Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

OnePlus Buds Pro review: opvallend goede all-round True Wireless in-ears met actieve ruisonderdrukking

OnePlus Buds Pro review: opvallend goede all-round True Wireless in-ears met actieve ruisonderdrukking
De OnePlus Buds Pro zijn aangenaam licht van gewicht en leveren opmerkelijk effectieve ruisonderdrukking.

Eigenlijk stond een review van de Sony WF1000XM4 true wireless in-ear hoofdtelefoon hoger op de schrijflijst, maar net toen we daarmee begonnen, ontvingen we de OnePlus Buds Pro. De vraag hoe deze twee setjes volledig draadloze dopjes met ruisonderdrukking (en verder volstrekt verschillend qua prijs en vormgeving) zich tot elkaar verhielden, noopte ertoe de Sony review nog even uit te stellen. Na een aantal weken de Buds Pro gebruikt te hebben, volgt dan toch eerst deze review. De reden? Het bleek verrassend eenvoudig tot een oordeel te komen over de Buds Pro, waar de Sony's - hoewel buitengewoon - complexer zijn. Die dus binnenkort, nu eerst de OnePlus Buds Pro.

Hoogwaardige afwerking

OnePlus levert de Buds Pro in een stevige verpakking, die vanaf het moment dat je het plastic eraf haalt luxe uitstraalt. Met het deksel eenmaal verwijderd zie je aanvankelijk alleen de oplaad-case met daarin de oordopjes. Deze ligt op een kartonnen afscheiding; daaronder vind je in afzonderlijke kartonnen minidoosjes een usb-c-oplaadkabel, twee sets alternatieve formaten gels (groot en klein, medium is standaard bevestigd) en een beknopte handleiding. Een klein kaartje wijst je nog even fijntjes op een belangrijk aspect van de Buds Pro, namelijk waar de knijpgevoelige bediening zit. 

​​OnePlus Buds Pro verpakking OnePlus Buds Pro in de verpakking OnePlus Buds Pro naast de verpakking OnePlus Buds Pro uit de verpakking

OnePlus Buds ProDe oplaad-case zelf is opmerkelijk compact. Weliswaar wat breder dan die van de Sony WF1000XM4 (die al zeer bescheiden van omvang is), maar nog iets smaller en beduidend lager. Door de afgeronde vormen past hij probleemloos in ook kleine broekzakken of het accessoirevakje van je handtas. Het materiaal van enigszins stroef zwart plastic voelt prettig aan. Het deksel sluit zeer nauw aan, en opent en sluit met een prettig solide aanvoelende scharnier. De case kan draadloos opladen; achterop is ook een usb-c aansluiting aanwezig voor de traditionele methode.

OnePlus Buds Pro bedienen: knijpen!

De dopjes zelf zijn ook fraai afgewerkt. Ze bestaan uit een matzwart bovendeel en een metaalkleurig, glimmend pijpje dat naar onderen uitsteekt. De onderkant daarvan is 'knijpgevoelig': je kan erin knijpen om een commando aan de headset te geven. Dat voelt alsof je iets indrukt, maar dat gebeurt niet werkelijk. Het gevoel lijkt veroorzaakt te worden door haptische feedback. Daarin zijn ze vergelijkbaar met de Force Sensor van de Apple AirPods Pro. Verder is er overigens weinig gelijkenis met de bekende Apple headset, in tegenstelling tot de oudere 'gewone' OnePlus Buds.

Eenvoudige ingebruikname

In gebruik nemen van de OnePlus Buds Pro is kinderspel. De case openen, Bluetooth aan op je smartphone (of ander apparaat) en koppelen. Na de eerste keer maken de oortjes direct verbinding zodra je de case opent.

Het gebruik is verder zo simpel als wat: Buds Pro in de oren en luisteren (en/of praten) maar. Je kan ook een enkel oortje gebruiken, bijvoorbeeld voor handsfree bellen. Laat je één Bud in de case, dan kan je bellen of muziek luisteren in mono. Voeg je een tweede Bud toe, dan schakel je automatisch over naar stereo. Leg je dan weer een van de twee weg, dan blijft de eerste werken. Neem je echter beide Buds tegelijk in gebruik en leg je er daarna een weg, dan stopt het afspelen van muziek automatisch. Best slim, en mogelijk dankzij de nabijheidssensor in de beide dopjes.

