Nieuws   |   Smartphones

Motorola introduceert nieuw edge 30 vlaggenschip én nog twee nieuwe edge 30 smartphones

Motorola introduceert nieuw edge 30 vlaggenschip én nog twee nieuwe edge 30 smartphones
De nieuwe Motorola edge 30 smartphones: van links naar rechts edge 30 ultra, edge 30 fusion en edge 30 neo

Motorola mag dan aan de lopende band smartphones introduceren, een echt vlaggenschip had het merk nog niet - althans, naar eigen zeggen. De edge 30 pro van eerder dit jaar had een hoop vlaggenschipwaardige eigenschappen, maar was met zijn prijs van net geen 800 euro toch ook nog op de prijsbewuste koper gericht. De Motorola edge 30 ultra moet wél echt een topmodel zijn, zo vernamen we op een introductie evenement in Milaan. Daar kwam het merk ook nog met twee andere toestellen, de edge 30 fusion en de edge 30 neo.

Motorola edge 30 ultra: 200 megapixel camera en 125 watt snelladen

Laten we beginnen met het nieuwe topmodel, de Motorola edge 30 ultra. Met een groot en snel oled-scherm, 125 watt (!) snelladen, een 200 megapixel (!) camera en de snelste Qualcomm Snapdragon van dit moment ziet Motorola genoeg aanknopingspunten om nu te spreken van een echte vlaggenschip smartphone.

Motorola edge 30 ultra

Het design sluit daarbij aan, met een aluminium behuizing en een bijzondere, glinsterende achterzijde. Die is naar wens in zwart of wit verkrijgbaar en lijkt niet erg gevoelig voor vingerafdrukken, zo was in elk geval onze eerste indruk.

De camera was bij Motorola lange tijd een zwak punt, al zette het merk flinke stappen bij de laatste edge-modellen. Met de edge 30 Ultra moet het mee kunnen komen met de top, zo stelt men. De enorme sensor maakt niet alleen zeer scherpe (en grote) foto’s mogelijk, maar ook lichtsterke opnames. Dat kan door de informatie van meerdere pixels te combineren voor een plaatje met een lagere resolutie, maar zeer hoge lichtgevoeligheid.

Motorola edge 30 ultra camera

Naast de hoofdcamera is er ook aandacht besteed aan de ultragroothoekcamera, voor bijvoorbeeld architectuur-, landschaps- en groepsfotografie. De edge 30 ultra heeft hiervoor een 50 megapixel camera. Die is bovendien ook geschikt voor macrofoto’s. Daarnaast is er een zoomlens met een bescheiden 2x bereik. Deze 12-megapixel sensor is dan ook niet zozeer bestemd voor safari’s, maar voor portretfotografie. Om die reden heeft Motorola hem voorzien van een lichtsterke lens. 

Wie wil, kan met de edge 30 ultra 8K video-opnames maken, of 4K met hdr10+. Zeer scherpe video's dus, of met een hoog dynamisch bereik. In beide gevallen is de beeldsnelheid beperkt tot 30 fps. Sneller kan ook, tot zelfs 960 beelden per seconde, maar dan met een lagere (full hd) resolutie.

Wat het snelladen betreft: 125 watt komt er volgens Motorola op neer, dat je in 7 minuten weer een dag doorkunt. Daarbij definieert men een dag wel als 12 uur. Iets praktischer: van 0 naar 100 procent doet de edge 30 ultra in 23 minuten.

Motorola levert laders bij zijn toestellen, in het geval van de edge 30 ultra een 125 watt exemplaar, bij de fusion en de neo een van 68 watt.

Vlaggenschip of niet?

Hoewel veel van de specificaties van de Motorola edge 30 ultra van topniveau zijn, missen we ook een paar dingen die we bij de topmodellen van de concurrentie wél zien. 

De meest in het oog springende is de stof- en waterbestendigheid. Met een zogenaamde ip52 rating is het toestel redelijk stofdicht, maar nauwelijks waterdicht te noemen. Laat je hem in bad of toilet vallen, dan is het einde oefening. Dit geldt voor alle Motorola smartphones, maar vinden we toch opmerkelijk voor een als ‘echt high end’ gemarket toestel.

Daarnaast is het beeldscherm weliswaar in staat tot hoge beeldsnelheden voor een soepele scrollervaring, maar het kan maar beperkt variëren in die snelheid. Dat is om twee redenen wenselijk. In de eerste plaats verbruikt zo’n hoge verversingssnelheid relatief veel stroom. Ten tweede is het voor veel zaken gewoon niet nodig. Webpagina’s en social media voelen heerlijk soepel aan met 144 beelden per seconde, maar een film of serie die met 24 beelden per seconde is geschoten wordt er echt niet fraaier van. Voor een ‘always-on’ functie volstaat in principe 1 Hz en zijn al die extra verversingen zonde van de accu.

