos. Daar kan menig tekentablet niet zo maar tegenop boksen. Het omklapbare display schetst prettig genoeg, maar kan ook makkelijk meedraaien in foto- en videoproductie.

De Surface Laptop Studio mag de krachtigste Surface tot dusver zijn, op het front van technische kunde zet hij toch wat lager in. Met een oudere processor en een budget-chip voor gamers weet het systeem fraaie rendementen te boeken, maar voor zware rendersessies bestaan betere alternatieven. Al zullen die zelden zo fraai en licht zijn vormgegeven. Pixel-perfect is Microsofts plaatje dus nog niet echt, maar het Surface-atelier heeft er wel een vernuftig kunstwerkje bij.

Aanrader Juni 2022 Pro

Microsoft Surface Laptop Studio

 

Microsoft Surface Laptop Studio in een oogopslag
Afmetingen 32,3 x 22,8 x 1,9 cm
Gewicht 1,82 kg
Beeldscherm 14,4 inch (36,6 cm) IPS
PixelSense Flow touchscreen
2400 x 1600 beeldpunten
500 nits
120 Hz
Audio 4 speakers
3,5 mm headset-aansluiting
2 Far-field microfoons
Aansluitingen 2x USB-C met Thunderbolt 4|
1x Surface Connect
1x 3,5 mm audio
Webcam 1080p met IR
Draadloos WiFi 6
Bluetooth 5.1
Processor Intel Core i7-11370H
4 cores, 8 threads
3,3 GHz - 4,8 GHz
Videokaart Intel Iris Xe Graphics G7 (96 EU)
Nvidia GeForce RTX 3050 Ti (4 GB)
Geheugen 16 GB LPDDR4x
Opslag 512 GB NVMe PCI 3.0 SSD
Testresultaten PCMark 10 Extended
Op adapter: 6260
Op accu: 4952

3DMark Time Spy: 4443

Werktijd op accu (PCMark 10)
Modern Office: 10 uur, 24 minuten
Gaming: 1 uur, 50 minuten

Beeldscherm
Max. helderheid: 475 nits
Min. helderheid: 1,8 nits
Uniformiteit: uitstekend
Contrast: 1660:1
Gem. DeltaE2000 kleuren: 0,69*
Gem. DeltaE2000 grijstinten: 0,37*
Kleurtemperatuur: 6318K
Gem. responstijd: 22,79 ms
Beste responstijd: 9,2 ms
Slechtste responstijd: 40,3 ms

*Met sRGB-profiel
Adviesprijs € 2199