Nieuws   |   Tablets

OnePlus Pad 2 zet vol in op snelheid, Nord 4 op het updatebeleid

De OnePlus Pad 2 en de OnePlus Nord 4 zijn twee van de producten die het Chinese bedrijf in Milaan aankondigde.
De OnePlus Pad 2 en de OnePlus Nord 4 zijn twee van de producten die het Chinese bedrijf in Milaan aankondigde.

TechFi is deze week aanwezig in Milaan voor de lancering van vier nieuwe OnePlus-producten. Het Chinese merk komt met de OnePlus Pad 2 tablet, OnePlus Nord 4 budgetsmartphone, OnePlus Nord Buds 3 Pro betaalbare oordoppen en de OnePlus Watch 2R, een nieuwe variant op een bestaande smartwatch. We beginnen met de tablet.

De snelste Android-tablet: OnePlus Pad 2

Met de OnePlus Pad 2 wil het Chinese merk een tablet neerzetten die geschikt is voor zowel werk als privé. Dat moet mogelijk worden door de cpu die we onder de motorkap aantreffen: de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Dit is de meest geavanceerde mobiele processor van die fabrikant tot op heden, die onder meer in de OnePlus 12 en Samsung Galaxy S24 Ultra zit.

Voor productief gebruik biedt de tablet een aantal handige functies. Die waren ook aanwezig op het vorige model en komen enigszins overeen met wat we aantroffen op de Lenovo Tab M11. Zo is het mogelijk internet, mediabestanden, klemborden en meldingen te delen tussen de tablet en een smartphone. Ook kun je met App Relay een recent gebruikte smartphone-app op je tablet casten en zodoende doorgaan waar je gebleven was. Wanneer je deze functie activeert, dan komt er een pop-up in beeld met een smartphone-icoon. Zodra je daarop tapt, verschijnt de app in beeld.

De Pad 2 is compatible met de OnePlus Stylo 2 (een stylus) en de Smart Keyboard. Op dat toetsenbord zit een nfc-chip, via welke je heel snel bestanden kunt uitwisselen tussen OnePlus-tablet en -smartphone, ongeacht de bestandsgrootte. Verder keert de Canvas-functionaliteit terug van de OnePlus Open en Pad Go. Canvas ondersteunt maximaal drie apps met gesplitst scherm tegelijkertijd, waarbij elke app in de optimale verhouding wordt weergegeven.

AI-tools, maar niet in het Nederlands?

Zustermerk Oppo heeft onlangs de Oppo Reno 12-serie gelanceerd en die smartphones werden voorzien van de AI Toolbox. Niet elk stuk AI-gereedschap was destijds beschikbaar in het Nederlands, en mogelijk is dat nu nog steeds het geval. Veel functies zijn nog niet beschikbaar op het model dat wij in bruikleen hebben, en die hebben allemaal te maken met tekst. Denk dan aan samenvatten en berichten opstellen. Deze zelfde AI Toolbox moet beschikbaar komen op de OnePlus Pad 2 en Nord 4.

Engelstalige gebruikers kunnen er in elk geval op rekenen dat de functies later dit jaar middels een OTA-update verschijnen. Bekende opties, zoals de AI Eraser, waarmee je met één tik ongewenste personen en objecten uit foto’s verwijdert, zijn al wel beschikbaar.

OnePlus Pad 2 versus de eerste Pad: groter, helderder, sneller

De OnePlus Pad 2 heeft een lcd-scherm van 12,1 inch, een resolutie van 3000 bij 2120 pixels en een beeldverhouding van 7:5. In vergelijking met de eerste Pad is het scherm groter, helderder (400 nits meer), scherper en is de processor ook een stuk sneller. Naast support voor Dolby Vision kan het display dynamisch schakelen tussen 30, 48, 50, 60, 90,120 en 144 Hertz, afhankelijk van wat je op dat moment doet. Verder zijn er zes speakers die ruimtelijke audio weergeven.

De accu is met een vermogen van 9510 mAh en oplaadsnelheid van 67 watt onveranderd gebleven. Volledig opladen duurt ongeveer 80 tot 90 minuten. De oplader krijg je er helaas niet bij, die zul je zelf los voor 59,99 euro moeten aanschaffen.

OnePlus Nord 4: terug naar de tekentafel

Een opvallend element aan de OnePlus Nord 4 is dat die beschikt over een aluminium unibody. Veel andere smartphones in dit prijssegment worden gemaakt met een kunststof of deels glazen behuizing, met alleen een aluminium frame. De Nord 4 wordt dus compleet in die metaalsoort geleverd. Hiermee grijpt het merk terug naar de OnePlus 3T-dagen.

Het toestel wordt verder geleverd in drie kleuren: Obisidian Midnight, Oasis Green en Mercurial Silver. De achterkant bestaat uit twee delen, waarvan het bovenste deel voorzien is van een laag glimmend plastic. Waarom is ons een raadsel, want dat doet een beetje af van het design.

