Review   |   Smartphones

Motorola Edge 30 Pro review: uitstekende keuze voor koele hoofden

Motorola Edge 30 Pro review: uitstekende keuze voor koele hoofden
De Motorola Edge 30 Pro is de verstandige keuze voor wie een high-end smartphone zoekt, en foto's maken niet als eerste prioriteit heeft.

De 800 euro die je voor de Motorola Edge 30 Pro betaalt, maakt dit de duurste Motorola die je kunt kopen. Een vlaggenschip met andere woorden, een andere klasse dan scherp geprijsde middenklassers als de g200 5G of zelfs de edge 20. Of toch niet? Met deze smartphone wijkt het merk minder af van zijn gewoonlijke recept dan je zou denken. Uiteindelijk is het prijskaartje van dit toestel ook net iets lager dan bij veel vergelijkbare topmodellen van de concurrentie. Motorola hengelt dus toch weer naar die titel van prijskampioen, zij het wel in een hogere categorie.

Motorola Edge 30 Pro: eerste indruk

Kies je een topmodel op basis van de specificatielijst, dan is er geen reden om de Motorola Edge 30 Pro links te laten liggen. Onder de motorkap steekt alles wat je in de lente van 2022 mag verwachten van een topmodel. Een snelle processor, veel werkgeheugen en opslag, en zowel snelladen als draadloos laden in twee richtingen. Ook het oled-beeldscherm en de veel-megapixel camera's passen in het plaatje.

Motorola Edge 30 ProDe Edge 30 Pro heeft geen heel avontuurlijk design, maar oogt wel luxe. De wijze waarop het scherm strak en naadloos op het frame aansluit, draagt daaraan bij. Ook al loopt het niet helemaal tot aan de rand, het ziet er wel heel gelikt uit en draagt bij aan het slanke gevoel. Hij voelt ook heel gebalanceerd aan, waardoor hij niet zwaar in de hand ligt. Toch is het toestel objectief niet lichter dan de meeste rivalen.

Het materiaalgevoel komt overtuigt minder in de hand. De eerste indruk is dat die van kunststof is, niet wat we verwachten in deze prijscategorie. Op zich is er niets mis mee, maar een ook duurdere Samsung Galaxy S22+ voelt duidelijk luxer aan. Voor dat toestel betaal je wel 200 à 300 euro meer. 

Motorola Edge 30 Pro

Overigens zijn de voor- en achterkant niet van kunststof, maar van het wat oudere Gorilla Glass 3. Het is moeilijk te zeggen in hoeverre dit minder krasbestendig is dan Victus, de nieuwste en sterkste Gorilla Glass-versie waarvoor veel concurrenten opteren. Een vergelijkbare achterstand zien we bij de bescherming tegen vocht. De Motorola is ‘waterafstotend’. In de praktijk blijft de IP52-certificatie flink achter bij de IP68 van veel concurrenten. Die moeten onderdompeling kunnen overleven, een garantie die Motorola beslist niet geeft.

Vermeldenswaard is dat Motorola ondanks de relatief bescheiden vraagprijs gewoon een 68 watt snellader in de doos levert, evenals een basaal hoesje. 

Motorola Edge 30 Pro met accessoires

Prima beeldscherm, speakers en prestaties

Het oled-beeldscherm is prima, al is het niet het allerbeste dat we ooit zagen. De kleuren zijn direct uit de doos erg verzadigd, maar dat is via de instellingen snel verholpen. Ook gebruikt het standaard zijn hoge verversingssnelheid niet. Het scherm kan tot 144 beelden per seconde tonen, maar dat moet je dus zelf activeren. Er is ook een optie om dat automatisch te doen, op basis van het materiaal waar je naar kijkt.  Ook al gaat soepel scrollen ten koste van de accuduur, het voelt wel een stuk aangenamer aan.

