Eén update maakt de Philips Momentum 559M1RYV geschikt voor de nieuwste consoles
Inderdaad, het model van vorig jaar, dat we in september 2019 al zagen op de IFA-beurs in Berlijn (en daarvoor op Gamescom in Keulen) (beurzen, missen jullie ze ook zo?). Feitelijk is 'Momentum' geen model maar een serie, maar daarover verderop meer. Philips kondigt vandaag een nieuwe versie van het vlaggenschip aan, de Momentum 559M1RYV. Kenners (en oplettende lezers) zien één letter verschil met het model van vorig jaar, de 559M1RY.
Nu met HDMI 2.1
Die ene letter staat feitelijk voor één aanpassing: het nu aangekondigde model heeft hdmi 2.1-ingangen en daarmee voldoende bandbreedte om de combinatie van een hoge resolutie, hoge verversingsfrequentie en hoog kleurbereik correct weer te geven. Met hdmi 2.0 moet op een van deze aspecten worden ingeleverd.
Philips heeft de Momentum 559M1RYV als Designed for Xbox weten te certificeren, maar in principe zou het scherm ook met de nieuwste generatie Playstation prima moeten samenwerken - dat zouden we tezijnertijd graag eens uitproberen.
Ultieme console monitor?
Voor wie nog niet bekend was met dit scherm: op papier is het de ultieme 'monitor' voor een console. Met aanhalingstekens, want het 55-inch (139,7 cm) grote paneel zullen de meeste mensen eerder associëren met een televisie. Ook de Bowers & Wilkins soundbar onder het scherm (die je ook aantreft bij de luxere Philips televisies) is niet typerend voor een monitor. Anders dan een televisie beschikt dit apparaat niet over ingebouwde tuners of antenne-aansluitingen; uiteraard kan je er wel een extern tunerkastje mee verbinden. Een afstandsbediening wordt wel meegeleverd, overigens.
De Philips Momentum 559M1RYV combineert een hoge resolutie met een hoge verversingssnelheid en een hoog kleurbereik: ideaal voor HDR en ideaal voor console gaming.
Waarom is dit zo'n ultiem scherm? In de eerste plaats door de combinatie van de hoge resolutie (ultra hd, 3840x2160) met een hoge verversingssnelheid van 120 Hz. Maar een handvol televisies van dit formaat is in staat om zoveel beelden per seconde weer te geven. Voor een soepele game-ervaring is dat ideaal. Bovendien kan de 559M1RYV deze snelle weergave óók combineren met een resolutie van 2560x1440 pixels, oftewel qhd. Dat is iets dat nog minder televisies kunnen, maar wel bijzonder handig is voor bijvoorbeeld snelle shooters op de Xbox, die deze resolutie ook kan aanleveren. Hoewel minder scherp dan ultra hd, biedt qhd nog altijd 77% meer pixels en dus scherpte dan full hd.
Daar blijft het niet bij, want de Momentum 559M1RYV is ook geschikt voor DisplayHDR1000-weergave, met een piekhelderheid van 1000 nits. Dat is mogelijk door het gebruik van een local dimming backlight. Dat kan verdeeld over 144 zones de helderheid aanpassen, waardoor donkere delen zwart meer kunnen benaderen, en lichtere delen van het beeld nog feller verlicht kunnen worden. In combinatie met het gebruikt va-paneel, dat zich al kenmerkt door een hoog contrast, levert dat een zeer contrastrijk plaatje op.
Ten slotte kan het scherm een zeer groot kleurbereik tonen, nodig voor goede hdr-weergave. In jargon: de zogeheten dci-p3 kleurruimte wordt grotendeels gedekt. Steeds meer games maken gebruik van hdr-weergave, en ook daar is deze monitor dus op voorbereid.
Een eerste stap?
Deze Momentum monitor wordt door Philips aangeduid als een eerste stap, maar feitelijk is het dus een tweede stap - het is een update van een monitor die al geruimte tijd te koop is. Philips doelt op de komst van meer modellen met een kleinere afmeting - ook die zagen we in 2019 al. We zijn benieuwd welke aanpassingen en varianten zullen worden toegevoegd.
Voor nu is het belangrijk te weten dat er straks mogelijk twee Momentum 55-inch monitoren te koop zijn, eentje met een -V in de naam en een zonder. De eerste is zonder twijfel de meest aantrekkelijke.
Momentum 559M1RYV vs OLED?
Een vraag die bij kenners direct zal opkomen is, hoe deze monitor zich verhoudt tot een oled-televisie. Die staan immers ook bekend om uitstekend contrast en kleurweergave. Modellen van de afgelopen twee jaar kunnen bovendien óók overweg met 120 Hz-beelden en beschikken ook over hdmi 2.1. Bovendien zijn de prijzen van oled-tv's op dit formaat vergelijkbaar of zelfs lager.
Zonder de twee opties zelf naast elkaar te zeggen, is daar geen definitief antwoord op te geven. Toch valt er wel iets te zeggen. Zolang je een scherm puur koopt voor het spelen van games alleen - en met een console doe je geen andere dingen, hooguit video's streamen - heeft oled op papier het voordeel. Het contrast van deze techniek is hoger en de responstijd van de pixels is lager. Daar staat tegenover dat het qua helderheid vermoedelijk de strijd wint, zeker in een lichte omgeving en wanneer een groot deel van het beeld verlicht moet worden. Dat is bij oled nog altijd geen sterk punt. Bovendien is de Momentum voorzien van een niet-reflecterend paneel, waar oled nogal kan spiegelen. Daarmee is deze Momentum aantrekkelijker voor wie
Met het toevoegen van hdmi 2.1 wordt deze nieuwe Momentum-versie wel écht interessant om te combineren met de next-gen consoles, in het bijzonder de Xbox Series X. Nu zijn die consoles ook nog altijd maar sporadisch verkrijgbaar, dus je hebt nog even tijd om door te sparen: de Momentum 559M1RYV zal pas in augustus dit jaar te koop zijn, met een adviesprijs van 1399 euro.
Philips Momentum (559M1RYV) in een oogopslag | |
Beeldscherm | 55-inch (139,7 cm), 3840x2160 pixels, VA, tot 144 Hz, mat paneel |
HDR-weergave | DisplayHDR1000, 144 local dimming zones, piekhelderheid 1200 nits, 95% DCI-P3, 10-bits |
Aansluitingen | HDMI 2.1 x3, DP 1.4, USB-C (incl. alt mode, 65 W power delivery), USB 5 Gbps x4, 3,5 mm audio-uit |
Geluid | Bowers & Wilkins soundbar, 2.1 40 W RMS totaal, DTS |
Afmetingen (BxHxD) | Met voet: 123,2 x 83,4 x 30,8 cm Zonder voet: 123,2 x 83,4 x 10,2 cm |
Gewicht | Met voet: 29,5 kilo Zonder voet: 25,7 kilo |
Geleverd met | DP-kabel, HDMI-kabel, USB-C-to-C kabel, voedingskabel, afstandsbediening |
Extra | Ambiglow 3 zijden |
Adviesprijs | € 1399 |