Lenovo Tab M11 review: deze budgettablet met stylus bevalt uitstekend
Met een prijs van 179 euro is de Lenovo Tab M11 niet de duurste budgettablet met Android van dit moment. Hij is twee tientjes duurder dan z’n voorganger. Qua specificaties lijkt hij er sterk op. Kun je dan niet alsnog beter voor dat eerdere model gaan, of is de M11 de betere optie? Je kunt de M11 in elk geval nog uitrusten met een hoesje, dat tevens dienstdoet als houder. Koop je alles via de Lenovo-website, dan ben je daar in totaal 189 euro aan kwijt.
Met een gewicht van 465 gram (evenveel als de M10 Plus), is het geen straf de tablet lang vast te hoeven houden. Daarnaast zijn de randen om het scherm breed genoeg om je duimen op te laten rusten, zodat die niet constant op het scherm zitten. Verder heeft dit budgetmodel een redelijk hoogwaardige uitstraling door de gekozen materialen. De achterkant en het frame zijn van aluminium, terwijl de voorkant gesierd is met glas (dat best wat vingerafdrukken vasthoudt).
Lenovo Tab M11: beeld en geluid
In een het nieuwsbericht over de Lenovo Tab M11 kon je al lezen dat de tablet veel overeenkomsten heeft met de Tab M10 Plus Gen 3. De grootste verschillen treffen we aan in het beeldscherm, en het feit dat de M11 standaard een stylus in de doos heeft.
Lenovo voerde drie aanpassingen door aan het scherm. In de eerste plaats het formaat. Met 11 inch versus 10,6 inch is het net een tikje groter. Daarnaast is de beeldsnelheid hoger: de M11 kan 90 in plaats van 60 beelden per seconde tonen. Door die hogere verversingssnelheid oogt alles veel soepeler dan voorheen: teksten scrollen mooi en rustig over het beeld. Het derde verschil is de resolutie. Die is iets lager, met 1920x1200 pixels, waar de M10 Plus Gen 3 er 2000x1200 telt. Dat verschil merk je in de praktijk niet echt. Bij video’s met een 16:9-verhouding zul je bij beide modellen zwarte balken boven en onder zien - die zijn net iets dikker bij de M11, maar het verschil is klein.
In de basis is het een prima lcd-scherm, dat aan de verwachtingen voldoet. Dat bedoelen we positief en negatief. De zwartwaarden zijn bijvoorbeeld niet ontzettend diep, en ogen een beetje dof door de achtergrondverlichting. Dat is echter gewoon standaard bij dit soort modellen. Het is bij de M10 Plus Gen 3 net zo aanwezig als bij de M11. Verder is er sprake van een flinke weerspiegeling. In combinatie met een wat beperkte helderheid bemoeilijkt dat het turen naar het scherm turen op zonnige dagen. Voor gebruik binnenshuis hebben we echter weinig te klagen.
De kijkhoek is groot genoeg om het scherm met andere familieleden te delen. Dan moet iedereen wel dicht tegen elkaar aan zitten, omdat het beeld aan de rand die het verste weg is, snel te donker wordt. Daardoor komt het verder kleurrijke scherm (zonder hdr-support) niet helemaal tot z’n recht, maar ook dat is begrijpelijk gezien de prijs.
Rondom het scherm treffen we vier speakers aan met Dolby Atmos-ondersteuning. Die geven het geluid net wat meer helderheid en panache mee dan bij vergelijkbare tablets. Ook doet Lenovo hier niet onder voor het budgetaanbod van Samsung (zoals de Galaxy Tab A9+).
Weinig verschil merkbaar
In de basis lijkt de nieuwe budgettablets van Lenovo veel op de M10 Plus Gen 3. Ten opzichte van dat model is er weinig veranderd qua specificaties. Zo komen we Bluetooth 5.1 tegen, dat ten opzichte van 5.0 op de M10 Plus weinig verschillen aanbiedt. Daarnaast is er WiFi 5, usb-c en een koptelefoonaansluiting. Vooral die laatste optie blijft waardevol, zodat je kinderen allerlei filmpjes kunnen kijken zonder dat je dat geluid hoort.
De accu houdt met een capaciteit van 7040 mAh minder energie vast (het scheelt ongeveer 700 mAh), maar in de praktijk gaan de tablets redelijk gelijk op qua werktijd. Waar de Tab M10 Plus het tot acht uur uithoudt, gaat de M11 soms tot 7,5 uur door (bij onafgebroken gebruik). Opladen gaat niet snel met een maximale laadsnelheid van vijftien watt; draadloos opladen is daarnaast geen optie. Het opladen zelf duurt ongeveer drie uur – even langzaam als bij de voorganger.
