Nieuws   |   Headsets en hoofdtelefoons

Nieuwe Sony WF-1000XM4 herkent je stem (en dat is potentieel heel handig)

Nieuwe Sony WF-1000XM4 herkent je stem (en dat is potentieel heel handig)
De Sony WF1000XM4 true wireless in-ear hoofdtelefoon herkent je stem - en kan nog veel meer.

De WF-1000XM4 is alweer de vierde versie van deze serie 'true wireless' in-ear hoofdtelefoons van Sony. Van alle aangekondigde verbeteringen doorgevoerd spreekt de Speak-to-Chat functie wat ons betreft het meest tot de verbeelding. Deze brengt een aantal zaken die we al kenden samen, en zet in potentie een flinke stap in gebruiksvriendelijkheid.

Sony WF-1000XM4: met speak-to-chat

We kenden al de mogelijkheid om met een aanraking muziek te pauzeren, en van luxere oordopjes als de WF-1000X-serie de mogelijkheid om omgevingsgeluid 'door te laten' met dezelfde microfoons die ook voor ruisonderdrukking zorgen. Zo kon je met een druk op de knop even een gesprek voeren met een conducteur of steward(ess), zonder de dopjes uit je oren te hoeven halen. Met Speak-to-Chat is het zelfs niet nodig een knop aan te raken: je gaat simpelweg praten. De WF-1000XM4 herkent dan - als het goed is - je stem, pauzeert de muziek en laat omgevingsgeluid toe. Om dit mogelijk te maken is de WF-1000XM4 voorzien van vier microfoons en aparte bone conducting sensors. Na 30 seconden je stem niet gehoord te hebben, start de muziek vanzelf weer op. Wij kunnen in elk geval niet wachten dit uit te proberen!

Sony WF-1000XM4Als je geen gesprek hoef te voeren, maar wel even moet luisteren naar je omgeving, is naast Speak-to-Chat ook de al bekende Quick Attention functie aanwezig. Hiermee kan je met een aanraking van een touchpad op de rechter oordop de noise cancelling kan pauzeren en de microfoons kan aanzetten om omgevingsgeluid te laten horen in plaats van dit buiten te sluiten. Zo kan je bijvoorbeeld snel horen als iets wordt omgeroepen op station of luchthaven.

Beter verstaan worden bij bellen dankzij botgeleiding

Frequente gebruikers van true wireless earphones kennen hét nadeel van dit soort headsets: het voeren van telefoongesprekken is niet altijd een pretje. Dat komt vooral doordat de microfoon vrij ver van je mond zit, waardoor je gesprekspartner moeite heeft je te verstaan. Zeker bij een beetje omgevingsgeluid of wind. De Precise Voice Pickup-technologie van de WF-1000XM4 moet dat verbeteren, met genoemde bone conducting sensor oftewel botgeleidingssensor. Kenners herkennen de term wellicht van headsets die deze techniek gebruiken om geluid over te brengen, maar Sony zet dit dus juist in om geluid op te vangen. Dankzij deze sensor belooft Sony dat je met de WF-1000XM4 altijd goed verstaanbaar bent. Deze sensor registreert alleen stemgeluid, en dus geen omgevingsgeluid. Sony stelt dat de ruisonderdrukking omgevingsgeluid ook voor je gesprekspartner wegfiltert. 

Sony WF-1000XM4

Nieuw materiaal voor de oordoppen

Sony WF-1000XM4De bijbehorende Sony Headphones Connect app kan je (onder andere) adviseren over wat het beste formaat oordoppen is voor jouw oren. Dat advies krijg je na het invoeren van 'enkele simpele maten'. Sony heeft het materiaal van de oordoppen aangepast. Hierdoor zetten deze op een andere manier uit wanneer ze zich qua vorm aan je oren aanpassen, en moeten ze beter blijven zitten. Bijkomend voordeel is dat ze ook zonder actieve ruisonderdrukking al veel geluid buiten moeten sluiten. 

Sony WF-1000XM4: geluidsverbetering met AI

Sony zou Sony niet zijn als het niet hard had gesleuteld aan de geluidskwaliteit van deze in-ears. De WF-1000XM4 combineert nieuwe 6 mm drivers (20% groter dan in de voorganger) met een nieuwe 'Integrated Processor V1'. De grotere drivers moeten de laagweergave sterk verbeteren, de processor heeft nog meer invloed. Naast het snel tot stand brengen van een stabiele Bluetooth-verbinding (zowel met Android- als Windows apparaten) beschikt deze over de nodige rekenkracht. Daarmee kan hij de hoogwaardige ldac-codec verwerken, die drie keer zoveel data kan doorsturen als de standaard Bluetooth audio codec. Uiteraard moet je bronapparaat dan ook over ldac-ondersteuning beschikken, maar dat zijn er steeds meer. 

Sony WF-1000XM4

Minstens zo interesant is het vermogen van de V1 chip om slechte geluidsbronnen te verbeteren. Sony noemt dat DSEE (Digital Sound Enhancement Engine), een techniek waar het al vele jaren aan werkt. De nieuwste versie werkt op basis van kunstmatige intelligentie. Deze Edge-AI upscaling kan de geluidskwaliteit van gecomprimeerde audio (zoals vrijwel alle audio van dienste als Spotify of Deezer) verbeteren door ontbrekende informatie 'terug te berekenen'. Het AI-algoritme kan instrumenten, genres en afzonderlijke delen van een nummer herkennen en herstellen. Met name in de hogere registers moet dat een forse verbetering met zich meebrengen. 

Nog meer weetjes over de WF-1000XM4

We hebben al veel geschreven over de nieuwe Sony in-ears, dus deze zaken doen we even in vogelvlucht: de WF-1000XM4 heeft ondersteuning voor draadloos laden met de bekende Qi-laadtechniek, is spatwaterdicht met een IPX4-rating (en dus geschikt voor sporten), werkt met Google Assistent en Alexa spraakcommando's en kan overweg met Android Fast Pair en Windows Swift Pair. De headset is geschikt voor weergave van 360 Reality Audio, Sony's 3D object-based spatial audio codec. Daarvoor is wel geschikt bronmateriaal nodig, maar uit ervaring kunnen we melden dat de 3D-ervaring van deze standaard iets is dat je beslist zelf moet horen.

Sony WF-1000XM4 Sony WF-1000XM4 Sony WF-1000XM4 Sony WF-1000XM4

Ook vermeldenswaard: de verpakking van de WF-1000XM4 bevat geen plastic en is ontworpen om zo veel mogelijk hergebruikt te worden. 99% van de verpakking is gemaakt van hergebruikt, duurzaam materiaal.

De WF-1000XM4 is vanaf juni 2021 verkrijgbaar in de kleuren zwart en zilver, en kost inclusief usb-c laadkabel en oordoppen in 3 maten € 280. Een review kan je nu al lezen op HiFi.nl - een review op TechFi volgt binnenkort.