Een ander puntje dat niet echt ‘ultra’ overkomt, is het gebruikte glas aan de voorzijde. Dat is Corning Gorilla Glass 5. Een aantal jaren geleden was dat het neusje van de zalm, maar inmiddels is Victus het hardste Gorilla glas dat er is. Waar veel fabrikanten dan ook nadrukkelijk gebruik van maken. Zo niet Motorola.

Last but not least is er de prijs. Aan de ene kant is de 899 euro die de edge 30 ultra moet kosten, relatief bescheiden. Het instapmodel iPhone 14 is al ruim 100 euro duurder. Aan de andere kant, juist voor een zelfverklaard vlaggenschip zou de prijs niet zo zwaar moeten weten. Uiteraard hoeft het niet meteen ruim 1700 euro of zelfs meer dan 2000 euro te zijn, maar wie in deze prijsklasse shopt wil best iets meer uitgeven om álle vinkjes te hebben.

Motorola edge 30 neo

Het derde toestel dat Motorola introduceert, is de edge 30 neo. Inderdaad, het derde bespreken we vóór het tweede, want wij vinden het stiekem het opvallendste van de drie. De edge 30 neo gaat 399,99 euro kosten (voor de 8GB/128GB uitvoering die naar Nederland komt), waarmee het toestel voor veel meer mensen toegankelijk zal zijn dan de ultra.

De Motorola edge 30 neo is er in vier kleuren

Uiteraard moet je als koper daarvoor wel water bij de wijn doen, maar hoeveel valt ons best mee. Zo heeft de edge 30 neo ook een snel en contrastrijk oled-scherm, stereo speakers met Dolby Atmos, een goed gespecificeerde hoofdcamera én een redelijke ultragroothoek- annex macrocamera, alsmede een selfiecamera met een lichtsterke sensor. Kortom, qua beeld, geluid en fotografie heeft de neo prima papieren.

Voor de Motorola edge 30 neo is er een samenwerking met Pantone - de kleur van het toestel is een officiële Pantone kleur.Bovendien is dit relatief kleine toestel geschikt voor mensen met kleinere handen en zakken. Het beeldscherm meet 6,28 inch (net geen 16 cm) en de randen zijn behoorlijk dun. Daardoor is de edge 30 neo met 7,1 m relatief smal, vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S22. Motorola werkt samen met Pantone voor dit toestel, en het komt dan ook in de 2022 trendkleur (volgens Pantone) Very Peri op de markt. Nederland krijgt de mintgroene Aqua Foam versie helaas niet, net zo min als het witte Ice Palace. Wie liever zwart dan paars heeft, kan wel kiezen voor een uitvoering in Black Onyx.

Hoewel de edge 30 neo niet met 125 watt kan snelladen, gaat dat wel met een nog altijd respectabele 68 watt. Daarmee moet je volgens een woordvoerder van Motorola van nul naar honderd gaan in ruim een half uur. Dat de accu wat bescheidener is uitgevoerd, maakt dan weer minder uit. Bovendien is de gebruikte chip in dit model een stuk minder veeleisend, dus ook in dat opzicht wordt de accu minder belast. Heel prettig: ook bij de neo levert Motorola die snellader dus gewoon mee. Daar kan de concurrentie nog wat van leren.

Motorola edge 30 fusion

Ten slotte is daar de edge 30 fusion, een letterlijk en figuurlijk afgeslankte versie van de edge 30 ultra. Met een vergelijkbaar design, maar met een wat minder extreem camera- en oplaadsysteem is dit toestel een paar honderd euro goedkoper en flink dunner. Minder dan 7,5 millimeter (de edge 30 blijft de dunste edge 30) (een zin die bijna zen is).

De Motorola edge 30 fusion in zwart, blauw met 'vegan leather' en wit

Met een beeldscherm van 6,55 inch (16,6 cm) is de edge 30 fusion nauwelijks breder dan de edge 30 neo, dankzij aflopende schermranden aan beide zijden. Dat heeft het gemeen met de ultra. Motorola benut die randen voor notificaties: je kan ze laten oplichten in vijf verschillende kleuren voor verschillende soorten meldingen. Samsung biedt iets vergelijkbaars en het is best handig - wat voor de aflopende randen zelf dan weer niet per se opgaat.

De edge 30 fusion krijgt een Qualcomm Snapdragon 888+ 5G, min of meer het topmodel van vorig jaar. Nog altijd een rappe chip dus, om welke reden Motorola gamen als een van de toepassingen voor dit toestel noemt.

Motorola Strongbox: meer beveiliging

Een nieuwe functie van de Motorola edge 30 ultra en edge 30 fusion is  Motorola Strongbox. Dit is de aanduiding voor een aparte beveiligingschip in deze toestellen. Die moet ervoor zorgen dat gevoelige informatie extra beveiligd wordt opgeslagen. Denk daarbij niet alleen aan inloggegevens en wachtwoorden, maar ook aan bijvoorbeeld digitale auto- of voordeelsleutels. In die zin is de Motorola Strongbox vergelijkbaar met de tpm-chip in computers en laptops.