Het aantal pixels is niet bijzonder hoog, maar dat geldt tegenwoordig voor meer topmodellen. Ook Samsung houdt het op de S22+ bij een vergelijkbare resolutie. Toestellen die met veel meer beeldpunten, bieden vaak de optie er minder te gebruiken om de accu te sparen. De keuze van 1080x2400 van Motorola is dus alleszins acceptabel. Door zijn formaat levert het scherm een prettige kijkervaring op voor foto's, video en niet te vergeten games. Het ondersteunt HDR10(+), maar schiet niet uit qua hdr-prestaties. Daar zie je wel een verschil met (veel) duurdere topmodellen.

Ook de ingebouwde speakers zijn opvallend goed, al blijven het natuurlijk smartphone speakers. Bij het bekijken van een film via Disney+ merken we dat het toestel bij het kantelen stemmen aanpast om ze beter verstaanbaar te maken.

Wat opvalt is hoe snel het toestel is. Motorola was de eerste met een Snapdragon 8 Gen 1. Die processor heeft vergelijkbare prestaties met de Exynos 2200 van de (Europese) Samsung S22-modellen. In gebruik merk je dat de Motorola Edge 30 Pro daar niet voor onderdoet. Ook bij intensief app-gebruik en veel schakelen tussen apps volgt het toesel moeiteloos. De camera-app opent snel, de vingerafdruksensor  aan de zijkant reageert bijna onmiddellijk en in games kun je beslist vloeiende framerates verwachten.

Motorola Edge 30 Pro gebruikservaring: aandacht voor details

De Edge 30 Pro draait zoals verwacht Android 12, aangevuld met Motorola’s eigen skin. Als die Moto-software één ding is, dan is het wel behulpzaam. Uitleg krijg je bij elke Android-toestel wel, maar Motorola gaat een stap verder door het ook heel aantrekkelijk en helder te presenteren. De graphics zijn mooi gebracht en er is net genoeg informatie, je merkt dat er echt over is nagedacht. Dat is leuk voor first time users (en Motorola is inderdaad een merk dat bij jongere consumenten goed ligt), maar bij een topmodel met veel functies is het ook handig voor gebruikers met meer ervaring. Mocht je als doorgewinterde Android-kenner eerst die informatie weggeklikt hebben, dan kun je via de Moto-app later alles gebundeld terugvinden.

Motorola Edge 30 Pro hulp bij het personaliserenHet zit ‘em bij deze skin soms in kleine dingen die net beter georganiseerd zijn. Drukken we wat langer op het startscherm van een Samsung Galaxy S21 of S22+, dan heb je aantal keuzes en zit je snel bij de standaard-instellingen van Android, die heel droog gepresenteerd worden. Bij de Motorola kies je voor ‘Personaliseren’ en zie je een reeks opties op een knappe en heldere manier uitgelegd en gedemonstreerd. Dat maakt het echt heel wat eenvoudiger om de interface van A tot Z in te stellen zoals jij dat wenst. Bij het veranderen van het volume kun je makkelijk het geluidsniveau van elke app afzonderlijk aanpassen, wat soms erg handig is.

Slim en leuk

Je kan de klassieke Android-instellingen uiteraard via Instellingen kunt bereiken, handig als je weet wat je doet. Slim is dat de Moto-app je een alternatief geeft om de meest relevante instellingen op een andere, handiger manier aan te passen. Bijvoorbeeld rond meldingen en gebaren. Hier vind je ook een luik voor gamers, met uitgebreide instellingen om (per game) instellingen aan te passen. Daar zitten ook weer handige dingen bij, zoals het blokkeren van meldingen of van gebaren die anders in Android iets uitlokken, zoals terugkeren naar een vorig scherm. Zeker omdat Android meer en meer naar navigatie op basis van gestures evolueert, is dat een nuttige voorziening. Tijdens het gamen zelf kun je bij deze gaming-opties terecht via een klein icoontje, dat discreet op het scherm staat. Je kunt dat ook verplaatsen om een conflict met gamecontrols te vermijden.

