Philips PicoPix MaxTV review: kan deze compacte projector de concurrentie met Samsungs The Freestyle aan?
Een Philips logo betekent al lang niet meer, dat het product in kwestie ook gemaakt of ontworpen is door Philips. Waar de monitoren en televisies met het bekende blauwe logo tegenwoordig afkomstig zijn van respectievelijk MMD en TP Vision (beide joint ventures met TPV Technology), worden de kleine, draagbare projectoren van Philips gemaakt door Screeneo. Dat bedrijf heeft hiervoor sinds 2018 een licentie. Er zijn ook 'Philips Screeneo' projectoren, maar het onderwerp van vandaag heet anders. De Philips PicoPix MaxTV PPX720 is het grootste model van dit samenwerkingsverbond. Uiteraard nog steeds draagbaar, en met een ingebouwde batterij en forse luidspreker moet deze projector overal inzetbaar zijn.
Versus de Samsung The Freestyle
Draagbare projectoren bestaan al de nodige jaren als relatieve nichemarkt, waar merken als Anker, Acer en BenQ in actief zijn. Ook bekendere en grotere spelers krijgen de laatste tijd belangstelling voor dit type apparaat. De grootse aankondiging van The Freestyle van Samsung is daarvan wel het beste bewijs, maar ook Philips heeft dus alweer een aantal jaar een ontwikkelend aanbod. De review van The Freestyle kan je binnenkort op Techfi verwachten; in dit artikel lopen we daar een beetje op vooruit en stippen we her en der alvast de vergelijking aan. Aardig om in het achterhoofd te houden daarbij: de Philips PicoPix MaxTV heeft een adviesprijs van 899 euro, de Samsung The Freestyle moet 100 euro meer opbrengen.
Design
De Philips PicoPix MaxTV PPX720 is een bijna kubusvormige, zwarte projector. Het design zal geen schoonheidsprijzen winnen en mikt op eenvoud. Vooraan schuilt de lens achter een manueel te bedienen lenskapje. Achteraan en opzij is de behuizing geperforeerd voor verluchting. Alle aansluitingen zitten achteraan, naast een kleine on/off toets. Bovenaan vinden we een aantal tiptoetsen voor de menubediening en de autofocus.
Hiermee is het ontwerp een stuk prozaïscher dan dat van de The Freestyle, die met zijn 180 graden draaiende voet en sfeerlicht ambities een aansprekender ontwerp heeft. Wie een hip design zoekt, moet The Freestyle hebben.
In gebruik nemen van de Philips PicoPix MaxTV
De Philips PicoPix MaxTV heeft een projectieverhouding van 1,2. Daarmee haal je op een afstand van 2,1 meter een beeld met een diagonaal van 80 inch (203 cm). De projector zet het beeld automatisch scherp wanneer je opstart. Met een druk op de knop kan je de autofocus vragen zijn werk opnieuw te doen, of stuur je het resultaat manueel bij. Die autofocus werkte prima, binnen de beperkingen van de lens. Die levert een beetje chromatische aberratie, maar dat is in de praktijk zelden zichtbaar.
Een eigenaardigheid die ons opviel is dat de projector af en toe zelfstandig beslist opnieuw scherp te stellen. Op zich geen groot probleem, maar als je het storend vindt, zet de autofocus dan uit via het menu. Trapeziumvervorming kan je bijstellen met een vierpunts-correctie. Als de afwijking enkel verticaal is, kan de projector ook dat automatisch. Hierdoor is het goed instellen van de projectie eenvoudig. Vergeleken met The Freestyle blijft de PicoPix MaxTV wel nog wat achter; The Freestyle heeft meer automatische correcties, en is dankzij de voet gemakkelijker op te stellen.
De kleine PicoMaxTV maakt niet veel lawaai, maar we vonden het soms toch wel hinderlijk klinken. In plaats van een zacht gezoem klinkt het dan als wat geschuur. Dat varieert bovendien in volume en toonsoort, waardoor het harder opvalt.
Aansluitingen
De selectie aansluitingen van de Philips PicoPix MaxTV is goed en houdt rekening met zijn draagbaar karakter. Eén maal hdmi 2.0 (opgelet, zonder arc!) en een usb-c aansluiting zijn beschikbaar voor videosignalen. In de game beeldmode heeft de projector een input-lag van 28,7 ms. Dat is een prima resultaat en volstaat voor een fijne spelbeleving voor doorsnee games. Veeleisende gamers zullen het allicht nog te veel van het goede vinden, maar voor hen is dit apparaat niet bedoeld.
Die usb-c aansluiting is handig voor moderne laptops. Verder zijn er een klassieke usb-aansluiting voor media, een hoofdtelefoon-uitgang en een optische digitale uitgang.