Met deze functie biedt Motorola ook een alternatief voor Knox van Samsung, dat al heel wat jaren een onderscheidende factor is voor dat merk - en reden dat veel bedrijven kiezen voor Samsung-toestellen. Het is nog niet bekend of Strongbox het ook mogelijk maakt een afgescheiden 'werk' deel te maken op een smartphone, vergelijkbaar hoe dat kan met Knox. Zo ja, dan zullen Motorola toestellen met deze functie een stuk interessanter voor werkgevers worden, zeker op enterprise-niveau.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Motorola edge 30 ultra, edge 30 fusion en edge 30 neo zijn vanaf morgen (9 september 2022) te koop. Mogelijk nog niet in alle kleuren, maar uiterlijk binnen twee weken zijn ook die verkrijgbaar. 

De edge 30 ultra wordt geleverd met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslag, en gaat 899,99 euro kosten. De edge 30 fusion krijgt 8 GB en 128 GB, en een prijs van 599,99 euro. De Motorola edge 30 neo ten slotte wordt ook met 8 GB en 128 GB geleverd, voor 399,99 euro.

Motorola edge 30 ultra in een oogopslag
Kleuren Interstellar Black, Stellar White
Afmetingen
&
Gewicht
16,2 x 7,35 x 0,84 cm

198,5 g
Beeldscherm 6,67 inch (16,9 cm) OLED
2400x1080 pixels
144 Hz
HDR10+
Geluid Stereo speakers 
Dolby Atmos
3 microfoons
Camera's Hoofdcamera:
200 MP (effectief 12,6 MP), 1/1,22", f/1.9, OIS

Ultragroothoek / macro:
50 MP, 114°, f/2.2

Tele / portret:
12 MP, f/1.6

Selfie:
60 MP (effectief 15 MP), f/2.2

Video opnames:
8K 30 fps
4K HDR10+ 30 fps, 4K 60 fps
FHD 60 fps, slow motion 960 fps
Aansluitingen USB-C
Draadloos 5G / 4G
WiFi 6E
Bluetooth 5.2
Accu 4610 mAh
125 W snelladen
50 W draadloos snelladen
10 W power sharing

7 minuten laden voor 12 uur gebruik
Processor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Geheugen 12 GB LPDDR5 werkgeheugen
256 GB UFS 3.1 flashopslag
Meegeleverd 125 W snellader
USB-C kabel
Simtool
Transparante case
 
Adviesprijs € 899,99

 

Motorola edge 30 neo in een oogopslag
Kleuren Very Peri, Black Onyx, Ice Palace*, Aqua Foam*

*Niet in Nederland
Afmetingen
&
Gewicht
15,3 x 7,1 x 0,78 cm

155,5 g
Beeldscherm 6,28 inch (15,5 cm) OLED
2400x1080 pixels
120 Hz
Geluid Stereo speakers 
Dolby Atmos
2 microfoons
Camera's Hoofdcamera:
64 MP (effectief 16 MP), f/1.8, OIS

Ultragroothoek / macro:
13 MP, 120°, f/2.2

Selfie:
32 MP (effectief 8 MP), f/2.4

Video opnames:
FHD 60 fps, slow motion 120 fps
Aansluitingen USB-C
Draadloos 5G / 4G
WiFi 5
Bluetooth 5.1
Accu 4020 mAh
68 W snelladen
5 W draadloos laden

10 minuten laden voor 12 uur gebruik
Processor Qualcomm Snapdragon 695
Geheugen 8 GB werkgeheugen
128 GB flashopslag
Meegeleverd 68 W snellader
USB-C kabel
Simtool
Transparante case
 
Adviesprijs € 399,99

 

Motorola edge 30 fusion in een oogopslag
Kleuren Cosmic Grey, Aurora White, Solar Gold, Neptune Blue (Vegan Leather)
Afmetingen
&
Gewicht
15,85 x 7,2 x 0,745 cm

175 g
Neptune Blue Vegan Leather: 168g
Beeldscherm 6,55 inch (16,9 cm) OLED
2400x1080 pixels
144 Hz
HDR10+
Geluid Stereo speakers 
Dolby Atmos
2 microfoons
Camera's Hoofdcamera:
50  MP (effectief 12,5 MP), f/1.8, OIS

Ultragroothoek / macro:
13 MP, 120°, f/2.2

Diepte sensor

Selfie:
32 MP (effectief 8 MP), f/2.45

Video opnames:
8K 30 fps
4K 60 fps
FHD 60 fps, slow motion 960 fps
Aansluitingen USB-C
Draadloos 5G / 4G
WiFi 6E
Bluetooth 5.2
Accu 4400 mAh
68 W snelladen

10 minuten laden voor 12 uur gebruik
Processor Qualcomm Snapdragon 888+ 5G
Geheugen 8 GB LPDDR5 werkgeheugen
128 GB UFS 3.1 flashopslag
Meegeleverd 68 W snellader
USB-C kabel
Simtool
Transparante case
 
Adviesprijs € 599,99