Niet belangrijk, maar wel leuk: Motorola heeft een reeks systeemgeluiden voorzien die net anders zijn, gaande van de glimlach ontlokkende ‘ello Moto-robotstem bij het opstarten tot meldingsgeluiden die ons aanvankelijk een paar keer naar de voordeur deden hollen. Kan je allemaal aanpassen natuurlijk, maar wel fijn dat ook aan de kleine dingen aandacht is besteed.

Stylus-ondersteuning

We kregen 'm niet meegeleverd en konden het dus niet testen, maar de Edge 30 Pro kan je ook met een stylus bedienen. Zoals bijvoorbeeld de Samsung Note en dit jaar de S22 Ultra. Het toestel ondersteunt 4096 drukniveaus (van belang voor bijvoorbeeld tekenen) en heeft handschriftherkenning. Een aparte case bevat een ruimte voor de stylus, die dan via de draadloze oplaadfunctie van de Edge 30 Pro van stroom wordt voorzien. Klinkt leuk, maar konden we helaas dus niet uitproberen.

Motorola Edge 30 Pro ladermelding De Motorola Edge 30 Pro heeft Dolby Atmos ondersteuning Motorola Edge 30 Pro audio-instellingen Motorola Edge 30 Pro camera Motorola Edge 30 Pro camera Motorola Edge 30 Pro camera Motorola Edge 30 Pro volumeregeling per app activeren Motorola Edge 30 Pro volumeregeling per app Motorola Edge 30 Pro gedetailleerde informatie over aangesloten bluetooth-apparaten Gamen op de Motorola Edge 30 Pro Motorola Edge 30 Pro hulp bij het personaliseren

Motorola Edge 30 Pro camera's: goed, maar niet uitstekend

Bij vlaggenschip smartphones kan je er niet omheen: het draait vooral om de camera's. Sensoren, lenzen, beeldstabilisatie en beeldverwerking, dat zijn de zaken waar de fabrikanten rustig de halve presentatie voor reserveren. Het draagt in belangrijke mate bij aan de hoge(re) prijs van deze klasse toestellen. Is het verschil in kwaliteit daarvoor een rechtvaardiging als je kijkt naar de prijs van een 'betaalbaar' topmodel als de Motorola Edge 30 Pro? Afgaande op onze ervaringen is dat zeker het geval.

Op zich is de Motorola beslist niet karig bedeeld als we puur naar de specificaties van de camera's kijken. Er is een dubbele camera plus een derde dieptesensor die helpt bij het scherpstellen. De hoofdcamera’s zijn beide 50 megapixel. Dat zijn wel heel verschillende sensors. De hoofdcamera is beduidend lichtgevoeliger en voorzien van optische beeldstabilisatie. Deze sensor kan bovendien elke pixel erop gebruiken om scherp te stellen. Daardoor moet de autofocus sneller en accurater zijn dan bij veel andere toestellen. 

Motorola Edge 30 Pro

Fotokwaliteit is echter veel minder afhankelijk van de eigenschappen van de camera, dan van de software die voor de verwerking en optimalisatie zorgt. De praktijk wijst uit dat het daar ook bij de Edge 30 Pro nog wat aan schort, al zijn de meeste foto's prima bruikbaar.

Goede stabilisatie, maar kleur en verscherping kunnen beter

De hoofdcamera presteert, onder ideale lichtomstandigheden, vrij goed. We namen bij een boswandeling met het gezin foto’s in een drassige wateromgeving met omgevallen bomen. Achteraf inzoomend op de foto’s is er veel fijn detail zichtbaar in de boomstammen en het riet in de achtergrond. De kruinen van bomen in de achtergrond zijn niet zo goed afgelijnd ten opzichte van de blauwe hemel, wat niet zo vreemd is bij een smartphone. Gezichten zijn daarnaast wat plat qua kleurnuance en neigend te veel naar rood, ondanks een fellere winterzon. Die oververzadiging merken we ook bij de selfiecamera. De scherpte was wel goed, ook bij foto’s die niet geposeerd zijn. Bij minder ideale lichtomstandigheden blijft de fotokwaliteit achter bij de topmodellen van de concurrentie.