Dan werpen we nog even een korte blik op de camera’s. Die maken, zoals verwacht, geen overtuigende foto’s. De kans is echter klein dat een tablet je eerste keuze is voor het maken van een foto. Je zal de camera vooral gebruiken voor videobellen. Met genoeg licht om je heen stelt de frontcamera je daartoe prima in staat. Kleuren ogen wat bleek, maar de beelden zijn scherp en je komt netjes in beeld. In de basis is dit dus op orde.
Lenovo Tab M11 processor, geheugen en opslag
Aan het onderscheid met de M10 Plus Gen 3 helpt de processor ook niet echt. De Lenovo Tab M11 draait op een licht aangepaste versie van de Mediatek Helio G80-processor die we in de M10 Plus aantreffen. Deze Helio G88 mag dan wel een nieuwere model zijn, ook dit stamt alweer uit 2021. Zowel op papier als in de praktijk voel je weinig verschil in het dagelijkse gebruik. Externe tests bevestigen dat beeld. Uit verschillende benchmarks komt naar voren dat de G88 marginaal beter is.
Via de officiële Lenovo-website kun je de Lenovo Tab M11 in elk geval kopen met 4 GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte. In beide gevallen geen vetpot, maar we zijn tevreden dat er geen lagere configuraties beschikbaar zijn. Zo kun je als fabrikant een minimale prestatiebelofte doen, en de software beter optimaliseren voor de hardware.
Anno 2024 achten we 4 GB aan werkgeheugen als het minimale voor een Android-apparaat. Qua opslagruimte voelt 128 GB inmiddels wat ouderwets. In een tijd waarin we veel meer foto’s, video’s en apps (zoals games) lokaal opslaan, hebben we gewoon meer ruimte nodig. Gelukkig kun je, in tegenstelling tot bij veel duurdere topmodellen, gewoon een micro-sd-kaartje in de tablet stoppen. Dat vereist een kleine extra investering, maar is veel goedkoper dan een topmodel met extra opslagruimte.
Prestaties: voldoende voor dagelijks gebruik
Zoals altijd op dit prijspunt moet je de verwachtingen iets bijschaven. Je kunt geen simpelweg geen high-end prestaties voor minder dan 200 euro eisen. Qua prestaties ontlopen de M10 Plus Gen 3 en M11 elkaar in elk geval niet. De verschillen zijn zo klein, dat voor jou als gebruiker niet een van de twee de betere is. De Lenovo Tab M11 moet, net als z’n voorganger, wel altijd even op gang komen. Dat houdt in dat wanneer je hem uit de slaapstand haalt, je even moet wachten voordat het systeem paraat staat.
Mocht je het op simpele handelingen houden, waarbij je voornamelijk de systeeminterface gebruikt, dan merk je vrij weinig van de midrange processor. Zodra je een app opent, komt de eerste hapering in beeld. Bij productiviteitsapps, zoals de vooraf geïnstalleerde notitie-app Nebo, valt het nog mee. Wanneer je een game opstart, is er wel echt een merkbare vertraging. Toegegeven, het ligt er ook maar net aan welke game het is. Zo spelen we dagelijks het kaartspel Marvel Snap. Opstarten heeft wat voeten in aarde, maar daarna draait alles prima.
De Lenovo Tab M11 is dus met name geschikt voor niet al te veeleisende toepassingen. Puur voor het dagelijkse gebruik dus: sociale media, notities maken, foto’s en video’s bekijken en low- tot mid-end games spelen. Games als Monument Valley, MTG: Arena en Pokémon TCG fungeren acceptabel. Ga je aan de slag met Call of Duty: Mobile of een recente Asphalt-racegame, dan houd je een minder aangename ervaring over. Niet alleen schroeft het systeem de grafische kwaliteit terug, ook heeft de framerate het vaak moeilijk. Dit soort games loopt merkbaar minder soepel.
Als je daar iets langer over nadenkt, dan is dat best zonde van het 90Hz-scherm. Voor gaming heb je daar weinig tot niets aan, omdat de rest van de hardware het laat afweten. Het scherm zelf is lekker snel, zoals we ook zien in de bekende UFO-test van Blurbusters. De Lenovo Tab M11 is perfect in staat de verversing op hoog niveau vast te houden. Je hebt er echter dus alleen voordeel van in de soepeler ervaring bij het scrollen door social media feeds of webbrowsen. Om die reden is het toch jammer dat je als gebruiker geen optie hebt de snelheid eventueel terug te draaien, om zo wat energie te besparen.