OnePlus Buds Pro

10 minuten laden voor 10 uur spelen

De oplaadcase bevat een accu om de oortjes op te laden. Volgens OnePlus voldoende voor in totaal 38 uur werktijd. De case en dopjes kunnen bovendien razendsnel opladen, Warp Charge noemt OnePlus dat. Na 10 minuten moeten ze gecombineerd weer voldoende capaciteit hebben om 10 uur te luisteren. Met actieve ruisonderdrukking geactiveerd moeten de dopjes het overigens 5 uur vol kunnen houden - zonder komen ze twee uur verder. We kunnen bevestigen dat het laden inderdaad heel snel gaat. Ook de case zelf laadt - mits verbonden met een voldoende krachtige lader - lekker snel op. OnePlus levert overigens zelf geen oplader mee, alleen het kabeltje om de case met zo'n lader te verbinden.

Zeer licht van gewicht

Nadrukkelijk vermeldenswaard: de Buds Pro oortjes zijn bijzonder licht van gewicht, 4 gram. Daardoor voel je ze amper in de hand en belangrijker, ook in de oren zijn ze nauwelijks merkbaar aanwezig. Ter vergelijking, de SoundPeats TrueShift 2 dopjes wegen 6 gram, de Sony WF1000XM4 wegen 7 gram per stuk. In absolute termen gaat het om luttele grammen, relatief gezien is het een fors verschil. Belangrijker is dat je het ook echt merkt in het gebruik: lichter is beter.

App met beperkingen

Wil je de weergave optimaliseren, dan is er een functie om deze op je oren af te stemmen. Voor deze Audio ID functie heb je wel een aparte app nodig (tenzij je een OnePlus smartphone hebt). Die app is ook nodig voor het doen van aanpassingen aan de OnePlus Buds Pro en het bijwerken van de firmware van de buds. Verwarrend genoeg heet deze niet 'OnePlus app' of iets dergelijks, maar HeyMelody. Irritant, want tot je dat geïnternaliseerd hebt, zoek je niet alleen in de App of Play Store, maar ook op je smartphone. 

OnePlus HeyMelody app OnePlus HeyMelody app OnePlus HeyMelody app OnePlus HeyMelody app OnePlus HeyMelody app

De naam is niet het enige onhandige aan de app. De indeling van de functies is niet heel intuïtief, en we missen een paar cruciale zaken. Wat kan wel? Zien hoeveel prik er nog in oortjes en case zit, en schakelen tussen ruisonderdrukking en 'transparency mode' (verderop meer daarover). Ook kan je aanpassen wat knijpcommando's precies doen, maar daar zitten flinke beperkingen aan. Zo kan je niets veranderen aan de werkingen voor één of twee keer knijpen. Alleen wat drie keer knijpen doet, kan je aanpassen. Daarbij heb je de keuze hebt tussen precies twee opties: 'vorig nummer' en een 'stemassistent aanroepen'. 

Daarnaast kan je instellen wat 'knijpen en ingedrukt houden' doet - daarmee kan je schakelen tussen ruisonderdrukking, geluid doorlaten of ruisonderdrukking uitzetten. Dat is in elk geval handiger dan bij Sony, want daar zit die laatste optie niet op de bediening van de oordopjes zelf.

Audio ID en Fit test

Wat de app ook biedt, is een Audio ID test en een Fit test. De eerste is een gehoorstest, waarbij je in drie minuten kan aangeven of je verschillende frequenties geluiden kunt horen. Daaruit rolt een geluidsprofiel waarmee de Buds Pro waar nodig frequenties versterken. De Fit test maakt gebruik van de ingebouwde microfoons om te kijken of de dopjes goed passen. Bij ons rolde daar 'perfect fit' uit, maar zoals op de volgende pagina te lezen, valt daarop wel wat af te dingen.

Een laatste vermeldenswaardige functie van de app is Zen Mode Air: als je dit activeert en je knijpt 3 seconden in het pijpje van de Buds Pro, dan genereren ze witte ruis (white noise) met vogel- en natuurgeluiden, of een van de andere vier opties om tot rust te komen: Meditation, Summer seashore, Nighttime camping en Iceland.

Geen volumeregeling op de Buds

Echt onhandig is dat je het volume niet kunt bedienen vanaf de Buds Pro. Dat kan je ook niet instellen in de app als alternatief voor de standaardbediening. Je kan niet bijvoorbeeld met rechts afspeelfuncties bedienen en met links het volume. Om aan te passen hoe hard je muziek - of je gesprekspartner - klinkt, moet je je smartphone tevoorschijn halen, of je stemassistent gebruiken. Wat ons betreft is dit verbeterpunt nummer 1 voor OnePlus om via een firmware update toe te voegen.

Ook missen we een equalizer om de toonbalans aan te passen. Wellicht dat die functionaliteit beschikbaar is met een OnePlus smartphone, maar die hadden we niet bij de hand voor deze test. Hoe dan ook zouden de Buds ook op zichzelf over deze mogelijkheid moeten beschikken.