Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

OnePlus Buds Pro gebruik in de praktijk

Ruisonderdrukking van de OnePlus Buds Pro

Zoals gezegd kan je de ruisonderdrukking - active noise cancellation oftewel anc in jargon - instellen met de app. Om te beginnen kan je schakelen tussen ruisonderdrukking, transparantie oftewel 'geluid doorlaten' en gewoon 'uit'. In het eerste geval produceert de OnePlus Buds Pro antigeluid, om omgevingsgeluid als het ware op te heffen. In het tweede geval versterkt de headset geluid van de omgeving, zodat je bijvoorbeeld een conducteur in de trein te woord kunt staan, zonder een oordopje uit je oor te halen. De laatste optie is vooral handig wanneer het omgevingsgeluid zich niet leent voor antigeluid - harde, afwisselende en onvoorspelbare geluiden. Daar is geen ruisonderdrukking tegen opgewassen, en die wil je ook niet versterkt doorsturen. Uit is dan de aangewezen optie.

OnePlus HeyMelody app

Naast deze drie opties kan je in de app ook nog instellen hoe de ruisonderdrukking moet werken. Dat kan met drie standen: 'noise cancellation', 'smart' en 'max noise cancellation'. Het verschil tussen de eerste en de derde optie is de mate waarin de headset geluid dempt. Met 'smart' wisselt je tussen deze twee, afhankelijk van het waargenomen volume van het lawaai in de omgeving. Dat werkt in de praktijk uitstekend: binnenshuis met relatief weinig geluid een zachte demping, onderweg in tram of trein automatisch overschakelen naar de sterkere versie. Die geeft wat meer druk op de oren, dus het is prettig die te bewaren voor wanneer het echt nodig is.

Verrassend effectief...

De ruisonderdrukking zelf is verrassend effectief. Het is niet heel lang geleden dat deze technologie was voorbehouden aan een handvol bedrijven die het écht goed deden - zeg een Bose of een Plantronics - en een paar die het tweede garnituur vormden. De rest van de markt leverde een, laten we eerlijk zijn, slap aftreksel dat de naam ruisonderdrukking amper waard was. Dat is niet meer het geval. De Wet van Moore en het ontwikkelen van de technologie zorgt ervoor dat goede actieve ruisonderdrukking bij een keur aan merken te koop is. En dus ook bij OnePlus.

Continu achtergrondgeluid wordt effectief weggefilterd, van schuur- en freesmachines tot treingeluid. Ook dynamische geluiden kunnen de Buds Pro heel aardig onderdrukken, al is dit wel een gebeid waar bijvoorbeeld Sony zich nog positiever weet te onderscheiden. Zeker mensenstemmen blijven een uitdaging voor de Buds Pro, maar de demping is nochtans heel behoorlijk. Ondanks verbouwingsgeluiden rondom kon ondergetekende met de Buds Pro in een heel aangenaam middagdutje doen in de tuin. Zonder goede ruisonderdrukking was dat beslist niet mogelijk geweest. The proof of the pudding is in the eating, zoals het spreekwoord zegt, en deze pudding is uitstekend te eten.

...maar passieve afsluiting kan beter

Wat iets minder bevalt is de 'passieve ruisonderdrukking', dus hoe goed de Buds Pro gewoon geluid buitensluiten als oordoppen. Dat doen ze namelijk niet heel geweldig, in elk geval niet met de standaard meegeleverde gels. De grootste variant in de doos werkt nog het beste, maar het materiaal is erg flexibel en relatief dun. Van een echte 'verzegeling' is geen sprake, waardoor geluid wat meer kan doorlekken. De passieve ruisonderdrukking is dus nog een verbeterpunt - maar de actieve is ruim voldoende effectief om daar verder niet heel lang bij stil te staan.

OnePlus Buds Pro tijdens werken en telefoneren

Als 'kantooroortjes', dus luisteren naar muziek op de werkplek, gebruiken voor het voeren van telefoongesprekken, houden de OnePlus Buds Pro zich prima. Omdat ze erg comfortabel in de oren zitten, kan je ze desnoods de hele werkdag inhouden. Na zoveel tijd ga je ze wel voelen, maar dat geldt voor elke in-ear. Qua draagcomfort behorende Buds Pro tot de beste in-ears die schrijver dezes heeft getest, en dat zijn er nogal wat. 

Voor het bellen doen de Buds Pro het ook behoorlijk goed, beter dan veel true wireless in-ears. Als drager is het sowieso uitstekend, stemmen van gesprekspartners zijn zeer goed te verstaan, helder en vol. Voor die gesprekspartners is de ervaring wat minder. Feedback die we kregen varieerde van 'hol' en 'ver weg' tot 'onder water'. Grosso modo waren we wel te verstaan, maar men kon het verschil met een telefoon in de hand duidelijk horen. 

OnePlus Buds Pro pairen met computer

Handig om te weten: voor het pairen met een computer moet je de OnePlus Buds Pro zelf in pairing modus zetten. Dat doe je door de case te openen en het knopje tussen de L en de R even ingedrukt te houden - de headset verschijnt dan als optie in de lijst met ontdekte nabije Bluetooth-apparaten.

De OnePlus Buds Pro ondersteunt geen multipoint Bluetooth en het is dus niet mogelijk om tegelijk met smartphone en pc verbonden te zijn.

Niet in gebruik? Dan in de case!