Android 13, updates tot 2028 en nuttige functies
Hoewel de Lenovo Tab M11 ons niet omver blaast met unieke functies of specialiteiten, betekent dat niet er niet ook veel positiefs te melden is. Zo laat Lenovo zich op het gebied van software van een veel betere kant zien dan voorheen. De Tab M11 draait op een redelijk recente Android 13 en kan rekenen op maar liefst twee Android-upgrades. Daarnaast krijg je tot medio 2028 beveiligingsupdates, wat voor een budgettablet gewoon goed te noemen is.
Daarnaast laat Lenovo zoals altijd Android overwegend ongemoeid, en krijg je dus een kale, schone Android-versie. Je treft wel wat vooraf geïnstalleerde apps en diensten aan, zoals de Opera-browser, alle Google-apps en de eerdergenoemde notitie-app.
Verder biedt de tablet standaard een werkomgeving aan (de computermodus), waarmee je het apparaat omtovert tot een werkstation. Onderin beeld verschijnt dan een startbalk en zodra je een app opent, opent die in een zwevend scherm. Dit lijkt op de implementatie van Chrome OS. Wanneer je een toetsenbord en muis aansluit (bijvoorbeeld via bluetooth), kun je hier op zich redelijk goed en vlot op werken (mits je niet teveel op de achtergrond hebt draaien).
Je kunt daarbij gebruikmaken van verschillende splitscreenopties, die standaard in het systeem gebakken zitten. Je deelt het scherm op in tweeën, of maakt gebruik van de freeformmodus. Dan kun je tot drie apps naast elkaar openen in elke vensterconfiguratie die je wil. Elke app die openstaat blijft tevens actief. Zo kun je in een mail openen, wat research opzoeken en ondertussen de mediabediening van je podcast bereiken. Dat werkt snel en goed.
Aan de slag met Freestyle
Daar blijft het niet bij, want de Lenovo Tab M11 is één van de eerste budgettablets die de Freestyle-functie ondersteunt. Met deze optie is het mogelijk een computer en de tablet via wifi aan elkaar te koppelen. Zo kun je razendsnel bestanden uitwisselen tussen beide apparaten en de M11 zelfs als een draadloze monitor gebruiken. Je hebt hiervoor een Lenovo-account nodig, en de Freestyle-app op beide producten, waar je met hetzelfde account inlogt.
We zijn best tevreden over deze functionaliteit. Het verschil tussen een gekoppeld scherm via hdmi (dat tijdens het schrijven van deze alinea hetzelfde beeld toont als de M11-tablet), is minimaal. Er zit misschien een fractie van een seconde verschil tussen input en output. De muisaanwijzer lijkt wel net even achter de feiten aan te lopen, maar een kniesoor die daarop let. Bestanden uitwisselen gaat razendsnel, veel sneller dan met bijvoorbeeld Bluetooth.
Dan is er nog een intererssante functie: App Streaming. Hiermee is het mogelijk Android-apps op een Windows-pc te laten draaien, vanaf de Lenovo-tablet. Niet alle apps werken op dit moment, maar het grootste deel van onze selectie wel. Zo hebben we bijvoorbeeld Disney+ geopend, dat we met de muis moeten bedienen (het scrolwiel werkt helaas niet). In dit geval wordt de appinterface verticaal weergegeven, maar de video weer horizontaal (al is er bij ons geen video te zien, maar dat kan ook met digitale rechten te maken hebben). Dan is het ook pas mogelijk de app het scherm te laten vullen. Opvallend is ook dat het geluid nog steeds uit de tablet komt, wat een beetje vreemd aanvoelt. Deze functie zal dan ook beter tot zijn recht komen met productiviteitsapps (denk aan je contactenlijst van je telefoon, of de notitie-app), dan met het streamen van games of media.
Per app die je opent, dien je ook de handeling te bevestigen op de tablet. Je moet hem dus wel bij de hand houden. We hebben ook andere apps uitgeprobeerd, zoals Google Home. Die kunnen we meteen horizontaal en in een volledig venster gebruiken. Verder is het opvallend dat de resolutie niet erg hoog is (lager dan op de gekoppelde laptop) en dat het beeld soms erg donker is. Het moge duidelijk zijn: de implementatie is voor verbetering vatbaar. De ervaring verschilt per app, maar het is tof dat dit soort dingen kunnen op een goedkope tablet.