De fotokwaliteit van de Motorola Edge 30 Pro is redelijk tot goed, maar niet geweldig. Zie bijvoorbeeld de aftekening van de bomen tegen de lucht in deze foto.De optische stabilisatie lijkt zijn werk goed te doen. Dat merkten we ook bij het maken van een video, balancerend wandelend over een boomstam. Zelfs toen we eraf gleden bleef het beeld stabiel. Van de schokken van het lopen valt weinig te merken. Een heel mooi resultaat. Wel is de verscherping in de video sterker aangezet dan wenselijk. 

Geen optische zoom, wel goede macro

Wat op dit toestel helemaal mist, is een optische zoommogelijkheid. Misschien vind je dat niet zo belangrijk, maar inzoomen is iets waar andere merken sterk op inzetten. Motorola zelf claimt dat 'digitale zoom met veel pixels op een grote sensor een betere ervaring oplevert dan een optische zoom met minder pixels'. Oftewel, als je een 10-megapixel uitsnede maakt van een 50-megapixel sensor, heb je ook een 5x zoomfoto. Die is volgens Motorola beter dan een van een 8-megapixel sensor met een zoomlens ervoor. Misschien, maar het resultaat staat of valt met de al aangehaalde beeldverwerking.

Daar staat tegenover dat de Edge 30 Pro wel over een macrostand beschikt, die je echt van dichtbij kunt gebruiken. Hiervoor gebruikt het toestel de 50 megapixel ultragroothoek sensor, waardoor deze macrofunctie ook echt bruikbare beelden oplevert. In tegenstelling tot de 'leuk voor erbij' 2 megapixel sensoren op veel goedkopere toestellen. Het is wel confronterend om te ontdekken dat een propere oppervlakte – of dat dacht je – eigenlijk behoorlijk stoffig is. Deze functie is leuk in de tuin of om een detail in een kledingstuk te vast te leggen.

De Motorola Edge 30 Pro kan van zeer nabij scherpstellen en dan veel details vastleggen.

Updates

Motorola belooft Android updates naar twee volgende versies, Android 13 en 14 dus. Dat is redelijk, maar vergeleken met de vier updates die Samsung belooft, blijft het achter. Aan de andere kant, het is al een stuk beter dan Motorola in het verleden leverde. Bovendien gaan de kosten van de aanpassingen van die nieuwe Android-versies onherroepelijk in de prijs van het toestel zitten. Was je toch al niet van plan om over drie jaar hetzelfde toestel te gebruiken, dan maakt het weinig uit. Hoe dan ook levert Motorola in dat derde jaar wel nog gewoon beveiligingsupdates, zij het niet maandelijks maar elke twee maanden.

Motorola Edge 30 Pro achterzijde Motorola Edge 30 Pro camera-eiland Motorola Edge 30 Pro uit Motorola Edge 30 Pro aan Motorola levert bij de Edge 30 Pro een 68 watt TurboPower snellader mee Motorola Edge 30 Pro inclusief meegeleverde accessoires Motorola Edge 30 Pro met accessoires Motorola Edge 30 Pro met accessoires Motorola Edge 30 Pro Motorola Edge 30 Pro in de hand Motorola Edge 30 Pro camera De zoomfunctie van de Motorola Edge 30 Pro is digitaal in plaats van optisch Motorola Edge 30 Pro selfie Motorola Edge 30 Pro Motorola Edge 30 Pro Motorola Edge 30 Pro Je kan gelijktijdig een selfie en een foto met de hoofdcamera van de Motorola Edge 30 Pro maken De Motorola Edge 30 Pro kan van zeer nabij scherpstellen en dan veel details vastleggen. De fotokwaliteit van de Motorola Edge 30 Pro is redelijk tot goed, maar niet geweldig. Zie bijvoorbeeld de aftekening van de bomen tegen de lucht in deze foto.