De projector heeft ook ingebouwde wifi en bluetooth. Die laatste verbinding dient zowel voor de afstandsbediening, als om audio van en naar de projector te sturen.
Android TV en afstandsbediening
Een prima troef van de Philips PicoPix MaxTV: hij heeft geen halfbakken smart tv-oplossing, maar standaard Android TV. Daarmee heb je toegang tot alle streamingdiensten die op Android beschikbaar zijn. Netflix, Prime Video, Disney+, Apple TV en ook allerlei lokale diensten zoals VRT Nu of NL Ziet zijn beschikbaar.
De projector gebruikt een voldoende snelle chip voor een vlotte werking. Alleen de interen opslag is wat krap bemeten. Gelukkig kan je die uitbreiden met een usb-stick.
Na installatie van VLC speelt de MaxTV ook zonder problemen al onze testvideobestanden. Dat loopt van het inmiddels oude Divx tot H.265 met soundtracks in mp3, Dolby Digital of DTS en bestanden met alle mogelijke ondertitels. Je kan ook casten vanop je smartphone.
In de vergelijking met de Samsung The Freestyle is het een beetje stuivertje wisselen. Die projector heeft Samsung Tizen Smart Hub als smart tv-omgeving, met een vergelijkbaar app aanbod (al heeft Android TV bijvoorbeeld wél ZiggoTV, en Tizen niet). De interface van de The Freestyle reageert minder vlot dan die van de PicoPix MaxTV. Bovendien kan je geen usb-media spelen op de projector van Samsung - maar die ondersteunt wel weer Apple Airplay 2.
Kortom, op functioneel vlak scoort de PicoPix MaxTV uitstekend. De ingebouwde batterij gaat volgens de specificaties vier uur mee. Wij haalden twee uur in de helderste lampmode (Brightness Mode: Presentation, Beeldmode: Cinema). Vermoedelijk haal je die vier uur wel als je de helderheid wat inperkt.
Afstandsbediening en menu: Bluetooth én infrarood?!
De eenvoudige, zwarte afstandsbediening werkt uitstekend. Binnen Android TV gebruikt deze bluetooth en hoef je dus niet op de projector te richten. De toetsen zijn helaas niet verlicht. Dat is handig bij projectoren, aangezien je die vaak in het duister gebruikt. Voor zo'n draagbare model is het ook weer niet onontbeerlijk. De remote heeft twee sneltoetsen (Netflix en Prime Video). Spraakopdrachten ingeven kan ook, handig als je een bepaalde app of film zoekt.
Het menu voor beeldinstellingen is niet geïntegreerd in Android TV. Je roept het op met de onderste toets op de remote. Binnen dit menu werkt de remote overigens met infrarood en moet je dus plots wel richten. Dat is een vreemde inconsistentie, maar geen groot probleem.
Veel instellingen biedt de projector overigens niet. Een aantal lampmodes, een aantal beeld- en geluidspresets, en wat instellingen voor de opstelling. Dat is vrij rudimentair, zeker als je aan het beeld zou willen sleutelen. In de User beeldpreset krijg je daarvoor enkel de basisfuncties.
Films en series kijken op de Philips PicoPix MaxTV
De PicoPix MaxTV is een DLP-projector met maximale resolutie van 1920 x 1080 (full hd) en een led-lichtbron. Die levert een maximale lichtsterkte van ongeveer 350 ANSI lumen en dat is relatief weinig. Bij verduistering mag je daar een 85 inch scherm mee vullen, maar bij wat omgevingslicht beperk je jezelf beter tot 60 inch om nog een degelijk beeld te creëren. Toch, om dit in perspectief te plaatsen, de Samsung The Freestyle heeft een nóg lagere lichtopbrengst van 250 lumen.
Ook het contrast van de MaxTV valt wat tegen. Afhankelijk van de beeldmode komt het uit op 300 tot 450:1. Verwacht dan ook geen diepzwart, dat oogt toch duidelijk meer grijs. Dit heeft hij gemeen met de The Freestyle. Donkere scènes verwateren bijzonder snel; deze projector is veel beter geschikt voor helder, kleurrijk materiaal.
Dat merken we al snel tijdens het kijken. Animatiefilms of de doorsnee YouTube clip ziet er prima uit, met relatief accurate kleurweergave, ook al zijn de kleuren wat te donker. Op een volledig donker testbeeld zagen we dat de projector soms de rechterhelft van het beeld een lichtrode tint gaf. Dat was gelukkig enkel op een volledig zwart scherm duidelijk zichtbaar, en slechts heel zelden op normaal beeldmateriaal. Screeneo stuurde ons een tweede sample, maar dat toestel vertoonde helaas hetzelfde probleem, maar net iets minder erg.