Werken met de stylus op de Lenovo Tab M11
Met de standaard bij de Lenovo Tab M11 meegeleverde stylus is het mogelijk geschreven notities te maken. Dat kan binnen Nebo, of een notitie-app naar keuze. We weten niet precies hoe hoog de touch sampling rate van de Lenovo Tab M11 is, die bepaalt hoe snel het touchscreen een aanraking verwerkt. Heel hoog is het duidelijk niet. Tijdens het schrijven zit er zichtbare vertraging tussen jouw handelingen en de bewerkingen op het scherm. Op je gemak iets schrijven werkt op zich, en een document ondertekenen ook, maar snel meeschrijven met een college of vergadering voelt niet prettig.
Met de Nebo-app kan je geschreven teksten omzetten naar digitale letters. Een fijne functie, want dat betekent dat je aantekeningen of gedachtenspinsel één op één kunt kopiëren naar een mail of tekstverwerker. Wel komt het soms voor dat niet elke letter herkend wordt. Dat ligt ten dele aan ons handschrift (we schrijven wel als een dokter, maar verdienen niet hetzelfde salaris) en deels natuurlijk aan de herkenningssoftware. Desondanks is het gezien de prijs al heel wat dat dit kan op deze tablet. Het maakt hem breder inzetbaar. Ook zaken als schetsjes maken werken prima, zolang je de stylus niet te snel wilt bewegen.
Conclusie
Ondanks de vele overeenkomsten heeft de Lenovo Tab M11 dus toch de nodige troeven in vergelijking met de Tab M10 Plus Gen 3. Daarbij moeten we wel opmerken dat de M10 Plus Gen 3 ook overweg kan met een (los aan te schaffen) stylus. Dit model krijgt ergens de komende zes maanden ook de upgrade naar Android 13. Of je ook Freestyle erbij krijgt, is nog niet duidelijk. Maar die software is niet per se reden om de Lenovo Tab M11 de voorkeur te geven. Wat de M11 wél duidelijk als pre heeft, is de langere ondersteuning met twee Android-upgrades en updates tot 2028.
Qua specificaties ontlopen de M10 Plus, de M11 elkaar verder weinig. Vergelijken we nog even met een zijdelings oog met de Samsung Galaxy Tab A9+, dan biedt deze een krachtiger processor, meer werkgeheugen en langere Android-ondersteuning (4 upgrades) - maar ook een prijs van pakweg 100 euro meer. Heb je het geld, dan is die extra investering te verantwoorden, maar het is wel echt een andere prijsklasse.
Bij Samsung krijg je bovendien niet de pure Android-ervaring die Lenovo wel biedt. Afhankelijk van je voorkeuren kan dat natuurlijk positief of negatief zijn. Ook Freestyle is dan niet van de partij. Dat programma maakt de Tab M11 voorlopig uniek, zeker voor zijn prijs. Het laat (net als de werking van de stylus) nog wel wat te wensen over, die twee zaken zorgen er toch voor dat je duidelijk méér kan doen met de M11, dan met de M10 Plus Gen 3. Mede hierdoor is de Lenovo Tab M11 wat ons betreft de nieuwe budgetkoning.
Lenovo Tab M11
Lenovo Tab M11 in een oogopslag | |
Kleuren | Luna Grey, Seafoam Green |
Afmetingen | 25,5 x 16,6 x 0,72 cm |
Gewicht | 465 g |
Beeldscherm | 11 inch (27,9 cm) IPS LCD FHD+ (1920x1200 pixels) 400 nits helderheid 90 Hz verversingsfreq. |
Audio | Quad speakers met Dolby Atmos |
Camera's | Voorkant: 8 MP Achterkant: 8 MP |
Aansluitingen | USB-C (2.0, 480 Mbit/s) 3,5 mm audio microSD-kaartsleuf |
Draadloos | WiFi 5 Bluetooth 5.1 |
Accu | 7040 mAh, 2 cellen tot 10 uur streaming 15W snelladen |
Processor | MediaTek Helio G88 (2 GHz) |
Geheugen | 4 GB / 128 GB uitbreidbare opslag met microSD tot 1 TB |
Besturingssysteem | Android 13 Upgrades tot Android 15, updates tot januari 2028 |
Adviesprijs | € 199 |
Koop bij |