Met de opkomst van 5G zagen we dat steeds minder smartphones uit aluminium vervaardigd werden. Dat kwam door de hoeveelheid antennes, die constant in verbinding moeten kunnen staan met het netwerk. Er moesten altijd openingen in de behuizing zitten waar het signaal doorheen ging, waardoor een compleet metalen smartphone geen logisch product was.

Antenne in een u-vorm

Om ervoor te zorgen dat de aluminium constructie de prestaties van de OnePlus Nord 4 niet in de weg zou zitten, heeft het merk het toestel van binnen opnieuw ontworpen. Het maakt gebruik van een compacte antenne die in een u-vorm in het toestel gelegd is. Daarbij werkt de metalen body als een soort versterker van het signaal, zo laat OnePlus weten.

Dat is niet het enige waar OnePlus op gelet heeft. Qua design moest er ook ruimte zijn voor een grotere accu van 5500 mAh, die 1600 oplaadcycli moet overleven. Opladen gaat heel snel met de Supervooc-lader van 100 watt, maar die zit niet meer in de doos. Wil je die los aanschaffen, dan moet je daar nog eens 60 euro aan spenderen.

Door de grotere accu is de cameramodule anders gepositioneerd. Die is nu horizontaal geplaatst. Met de 50 megapixel Sony-hoofdlens zou je goede portretshots moeten kunnen maken. Daarnaast beschikt die over hetzelfde RAW-algoritme als die van de OnePlus 12. Ook is er zowel een optische als elektronische beeldstabilisator. Daardoor mag je dus het een en ander verwachten van de camera’s. Naast een ultragroothoeklens van 8 megapixel met een kijkveld van 112 graden zijn er ook de nodige AI-tools aanwezig. Daarmee zorg je ervoor dat iedereen altijd lacht op een groepsfoto.

Snelle chip, lang updatebeleid

Het geheel wordt aangestuurd door een recente Qualcomm-chipset, namelijk de Snapdragon 7 Plus Gen 3. Die presteert over het algemeen net even onder het niveau van de topprocessor van 2022, de Snapdragon 8 Gen 2. Je hebt 12 tot 16 GB aan werkgeheugen. Ook is er minimaal 256 GB aan opslagruimte aanwezig. Dat is ook wel nodig, aangezien het toestel geen sleuf voor een micro-sd-kaart heeft. Maar je kunt er wel twee simkaarten in kwijt.

Met het riante en soepele amoled-scherm van 6,74 inch voorop kun je Android heel prettig bedienen. Bij levering is dat Android 14, met daaroverheen OxygenOS 14.1. Nieuwe voor dit toestel is dat OnePlus hem vier jaar lang van Android-upgrades voorziet, en zes jaar aan beveiligingsupdates. Het is niet eerder voorgekomen dat OnePlus een smartphone zo lang ondersteunde.

OnePlus Nord Buds 3 Pro met meer mics...

Tot slot kijken we nog even naar de OnePlus Buds 3 Pro en Watch 2R. Met de Buds 3 Pro zet het merk vooral in op ruisonderdrukking. Deze werkt met drie verschillende niveaus, die de oortjes automatisch kunnen activeren op basis van de herrie in de omgeving. Dit soort adaptieve noise-cancelling is allerminst uniek, maar op dit prijspunt is het wel zeldzaam. OnePlus noemt dit Smart Noise Cancellation. De drie stereomicrofoons analyseren het geluid om je heen en selecteren vervolgens één van de drie standen: Mild (15 dB), Moderate (25 dB) of Max (49 dB).

Verder moeten die microfoons ervoor zorgen dat er een goede windreductie is, en dat bellers aan de andere kant van de lijn je goed kunnen verstaan. Je zou ook altijd je muziek goed moeten kunnen horen. Tot slot kun je via de transparantiemodus de focus op je omgeving leggen, wat bijvoorbeeld handig is wanneer je deelneemt aan het verkeer.

OnePlus Nord Buds 3 Pro

De laatste keer dat OnePlus Nord-oortjes uitbracht, was er geen Pro-variant. In vergelijking met die Nord Buds 2 zien we dat de drivers even groot zijn, die actieve ruisonderdrukking in aantal decibel bijna verdubbeld is en dat de bluetoothversie één stapje hoger is. Ook zijn ze net een paar gram lichter. De frequentierespons is groter, er zijn twee extra mics en de accu gaat ook veel langer mee – zonder anc tot vijf uur extra, met ongeveer een half uurtje meer.

...en de OnePlus Watch 2R met een lager gewicht

Tussen de OnePlus Watch 2 en Watch 2R hebben we weinig verschil kunnen opmerken. De fabrikant lijkt gepoogd te hebben dezelfde ervaring en lange batterijduur in een veel lichter jasje te stoppen, aangezien de 2R met bandje nog geen 60 gram weegt. Het voorgaande model weegt 80 gram. Ook de maximale helderheid ligt met 1000 nits 400 punten hoger. En met Forest Green en Gunmetal Gray zijn er twee nieuwe kleurenopties beschikbaar.