Ook niet zo handig is het moment dat de Buds Pro verbinding maken met je telefoon: zodra je de case openklapt. Als de dopjes niet in de case zitten, blijven ze verbonden met je smartphone (of ander bronapparaat). Ook als ze niet in je oren zitten. De nabijheidssensor in de dopjes schakelt wel automatisch de muziekweergave uit, wanneer je de buds uit je oren neemt. Wil je met je telefoon zelf bellen, dan moet je de Buds in de case opbergen. Anders is het lastig een gesprek voeren. Dit is geen unieke issue voor de OnePlus Buds Pro, uiteraard. Maar het was mooi geweest als OnePlus het had opgelost, door bijvoorbeeld de Bluetooth-verbinding te koppelen aan de nabijheidssensor in de buds. Desnoods als optie.

OnePlus Buds Pro voor muziek en video

Voor muziek- en videoweergave klinken de OnePlus Buds Pro heel behoorlijk. Goed tot zeer goed. Als dat wat onderkoeld overkomt, dan is dat toch omdat we hiervoor een flinke periode met de Sony WF1000XM4 in-ears rondliepen. In vergelijking daarmee blijft met name de hoogweergave van de Buds Pro achter. Zoals de meeste in-ears zit het met het midden wel goed, en de laagweergave overtuigt eveneens. Vergeleken met een echt topmodel qua audioweergave kan het hoog beter, qua definitie en volume. Daardoor sprankelt het wat minder, klinken nummers wat troebeler. In vergelijking met 99% van de markt is het goed of uitstekend, laat dat duidelijk zijn. Er is prima naar de Buds Pro te luisteren, zeker met standaard bronnen als Spotify en YouTube. 

Ook bij films en series is de weergave prima, stemmen zijn goed verstaanbaar, effecten komen behoorlijk uit de verf, soundtracks zijn voldoende dynamisch en meeslepend. In deze prijsklasse zal je niet snel een betere optie vinden. Zeker in combinatie met actieve ruisonderdrukking lever je altijd wat in op de muziekweergave, en de balans die OnePlus heeft getroffen is zonder meer acceptabel. 

OnePlus Buds Pro tijdens het sporten

Een activiteit waarbij de Buds Pro bijzonder bevielen: hardlopen. De ruisonderdrukking is ook buiten heel effectief, zelfs met lastige windgeluiden. Dat is iets waar we met de duurdere concurrent nogal mee worstelden, maar met de in-ears van OnePlus geen centje pijn hadden. Door het lichte gewicht maakt het minder uit dat ze niet muurvast in de oren zitten: er is geen moment geweest dat we een oortje moesten oprapen. Ze bleven altijd zitten, zelfs met de toch weinig elegante pas van ondergetekende.

De knijpbediening is ook erg handig tijdens het lopen, het werkt beter dan capacitieve aanraakbediening. De Buds Pro zijn IP55 stof- en waterdicht, dus zweet is ook geen probleem. De case is overigens IPX4 gecertificeerd - net wat minder, maar kan ook tegen een spatje. 

Buitenshuis bellen met deze in-ears was geen onverdeeld genoegen, maar we moeten de set nog tegenkomen waarbij dat wél prettig is. Zolang het niet al te hard waait is het te doen, maar voor een goed gesprek onderweg raden we toch echt een headset aan met een microfoon die dichter bij de mond zit.

Conclusie

De OnePlus Buds Pro hebben ons positief verrast. Niet zozeer omdat de verwachtingen laag waren, maar omdat de ervaring met in-ears met ruisonderdrukking tot dusver vrij wisselvallig is geweest. Het werkt nu eenmaal altijd een stukje minder dan met grote over-ear hoofdtelefoons met meer ruimte voor de vereiste techniek.

De Buds Pro vallen op met hun fraaie design, solide constructie en handige bediening. Als er een volumeregeling op had gezeten, was het grootste pijnpunt wat ons betreft opgelost - de afwezigheid daarvan is niet heel handig. De geluidskwaliteit is prima, zeker in het licht van de adviesprijs van 149 euro. Dat is natuurlijk niet niks, maar vergeleken met de 280 euro die Sony vraagt voor de WF1000XM4 is het best voordelig. Het is dezelfde prijs als de recent geïntroduceerde Samsung Galaxy Buds 2, die qua mogelijkheden vergelijkbaar lijken. Die hebben we alleen nog niet getest.

Valt er afgezien van de afwezige volumeregeling nog iets te klagen? Tjsa, de app is niet heel handig en we missen een equalizer. Voor bezitters van een OnePlus smartphone is dat naar verluidt minder problematisch, maar de Buds Pro zijn goed genoeg om niet alleen voor de fans van dat merk interessant te zijn. Kortom, we zijn enthousiast. Zoek je een setje true wireless in-ears met actieve ruisonderdrukking, dan mogen de OnePlus Buds Pro hoog op de lijst.

OnePlus Buds Pro in een oogopslag
Audio 11 mm drivers
98 dB @ 1 kHz
20 - 20.000 Hz
Ruisonderdrukking Active noise cancellation
Transparantiemodus
Afmetingen
& gewicht

Oordopjes:
3,2 x 2,32 cm, 4,35 gram

Case: 
6 x 4,9 x 2,5 cm, 52 gram

Waterdicht Oordopjes: IP55
Case: IPX4
Verbinding Bluetooth 5.2
10 meter
Audioformaten SBC, AAC, LHDC
Opladen en accu

USB-C, Draadloos Qi

Speeltijd met ANC: max. 5 uur
Speeltijd zonder ANC: max. 7 uur
Telefoongesprek: max 3 uur
Totaal afspelen met ANC: max 28 uur
Totaal afspelen zonder ANC: max 38 uur

Opladen: 10 minuten voor 10 uur (case + oordopjes)

Accu oordopje: 40 mAh
Accu case: 520 mAh

Bijzonderheden Audio ID (gehoortest)
Zen Mode Air
Adviesprijs € 149