De projector kan de led-lampen in verschillende standen zetten om de helderheid en dus het verbruik in te dammen. Dat kan in vier stappen (van hoog naar laag): Presentation, Normal, Energy Saver, Super Eco. De Auto-stand gebruikt een lichtsensor, maar die greep (net als de autofocus) soms op onverwachte momenten in. Gezien de relatief lage helderheid raden we aan om Presentation te gebruiken.
HDR & Beeldverwerking
De projector is compatibel met HDR10 en HLG beeldmateriaal, maar levert daarbij slechts heel matige resultaten. De kleuren zijn vaak wat te intens, maar bovenal veel te donker. Je verliest bovendien óók vrij veel nuance in de helderste delen van het beeld. Betere kalibratie zou hier vast kunnen helpen, maar daarvoor biedt de Philips PicoPix MaxTV niet de noodzakelijke functies. Om die reden kan je het maar beter gewoon bij beeldmateriaal met een standaard dynamiek houden (sdr).
Uitgebreide beeldverwerking zoals we die op tv’s zien ontbreekt. De projector verbergt het allerfijnste full hd-detail en we vinden geen ruisonderdrukking of andere eigenschappen om het beeld aan te passen. Omdat er geen motion-interpolation is, moet je in langzame film-pans wel lichte stotterende beelden (judder) accepteren. Dat zien we overigens bij de meeste dlp-projectoren.
Voor hdr-weergave is de Samsung The Freestyle beslist de betere keuze. Ook is de beeldkwaliteit van die projector net wat beter, door een nauwkeuriger kalibratie, al zie je dat verschil in sdr minder dan in hdr.
Geluid van de Philips PicoPix MaxTV
Het geluid van de Philips PicoPix MaxTV maakt een bijzonder goede indruk. Geen kleine, blikken klank, maar stoere audio. De projector kan flink uithalen, hij levert ruim voldoende volume. Muzieknummers zoals Call on Me van Eric Prydz hebben flink wat bas, en zelfs het hevigere werk van Metallica komt nog heel aardig uit de verf. Met die prestaties kan de PicoPïx MaxTV zeker dienst doen als bluetooth-speaker. Bovenal komen ook de soundtracks van films en series heel behoorlijk uit de verf. In dit opzicht onderscheidt deze PicoPix zich zeer positief van de Samsung The Freestyle: een duidelijke win voor de MaxTV.
Conclusie
De Philips PicoPix MaxTV PPX720 is geen projector voor je thuisbioscoop, maar een voor onderweg. Net daarom hadden we graag wat meer lichtopbrengst gezien. Ook het matige contrast beperkt enigszins waarvoor je hem gebruikt. Van donkere beelden moet je geen impact verwachten. Hou het bij heldere content. Ondanks zijn hdr-ondersteuning vonden we de kalibratie voor die beelden niet goed genoeg om daadwerkelijk kijken in hdr aan te bevelen op deze projector.
Zoek je een compacte projector die enkel een internetverbinding of een usb-stick nodig heeft om onderweg, bij vrienden/familie of op vakantie van wat film of een serie te genieten? Dan is deze Philips een leuke keuze. Android TV werkt vlot en biedt een enorm aanbod aan apps, waaronder een zeer goede mediaspeler. De ingebouwde batterij geeft nipt voldoende autonomie voor een film. Voor films en series zijn de krachtige speakers ook een pluspunt, die er ook voor zorgen dat je hem prima kunt gebruiken als bluetooth-speaker.
Philips PicoPix MaxTV PPX720 in een oogopslag | |
Afmetingen | 15,8 x 15 x 11,9 cm |
Gewicht | 1,96 kg |
Beeld | DLP, LED 30 tot 120 inch (76 tot 305 cm) Projectieverhouding 1,2: 100 inch (254 cm) op 2,65 m 80 inch (203 cm) op 2,1 m Resolutie: Full HD (1920x1080) Helderheid: 350 ANSI lumen Levensduur LED: 30.000 uur |
Audio | 2x 12 W luidsprekers |
Aansluitingen | HDMI 2.0 USB-A (media) USB-C (video) Optisch digitaal uit 3,5 mm hoofdtelefoon |
Draadloos | WiFi 5 (dual-band), Chromecast Bluetooth 5.0 |
Beeldcorrectie | Autofocus Automatische keystonecorrectie Trapeziumcorrectie |
Bijzonderheden | Lichtsensor voor automatische aanpassing helderheid Digitale zoom Android TV Geïntegreerde mediaspeler |
Adviesprijs | € 899 |