Qua specificaties is het verder dezelfde smartwatch, met hetzelfde oled-paneel en de dubbele cpu-architectuur (Snapdragon W5 en BES2700) met maximale batterijduur. De BES2700 neemt dan de dagelijkse en achtergrondtaken waar, terwijl de Snapdragon ingezet wordt voor apps. De eerstgenoemde processor werkt met het RTOS, dat vooral op energiezuinigheid inzet, terwijl de tweede cpu met Wear OS werkt. Als gebruiker merk je weinig van de twee besturingssystemen, omdat Wear OS een hybride interface tevoorschijn tovert.

Prijzen en beschikbaarheid

De OnePlus Nord 4 is vanaf 8 augustus verkrijgbaar in Nederland en België voor een adviesprijs van 499 euro. Daar krijg je12 GB RAM en 256 GB opslagcapaciteit voor. Het model met 16 GB en 256 GB kost 599 euro. Vanaf 30 juli zijn de OnePlus Pad 2 en bijbehorende accessoires verkrijgbaar in Nederland en België. Deze hebben een adviesprijs van 549 euro (Pad 2), 99 euro (Stylo 2), 149 euro (Keyboard) en 59 euro (Case).

De OnePlus Watch 2R en Buds 3 Pro zijn per direct verkrijgbaar in Nederland en België en kosten respectievelijk 279 en 79 euro.

 

OnePlus Pad 2 in een oogopslag
KLEUREN Nimbus Gray
Dikte
&
GEWICHT
6,94 mm

584 gram
BEELDSCHERM 12,1-inch (30,73 cm) LCD, 7:5
3000x2120 pixels, 303 PPI
1-144 Hz adaptive refresh
FRONT CAMERA'S 8 megapixel
CAMERA'S ACHTER 13 megapixel
PROCESSOR Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3
WERKGEHEUGEN 12 GB
OPSLAG 256 GB
ACCU 9510 mAh
67W snelladen
WATERDICHT
BESTURINGSSYSTEEM Android 14
OxygenOS 14.1
NETWERK -
VERBINDINGEN WiFi
Bluetooth 
SIM -
VINGERAFDRUKLEZER -
ADVIESPRIJS € 549

 

 

OnePlus Nord 4 in een oogopslag
KLEUREN Obisidian Midnight, Oasis Green en Mercurial Silver
AFMETINGEN
(B X H X D)
&
GEWICHT
7,50 x 16,26 x 7,99 mm

199,5 gram

BEELDSCHERM 6,74 inch (17,12 cm) OLED
20,1: 9

2772x1240 pixels, 450 ppi

120 Hz

FRONT CAMERA 16 megapixel
CAMERA'S ACHTER Hoofdcamera

50 megapixel

Optische en elektronische beeldstabilisatie

Ultragroothoeklens

8 megapixel

Kijkveld van 112 graden

PROCESSOR Qualcomm Snapdragon 7 Plus Gen 3
WERKGEHEUGEN 12 tot 16 GB
OPSLAG 256 tot 512 GB
ACCU 5500 mAh

100 watt snelladen

WATERDICHT IP55
BESTURINGSSYSTEEM Android 14

OxygenOS 14.1

NETWERK 5G, 4G
VERBINDINGEN WiFi 6

Bluetooth 5.4

GNSS Beidou, GPS, GLONASS, Galileo en QZSS

NFC

USB-C 2.0D

SIM Dual nano-sim
ADVIESPRIJS Va. €  499

 

 

OnePlus Nord Buds 3 Pro in een oogopslag
AFMETINGEN
&
GEWICHT
Dopje:
29.99 × 20.30 × 23.87 mm, 4,4 gram

Case:
66.60 × 51.24 × 24.83 mm, 38,2 gram
DRIVERS 12,4 mm Dynamic 
GELUIDSKWALITEIT -
ANC ANC met 3 microfoons
Ambient sound modus
ACCU 58 mAh (dopje)
440 mAh (case)

5,5  / 20 uur speeltijd met ANC
12  / 44 uur speeltijd zonder ANC
VERBINDING Bluetooth 5.4
Codecs:  AAC, SBC
SENSOREN -
WATERDICHT IP55
ADVIESPRIJS € 79

 

OnePlus Watch 2R in een oogopslag
KLEUREN Forest Green
Gunmetal Gray
AFMETINGEN 47.0 × 46.6 × 12.1 mm
GEWICHT 37 g (zonder bandje), 57 g (met bandje)
BEELDSCHERM 1,43 inch AMOLED
466 x 466 pixels
1000 nits piekhelderheid
60 Hz
ACCU 500 mAh
12 dagen normaal gebruik
10 min laden voor 1 dag gebruik
GPS Beidou, GPS, Galileo, GLONASS, QZSS
SENSOREN Versnellingsmeter, kompas, omgevingslicht, hartslag, gyroscoop, drukmeter
WATERDICHT 5ATM en IP68
VERBINDING Bluetooth, Wi-Fi
ADVIESPRIJS v.a. € 279