Conclusie

Na een paar weken gebruik vinden we dat Motorola er in geslaagd is om een heel goede balans te vinden qua gebruikservaring. Het is geen naakte Android 12 die je te zien krijgt, maar ook geen overdreven kleurenfestijn en met een overdaad aan overbodige apps. De pure Android-ervaring met nuttige toevoegingen voor bijvoorbeeld aanpassen aan je eigen voorkeuren,  en voor bediening.

De keuze voor de Motorola Edge 30 Pro is bovenal een rationele. Je mist het gevoel in de hand van luxe materialen die de (veel) duurdere concurrenten toepassen. Je kan 'm niet in de gootsteen laten vallen, maar dat is hoe dan ook niet iets wat een verstandig mens doet met een honderden euro's kostend stuk elektronica. De foto's zijn bruikbaar, maar niet de hoogstandjes van de besten op dit vlak. Maar alles wat echt belangrijk is, is goed of goed genoeg: beeldscherm, de snelheid en soepelheid waarmee het reageert, de gebruikservaring en accuduur. Je kan er uitstekend op gamen. 

De prijs voor dat pakket is bovendien heel scherp. Dus ja, je kan nog een paar honderd euro meer uitgeven. Vanaf ruim meer dan 1000 euro krijg je bij de concurrentie vrijwel alles wat de Edge 30 Pro biedt, én nog beduidend betere foto's, luxere materialen, een nóg beter beeldscherm en wellicht nog wat langer updates. Van die zaken is eigenlijk alleen de laatste echt belangrijk. Maar wij weten ook: als je al aan het overwegen bent om pakweg 800 euro uit te geven, is een paar honderd meer ook zo goedgepraat. Het is die weinig rationele maar oh zo verleidelijke denkwijze, die vermoedelijk het grootste obstakel is voor de Motorola Edge 30 Pro. Hou je het hoofd koel, dan is het een uitstekende keuze voor zijn prijs.

 

Motorola Moto Edge 30 Pro in een oogopslag
Kleuren Cosmos Blue, Stardust White* (*alleen via motorola.com)
Afmetingen 16,3 x 76 x 0,88 cm
Gewicht 196 g
Beeldscherm 6,7 inch (17 cm) OLED
FHD+, 2400x1080 pixels
60/144 Hz verversingssnelheid
360 Hz touch sampling rate
240 Hz touch sampling rate (stylus)
Geluid Stereo speakers
Dolby Atmos
Camera's

Hoofdcamera
50 MP Omnivision 50A, 1/1,5", f/1.8, omnidirectionele PDAF, OIS

Ultragroothoek / Macro
50 MP Samsung, f/2.2, 114°

Dieptesensor
2 MP Samsung, f/2.4

Selfie
60 MP, f/2.2

Video-opname
8K 24 fps
4K 30-60 fps (hoofd- en ultragroothoek camera's)
FHD 30-60 fps
Slow motion FHD 120-960 fps
 

Accu

4800 mAh
68 W TurboPower snelladen (50% in 15 minuten)
15 W draadloos laden
5 W power sharing

68W snellader meegeleverd

Draadloos

2G/3G/4G/5G
WiFi 6E (2,4 GHz / 5 GHz / 6 GHz)
Bluetooth 5.2
NFC

Processor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1
Geheugen 12 GB RAM
256 GB flashopslag
Aansluitingen USB-C (3.1 met DisplayPort 1.4)
Bijzonderheden Geschikt voor stylus
Ready For
Adviesprijs € 799,99
Kopen

Bol.com

Coolblue